Karadeniz Bölge’mizin doğal güzellikleri ülkemizde oldukça popüler. Doğayla baş başa kalmak ve temiz bir hava isteyen herkesin ortak tercihi. Artvin ise tüm bu doğal güzelliklerin kendine has özelliklerini taşıyan, Karadeniz Bölgesi’nin en özel illerinden biri. Bakmasına doyum olmayan doğa manzaralarıyla ve tarihi dokularıyla tüm ziyaretçilerini büyülemeye hala devam ediyor. Her mevsim değişen tarifsiz manzaraları sayesinde ülkemizin keşfedilmeye değer bölgelerinden. Gürcistan sınırında yer alan bu şirin ilçe, keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağıyla her yıl daha fazla ziyaretçiyi kendine çekiyor.
{facility:0}Şavşat, Artvin’in sunduğu en güzel keşif rotalarından biri. Baharı karşılamak için huzurlu ve sakin bir yer arıyorsanız, bu keşif sizin de hoşunuza gidebilir. Mevsim geçişlerinin sonuna kadar hissedildiği ve adeta nefes alan, yaşayan bir doğaya sahip olmasıyla son zamanların yoğun olarak tercih edilen bahar rotaları arasında yer alıyor. Bu yazıda, Şavşat'ta keyifli bir tatil geçirmeniz için ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulacaksınız. Gezilecek yerler, konaklama seçenekleri, yöresel lezzetler ve daha fazlası için okumaya devam edin!
Karadeniz'in en doğusunda, Artvin'e bağlı bir ilçe olan Şavşat, 17 bin nüfusa ve 70 tane köye sahip bir ilçe.Gürcüce "Şavşeti" kelimesinden türeyen ismiyle tarihsel bir geçmişe sahip bu küçük kasaba, 2015 yılında "Cittaslow" kapsamına alınarak "Sakin Şehir" unvanı almıştır. Dağlık ve engebeli bir arazide yer alan Şavşat, 3.537 metreye yükselen Kaçkar Dağları'nın eteğinde kurulmuştur. İlçenin rakımı minimum 950 metre, maksimum ise 1800 metre. İlçe merkezi ise 1100 metre rakımda yer alıyor.
Eğer ilkbahar aylarında Şavşat’ı ziyaret etmeye karar verirseniz; birbirinden güzel doğa manzaralarının, yöresel yemeklerin, güler yüzlü bir halkın ve huzurlu bir tatilin sizleri karşılayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Doğa içerisinde bisiklet sürmenin keyfini çıkarabilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir ve tertemiz havası eşliğinde yürüyüşler yapabilirsiniz. Her ne kadar doğal güzellikleriyle öne çıksa da kültürü ve tarihi değerleriyle de görülmeye değer Şavşat, güzel olduğu kadar ayrılması gerçekten zor bir bölgemiz. Şavşat'ın küçük bir yer olmasına aldanmayın, gezilecek yerler açısından oldukça zengin.
{ad:0}Şavşat, Türkiye'nin kuzeydoğusunda, Karadeniz Bölgesi'nin eşsiz güzelliklerinden biri olan Artvin iline bağlıdır. Ardahan ve Hanak ilçeleri doğusunda, Ardanuç ilçesi güney ve güney batısında, Posof ilçesi kuzeydoğusunda, Gürcistan kuzeyinde ve Borçka ile Artvin batısında konumlanmıştır. Artvin şehir merkezinden Şavşat'a olan mesafe yaklaşık 70 kilometredir.
Doğayla iç içe bir günübirlik gezi mi planlıyorsunuz? Şavşat'ın eşsiz güzellikleri tam size göre!
