Haziran ayı geldi çattı. Yaza giriş yaptığımızın habercisi olan bu günlerde, içinizde büyük şehirlere yakın deniz tatili rotalarını araştırma isteği oluştu ise tam da doğru yere geldiğiniz. Çünkü sizler için İstanbul, İzmir ve Ankara yakınındaki seçenekleri içeren harika listeler hazırladım.
{ad:0}İstanbul'a 1,5-2 saat mesafede, deniz tatili için tercih edilebilecek çok sayıda rota bulunuyor. İstanbul’a yakın denize girebileceğiniz diğer alternatif rotalarını derlediğimiz İstanbul Denize Girilecek Yerler yazımızda okuyabilirsiniz. Diğer önerilerimizden bazıları:
Kandıra’ya bağlı Kerpe ve Kefken, 2000’li yılların başında benim favorilerim arasına girmiş iki şirin yerleşim bölgesi. Kış aylarında adeta inziva yerine dönüşen bu ikili, yaz mevsiminde özellikle İstanbulluların yoğun ilgi gösterdikleri deniz tatil rotaları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Eğer kayalıklardan kendinizi Karadeniz’in serin sularına bırakmak isterseniz, Kerpe’nin yolunu tutabilirsiniz. Kumsalcılar için ise Kefken daha iyi bir seçenek.
Kefken’e Nasıl Gidilir?: İstanbul’dan yaklaşık 2 saat süren Kefken’e hem toplu taşıma ile hem de özel aracınız ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Otobüsle gelmek isteyenler öncelikle Kocaeli’nin Kandıra ilçesine gelip burdan Kerpe veya Kefken otobüslerine binerek Kefken’e ulaşbilirler. Özel aracıyla gelecek olanlar ise sırasıyla İzmit-Kandıra-Kefken tabelalarını takip ederek rahatlıkla Kefken’e ulaşabilirler.
{search:kerpe-otelleri,Kerpe Otelleri}
Dokumaları ve deniz feneri ile ikonikleşmiş Şile’yi ikinci sıraya yazdık. İstanbulluların en gözde tatil kaçamaklarından biri olan Şile, bölgenin en büyük ikinci plaja ev sahipliği yapıyor. Yalnız Karadeniz’deki pek çok deniz tatili rotasında olduğu gibi burada da akıntıya dikkat etmek gerekiyor. Lakin o uzun kumsalda güneşlenmenin ve serin sularda kulaç atmanın keyfini, sadece Şile tutkunları biliyor. Eğer alternatif arayışına girerseniz, romantik atmosferi ile öne çıkan Ağva'ya yönelebilirsiniz. Şile nerede diye merak ediyorsanız, İstanbul’a çok yakın olması nedeniyle araba yolculuğu ile yaklaşık 1-1,5 saatte ulaşabileceğiniz bir bölge.
Şile’ye nasıl gidilir?: Kavacık üzerinden tabelaları takip ederek veya üçüncü köprü üzerinden giden yeni yolu takip ederek kendi aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Üsküdar’dan kalan İETT ve özel otobobüs firmalarının seferleri ile de Şile’ye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
{search:sile-otelleri,Şile Otelleri}
İstanbul yakınında deniz tatili yapabileceğiniz uygun fiyatlı rota arayışındaysanız, Kıyıköy'e gidebilirsiniz. ''Kıyıköy Nerede?'' diye soracak olursanız, Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı sırtını yasladığı ormanın kalbinde yer alan doğal güzellikleri ve merkezini çevreleyen tarihi kalıntılar ile ünlü küçük bir sahil kasabası diyebiliriz. Ancak temmuz ve ağustos aylarında kendisini ziyaret eden gezginlere, kumsallarında doyasıya deniz keyfi yapma imkânı sunmaktan da geri kalmıyor. Kıyıköy'deki ortamın sizi tatmin etmeyeceğini düşünürseniz, rotanızı İğneada'ya çevirebilirsiniz.
Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?: Eğer kendi aracınızla gidecekseniz Tekirdağ yolunda Kırklareli tabelalarını takip ederek Kıyıköy’e ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma ile gidecek olursanız otobüs firmalarının Kırklareli seferlerini inceleyebilirsiniz.
{search:kiyikoy-otelleri,Kıyıköy Otelleri}
Tekirdağ'da deniz tatili denildiğinde, çoğu zaman akla önce Şarköy gelir. Ama size bugün Kumbağ'dan bahsetmek istiyoruz. Hafta sonları deyim yerindeyse ziyaretçi akınına uğrayan Kumbağ nerede diye merak ediyorsanız, Tekirdağ’a bağlı, İstanbullular tarafından çok tercih edilen ekonomik bir tatil beldesi olduğunu söyleyebiliriz. Yazın devamlı esen rüzgârı sayesinde sörf tutkunlarını kendisine çekiyor. Tabii aynı durum, plajlarında vakit geçirenlerin sıcaktan bunalmaları ihtimalini de ortadan kaldırıyor.
Kumbağ’a nasıl gidilir?: Öncelikle kendi aracınızla geliyorsanız D100’ün devamında E84’ü yani Tekirdağ yönünü takip ederek, Kumbağ tabelaları sayesinde rahatlıkla bölgeye gelebilirsiniz. Aracı olmayanlar ise otobüslerle Tekirdağ’a ullaştıktan sonra şehir içinde faaliyet gösteren ''Kumbağ'' minibüslerine binerek Kumbağ’a ulaşabilirler.
{search:kumbag-otelleri,Kumbağ Otelleri}
Çocuklu aileler için ideal bir deniz tatili rotası hüviyetindeki Enez'de sakinlik ön plana çıkıyor. Üstelik Edirne'ye bağlı ilçede, kendinizi Ege'nin engin maviliklerine kendinizi bırakabileceğiniz birçok plaj bulunuyor. Özellikle Altınkum Plajı, hem Enez otellerine yakınlığı hem de tertemiz denizi ile gezginlerin gönlünü fethediyor. Yalnız tercih hakkınızı Enez'den yana kullanırsanız, plajları dışında Gala Gölü'ne de mutlaka zaman ayırmanızı öneririm.
Enez’e Nasıl Gidilir?: Kendi aracı ile gidenler D100 karayolu sonrasında Tekirdağ yönüne doğru E84’ü takip ederek, Enez’e ulaşabilirler. İstanbul-Enez arası yaklaşık olarak 5 saat sürmektedir. Otobüs ile gitmeyi tercih edenler ise özel otobüs firmalarının İstanbul-Enez otobüs seferlerini inceleyerek Enez’e direk olarak ulaşabilirler.
{search:enez-otelleri,Enez Otelleri}
İzmir’deki deniz tatili rotaları, kendilerini özgün kılan küçük ayrıntılar ile birbirlerinden ayrılıyor. Dolayısı ile seçim aşamasında hangisini tercih edeceğiniz, sadece sizin zevkinize kalıyor.
''Deniz tatili yapacağım yer hem kent merkezine yakın hem de sakin atmosfere sahip olsun'' diyenlerden misiniz? O zaman sizlere Dikili'ye gitmenizi öneririm. İlçeye bağlı Bademli köyü açıklarındaki adalar bölgesi, turkuaz renkli ve berrak denizi ile Maldivleri andırıyor. Dikili'de tatil yaparken ayrıca Çandarlı ve Denizköy tarafındaki plajları da tercih edebilirsiniz.
Dikili’ye Nasıl Gidilir?: Toplu taşıma ile Dikili’ye İzmir’den İZBAN ile önce Aliağa istasyonuna gelmeniz sonrasında Aktarma merkezi otobüsü olan Dikili-Aliağa otobüsünü kullanabilirsiniz. Kendi aracı iel gelmek isteyenler ise Çandarlı rotasını takip ederek Dikili’ye rahatlıkla ulaşabilirler.
