Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 13 Ekim 2022 - 10:13
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024 - 07:11
Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Belki hiç haberiniz yok ve sokakta korkunç kostümlerle dolaşan insanlara şaşırıp kalıyorsunuz… Belki de her sene Cadılar Bayramı için birbirinden güzel kostümler giyiniyorsunuz ve bu bayramı en eğlenerek kutlayanlardan birisiniz… Cadılar Bayramı’nı hiç duymadıysanız (...ki bu çok düşük bir ihtimal!) size dünyanın çeşitli yerlerinde kutlanan bu coşkulu eğlenceden bahsetmek isteriz.

{facility:0}

Her sene 31 Ekim gelip çattığında, birçok kültürde tam olarak köklü bir yeri olmasa da kutlama yapmayı seven insanların bir araya gelerek keyifli vakit geçirdiği Cadılar Bayramı, esasen Hristiyan ve Pagan kökenli bir bayram. Bu bayramın çok bilinmeyen diğer adı da Azizler Arifesi.

Cadılar Bayramı’nın Hikayesi

Tarih 31 Ekim’i gösterdiğinde geçmişte yaşayan insanların ruhlarının daha önce yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılır. Bu inanışın zamanla bir kutlamaya dönüşmüş olduğu ise bir gerçek. Eskiden insanlar bu ruhlar tarafından tanınmamak adına kostümler giyer maskeler takarlarmış. Büyük ateşler yakar ve kötü ruhları kendi yaşam alanlarından uzak tutmak isterlermiş. Bu inanışların azalmasıyla birlikte kostümler ve şekerlemelerin eğlenceli yanı açığa çıkmış ve birçok toplum tarafından bayram olarak kutlanan bir hale gelmiş.

{ad:0}

Cadılar Bayramı Niçin Kutlanır?

Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Eski zamanlardaki batıl inançlara günümüzde çok fazla inanılıyor olmasa da Cadılar Bayramı’nın kutlanma sebebi aslında birçok toplumda hala manevi olarak üzerine düşeni yapma ihtiyacı sebebiyle kutlanıyor. Eskiden yaşayan ve sevilen insanların iyi bir şekilde anılması ve bu insanlar için güzel sofralar ve armağanlar için hazırlık yapmak birçok toplumu manevi bir duyguda ortak paydada topluyor. Bunu yaparken sosyalleşmeye de yarayan Cadılar Bayramı kutlamaları insanların beraberce eğlenceli vakit geçirebilmesi adına kutlanan özel günlerden biridir.

Günümüzde daha çok çocuk bayramı olarak kutlanan Cadılar Bayramı, kostümlü bir parti havasında kutlandığı için bu eğlenceli aktiviteyi birçok yetişkin insan da seviyor. Cadılar Bayramı hangi ülkelerde var diye soracak olursak, Britanya Adaları ve Kuzey Amerika ülkelerinin çoğunda Cadılar Bayramı kutlamaları bir parti olarak değil, büyük festivallerle kutlanıyor. Cadılar Bayramı kutlamaları yapan tüm ülkeler bu eğlence kültürüne yaklaşmakta ve Batılı ülkelerin yanı sıra Japonya, Filipinler gibi ülkelerde de Cadılar Bayramı kutlamalarını görebilirsiniz. Cadılar Bayramı ne kadar sürüyor sorusunun ise toplumlara göre değişen cevapları bulunuyor. Siz de Cadılar Bayramı’nı seviyor ve bu tarz etkinliklere katılmayı tercih ediyorsanız farklı kültürlerde bu enteresan bayramın nasıl kutlandığını öğrenmek isteyebilirsiniz. 

Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı

Meksika Ölüler Günü: Dia De Muertos

Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Meksika’da gerçekleşen ''Dia de Muertos'' 1 ve 2 Kasım tarihinde gerçekleşiyor. Cadılar Bayramı ile aynı işleyişte olan ''Dia de Muertos'', toplum tarafından bir ritüel olarak görülüyor. Meksikalılar ölenlerin ruhlarının ziyarete geleceğini düşünerek onlar için ikramlar hazırlıyor ve onları dans ve müzikle karşılıyor. Her yıl Meksika’nın çeşitli şehirlerine dünyanın her tarafından gelen turistlerle bu etkinlik bir karnaval tadında kutlanıyor.

