Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol

Çanakkale Gezi Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 22 Mayıs 2022 - 20:28
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024 - 09:29
Çanakkale Gezi Rehberi

İÇİNDEKİLER:

{facility:0}

Upuzun sahil şeridi, tarihe ışık tutan müzeleri, antik çağlara dayanan ihtişamlı geçmişi ve bin yıllar geçse de değişmeyecek olan tarihi değeri ile Çanakkale, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden. Köklü tarihinden Çanakkale Savaşı’na değin, yaşadığımız topraklar için önemi oldukça büyük olan Çanakkale Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan, Asya ve Avrupa kıtalarının topraklarında kurulu bir şehir Çanakkale. Çanakkale sokaklarında tur atmak, sahilde güneşi batırmak, geçmişin izlerini bugünle buluşturmak kuşkusuz her mevsim ayrı güzel. Ancak bu güzel şehre tarihi önemi olan bir günde gitmek, o ruhu hissetmek bir başka oluyor.

Çanakkale’de gezilecek güzel yerler, tarihi mekanlar, doğal yapılar ve en az merkezde olduğu kadar ilçelerde de oldukça geniş çeşitliliğe sahip rotalar bulunmakta. Çanakkale gezi rehberi ile, bu şehrimize seyahat etmeyi planlayan gezginler için farklı bilgiler ve rota önerilerini paylaşacağız. Ancak daha önce yayınlanmış Çanakkale Zaferi’nin İzinde Çanakkale’yi Keşfedin adlı yazımızda Mehmet Akif Ersoy’un dizeleri eşliğinde Çanakkale Zaferi’ne tanıklık etmiş noktaları paylaştığımızı anımsatalım.

Çanakkale’ye Ne Zaman Gidilir?

Geçiş iklimi diyebileceğimiz Çanakkale havası biraz Akdeniz biraz da Karadeniz. Kuzeyde kaldığı için Akdeniz iklimi pek sözünü geçiremiyor ve Gelibolu ile civarı yerler her daim esintili oluyor. Kışın kar yağışı pek görülmese de hem ilkbahar hem de sonbahar yağış alıyor. Şubat yılın en soğuk ayıyken, Ağustos da en sıcak ayı. Bizce Mayıs ayı şehrin en gülümseyen zamanı. Ama yaz ayları da gezmek için güzel zamanlar.

Çanakkale Merkez Gezilecek Yerler

çanakkale genel görünüm

Şehrin sahilinde onlarca kafe, restoran ve çay bahçesi dizili. İçlerinden birini seçip oturduğunuzda bir zamanlar savaş gemilerinin cirit attığı boğazı ve Gelibolu manzarasını izleyebiliyorsunuz. Hangi mevsim giderseniz gidin tatlı bir poyrazla üşüten havası tertemiz. Maviliğe bakarak kısa bir yürüyüş ve ince belli de demli bir bardak çayla şehre merhaba diyebilirsiniz. Meşhur Truva Atı, güneş saati ve müzeler de dahil birçok önemli nokta bu kıyı istikametinde.

1- Çanakkale Deniz Müzesi

Kordon’da Çimenlik Kalesi hizasında göreceğiniz müze, şimdi masmavi ve durgun olan Çanakkale Boğazı’nın en dalgalı anılarını saklıyor. 18 Mart’ın simgelerinden Nusret Mayın gemisinin replikası bu müzenin en önemli parçalarından biri. Çanakkale Savaşı’nı anlatan resim, obje, savaşta kullanılan mermiler ve askeri elbiseler gibi o döneme ait onlarca esere ev sahipliği yapan müzede, savaşı ve savaş sırasında yaşananları daha net anlayacaksınız. Giriş ücretine artı olarak cüzi bir ücretle geminin içine girebilir ve hikayesini anlatan bir canlandırmayı izleyebilirsiniz.

