Heybetli dağlar arasında ve bakir bir doğanın kucağında yer alan Ahlat, sahip olduğu Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bitlis’in en sevilen ve en popüler ilçelerinden olan Ahlat, Van’a yakın konumu sebebiyle de Van tarafına giden herkesin uğradığı noktalar arasında bulunuyor.
{ad:0}Nemrut Krater Gölü’nün de yakınında bulunan Ahlat, bilindik mezar taşları yerine mimari harikası olan, eşsiz güzellikteki mezar taşlarına ev sahipliği yapıyor. Ahlat aynı zamanda Kubbetü-l İslam unvanını almış şehirlerden biri olama özelliği taşıyor.
Orta Çağ Türk mimarisi özellikleri taşıyan bu mezarlar gerçek bir anıt niteliğinde ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı, 210 dönümlük bir alana yayılmış durumda. Adeta bir açık hava müzesini andıran mezarlıkta, sekiz binden fazla anıt mezar taşı yer alıyor. Oda tarzı yer altı mezarlarının da bulunduğu mezarlıkta, mezar taşları süslemelerle kaplı ve normal taş ölçülerinden çok daha büyük.
Hatta bazı mezar taşlarında geometrik motifler ve farklı süslemeler de yer alıyor. Büyük bir alanda süslü ve oldukça yüksek olan mezar taşları arasında tarihe yolculuk etmek, soğuk havanın ve karlarla kaplı dağların arasında keşifler yapmak sizi bambaşka bir Bitlis ile tanıştıracak.
Ahlat Selçuklu Mezarlığı’na gitmek için öncelikle Bitlis’in Ahlat ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Eğer bölgeye uçakla gelecekseniz Van Havalimanı’nı kullanabilir, oradan araç kiralayarak ya da taksi ile mezarlığa ulaşabilirsiniz. Mezarlığı ziyaret etmek ücretsiz. Kapısında herhangi bir güvenlik ya da koruma görevlisi olmadığı için ilk başta yadırgayabilirsiniz. Ancak durum maalesef bu şekilde. Yine de binlerce yıllık mezarlar korunmayı başarmış durumda.
Anadolu’nun Türklere açılan kapısı olarak tarif edilen Ahlat, Urartulara kadar uzanan tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kentlerden. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi yapılara ev sahipliği yapan Ahlat’ta gezilecek çokça yer bulunuyor.
641 yılında burayı fethetmeye gelen İslam Ordusu’nda yer alan ve Ahlat’ta şehit düşen Abdurrahman Gazi adına yaptırılan Abdurrahman Gazi Türbesi, 1400’lü yıllarda Ahlat taşından inşa edilen Emir Bayındır Kümbeti, bölge ve Ahlat hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz Ahlat Müzesi, yaklaşık 500 mağaraya ev sahipliği yapan Harabe Şehir ve Budist Türk Mabedi ve doğal güzelliğiyle büyüleyen Nemrut Krater Gölü Ahlat’a gelen herkesin ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. Ayrıca Ahlat’a geldiğinizde yaklaşık iki saat mesafede bulunan ve birbirinden değerli doğal güzelliklere sahip olan Van’ı da listenize ekleyebilirsiniz.
Tarih, doğa ve uçsuz bucaksız bir coğrafyada yepyeni maceralar yaşamak, yeni keşifler yapmak ve zaman kavramını unutmak için Ahlat seyahati sizi bekliyor. Gezi planlarınıza başlamadan önce Bitlis otellerini inceleyebilir, bu unutulmaz tatile bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda çok soğuk olmayan elverişli hava koşulları, çiçek açan badem ağaçları ve sararmaya başlayan ağaç yaprakları, bu seyahati görsel anlamda daha da heyecan verici kılıyor, bizden söylemesi!
Bitlis’in Bulunamayan Hazinesi içeriğimizi de keşfedin!
Asya-Anadolu yolu üzerinde bulunması, ılıman iklimi, bereketli toprakları ve bina yapımına elverişli malzemeleri ile Ahlat, hem tarihi hem de güncel olarak değerlidir.
Ahlat, Van Gölü'nün kuzeybatısındadır. Bitlis iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Muş iline bağlı Bulanık ve Malazgirt ilçeleri, batısında Muş ili, güneyinde Van Gölü, güneybatısında Tatvan ve Bitlis, doğusunda ise yine Van Gölü ve Adilcevaz ilçeleri bulunmaktadır.