Lidya kralının kızına şifa bulmak amacıyla bir kule inşa ettirmesi sonucu yerleşimin başladığı Kula, Antik Yunan’da geçen Katakekaumene bölgesinin burada olması nedeniyle, Yanık Ülke/yöre anlamına gelen, arkeolojik, etnografik ve mimari anlamda tarihi değerlere sahip şirin bir Ege ilçesi.
{ad:0}Ege bölgesinin en genç volkanik dağlarına sahip olan Kula’da, Divlit Yanardağ bölgesinde yapılan kazılarda ilkel insanların ayak izlerine rastlanmıştır ve bu nedenle UNESCO tarafından Türkiye’nin ilk, dünyanın ise 99. jeopark alanı seçilmiştir. Havalar ısındığında ilkbahar mevsiminde Ege’yi keşfetmek oldukça zevkli. Manisa seyahati planlarken Keşif Rehberi’mizde yer alan Manisa Gezi Rehberi’ni inceleyebilir, Manisa’nın zengin coğrafyasını keşfedebilirsiniz.
Kula tarihi Rum ve Türk mimarisine sahip, 18. yy örnekleri olan ve yıllara meydan okuyan evleri ile öncelikle ziyareti hak eden bir şehir. Nereden baksanız 300 yıllık cumbalı ve renkli tatlı evlere ev sahipliği yapan şehirde, bakımsızlık nedeniyle bu evlerin giderek tahrip olduğunu, yok olmaya yüz tuttuğunu göreceksiniz. Ağaç işçilikleri ile göz doldurulan evlerin bir kısmı, restore edilerek ziyarete açılmış. Eğer Kula’nın kendine has mimarisi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Kula Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Kültürel tesis dışında Kula gezilecek yerler listenize eklemenizi önereceğimiz bir diğer mekân ise Kestaneciler Konağı. Burası da tıpkı müze gibi hem yerel mimari hem de halkın geçmişte benimsediği yaşam biçimi hakkında detaylı bilgiler barındırıyor.
{product:28111}
Kula’nın Rum nüfusundan günümüze miras kalan yapılar ise dış kesimlerini süsleyen mimari detaylarla dikkat çekiyor. Ön cephelerinde yer alan çeşitli heykeller, resimler ve kabartmalar sayesinde Rum evleri, fotoğraf çekimleri için ideal arka planları oluşturuyor.
Uşak yolu üzerinden, Kula çıkışında yer alan, Kapadokyadaki peri bacalarını andıran yapılar, Kula’da da mevcuttur. Yıllardır turizm yatırımları geleceği, bölgenin Kapadokya gibi yatırımlarla kalkındırılacağı söyleniyor ama şu an bir gelişme yok. Aracınızla geldiğinizde Gediz Vadisi’ndekii peri bacalarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.
750 metre yüksekliğe sahip Divlit Yanardağı, Türkiye’nin en genç volkanik oluşumlarından. Ege bölgesinin doğudan batıya uzanan en büyük tektonik çukuru, Gediz Oluğu da burada yer alıyor. Geçmişte meydana gelen faaliyetler, tektonik hareketler, yeryüzündeki karakteristik biçimleri oluşturmuş. Bu nedenle bölgede birçok volkan konisini görebilirsiniz. Üç farklı ana dönemde gerçekleşen püskürmeler nedeniyle ilçenin bu bölümü, "Türkiye’nin en genç volkan topografyası" ünvanını elinde bulunduruyor ve Kula Salihli UNESCO Global Jeoparkı adıyla koruma altında tutuluyor.
{product:115}
Kula Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nı yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Bazı noktalarda ahşap köprülerle desteklenmiş yürüyüş yolları gayet güvenli. Türkiye’nin ilk ve tek jeoparkını detaylıca tanımak için ayrıca iki teker üzerinde gezintiyi de tercih edebilirsiniz. Koruma alanı içerisinde 34,8 kilometre uzunluğa sahip bisiklet parkuru bulunuyor.
Bölge, volkanik jeopark yapısı nedeniyle bolca kaynak sulara ve sıcak sulara sahip. Emir Kaplıcaları bölgede gidebileceğiniz kaplıcalar arasında. Ayrıca bölgede bir çok yerde musluktan akan doğal maden suyunu tüketebilirsiniz. Bazı marketlerde de "Kula" markası ile bu maden suları satılmaktadır. Buralara kadar gelmişken Salihli bölgesinde bulunan Kurşunlu Kaplıcalarını ziyaret edebilirsiniz.
Emir Kaplıcalarına gelmişken, çok yakınında bulunan Kibele-Attis kabartmalarını mutlaka görmeniz gerekiyor. Bir kaya üzerinde 3 ayrı niş içindeki kabartma örneklerini görebilirsiniz. Bahar aylarında Ege’de keşfedilmesi gereken noktalardan birisi Kibele-Attis kabartmaları.
Yerli bir şarap üreticisi olan Yanık ülke markasının üzüm bağlarına uğrayarak, milattan önce yaşamış olan Yunan tarihçi ve filozof Starbon’un bile bahsettiği Kula şarabından tadabilirsiniz.
{product:21230}
Not: Son olarak İbrahim Ağa köyü, Çakallar köyü, Sandal ve Kaplan köylerini de mutlaka ziyaret etmeli, hem tarihi hem de ilginç doğa geçmişi ile mutlaka Kula’yı keşfetmelisiniz.
Manisa Kula tatiliniz esnasında yerel lezzetlerin tadına bakmak isterseniz, kıkırdaklı pideye öncelik verebilirsiniz. Kula mutfağına özgü denemenizi önereceğimiz diğer lezzetler ise oğlak dolması, sura ve susam böreği. Manisa mutfağına ait daha fazla yöresel yemek tatmanız için Manisa'da Ne Yenir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Toplu taşıma ile geliyorsanız, Manisa’ya ulaşarak, Otogardan kalkan Turgutlu-Salihli otobüslerine binerek önce Salihli’ye, sonrasında Salihli’den bineceğiniz minibüslerle Kula’ya gelmeniz gerekiyor.Bir diğer yöntem ise araç kiralayarak veya kendi aracanızla Kula’ya gelebilir, en rahat şekilde bölgeyi detaylı olarak gezebilirsiniz.
{product:46725}
Kula’da hizmet eden otel seçeneği oldukça sınırlı. İsterseniz bir gecenizi Kula’da bulunan eski evlerin restore edilmesi ile günümüzde konuk evine dönüşen işletmelerden yana kullanabileceğiniz gibi, gezilecek yerlerin yoğunluğuna göre de hareket edebilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında kent merkezi en ideal seçenek olabilir. Üstelik şehir içi ulaşım konusunda da özel aracınız yoksa, Manisa merkezden civardaki ilçelere farklı yöntemler kullanılarak kolayca gidebilirsiniz. Neredekal.com üzerinde bulunan Manisa Otelleri listemizden dilediğiniz otele kolayca rezervasyon yapabilir, Ege’de geçireceğiniz ilkbahar günlerinin keyfine varabilirsiniz.
{search:manisa-otelleri,Manisa Otelleri}