Türkiye henüz gün yüzüne çıkmamış tarihi yapıları yanı sıra adeta cennetten bir tasvir olarak bizlere göstermediği yüzüyle de keşfedilmesi gereken bir çok nokta barındırıyor. Türkiye yaylaları, yurdun dört bir yanından en güzel örnekleri ile keşfedilmeyi bekliyor. Yaylada konaklamak isteyenlerin bilmesi gereken önemli notları paylaştığımız yazımızı okuduktan sonra bu yayla önerilerimiz seyahat etme hevesinizi katbekat arttıracaktır. İşte Türkiye’nin az bilinen birbirinden harika yaylaları!
{ad:0}Artvin’in eşsiz güzellikte olan Macahel Vadisi’ne bağlı Efeler Köyü’nde yer alan ve 1700 metre rakımda bulunan, sadece Efeler Köyü’nden yürüyerek gidebileceğiniz Gorgit Yaylası bir ''ara'' yayla olarak kullanılıyor. Geçmiş zamanda hayvancılıkla uğraşan köylülerin, yaz mevsiminde hayvanlarını daha yüksek rakımlarda otlatmak için yaklaşık 15 günlüğüne kullandıkları Gorgit yaylası günümüzde kaderine terk edilmiş durumda. Türkiye’nin bizce en güzel yaylaları arasında yer alan Gorgit Yaylası’nda ünümüzde yaşayan bir hane yok. Zamanında inşa edilen ve artık kullanılmayan bir çok ahşap ve taş evler boş olarak duruyor. Yaylada evi olan bir aile sadece günübirlik yürüyüş yapan veya bu yaylada konaklamak isteyenler için önceden bildirilmesi koşulu ile yaylaya çıkıyor ve evlerinin kapılarını açıyor. Gorgit yaylasına Karadeniz’de yürüyüş turları düzenleyen firmalar aracılığıyla çıkabileceğiniz gibi, Efeler Köyü’ne gelerek köy halkı ile irtibatta kalarak, yerel rehber eşliğinde çıkabilirsiniz. Çünkü Gorgit Yaylası’na giden bir araç yolu veya düz ve belirgin bir yol yok. Gorgit yaylası hakkında daha fazla bilgi almak için Keşif Rehberi’mizdeki Dünya’dan Bir Süreliğine Kopabileceğiniz Bir Cennet: Gorgit Yaylası adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
{search:artvin-otelleri,Artvin Otelleri}
Giresun’un saklı cenneti olarak tasvir edilen Gölyanı Yaylası, Karadeniz’de henüz keşfedilmeyen yaylaları arasında. Yağlıdere ilçesinde, Sınır Köyü yakınlarında yer alan tamamiyle doğal alan içerisinde, Türkiye'de ekoturizm yatırımı olarak faaliyete başlayan Gölyanı Yaylası sit alanı olarak ilan edilmiştir. Yaylada bu nedenle yöreye özgü ''hartama'' denilen ahşaptan yapılmış 50’ye yakın bungalov ev, evlerin etrafında ise ladin ve çam ağaçları ile çevrilmiştir. 3000 m2’lik bir alana yayılan Gölyanı Yaylası doğal göl oluşumuna ev sahipliği yapması nedeniyle de ziyaretçilerini büyüleyecek türden manzaralar sunmaktadır. Yaylacılık faaliyeti hala yapılan yaylaya yaz mevsiminde çıktığınızda oldukça şenlikli ve hareketli olduğuna tanık olacaksınız.
