Bolu, Abant Gölü'nün eşsiz doğal güzellikleriyle bilinmesinin yanında Osmanlı tarihine dayanan zengin yemek kültürüne de ev sahipliği yapıyor. Bolu'da ne yenir sorusu, bu şehrin damak zevkini keşfetmeye karar verenler için lezzet serüveninin kapılarını aralıyor. Yerel lezzetler, sıcak atmosferli mekanlarla buluşarak misafirlere unutulmaz bir tat deneyimi sunuyor. İster Göynük'ün tarihi sokaklarında dolaşın, ister Abant Gölü'nün eşsiz manzarasında yürüyüş yapın; Bolu’nun her bölgesinde karşılaşacağınız sofralarda, sizi damak çatlatan lezzetler bekliyor. İşte Bolu'da ne yenir sorusuna cevap bulabileceğiniz bir gastronomi haritası, hadi lezzet dolu bu yolculuğa beraber çıkalım.
{facility:0}Türk kültürünün bilindik yemeklerinden biri olan mantı, Bolu’da farklı bir lezzete dönüşüyor. İnce hamuru ve farklı iç harçlarıyla öne çıkan bu yöresel lezzet, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Bolu mantısı, özellikle kıyma yerine mantarla yapılan iç harcıyla biliniyor. Ancak sadece bu versiyonla sınırlı kalmayın! Aynı zamanda patlıcanlı, kıymalı, yoğurtlu gibi çeşitlerini de mutlaka keşfedin. Meşhur bolu mantısının birbirinden farklı çeşitlerini Kubbealtı’nda deneyimleyebilirsiniz.
Adres: Merkez Mahallesi, İzzet Baysal Cd. No:108, 14100 Bolu Merkez/Bolu
Kabaklı gözleme denildiğinde damağınızda hemen tuzlu ve daha keskin bir lezzetin oluştuğunu tahmin edebiliyoruz. Fakat Bolu’da kabaklı gözleme, tatlı kabaktan yapılıyor. İnce hamur ve tatlı kabağın buluştuğu bu lezzet ile gözlemeye bakış açışınızın değişeceğine emin olabilirsiniz. Sac üzerinde pişerek lezzetine lezzet katan kabaklı gözlemeyi Bolu’nun meşhur gözlemecilerinde deneyimleyebilirsiniz.
{search:bolu-pansiyonlari,Bolu Pansiyonları}
Bolu Abant’ta ne yenir sorunuzun cevabı, Abant köftesi! Gözünüzün önünde hemen standart bir kebap canlanmasın. Geleneksel kebap anlayışını aşan bu lezzet, karnıyarık tarzında hazırlanıyor. Közlenmiş patlıcanın içine yerleştirilen sebzeli et, kaşar peyniriyle buluşup fırına sürüldükten sonra kızarmış eklemekle servis ediliyor. Abant kebabı, Bolu'nun zengin mutfak kültürünü keşfetmek isteyenlere unutulmaz bir lezzet deneyimi sunuyor. Bolu’nun yöresel yemeklerinden biri olan Abant kebabını, Abant Park Restoran'da deneyebilirsiniz.
Adres: Abant Yolu, Abant Çayırbıçkı Mevkii 16. Km, 14030 Abant/Bolu
Özellikle yerli halkın bildiği çantıklı pide, mayalanmış hamur üzerine domates, biber, soğan ve kıymadan oluşan harç ile hazırlanıyor. Hem evlerde hem de restoranlarda rastlayabileceğiniz çantıklı pide, ramazan ayı döneminde sofralarda yerini alıyor. Dokusuna ve lezzetine hayran kalacağınız çantıklı pideyi, restoran ve pide salonlarında deneyebilirsiniz.
Bolu’nun soğuk havasında hem içinizin ısınmasını hem de karnınızın doymasını istiyorsanız ovmaç çorbasını tercih edebilirsiniz. Soğan ve salçadan oluşan sosa ek olarak nohut ve hamur parçaları eklenerek hazırlanan ovmaç çorbası, ev sofralarının vazgeçilmezi. Tadına doyamayacağınız bu lezzeti Bolu restoranlarında yemekten önce tercih edebilirsiniz.