{search:dikili-otelleri,Dikili Otelleri}
İzmir'in kuzey arterinde sizlere önereceğim diğer deniz tatili rotası ise Eski Foça. Aslında ilçenin kalbinde bir halk plajı bulunuyor. Ama biraz sabırlı olup Yeni Foça yolunu takip eden gezginler, birbirinden güzel koylarda harika deneyimler yaşama fırsatı yakalıyor. Bu koyların bir kısmında, tüm ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz ve eğlenceli vakit geçirebileceğiniz işletmeler mevcut. Ama sakinliğe önem veriyorsanız dik yamaçlarda gizlenmiş olanlara yönelebilirsiniz.
Eski Foça’ya Nasıl Gidilir?: Toplu taşıma ile rahatlıkla ulaşabileceğiniz Eski Foça’ya İzban ile Aliağa yönünde yolculuk yaptığınızda öncelikle Hatundere istasyonunda inmeniz sonrasında Foça otobüslerine binerek Foça’ya ulaşmanız gerekmektedir.
{search:eski-foca-otelleri,Eski Foça Otelleri}
İzmir'e yakın deniz tatili rotaları elbette kuzeydekilerden ibaret değil. "Yavaş Şehir" unvanlı Seferihisar da bu konudaki zenginliği ile öne çıkan yerleşim bölgelerinden bir tanesi. Yalnız tatil için bu güzel ilçeyi tercih ederseniz, Ekmeksiz Tabiat Parkı'na gezi programınızda yer vermeyi sakın unutmayın. Zira Sığacık'taki koruma alanı, doğa harikası bir plaja ev sahipliği yapıyor.
Seferihisar’a Nasıl Gidilir?: Toplu taşıma ile İzmir merkezden kolaylıkla ulaşabileceğiniz Seferihisar’a ulaşmak için Fahrettin Altaylı durağından kalkan minibüs veya otobüslerle Seferihisar’a ulaşabilirsiniz. İzmir merkezden Seferihisar arası yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.
{search:seferihisar-otelleri,Seferihisar Otelleri}
Fotoğraf: Urla Belediyesi
Urla, birçok konuda olduğu gibi deniz tatili açısından da konuklarına beklentilerinin çok ötesinde fırsatlar sunuyor. Gerek Çeşmealtı sahili gerekse de Kabak ile İskele arasında uzanan yol boyunca çocuklu ailelerin rahatlıkla tercih edebilecekleri güvenli plajlar bulunuyor. Ama ben sizin yerinizde olsam, Urla’da tatil yaparken mutlaka Demircili tarafına giderdim. Zira buradaki plajlar çok daha güzel ve sakin.
Urla’ya Nasıl Gidilir?: İzmir Merkezden kalkan otobüs ve miibüslerle Urla merkezine ve köylerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla da yaklaşık 30-40 dakikalık bir yolculuk sizi bekliyor olacak.
{search:urla-otelleri,Urla Otelleri}
Deniz tatili söz konusu olur da Çeşme unutulur mu? İlçe, bu konuda ziyaretçilerine sağladığı esneklikle deyim yerindeyse zirveye oynuyor. Eğlenceli bir ortamda deniz keyfi yapmak istediğinizde Aya Yorgi'ye gidebilirsiniz. Sakinlikten hoşlanıyorsanız Ildırı tarafına yönelebilirsiniz. Termal kaynakların tadını çıkartmak istediğinizde ise merkeze gayet yakın konumdaki Ilıca'da denize girebilirsiniz. Bunca seçenek arasından su sporları tutkunlarını tatmin etme görevini ise Alaçatı üstleniyor.
Çeşme’ye Nasıl Gidilir?: İzmir şehir merkezinden Çeşme’ye giden otobüslerle Çeşme otogarına kadar kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
{search:cesme-otelleri,Çeşme Otelleri}
"Ankara’ya yakın deniz tatili rotaları" tanımlaması ilk etapta biraz garip gelebiliyor. Ancak birkaç saatlik keyif dolu yolculuğu göze alıp bu seçeneklere yönelmiş deneyimli gezginler, aşağıdaki rotaları kastettiğimi hemen anlamıştır.