{search:giresun-otelleri,Giresun Otelleri}
Ordu’nun yemyeşil doğasının en güzel örnekleri arasında olan ve şahsına münhasır doğal oluşum menderesleri ile bilinen Aybastı diğer adıyla Perşembe Yaylası, Ordu’nun Perşembe ilçesinde 1700 metre rakımda yer alıyor. Yaz aylarında bir hayli kalabalık olan nufusu nedeniyle hareketliliğin ve yaz şenliklerinin hat safhada yaşandığı yayla esasında çok özellikli bir yayla değil ve Ordu’da günübirlik ziyaret edilecek yaylalar arasında. Asfalt fakat virajlı yolu nedeniyle dikkatli gidilmesi gereken yaylaya kendi aracınızla gelebileceğiniz gibi yaz mevsiminde Perşembe ilçesinden kalkan dolmuşlarla da ulaşabilirsiniz. Perşembe Yaylası’ndaki doğal oluşumlu mendresleri Karga tepesinden görmenizi ve kısa bir yürüyüşlü yaylada bulunan Çiseli şelalesine uğramanızı tavsiye ederiz.
{search:ordu-merkez-otelleri,Ordu Merkez Otelleri}
Karadeniz yaylaları arasında yerliler tarafından en çok tercih edilen fakat henüz turizm açısından yeni yeni bilinmeye başlanan Sultan Murat yaylası nerede diye merak edenler için Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Trabzon Sultan Murat Yaylası 2200 metre rakımda, Çaykara ilçe merkezine 25 km uzaklıktadır. Bölge halkı tarafından ziyaret edilme sebepleri arasında ise 1916 yılında gerçekleşen 1. Dünya Savaşı sırasında Ruslarla yapılan savaşta şehit düşen askerlerin anot mezarlarının yer alması geliyor. Şehitlikte 70’e yakın askerin mezarının bulunduğu bölgeye Şehitler Tepesi deniliyor. 1. Dünya savaşından kalma siperlikler olması nedeniyle de yerli halk burayı ziyaret etmeyi tercih ediyor. Murat Sultan Yaylası adını esasında 1635 yılında İran seferini yapan IV.Murat’ın buraya gelerek dinlenmesi ve ordusu ile Cuma namazı kılması sonrası bu yayla IV. Murat’ın sevdiği bir yer olması nedeniyle onun adını almıştır. Yaylada günümüzde her imkan bulunmaktadır. Ufak bir kasaba olarak bile düşünebiliriz. Sultan Murat Yaylası, Trabzon Gezilecek Yerler arasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer alıyor.
{search:trabzon-otelleri,Trabzon Otelleri}
Akdenizlilerin yaz sıcaklarında yaylaları tercih ettiği bir gerçek ve Alanya Gökbel yaylası da bu yaylalar arasında. Antalya’nın özellikle Kestel beldesinde yaşayan halkının zamanını geçirdiği Gökbel yaylası rakımı 1650 metre civarında. Alanya’nın en gözde yaylaları arasında yer alan Gökbel yaylası yerli halk dışında pek bilinmiyor. Yaz mevsiminde Akdeniz’de bulunuyorsanız ve serin bir yerler arıyorsanız Gökbel Yaylası tam da size göre. Yörük kültürünün hala yaşadığı bu coğrafyada, eşsiz Toros dağları manzarasını gözlemleyebileceğiniz gibi, yörenin mis gibi lezzetlerini de buralara kadar çıkmışken tadabilirsiniz. Endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan Alanya Gökbel Yaylası, her sene düzenlenen geleneksel yağlı Pehlivan güreşlerine de ev sahipliği yapıyor.Diğer Akdeniz Yaylaları’nı da merak ediyorsanız Antalya civarında bulunan yayla rehberimizi okumanızı tavsiye ederiz.