Bolu Mengen’de ne yenir sorusunun yanıtı, mengen pilavı! Bolu’nun Mengen ilçesinde ortaya çıkan Mengen pilavı, zengin içeriğiyle farklı tatların kusursuz birleşimini sunuyor. Klasik pilavların dışında renkli görüntüsü ile ilk önce gözünüzü doyuran Mengen pilavı, pirincin içine kavrulmuş mantar ve badem eklenerek hazırlanıyor. Damak zevkine göre domates, ceviz ve dereotu eklenerek de yapılan mengen pilavını, şehirdeki çoğu restoranda bulabilirsiniz.
Bolu’nun tatlıları da yemekleri kadar ünlü! Bolubeyi tatlısı alıştığımız profiterole farklı bir yorum katıyor. Margarin ve un ile hazırlanan hamurun içi krema ile doldurduktan sonra üzerine çikolata ve Mudurnu saray helvası eklenerek servis ediliyor. Tercihe göre fıstıkla da servis edilen Boylubeyi tatlısını Bolu’da çoğu pastanede bulabilirsiniz.
{search:bolu-apartlari,Bolu Apartları}
Türkiye genelinde birçok bölgenin kendine özgü köftesi var. Bolu'nun kendi özgün lezzeti olan Bolu köftesi, bu zengin çeşitliliğin önemli bir parçasını oluşturuyor. Mengen köftesi olarak da geçen Bolu köftesi, özel kıyması, sarımsak ve mengen peyniri ile hazırlanıyor. Yanında farklı meze ve garnitürler ile sunulan Bolu köftesini, yerel restoranlarda sipariş edebilirsiniz.
Bolu'da ne yenir sorusuna verilen cevaplar genellikle çeşitli yemekleri içerse de, Bolu'nun meşhur patatesli köy ekmeği de unutulmamalıdır. Önceden köylülerin sadece kendi tüketimleri için hazırladığı patatesli köy ekmeğini şimdi çoğu fırında bulabilirsiniz. Haşlanan patatesler püre haline getirildikten sonra hamura eklenerek mayalandırılıyor ve ardından fırında pişme süreci başlıyor. Ekşi maya ile birleşen patates kokusu ve unutamayacağınız dokusunun yanında sağlıklı olan patatesli köy ekmeğini Bolu fırınlarında bulabilirsiniz.
Pilav denildiği zaman aklınıza pirinç veya bulgurun geldiğini biliyoruz. Fakat Bolu’nun renkli ve farklı mutfağından tabii ki standart bir pilav bekleyemeyiz. Paşa pilavı, haşlanmış patates ve yumurtanın üzerine eklenen yeşillikler ile hazırlanıyor. Görünüm olarak patates salatasını andırsa da yumurta ile farklı bir lezzete dönüşüyor. Bolu’nun çoğu restoranında paşa pilavını keşfedebilirsiniz.
Ülkemizin çoğu bölgesinde olduğu gibi Bolu’da da oldukça çeşitli kebap çeşitleri bulunuyor. Eşsiz güzelliği ile bilenen Bolu Yedigöller, ismini Yedigöller kebabı ile de andırıyor. Hem beyaz hem de kırmızı etten hazırlanan bu enfes lezzet, et suyuyla harmanlanan ekmek ve közlenmiş sebze ile servis ediliyor. Menüsünde Yedigöller kebabının öne çıkması ile bilinen Mercan-i Restoran'da bu tadı deneyimleyebilirsiniz.
Adres: Tabaklar, Özek Sk. No:3, 14100 Bolu Merkez/Bolu
Şimdiye kadar yediğiniz bütün sarma çeşitlerini unutun! Hem iç harcı hem de yaprağıyla bildiğinizin dışında bir lezzet sizi bekliyor. Kaldırık dolması, soğan, sarımsak ve mısır unundan hazırlanan iç harcın hodan bitkisinin yapraklarıyla sarılması şeklinde hazırlanıyor. Genellikle süzme yoğurt ile servis edilen bu yemeği, Bolu’da bulunan çoğu restoranda bulabilirsiniz.
{search:bolu-abant-otelleri,Bolu Abant Otelleri}
Bolu yemeklerini keşfediyorsanız keşi çok duyacağınıza emin olabilirsiniz. Peki keş nedir? Neredeyse peynir kıvamında olan keş, bol tuz eklenip suyu süzülen yoğurdun özel işlemden geçirilmesiyle hazırlanıyor. Eriştenin keş ve cevizli karışımından ise ortaya keşli cevizli erişte çıkıyor. Evlerde sıklıkla yapılan bu lezzeti, Mudurnu’da bulunan Çeşmi Yar Restoran’da deneyimleyebilirsiniz.
