Ege’nin Akdeniz’in popüler beldelerini aşıp biraz daha ötelere, doğuya doğru gidelim. Güneşin sıcağını bıraktığı, mavinin ve yeşilin pırıl pırıl parladığı, daha sakin daha mülayim bir yere, Mersin’e! Yerken içerken ince hesap yapmayacağınız, kalacağınız otele servet harcamayacağınız ve Akdeniz’in güzelliğine doyacağınız bir tatil düşlüyorsanız bu rotaya bir tik atın. Mersin Gezilecek Yerler açısından olsukça zenginken mayonuzu, havlunuzu, güneş kreminizi koyun bavulunuza, Mersin’le tanışmak için yola çıkın.
{facility:0}Yaz rotası denilince bazılarına uzak bazılarına yaban gelmiş Mersin’in değeri henüz pek anlaşılmamış. Şehrin neredeyse yedi bin yıllık tarihinden yadigar eserleri, mavi bayraklı sahilleri ve tatil gibi tatil vadeden atmosferi bas bas bağıran popüler destinasyonların yanında birazcık mütevazi kalmış. {product:1767}
Oysa bahar aylarında buram buram portakal çiçeği kokan şehrin yaz kokusu da deniz. Akdeniz ikliminin deli sıcağıyla gündüz plajların tadını çıkarırken, akşam da sanki Karadeniz’deymişsiniz gibi yayla soğuğuyla üşüyebiliyorsunuz Mersin’de. Çevresindeki antik kentler, tarihi anıtları gezerek tatilinize kültürel aksiyonlar ekleyebiliyor, gurme mutfağında yeni tatlarla tanışabiliyorsunuz. Üstelik ekonomik, üstelik izole, üstelik sıcacık, e daha ne olsun!
{ad:0}Atmosferinin sıcaklığını, ikliminin sıcaklığını geçelim, denizi de sıcacık Mersin’in. Akdeniz’in en sığ kesimini kapsayan plajları kıyı boyunca uzadıkça uzuyor ve bazen butik, bazen de git git bitmeyen alanlara yayılıyor. Mersin’in ince kumlu sahillerini sırtını dayadığı çamlık tepeler gölgelerken, denizin metrelerce gidilse de boyu geçmeyen suyu çocuklu ailelere daha bir güven veriyor. Kıyı şeridinde hangi beldesine giderseniz gidin dalga sesi duyabiliyor, kulaç atabiliyorsunuz bu şehirde.
Tisan Silifke’nin en rağbet gören halka açık plajlarının olduğu nokta. Bölgenin yüzme tutkunları için avantajı ise yarımada olduğu için bir yanı dalgalı olsa bile, durgun olan diğer tarafından denize girilebilmesi. Devamında Yeşilovacık’ta denize girebileceğiniz halk plajları olmasına rağmen buralarda şemsiye ve şezlong yok. Taşucu bölgesindeki Boğsak Koyu ise hem Caretta Carettaların yuvası hem de mavi bayraklı olması açısından size cennet gibi gelebilir. Akçakıl’da çadırınızı kurup kamp yapabilir, Barbaros Koyu ve Kum Mahallesi Plajı’nda özgür kulaçlar atabilirsiniz. Denize girdiğiniz yer tesis açısından da gelişmiş olsun, restoranlarında şöyle kallavi sofralara oturayım diyorsanız diğer koylara göre daha kalabalık olsa da Yapraklı Koyu’nu tercih edebilirsiniz. Halk plajı olmasına rağmen 5 kilometrelik uzunluğu ve temizliğiyle kalabalıkları kendine çeken Atakent’teki Susanoğlu Plajı’nda, Narlıkuyu’nun cam gibi parlak, buz gibi soğuk Kızlar Hamamı ve Akyar Koyu’nda da yüzmedik demeyin. {product:35354}
Şehrin en büyük ve en enerjik ilçesinde yüzmek, güneşlenmek kısacası denize doymak dışında yapabileceğiniz öyle çok şey var ki! Tarih meraklısı gezginlerdenseniz Aya Tekla Kilisesi, Zeus Tapınağı, Olba Antik Kenti ve surlarında fotoğraf çekmeye doyamayacağınız Silifke, Mezgit Kalesi ile Narlıkuyu Mozaik Müzesi sizi yüzyıllık yolculuklara çıkaracak noktalar. İlçenin doğası ise hem canlı renkleri, hem yumuşacık iklimi hem de doğal oluşumlarıyla etkileneceğiniz ayrıntılarla dopdolu. Astım Dilek Mağarası, Cennet – Cehennem Obruğu, Adamkayalar Kabartması ve Boğsak Adası yine gelirim diyeceğiniz yerlerden. Silifke’nin çarşısının renkli tezgahlarından ve yöresel dükkanlarından alışveriş edebilir, biraz serinlik isterseniz Gökdelen, Balandız gibi yükseklerine, yani yaylalarına çıkabilirsiniz.