İstanbulluların da tercih edebilecekleri bir rota konumundaki Akçakoca, tarihi ve doğal zenginlikleri ile ön plana çıkıyor. Düzce’ye bağlı ilçe aynı zamanda 35 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridine sahip. Haliyle Ankaralılar için Akçakoca’nın bu özelliği gönüllerince deniz keyif yapabilecekleri anlamına geliyor. Özellikle Ceneviz Kalesi’nin yanı başındaki kumsal ve Çuhallı Plajı birçoklarının favorisi.
Akçakoca’ya Nasıl Gidilir?: İstanbul’dan yaklaşık olarak 2,5 saatlik bir yolculuk sonrası gidebileceğiniz Akçakoca’ya özel aracınızla gidebileceğiniz gibi toplu taşıma ile de aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla İstanbul üzerinden sırasıyla Kocaeli-Sakarya-Düzce tabelalarını takip ederek Akçakoca’ya ulaşabilirsiniz. Otobüsle gelmek isteyenler ise ya Kocaeli ya da Düzce’ye önce gelmeli sonrasında Akçakoca’ya giden otobüsleri kullanmaları gerekmektedir.
{search:duzce-otelleri,Düzce Otelleri}
Bunaltıcı yaz sıcaklarında serinlemeye ihtiyaç duyduğunuzda, Kastamonu’nun güzeller güzeli ilçesi Cide’de tatil yapmayı düşünebilirsiniz. Ülkemizin bu konuda göz ardı edilen cevherlerinden biri olan yerleşimin kalbinde denize girilebilecek çok sayıda plaj bulunuyor. Kasaba, Nasuh, Memiş plajları gerçekten çok güzeller. Ama siz farklılık peşindeyseniz, yeşilin maviyle iç içe olduğu Gideros Koyu’na gitmeye öncelik verebilirsiniz. {search:kastamonu-otelleri,Kastamonu Otelleri}
Başkent yakınındaki deniz tatili rotaları arasında Amasra da bulunuyor. Binlerce yıllık tarihinden gelen zenginliği doğal güzellikler ile harmanlayan ilçede denize girilebilecek yerlerin başında Büyük Liman Plajı geliyor. Burada, aynı zamanda su sporları tutkunlarına çeşitli olanaklar sunan yelken kulübü faaliyet gösteriyor. Popülarite açısından İnkumu, sakinlik olarak ise Çakraz ve Bozköy plajları öne çıkıyor. {search:amasra-otelleri,Amasra Otelleri}
Bir yanı lav sütunları, diğer tarafı ise orman örtüsü ile çevrili plajda deniz keyif yapmak isterseniz size Güzelcehisar’a gitmenizi öneririm. Bartın’ın gözlerden uzak kalmış ilçesinde sizi bekleyen plajlar, aslında Ege ve Akdeniz türdeşlerinden hiç de farklı değiller. Hatta sakinlik açısından çok daha önde olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. {search:bartin-otelleri,Bartın Otelleri}
Ankara’ya yakın deniz tatili rotaları arasında Akdeniz’den bir seçenek görmek, ilk etapta sizi şaşırtabilir. Ama Niğde otoyolu sayesinde başkentliler için güneye hızlı ulaşım artık sorun olmaktan çıkmış durumda. Karadeniz’deki rotalara bağlı olma zorunluluğunu ortadan kaldıran bu yol sayesinde Mersin’in kalbindeki Soli Sahili’ne, Arpaçbahşiş ve Sultanköy halk plajlarına 4-5 saatte ulaşabilirsiniz. Hatta zaman sıkıntınız yoksa rotanızı Silifke ve Anamur’a kadar uzatabilirsiniz. {search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}