İlçe merkezine 25 km mesafede bulunan Karagöl – Sahara Milli Parkı, ülkemizin 40 milli parkından biri ve özenle koruma altına alınan bölgelerimiz arasında. Temel olarak iki ana bölgeden oluşan bu doğal güzellikte endemik türde bitki, kuşlar başta olmak üzere, farklı türden canlılar yaşamakta. Kamp, piknik veya karavan seyahati yapmak isteyenler için ülkemizde bile eşi benzeri olmayan bir alan diyebiliriz. Şavşat’ı sadece günübirlik olarak ziyaret edecekseniz de doğal güzellikleri görmeniz bakımından gayet tatmin edici olabilir. Karagöl’ün etrafını çevreleyen mükemmel doğa manzaralarının tadını çıkarabilir, göl etrafında ve orman içerisinde doya doya yürüyüş yapabilirsiniz.
Kamp yapmak isteyenler için özel olarak ayrılmış bir alan bulunuyor. Cüzi bir miktar ödeyerek girebileceğiniz bölgede temiz su ve tuvalet ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz tesisler de yer almakta. Eğer milli park içerisinde kamp dışında bir konaklama imkanı ararsanız göl kenarında bulunan pansiyonlardan da yararlanabilirsiniz. Doğanın huzurla buluştuğu milli parkta vakit geçirmek, insanın ruhunu gençleştiren ve hafifleten özelliklere sahip. Şehrin gürültüsünden ve karmaşadan uzakta, sadece kuş seslerinin, yaprak çıtırtılarının ve su akıntılarının olduğu, adeta cennetten bir parça deyiminin karşılığı olabilecek bir bölgemiz.
Karadeniz bölgemizin yaylaları için, bölgenin belki de en popüler doğal güzellik simgesi olduklarını söyleyebiliriz. Arsiyan Yaylası ise bu güzelliğe yeni bir boyut kazandırıyor. Anlatması gerçekten zor fakat olağanüstü güzellikte bir yer olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. İçerdiği göller, serin esen rüzgarları, toprağının kokusu ve dalgalanan çiçekleriyle bakmaya doyamayacağınız güzelliklere sahip. Bulutların güneşin önünü kapatmasıyla zaman zaman yarı aydınlık yarı gölge bir hal alan alan düzlükler, tüm fotoğraf tutkunlarının hayalindeki doğa manzaralarını süsleyebilir. Yayla içerisinde yürüme mesafesinde yer alan 20 adet küçük, 4 adetse büyük göl bulunuyor. Ayrıca ateş yakmak yasak olsa da tepedeki düzlüklerde çadır kurarak konaklayabilirsiniz.
Şavşat’a 6 km mesafede bulunan Yavuzköy, 6300 kişilik nüfusa sahip harika doğa manzaralarına ev sahipliği yapan küçük, şirin bir köy. Birinci dünya savaşı sonrası bağımsız Gürcistan’ın sınırları içerisinde kalmış, 1921 yılında Sovyet Rusya ile imzalanan Moskova Antlaşması sonucunda tekrardan Türkiye’nin toprağı haline gelmiş. Adını da Milli Mücadele yıllarda gösterdiği cesaretten ötürü aldığı yaygın söylemler arasında. Şavşat – Ardahan karayolu üzerinde 8.km de yer alan Şavşat Seyir Tepesi, aslında Yavuzköy’ü listemize eklememizin başlıca sebebi. Aynı gün içerisinde sırf manzarayı izlemek için yüzlerce insan bu seyir alanına uğruyor. Aracınızı park edebileceğiniz geniş bir alan mevcut ve yaklaşık iki dakikalık bir yürüyüşten sonra açık manzarayla baş başa kalıyorsunuz. Özellikle altın saatlerde doğanın tüm güzelliğini yansıtan seyir bölgesi, çekeceğiniz en güzel fotoğrafları size sunuyor. Eğer yolunuz düşerse bir mola vermenizi kesinlikle tavsiye ederiz. {product:45093}
Şavşat ilçesine 14 km mesafede yer alan Tibet Kilisesi, Cevizli KÖyünde yer alan bölgenin tarihi yapıları arasında yer alıyor. Bağratlı Prens Aşot Kouhi Döneminde inşa edilen kilise, korunamaması nedeniyle günümüze kadar sağlam şekilde ulaşamamıştır. Kuzey ve batı duvarları yıkılan kiliseninin iç kabartmaları da günümüze kadar ulaşamamıştır.
