Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Çanakkale Destanının Yazıldığı 14 Savaş Alanı

Çanakkale Destanının Yazıldığı 14 Savaş Alanı

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 16 Mart 2015 - 16:34
 • Son Güncellenme: 26 Mart 2024 - 06:40
Çanakkale Destanının Yazıldığı 14 Savaş Alanı

Burada esen rüzgarın uğultusunu hiçbir yerde duyamazsınız. Hala daha bir asır öncesinin savaş çığlıkları yankılanır kulağımızda. Öyle görüntülere sahne oldu ki Gelibolu, yazılan şarkılar, şiirler, hikayeler, çekilen filmler, belgeseller yetmedi buradaki hezeyanı anlatmaya. Çünkü ne olursa olsun, 105 yıl önce burada yaşananlar, bizim hissettiğimizden çok daha fazlasıydı. Adım attığımız her toprak, gördüğümüz her manzara, 105 yıl öncesinde al rengine bürünmüştü oysa. İşte Çanakkale Zaferi’nin 105. yılına özel kahramanlık destanının  yazıldığı 14 savaş alanı. {search:canakkale-otelleri,Çanakkale Otelleri}

{facility:0}

Kilye Koyu

kilye koyu

1915 yılında uzun bir bombardıman sahnesine tanık olan Kilye koyu, doğal bir liman olma özelliği gösterdiği için lojistik açıdan öneme sahip.  Sırf bu nedenden dolayı İngiliz gemileri, Kabatepe açıklarından hedef almışlar Kilye Koyu’nu. Maalesef bu bombardımanlar sonucu Kilye Koyu’nda yer alan antik dönem kalıntıları da büyük ölçüde zarar görmüş.

{ad:0}

Dur Yolcu Anıtı

dur yolcu

‘Bilmeden gelip bastığın bu toprak, Bir devrin battığı yerdir’ diye başlar o tüylerimizi diken diken eden Dur Yolcu şiiri. Mısralarda da dediği gibi, vatan kalbinin attığı yer burası. Değirmen Burnu Tabyası’nın arkasındaki tepenin yamacında yer alıyor Dur Yolcu Anıtı. Boğazdan geçen tüm gemilerden ve Çanakkale’den rahatlıkla görülebiliyor.

Kilitbahir Köyü

kilitbahir koyu

‘Denizin Kilidi’ anlamına gelen Kilitbahir Köyü’nde, Kilitbahir Kalesi de bulunuyor. Bu kale, bu bölgede görev yapan askerlerin barınma yeri olarak kullanılmış 1915’de. Deniz tarafında yer alan surların büyük bir bölümü ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamış.

Soğanlıdere Vadisi

 soganlidere vadisi

Savaş sırasında güvenli bölge olarak kullanılan Soğanlıdere Vadisi, İtilaf ordusu ateşine kapalı konumda yer alıyordu. Lojistik destek olarak da Soğanlıdere Vadisi adeta bir destek merkeziydi. Her türlü malzeme ve mühimmat burada depolanıyor ve hatta hastaneler de burada hizmet veriyordu. Soğanlıdere Vadisi, cephede yorulan ve zayiatı eksilen birliklerinde dinlenme yeriydi.

Melek Hanım Çiftliği

 melek hanim ciftligi

Çanakkale Savaşı’nın bilinen ilk reviri, Melek Hanım Çiftliği adıyla bu taş eve kuruldu.  Soğanlıdere Vadisi’nin girişinden yaklaşık bir kilometre içeride, yamacın altında görülebilir.

Behramlı Köyü

behramli koyu

Eceabat’a bağlı köylerden biri olan Behramlı Köyü görünce insanı etkileyen, bir kısmı kırmızı işaretli şehit mezarlığıyla şehitlerimizin ebedi istiratgahı olan bir diğer nokta. Kırmızı renkle işaretlenmiş her bir mezar ise şehitlik anlamını taşıyor.

Morto Koyu

morto koyu

İngilizlerin 25 Nisan 1915 tarihinde çıkartma yaptığı Morto Koyu, Çanakkale tarihi açısından önemli bir olaya tanıklık etmiş. Türk birlikleri, İngiliz zırhlısı Goliath’ı bu koyda batırmış. Bu olay Türk denizcilik tarihi açısından da büyük bir önem taşıyor.

