Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 15 Haziran 2021 - 14:25
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 20:25
Can Yücel'in İzinde Eski Datça
''3B'' yani balını, balığını ve bademini bir yana koyacak olursak, Datça'dan bahsedildiğinde akla ilk Can Yücel gelir. İstanbul’da dünyaya gelmiş olan ünlü şair, şehrin baş döndürücü değişiminden sıkılıp kurtuluşu "Anadolu'nun uzak zürafası" diye tanımladığı ilçede bulmuş. Onun ilçeye yönelik aşkı derinleştikçe, ilçe halkı da onu bağrına basmış. Hatta zaman içerisinde, Can Yücel'in adı anılmadan Datça hakkında konuşulmaz olmuş. Neredekal.com ekibi olarak sizlere bu yazımızda Can Yücel'in çok sevdiği Eski Datça'yı anlatacağız. Hazırsanız başlayalım.

Eski Datça Nerededir?

Muğla’nın Datça ilçesinin sınırları içinde yer alan Eski Datça, ilçe merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıkta bulunuyor. Datça ilçesine bağlı bir mahalle olan bu harika turistik alan en güzide yerleşim birimleri arasında diyebiliriz. Datça, atmosferiyle hemen yanı başındaki Marmaris'e göre sessiz bir yapıya sahip. Yerleşim bu özelliğinden dolayı son yıllarda Muğla'da en fazla ziyaretçi ağırlayan rotalar arasında yerini alıyor.

Eski Datça’nın Tarihi

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

{ad:0} Datça’nın tarihi M.Ö 2000’li yıllara kadar dayanıyor. Adım adım insanlığın ayak izlerini işlemiş olduğu sokaklarında bilinen ilk yerli halk Karlar oluyor. M.Ö 1000 yıllarında Trakya’dan güneye inerek Yunanistan üzerinden bölgeye inen Dorlar halkı ise Datça’nın en parlak dönemini yaşamışlardır. Datça’nın 1,5 kilometre kuzeydoğusundaki Burgaz Mevkii’nde Knidos’a ait kalıntılar bulunmuştur. Prof. Dr. Numan Tuna’nın belirttiği üzere Heredot’un eserinde 6 Dor olarak bahsettiği şehir birliğinin toplanıp Apollon adına yarışmalar düzenlediği yer Datça’dır. Bu yarışmalarda birinci gelenler ise Apollon Tapınağı’nda toplanıyorlardı.

Geç Roma ve Erken Bizans döneminde ise sayısız depremler ve korsan saldırıları nedeniyle bölge güçsüz kalmış ve zamanla kent terk edilmiş. 13.yüzyılda Menteşoğulları Beyliği’ne bağlanmış, 15.yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil olmuş ve Datça adı ta o zamanlar konmuştur. Sultan Reşad döneminde ise Datça adı ''Reşadeiye'' olarak değiştirilmiş fakat Cumhuriyet dönemine gelindiğinde tekrar ''Datça'' ismini almıştır. 1947 yılında merkez günümüzdeki yeri olan İskele Mahallesi’ne taşınmıştır.

Eski Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça Karayolu ile Marmaris’ten gidebilir, ayrıca Marmaris üzerinden düzenli seferleri olan otobüs ya da dolmuşları tercih edebilirsiniz. Şehir dışından gelenler için Dalaman Havalimanı’nda inmeniz gerekiyor. Datça ve Dalaman arasında 178 kilometrelik bir fark var. Buradan gidiş için otobüsleri tercih edebilirsiniz.

Denizyolu ulaşımı ise Bodrum’dan sağlanıyor. Yaz aylarında her gün 4 sefer yapılmakta olup, bir buçuk saatlik bir yolculukla Datça’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eski Datça'da Gezilecek Yerler

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Eski Datça'nın dar sokaklarında gezinirken aşağıda sıraladığımız mekanları ziyaret edebilirsiniz.. Gezdiğiniz bu mekanlarda hem ünlü şair Can Yücel’i yakından tanıma hem de Datça'nın bu kesimini özgün kılan detayları keşfetme fırsatı elde edebilirsiniz.