Eski çağlarda Bazgiret adıyla bilinen Maden Köyü, yüksek rakımda bulunan ve eşsiz doğa manzaralarına sahip diğer bir Şavşat köyü. İlkbahar aylarında en verimli gezebileceğiniz köyde eski gelenek ve görenekler hala yaşatılıyor. Yerlileri de son derece misafirperverler. 2000 yıldan fazla süredir aktif bir yerleşim alanı olarak kullanılan bölgede günümüze kadar ulaşabilen tarihi eserler bulunmasa da, sahip olduğu tarihi ruhu hissetmek meraklıları için son derece güzel bir deneyim olabilir. İlk Osmanlı dönemlerinden izler taşıyan bazı küçük ahşap mimariler, iyi korunmuş olmasa da hala bölgede bulunuyor. Maden Köyü’ne Şavşat otogarından düzenlenen seferlerle ulaşmak mümkün ve kolay.
Pınarlı Köyü’nde yaklaşık 2000 metre rakımda yer alan, oval şekilde dağlara karşı manzarası ile yeşilin binbir tonunu göreceğiniz Balıklı Göl, birçok balık çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Manzara karşısında piknik yapabileceğiniz masalar bulunduğu gibi, istediğiniz yerde kamp kuararakta doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Pınarlı Köyü’nde yaklaşık 2000 metre rakımda yer alan, oval şekilde dağlara karşı manzarası ile yeşilin binbir tonunu göreceğiniz Balıklı Göl, birçok balık çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Manzara karşısında piknik yapabileceğiniz masalar bulunduğu gibi, istediğiniz yerde kamp kuararakta doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Artvin'in Şavşat ilçesinde yer alan Aşağı Koyunlu Köyü, Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi'ne ev sahipliği yapıyor. Ortaçağ döneminden kalma olduğu tahmin edilen kayalara oyulmuş Tamara Odalar'nın ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmemekle birlikte, geçmişte din adamları tarafından inziva yeri olarak kullanıldığı düşünülüyor.
Tamara Odaları'na 15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Suatan Şelalesi, 60 metre yükseklikten dökülen suları ve yemyeşil doğasıyla adeta bir cennet köşesi. Etrafındaki geniş ormanlık alan, doğa yürüyüşleri ve piknik yapmak için ideal bir ortam yaratıyor. Her iki alana da Aşağı Koyunlu Köyü'nde bulunan patika yolu kullanarak yürüyerek ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüşle Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi'nin güzelliğine tanıklık edebilirsiniz.Tarih ve doğanın iç içe geçtiği bu bölgeyi keşfetmek için siz de planlarınızı yapmaya başlayın.
Şavşat'a bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Taş Kemer Köprüsü, Bocanat Deresi'nin üzerinde yükselen ve Orta Çağ'dan kalma tarihi bir eser. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan bu köprü, hala aktif olarak kullanılıyor. Kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte, köprünün Orta Çağ döneminde, muhtemelen 12. veya 13. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Yapımında kullanılan kaba yontu taşlar ve köprünün genel mimari tarzı bu tarihi destekler nitelikte.
Tek gözlü ve basık kemerli bir yapıya sahip olan Taş Kemer Köprüsü, tamamen kaba yontu taşlardan inşa edilmiştir. Korkulukları bulunmayan köprünün genişliği yaklaşık 3 metre, uzunluğu ise 20 metre. Sağlam ve estetik bir görünüme sahip olan köprü, geçmişten günümüze birçok medeniyete tanıklık etmiş. Taş Kemer Köprüsü'ne ulaşım oldukça kolaydır. Şavşat'tan Meydancık Köyü'ne minibüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz.