{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}
Türkiye’nin en güzel yaylalarına ev sahipliği yapan Rize’de, 2100 metre dolaylarında konumlanan Gito diğer adıyla Kito Yaylası, Türkiye’nin en yüksek yaylası Samistal yaylası gibi Rize’nin Çamlıhemşin bölgesinde yer alıyor. Gito yaylası yerleşimin olduğu, köylülerin yaz aylarında yaşadığı bir yayla. Evler haricinde zamanla pansiyona dönüştürülen eski ve ahşap tarihi yayla evleri de mevcut. Son yıllarda popüler olması nedeniyle bungalov evleri türünde işletmeler de Gito yaylasında faaliyetlerine başlamış. Bulutlar ülkesi olarak da anacağımız Gito yaylası, Karadeniz’in serin ve yağmurlu havasını solumak isteyen, yaz mevsiminde üşümeyi seven, dinlenme ve yürüyüş amaçlı tatil hedefleyen insanlar için önereceğimiz en güzel yaylalar arasında. Bulut denizleri üzerinde eşsiz gün batımını izlemek isteyenler planlarını Gito için yapmaya başlasın.
{search:rize-otelleri,Rize Otelleri}
Terör olaylarından arınmış olarak son yılların gözde turizm noktalarından biri olan Hakkari eşsiz manzaralara ev sahipliği yapan yaylaları ile tam da keşfedilmeyi bekleyen coğrafyalar arasında. 3300 metre rakımda yer alan Barçelan Yaylası Hakkari şehir merkezine 18 km uzaklıkta yer alıyor. Tertemiz havası, yaylada açan rengarenk yaz çiçekleri ve yöreye özgü bitkileri ile Hakkari sizi gerçekten mest edecek. Dağcılık, kampçılık ve doğa yürüyüşü gibi turizm faaliyetleri sevenler için adeta saklı bir cennet olan Hakkari’de yaylaları gezerken hayvancılıkla uğraşan ve göçebe yaşayan yöre halkını görebileceğiniz gibi, Türkiye’nin müthiş buzul görüntülerine ev sahipliği yapan Cilo Buzullarını, Barçelan Yaylası’na yakın konumda olan Buzul göllerini görebilir, eşsiz manzaralar eşliğinde Barçelan yaylasının güzelliklerini yaşayabilirsiniz. Yaylanın en güzel zamanları Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bireysel olarak çıkılamayacağı için yerel turizm acentaları veya rehberlerden yardım almanız gerekmektedir.
Sıcak iklimde yaşayıp, serin yerlere gitmek isteyen, kamp yapmaya bayılan ya da sevdikleri ile doğada vakit geçirmek isteyenler için Kahramanmaraş’ta bulunan Başkonuş yaylası son yıllarda oldukça adından söz ettiriyor. Kahramanmaraş merkeze yaklaşık 45 dk uzaklıkta, 1850 metrelik rakımda konumlanan Başkonuş Yaylası, Akdeniz’in en güzel yaylaları arasında sayılıyor. Yaylada yaşam faaliyet yok, korunmuş bir doğal bölge içerisinde yer alan Başkonuş yaylası son yıllarda dağcılık faaliyetlerinin yürütüldüğü, yürüyüş ve kamp severlerin uğrak noktaları arasında. Geniş piknik alanları, yayla girişindeki cami, marketi ve kamp haricinde Başkonuş Yaylası Orman Evleri bungalov tarzda inşa edilmiş ve kalmak isteyenler için önceden rezervasyonla çalışan bir konaklama işletmesi de yaylada mevcut. Mangal, piknik, doğada kamp haricinde trekking yapabilir hatta Sır Barajını görebileceğiniz bir zirve tırmanışı bile yapabilirsiniz. Ayrıca Başkonuş yaylasının yolu asfalt olduğu için rahatlıkla yaylaya ulaşabilirsiniz.
{search:kahramanmaras-otelleri,Kahramanmaraş Otelleri}
Siz de yaz mevsiminin sıcak günlerinde serin yerlere gitmek, tatilinizi daha aktif bir şekilde veya dağ manzaralı sakin yemyeşil bir doğada geçirmek istiyorsanız bu listemizdeki yaylalara elbet yolunuzu düşürmenizi tavsiye ederiz. O kadar uzağa gidemem diyorsanız İstanbul’a yakın yaylalar rehberimizi de inceleyebilirsiniz.