Orhan'nın Yeri

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Yerleşimde ilk olarak Orhan'nın Yeri'ni ziyaret edebilirsiniz. Eski Datça'nın girişinde yer alan mekan, Yücel'in ardından bıraktığı anılar ile dolu. Üstelik burada dinleyeceğiniz hikâyelerin benzerlerini başka hiçbir yerde duyamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Sonuçta kahvehane, günümüzde eşine az rastlanır tarzda bir dostluğun başladığı ve geliştiği yer konumunda. İşte Orhan’ın Yeri’nin hikayesi…

Orhan Baba, Can Yücel'i ilk gördüğünde epey çekingen davranmış. Aslında şairin sahip olduğu fiziksel özellikleri düşününce, bu davranış şekli bizlere epey normal geliyor. Ama bu çekingenlik, çevredekilerin yardımı ile yerini önce tanışma faslına, sonrasında ise sıkı dostluğa bırakmış. Hatta Orhan Baba, Can Yücel'in "Datçalı" olması için elinden gelen tüm çabayı göstermiş.

Can Yücel, kahvehaneye sabah saatlerinde gelirmiş. Günün yarısını burada geçirirken bir yandan demlenip diğer taraftan şiirleri üzerinde çalışırmış. Gece kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığında ise yerinden kalkıp ilerideki yolda dolmuş beklermiş. Fakat dolmuşu kaçırdığından, genelde onu evine götürme görevi Orhan Baba'ya düşermiş. Orhan Baba, kadim dostunun vefatından sonra epey sarsılmış. Hatta bir ay boyunca mekânın kapısına kilit vurup yas tutmuş. Kendini toparladığında ise Yücel'in ardında bıraktığı eşyaları saklamaya odaklanmış.

Kahvehanede; Can Yücel'in masasını, fotoğraflarını ve çeşitli yazılarını, yarım kalmış şarabını, son kez kullandığı bardağı görebilirsiniz. Aslında mekânda çok daha fazla sayıda eşya varmış lakin başkaları için değerli olan şeyleri izinsiz alma alışkanlığı edinmiş bazı kişiler, bunların büyük kısmını sahiplenmeyi kendilerine hak görmüş... Edebiyat severlerin Can Yücel’in anlarına eşlik edebileceği adeta geçmişe bir zaman yolculuğu yapabileceği güzide ziyaret noktalarından birisi Orhan’ın Yeri…

Can Yücel Evi

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Kahvehaneden ayrıldıktan sonraki durağımız, Can Yücel Evi. Onu sevenlerin deyişi ile "Can Baba" hayatının son 10 yılını bu evde geçirmiş. Vefatının ardından sevenlerinin gözünde bir mabede dönüşen ev, Yücel'in ardında bıraktığı eşyalar ile dolu. Fakat mezarına gerçekleştirilen saldırıdan beri burası kapalı tutuluyor.Can Yücel Sokağı'ndaki konutu ziyaret ettiğinizde kapalı olması sebebiyle yalnızca dış duvarına asılmış fotoğrafları, şiirleri ve yazıları ile yetinmeniz gerekiyor. Gerçi bize kalırsa bu durum fazlası ile tatmin edici ve değerli.

Can Yücel'in Mezarı

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Hazır Eski Datça'ya gelmişken, Can Yücel'in evinin ardından mezarını da ziyaret edebilirsiniz. Dini değerlere ters düştüğü gerekçesi ile 2011'de saldırıya uğrayan mezar, usta heykeltıraş Mehmet Aksoy'un imzasını taşıyan hayli özgün tasarıma sahip.

Can Yücel'in mezarı olduğunu bilmeyenler tarafından türbeye benzetilmesine yol açan mezar taşı iki bölümden oluşuyor. Dikey konumdaki ilk bölüm, bir ceninin anne karnındaki duruşunu temsil ediyor. ''Can Taşı'' isimli bu bölüme işlenmiş figür, akşamüstü üzerine yansıyan güneş ışığı sayesinde çok daha belirgin ve göz alıcı hale geliyor.Mezarın ''Su Taşı'' adındaki yatay bölümü genel kanının aksine şarap dökülmesi için tasarlanmamış. Mezar taşının bu kısmı, çok daha derin bir kavramı yani hayatın akışını ifade ediyor.Mezar taşını incelerken, Can Yücel'in "Sevgi Durağı" isimli şiirinde yer alan ''Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi…'' mısrasını görebilirsiniz. Bir insan, kendi hayat felsefesini işte bu kadar güzel tanımlayabilirdi.