İrlanda ve İskoçya’nın Bayramı: Samhain Festivali

Birçok toplumda Cadılar Bayramı, Cadılar Bayramı adı altında kutlanmıyor. İrlanda ve İskoçya’da da Samhain havaların soğumasıyla birlikte gerçekleştirilen bir festival olarak düzenleniyor. Aslında bu festival Azizler Günü’nün de kökenini oluşturuyor. Cadılar Bayramı’nın çıkış noktası Samhain. Bu iki ülke festivallerini 31 Ekim ve 1 Kasım günlerinde gerçekleştiriyor.

Japonya’da Cadılar Bayramı Geleneği: Kawasaki

Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Japonya’da Cadılar Bayramı için uzun yıllardır birçok insan Tokyo’nun yakınında bulunan Kawasaki’de bir araya geliyor. İnsanlar 31 Ekim’de toplanıyor ve bu kültürde gerçekleşen Cadılar Bayramı’nın diğer kültürlere nazaran katı kuralları bulunuyor. Bir geçit töreni düzenlenen kutlamada törene herkes katılamıyor ve katılım için bir başvuruya ihtiyaç duyuluyor. Herkesin katılamadığı bir tören için ayrıca katılım ücreti de ödemeniz gerekiyor.

Filipinler’de Cadılar Bayramı: Pangangaluluwa

Filipinler’in 31 Ekim’de gerçekleştirdiği Pangangaluluwa geleneği, Cadılar Bayramı konseptinin bu kültürde kendine yer edinmiş farklı bir varyasyonu diyebiliriz. Filipinler’de halk birbirini ziyaret edip hediye veiyorlar ve şarkılar söyleyerek para topluyor. Cadılar Bayramı’nda olduğu gibi evi ziyaret edilen insanlardan yiyecek ve şekerleme isteniyor.

Hong Kong’un Cadılar Bayramı Festivali: Aç Hayalet Festivali

Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Hong Kong’ta kutlamalar birçok yere kıyasla çok daha uzun sürüyor. Ağustos ayının sonundan Eylül ayının neredeyse ortalarına kadar süren bir festival düzenleniyor. Cadılar Bayramı’nda olduğu gibi bu festivalde de eskiden yaşamış olan ruhların ziyarete geldiği inancı mevcut. Hong Kong neredeyse bir ay boyunca süren bu festivalle birlikte müzik ve dans ile dolup taşıyor.

Hindistan’da Cadılar Bayramı: Pitru Paksha

Hindistan’da gerçekleşen Pitru Paksha geleneği ile Cadılar Bayramı geleneği arasında sadece benzerlikler var diyebiliriz. Fakat yine de çıkış noktası aynı olan bu iki gelenek birbirine oldukça benziyor. Yine ruhlar dünyaya dönüyor ve bu ruhlar için 16 günlük bi ritüel gerçekleştiriliyor.

Polonya’nın Dini Bayramı: All Saint’s Day

Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

All Saint’s Day Polonya’da yaşayan birçok insan için büyük bir öneme sahip.Her yıl 1 Kasım’da kutlanan All Saint’s Day’de insanlar ölen yakınlarını, şehitleri ve aziz ruhları anıyor. Polonya’da bir günlük tatil ilan ediliyor ve bu kutlamanın ilk gününde çiçekler ve ışıklarla süslenen sokakların yerini ikinci günde insanların ağıt ayini alıyor.

İtalya’nın Festivali: Azizler Günü

İtalya 1 Kasım’da resmi tatile girer. 1 Kasım Azizler Günü olarak kabul edilir ve bu günde insanlar bütün mezarlara çiçekler bırakırlar. Kendi sofralarında evinde ağırlamak istedikleri ruhlar için de sofraya yiyecek dolu bir tabak koyarlar. ''Ognissanti'' adında şenlikler düzenlerler ve bu Azizler Günü’nden birkaç gün önce kutlanmaya başlanır.

Vietnam’ın Cadılar Bayramı: Hayalet Festivali

Cadılar Bayramı Nedir? Farklı Kültürlerde Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Vietnam’da düzenlenen Hayalet Festivali diğer toplumlardan farklı bir tarihe tekabül ediyor. Temmuz’un 15’inde başlayan festival geleneksel olarak Cadılar Bayramı’nın inanışlarına sahip. Ruhların dünyaya geldiğine ve onlara yiyecek sunulması gerektiğine inanılan festival Cadılar Bayramı’nın yanı sıra eski bir Budist hikayesine de dayanan köklere sahip.