Adres: Kaygana, 14800 Mudurnu/Bolu
Bir yemeğin hem tuzlu hem de tatlı olarak yapıldığını duymuş muydunuz? Kedi batmaz farklı yapılış şekilleri ile bu iki alternatifi de size sunuyor. Tatlı düşkünüyseniz şeker, ceviz ve pekmezle hazırlan kedi batmazı tercih edebilirsiniz. Tuzlu tatlardan yanaysanız da tereyağı, keş peyniri, kaz ciğeri ile hazırlanan kedi batmaza bayılacağınıza emin olabilirsiniz. Bolu’ya gittiğinizde bu lezzetli yemeğin hikayesini mutlaka duyacaksınızdır. Ama yolunuzun Bolu’ya düşmesini beklemeden bu ilginç hikayeden bahsetmek isteriz.
Bir zamanlar, genç bir adam kalbini güzeller güzeli bir kıza kaptırır. Maddi durumları pek iyi olmasa da aşklarını yaşamak isteyen genç çift zorlu bir karar alarak evlenmeye karar verirler. Ancak genç adamın annesi, geliniyle bir türlü anlaşamaz. Kayınvalide, gelininin eksik yönlerini her fırsatta bulmaya çalışarak onu zor duruma düşürmeye çalışır. Bir gün gelin mutfakta yemek yapacak olur fakat malzemelerinin yetersiz olduğunu görür. Tencereye su koyup kaynatmaya başlar ardından ağlayarak suya un ekler. Genç gelin gözyaşları içinde son malzemeleri olan keş peynirini de ekleyerek bir yemek hazırlar. Yemek hiç beklenmedik şekilde harika olur. Kayınvalide bu durumu kabul edemez ve yemeği bozmak için kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Aksine kedi bir türlü yemeğe basmaz. O günden sonra bu lezzetli yemeğin ismi Kedi Batmaz olur. Bolu’da çoğu mutfakta kedi batmaz yemeğine denk gelebilirsiniz.
Bakla yemeğinin genellikle zeytinyağlı olarak hazırlandığı bilinse de, etle birleştirilerek ortaya çıkan lezzet bambaşka bir tat deneyimi sunuyor. Bakla, kuşbaşı et, soğan, tereyağı ve salçadan oluşan bu yemek, Bolu mutfağının olmazsa olmazı diyebiliriz. Bakla çullamasını denemek için Bolu’da bulunan esnaf lokantalarını tercih edebilirsiniz.
Saray helvası yumuşak tadı ve lezzetiyle Osmanlı’dan günümüze kadar gelen helva kültürümüzde yerini alıyor. Depme olarak da bilinen saray helvasını denedikten sonra hem bu tattan mahrum kalmamak için hem de sevdiklerinize hediye etmek için paketler halinde almak isteyeceğinize emin olabilirsiniz.
Yoğurttan çorba yapılır da sütten yapılmaz mı? Pirincin süt içinde pişirilmesinden sonra kavrulmuş soğanların ve terbiyenin eklenmesiyle hazırlanan imaret çorbası, muazzam bir lezzet ortaya çıkarıyor. Tereyağı ve pul biber ile servis edilen İmaret çorbasını restoranlarda ana yemekten önce tercih edebilirsiniz.
Bolçi adıyla bilinen Bolu çikolatası, Bolu’nun yüksek rakımlı dağlarından toplanan fındığın, çikolata ile birleşmesiyle oluşuyor. Bir deneyince bir daha tatmak isteyeceğiniz Bolu çikolatasının, yolculuğunuzdan sonra sevdiklerinize hediye edebileceğiniz en güzel şey olduğuna emin olabilirsiniz. Bolu çikolatasını yöresel ürün satan dükkanlardan kutu kutu almayı unutmayın.
Kartalkaya kebabının içeriğini okuduğunuzda bile lezzetini hissedeceğinize eminiz. Kuzu eti harcının çeşni ve farklı sebzeler ile bir araya gelip volovanların içine eklenmesinin ardından ikinci bir pişirme sürecinden geçerek hazırlanan Kartalkaya kebabının lezzeti, damağınızda kalacak türden. Bolu’nun meşhur yöresel yemekleri arasında bulunan kartalkaya kebabını Bolu restoranlarında deneyebilirsiniz.
{search:bolu-otelleri,Bolu Otelleri}