İlçenin Tırtar Köyü’ndeki Akkale Geç Roma Dönemi’nden kalma bir yapı ve Karaahmetli Köyü’nde de tıpkı bu yapı gibi eski yerleşim izlerini görebiliyorsunuz. Ayrıca Ermenilerden kalan Sinap Kalesi, Öküzlü Ören Yeri ve tabii Kız Kalesi de ilçenin zevkli keşiflerinden. Biraz doğa ve kuş sesi diyenlere ise dağ köylerini ve Karakız Göleti, Lemas Vadisi gibi bol ağaçlı noktaları öneriyoruz. Ve tabii Erdemli’de keyifli bir konaklama için Erdemli Otelleri’ne bir göz gezdirin diyoruz. Erdemli’de denize nazır, özel plajlı ve havuzlu oteller arasında çok uygun fiyatlara seçimler yapabilirsiniz.
En başta önereceğimiz plaj mavi bayraklı Kızkalesi Plajı ki burada muhteşem Kızkalesi manzarasına doğru kulaç atmanın keyfi başka yerde yok. Ama sığ bir denizle karşılaşacağınız Ayaş Plajı, Erdemli’nin en uzun sahili olan Kocahasanlı Plajı, mis gibi limon kokan Limonlu Halk Plajı, gece yürüyüşleri yapabileceğiniz Tömük Halk Plajı ve özel plajları da değerlendirebilirsiniz.
Mersin’de Anamur ve Aydıncık bölgesinde de plajlar var. Caretta Carettaların yumurtladığı plajlarda kaplumbağaların denizle buluşmasını izlemek kadar denizin altındaki tarihi kalıntılara dalmak da turistler arasında oldukça popüler. Anamur’da Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti’ni gezebilir, Aydıncık’ta Aynalıgöl Mağarası’nda doğanın sanatını izleyebilirsiniz. {product:579}
İnanç turizminin en ilgi gören noktalarından Tarsus’ta ise ilginç kültür keşifleri bekliyor sizi. Yedi Uyurlar Mağarası’nı gördükten sonra Osmanlı döneminden kalan ve koruma altına alınan tarihi evler arasında gezmek bile havanızı değiştirecek Mersin aktivitelerinden. Bu evlerden birinde konaklama deneyimi nasıl olurdu diyenlere önerimiz ise misafirlerinden olumlu dönüşler almış Elif Hatun Konağı.
Kimilerinin sokak lezzeti, kimilerinin de saray yemeği dediği tantuni Mersin’in Türk mutfağına hediyesi. Ekmek içi veya yufkaya sarılarak servis edilen bu lezzeti sahil kenarında tezgah kurmuş bir seyyarda ya da restoranda tatmanız mümkün. Silifke’nin restoranlarında ise şehirlerde öyle pek bilinmeyen bir lezzet var ki menülerin baş tacı; Mavi Yengeç! Ve pek tabii Narlıkuyu’daki balık restoranları da es geçilmeyecek Mersin lezzetlerinden. Yalnız balık demişken sipariş verdiğinizde fiyatını mutlaka sormanız gerekiyor. Çünkü Mersin’in belki de en pahalı hizmeti Narlıkuyu’da yenilen balık menüleri. Mersin’in Neyi Meşhur? diye merak ediyorsanız size Mersin Gastronomi Rehberi’mizi okumanızı tavsiye ederiz.
Kıyıya konumlanmış ve pandemi hijyeniyle geçer not almış, içerisinde her zevke, her bütçeye uygun konaklama seçenekleri için Neredekal.com üzerinden Mersin Otelleri seçeneklerini inceleyebilirsiniz. {search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}