Şavşat'ın Söğütlü Mahallesi'nde yer alan Satlel Kalesi, 10. yüzyılda Bağrat Krallığı tarafından inşa edilmiş görkemli bir tarihi yapı. Günümüze sağlam kalan burçları, surları ve 15 metre yüksekliğindeki silindir planlı kulesi ile geçmişin ihtişamını yansııtıyor. Satlel Kalesi'nin bulunduğu mevki, tarihi açıdan oldukça zengin. Kalenin hemen yanında ise aynı adı taşıyan Bağrat Krallığı Dönemi'nden kalma bir kilise de bulunuyor.
Satlel Kalesi, Şavşat ilçe merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta. Kalenin bulunduğu Söğütlü Mahallesi'ne minibüs veya taksi ile kolayca ulaşabilirsiniz. Kale, her zaman ziyarete açık ve giriş ücretsiz.
Şavşat gezilecek yerler listesine Karçal Dağları üzerindeki Papart Vadisi’ni de ekleyebilirsiniz. Şavşat'ın 10 kilometre uzağında yer alan Papart Vadisi, tertemiz havası ve yeşilin her tonunu barındıran eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Yeşilin yanı sıra pek çok yabani hayvan ve kuş türünü de barındıran vadi, doğa tutkunlarının uğrak yeri. Papart Vadisi'ne özel araç, minibüs veya gezi otobüsü ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Vadiye ulaştıktan sonra, doğayla iç içe bir kamp deneyimi yaşamak için çadırınızı kurabilirsiniz.
Şavşat'ın büyüleyici doğasını keşfetmek isteyenler için Yavuzköy Seyir Terası, adeta bir doğa harikası. Şavşat ilçesinden Ardahan yönüne doğru sadece 4 kilometrelik bir yolculuktan sonra, Yavuzköy'ün tepelerine ulaşacaksınız. Burada, küçük bir tırmanış sonrası karşınıza çıkacak olan teras, nefes kesen manzarasıyla sizi bekliyor. Göz alıcı yeşillikleri, vadileri ve tepeleriyle Şavşat'ın tüm güzelliklerini ayaklarınıza seren bu nokta, ruhunuzu dinlendirecek bir atmosfere sahip.
Şavşat Evi, bölgenin zengin doğasını ve ilçeye özgü mimariyi en güzel şekilde yansıtan bir mekan. Meyve ve ceviz ağaçlarının arasında, terasta geçireceğiniz vakit unutulmaz bir deneyim sunuyor. Şavşat Evi'nde, kafe olarak hizmet veren mekanda, yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
Bir diğer keşif noktası ise Maden Köyü (Bazgiret) sınırlarında yer alan Cancir Yaylası. 1800 metre yükseklikte buluanan yaylaya ulaşım biraz zor olsa da, yaylaya vardığınızda karşılaşacağınız manzara ve ahşap evlerin güzelliği, zahmete değdiğini kanıtlıyor. Şavşat'ın simgesi haline gelen, çivi kullanılmadan inşa edilmiş ahşap evleri bu yaylada görebilirsiniz.
Şavşat'ın doğal güzelliklerini keşfetmek için bir başka durak ise Yukarı Koyunlu Köyü. Sahara Dağı'nın eteklerinde yer alan bu köy, meyve ve kavak ağaçlarının arasında yer alıyor. Köyün üzerinde bulunan ve sonbaharda ayrı bir güzelliğe bürünen Rutav Gölü, doğaseverler için kaçırılmaması gereken bir durak.
Şavşat'tan 60 kilometre uzaklıktaki Ardanuç Kalesi, heybetli duruşu ve etkileyici mimarisiyle tarihe bir pencere açıyor. Kalenin burçlarından muhteşem manzaralar seyredebilir, geçmişin izlerini keşfedebilirsiniz. Ardanuç Kalesi'ne özel araç veya otobüs ile ulaşabilirsiniz. Kalede fotoğrafçılık ve yürüyüş yapmak oldukça keyifli. Burada manzaranın tadını çıkarabilir, tarihi atmosferin büyüsüne kapılabilirsiniz.