Eski Datça’da Ne Yenir?

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Eski Datça’yı keşfetmek isteyenler için yalnızca taşını toprağını değil aynı zamanda yemeklerini keşfetmek de ayrı bir deneyim yaşatıyor. Eski Datça’da ne yemek yenmeli diye soranlar için tadabileceğiniz Datça lezzetlerini listeledik. Hazırsanız başlayalım.

Datça Bademi: Datça’nın muazzam mikrokliması sayesinde burada envayi çeşit tür yetişiyor. Bunlardan birisi de Datça Bademi. Datça’nın açık ara en meşhur lezzetlerinden bir olan bu harika bademi tattığınızda vazgeçemeyeceksiniz.

Bademli Levrek: Meşhur bademi ve denizlerinden çıkan harika levreğin birleşimi damaklarda adeta bir lezzet şöleni yaşatıyor. Bir yaz akşamında Datça’da bu harika lezzetin tadına bakabilirsiniz.

Bademli Köfte: Bildiğimiz köftelerden mi dersiniz? Görünüş olarak evet fakat lezzet olarak bambaşka. Datça’nın meşhur bademli köftesi ismindeki gibi badem içeriyor. Bu bademler köftenin içerisine iri parçalar halinde eklendiği için lezzet açısından harika bir birleşimi de hissettiriyor.

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Karanfilli Ekmek: Ekmeksiz yapamam diyenler için, farklı bir lezzet olacak olan Karanfilli Ekmeğin tadına baktıktan sonra vazgeçebileni görmedik. Eğer tadına bakmak isterseniz fırınlar tarafından belli bir sayıda çıkartıldığı için günün ilk yarısında biten bir ürün. Dolayısıyla erken davranmakta fayda var.

Keçi Sütlü Dondurma: Yaz akşamlarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan dondurma, Datça’da keçi sütüyle yapılmış olanı ile meşhur. Bir Datça akşamında bademli olanının tadına bakmanızı öneririz. Fazla tatlı sevmeyenler içinse daha fresh seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Eski Datça'da Nerede Kalınır?

Can Yücel'in İzinde Eski Datça

Begonvillerle donatılmış huzur dolu sokakların adresi Eski Datça'da konaklama seçenekleri genellikle butik otellerden ve apart otellerden yana oluyor. Dilerseniz şimdi sizin için seçtiğimiz birkaç Datça oteline bakalım. Daha fazla Datça Otelleri için Neredekal.com’u inceleyebilirsiniz.
  • Konaklamadan ziyade birçok alternatif eğlence alanım olsun diyenler için;Flow Datça Surf Beach Hotel
  • {product:4951}
  • Ev hissini ve köy ambiyansını yaşamak isteyen ziyaretçiler için;Derin Taş Bungalov
  • {product:45526}
  • Muğla’nın yemyeşil atmosferi, doğa içinde huzur dolu bir konaklama deneyimi için;Menekşe Apart
  • {product:38911}
  • Harika kahvaltısı ve sükun dolu atmosferiyle sakin bir tatil tercih edenler için;Dört Mevsim Evi Butik Otel
  • {product:45647} {search:datca-otelleri,Datça Otelleri}

    Yorumlar

    NAİLE ARSLAN 
    15.06.2021
    2020 yaz döneminde ailecek Datça da ydık yok böyle güzellik harika yerler tekrar bu yıl gitmeyi düşünüyoruz yine yine yeniden DATÇAAAAAA vazgeçilmezimiz olduuuuuuu
    Muhteşem bir yer 
    15.06.2021
    Gerçekten çok güzel eski Datcayi çok beğendik havasi suyu harika