Seddülbahir Köyü

seddulbahir koyu

Savaş çığlıklarının en çok yükseldiği bölgelerden biri Seddülbahir Köyü. 25 Nisan 1915 sabahı, saat 06:00’da başlayan İngiliz çıkartması, neredeyse tüm köyü harap etmiş. İtilaf donanmasının bombardımanı köyün tamamını hedef almış ve sonuç olarak aynı gün saat 14:30’da Seddülbahir tamamen İngilizlerin eline geçmiş.

Tekke Koyu

tekke koyu

Çanakkale Tekke Koyu, Seddülbahir sahillerine yönelen taarruzun ağırlık merkezini oluşturuyormuş. İki ateş hattında kalan Türk birlikleri, Nisan 1915’de geri çekilmek zorunda kalmışlar. Aynı tarihte koyun tamamını ele geçiren İngilizler, 9 Ocak 1916’da aynı koydan kalan son askerlerini bir sandala bindirerek Gelibolu’dan kaçacaklarını henüz bilmiyorlardı.

İkiz Koyu

 ikiz koyu

Sayıları yetersiz olmasına rağmen bir kahramanlık destanı yazan Türk ordusu, her şeye rağmen İngilizlere ateş açmışlar Çanakkale İkiz Koyu'nda. Büyük bir zayiat verilmesine rağmen, 3’üncü taburun kuşatılması ve Seddülbahir’deki Türk savunmasının çözülmesi engellenmiş. Bu olayın kahramanı Yüzbaşı Yusuf Kenan ise maalesef o günkü muharebede şehit düşmüş.

Anzak Koyu

anzak koyu

Arıburnu ile Küçük Arıburnu arasında bulunan Anzak Koyu, 650 metrelik bir sahil şeridi. Burası Anzak askerlerinin ikmal bölgesi olarak kullanılmış. Bunun nedeni ise koyun korunaklı olan yapısından ileri geliyor. 1985 yılında ismi resmen ‘Anzak Koyu’ olmuş ve buna karşılık Avustralya hükümeti de Canberra yakınlarında bulunan bir sahile ‘Gallipoli’ ismini vermiş. 

Arıburnu

ariburnu

Denize uzanan en uç nokta Arıburnu. Anzaklar buraya ‘Kuzey Sahili’ demişler. Arıburnu, Anzakların en önemli lojistik merkezi olarak kullanılıyormuş. Malzeme ve mühimmat depoları, sahra hastaneleri ve ihtiyat birlikleri Arıburnu’nda yer alıyormuş.  

Düz Tepe

 

duz tepe

Mustafa Kemal Atatürk’ün bir siperin içerisinde görüldüğü o ünlü fotoğrafın çekildiği yer Düz Tepe. Türk ordusu tam geri çekilecekken, Mustafa Kemal’in ‘cephaneniz yoksa süngünüz var. Süngü tak yere yat’ diyerek emir vermesiyle, Conkbayırı yönündeki Anzak ilerleyişi de durmuş oldu. İşte o an Mustafa Kemal’in ünlü sözü yankılandı Düz Tepe’de; ‘Kazandığımız an, bu andır’.

Conkbayırı

conkbayiri

Conkbayırı, muharebenin dönüm noktasıdır adeta. Anzak birliklerinin geri çekildiği, bölgedeki kritik araziyi kaybettikleri, Mehmetçiğin kahramanlık destanı yazdığı yerdir Conkbayırı. Bununla birlikte taarruz sırasında bir şarapnel parçasının Mustafa Kemal’in göğsüne isabet ettiği ve cep saatini parçaladığı olay da Conkbayırı’nda yaşanmış. {search:gelibolu-otelleri,Gelibolu Otelleri}

Yorumlar

Burak Yılmaz 
04.06.2020
Okuldaki ödevim için birkaç yazınızı almıştım. Çok teşekkürler. O zaman teşekkür edememiştim de. :)
Yusuf Sütiçek 
14.04.2020
Sıkıntıdan yazılarınızı teker teker okuyorum. Bu yazı harika olmuş. Çanakkale'ye gitmek istiyordum şu günler geçsin gideceğim inşallah.
Yasin Pehlivan 
12.04.2020
Harika bir yazı olmuş. Okurken beni başka alemlere, o anlara götürdü sanki. Kaleminize sağlık, tebrikler.
Uğur 
18.03.2020
Şehitlerimiz olmasa bizim halimiz şuan nice olurdu düşünün arkadaşlar. Çok zor gerçekten.
Kemal 
18.03.2020
Rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun.
Daha fazla yorum gör