Artvin'in şehir merkezinde, doğanın muhteşem eserlerinden biri olan Hatila Vadisi, Çoruh Nehri'nin bir kolu. "Genç vadi" olarak nitelendirilen bu bölge, özellikle kaya oluşumlarıyla ünlü. Doğanın huzur verici sessizliğinde bir gün geçirmek isteyenler için ideal bir kaçış noktası olan Hatila Vadisi, Şavşat'a yaklaşık 84 kilometre mesafede bulunuyor.
Amerika'nın ünlü Grand Canyon'una rakip olarak gösterilen Cehennem Deresi Kanyonu, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliğiyle doğa ve macera tutkunları için vazgeçilmez bir destinasyond. Cehennem Deresi Kanyonu, Şavşat merkezine yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Karadeniz'in kış turizmi açısından önemli merkezlerinden biri olan Atabarı Kayak Merkezi, kış aylarında kar severlerin akınına uğruyor. 800 metre uzunluğundaki pisti, lezzetli yemekler sunan restoranları ve keyifli vakit geçirebileceğiniz kafeleri ile unutulmaz bir gün vaat ediyor. Şavşat'a ortalama 85 kilometre mesafede konumlanan bu kayak merkezi, kışın tadını çıkarmak isteyenler için ideal.
896-918 yılları arasında Prens Khaouli tarafından inşa edilen Porta Manastırı, hizmet verdiği dönemde bölgenin dini ve kültürel hayatında önemli bir yere sahipti. Şavşat ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alan bu tarihi yapı, kültür ve doğa
Artvin şehir merkezinden Şavşat'a olan mesafe yaklaşık 70 kilometredir. Bu mesafeyi D-010 Otoyolu takip ederek rahatlıkla kat edebilirsiniz. Şavşat‘ta bulunan otogar sayesinde ilçeye otobüsle ve minibüslerle ulaşabilirsiniz. Karadeniz bölgesindeki çoğu ilden Şavşat’a seferler mevcut. Eğer bölge dışından gelecekseniz de Artvin otogarında inip Şavşat minibüslerinden yararlanmak pratik bir çözüm olabilir. 68 kilometre uzunluğundaki yol, yaklaşık bir buçuk saat sürmekte.
Bölge dışından uçakla ulaşım sağlamak isterseniz de Şavşat’a en yakın havalimanı Kars’ta bulunmakta. Artvin ile arası yaklaşık 137 km ve havalimanından düzenlenen otobüs seferleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ardından ineceğiniz Artvin otogarından Şavşat minibüslerini kullanarak bölgeye ulaşabilirsiniz.
Özel aracınızla ulaşım sağlayacaksanız da Karadeniz sahil yolu dahil pek çok alternatif rota bulunuyor. Bunlar arasında dağ ve köy yolları da yer aldığından en sık tercih edilen güzergahın Kars – Artvin karayolu olduğunu ekleyelim. Yolların manzaraları ve konumları tıpkı Karadeniz’in doğal güzellikleri gibi iç açıcılar fakat güvenliğiniz için ani rakım değişimlerine ve engebeli yollara dikkat etmenizi öneririz. Zaman zaman keskin virajların ve yol yapısında daralmaların olduğunu da ekleyelim.
Şavşat'a ulaşım için mesafe bilgileri de şu şekildedir:
Eğer kamp yapmak veya karavanınızda konaklamak gibi bir düşünceniz yoksa, doğa içerisinde yer alan ve güzel tasarımlara sahip tesislerde de konaklayabilirsiniz. Hem konforunuz hem de huzurunuz için farklı imkanlar sunan Şavşat Otelleri arasından kendinize en uygununu bulup, ulaşım zorluğu da çekmeden rahatlıkla konaklayabilirsiniz.
{search:artvin-otelleri,Artvin Otelleri}