Çanakkale Deniz Müzesi birçok farklı bölüm içeriyor. 1462’de inşa edilen Çimenlik Kalesi, yağlı boya tablo - fotoğraf galerileri, hediyelik eşya alabileceğiniz bina ve kütüphane gibi çok geniş bir alanda gezebileceğiniz müze Deniz Kuvvetleri’ne bağlı, bu yüzden girişte Müzekart geçmiyor.

Müze ücretleri: 65 yaş üstü ve öğrenci ziyaretçiler ücret ödemeden, yetişkinler ise 12 TL ücret ödeyerek gezebiliyor. Giriş saatleri: Pazartesi günleri kapalı olan Deniz Müzesi hafta içi ve hafta sonu 09:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

2- Çimenlik Kalesi

Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale Boğazı’nın kenarında yer alan, nam-ı diğer Kale-i Sultaniye, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra, tam olarak 1462 senesinde inşa edilmiştir. Piri Reis de ‘Kitab-i Bahriye’ isimli eserini bu kalede noktalamıştır. İç kalenin giriş kısmındaki antik koltuğun, zamanında Fatih Sultan Mehmet’in oturarak askerlere seslendiği bir makam olduğu iddia edilmektedir.

3- Çanakkale Seramik Müzesi

seramik müzesi

Kordon’da yürürken karşınıza çıkacak eğlenceli ve eğitici bir nokta da Seramik Müzesi. Müzede Çanakkale’nin geleneksel sanatı olan seramikler hakkında kronolojik bilgi alabilir, seramik yapmayı deneyimleyeceğiniz bir atölye çalışmasına da katılabilirsiniz. Eskiden hamam olan müze binasında süreli sergiler ve özel koleksiyonlar da görebiliyorsunuz.

Giriş saatleri: Seramik Müzesi 1 Eylül – 31 Mart tarihleri arasında 09:00 – 17:00, 1 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında da 10:00 – 19:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Giriş ücretsiz, bayramlarda ve pazartesi günleri kapalı. Ziyaret saatleri için müze sitesinden son durumu kontrol etmenizde fayda var.

{product:532}

4- Truva Atı

truva atı

Brad Pitt’in Akhilleus adında Sparta’lı bir askeri oynadığı Troy filmini izlediyseniz, Kordon’da karşınıza çıkacak Truva Atı o filmde kullanılan atın ta kendisi. Yunan mitolojisinde destansı bir şekilde anlatılan Truva Savaşı’nı konu alan film aslında Meksika ve Malta’da (tıpkı Game of Thrones gibi ) çekilmiş. Filmde kullanılan at ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2004 yılında Japonya üzerinden Çanakkale’ye getirilmiş. Truva Atı’nın total ağırlığı 12 ton, yüksekliği de ortalama 12 metre. Truva Atı’nın bir başka replikası da Truva Antik Kenti’nde.

Bu arada filmde de anlatılan efsaneden de biraz bahsedelim; Truvalı Paris, Sparta kralının eşi Helen’i kaçırdığı için çıkıyor savaş. İki taraf kıyasıya yıllarca savaşıyor ve Paris’in dünyanın en güçlü askeri Akhilleus’ü topuğundan vurup öldürmesiyle de son buluyor. Truvalı Paris savaşı kazanıyor kazanmasına da Spartalılar artık barışalım bitsin bu kavga hediyesi olarak tahta bir at gönderiyor Truva şehrine. At tabii ki bir tuzak ve içi de Spartalı askerlerle dolu. Gece olunca attan çıkan askerler Truva’yı yakıp herkesi katlediyor.

5- Takvimli Güneş Saati

Truva Atı’nın hemen yanında göreceğiniz dev güneş saatinden dünyada bir tane daha yok, yani ilk ve tek! Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi’nin yerleştirdiği bu saatin kökeni Çin’e dayanıyor. Saatin üzerindeki gölgelerin boyu saat hakkında bilgi verirken; gün, ay ve burçları da gösteren bir sisteme sahip.

6- Aynalı Çarşı

aynalı çarşı

Çanakkale türküsü denince hemen akla gelir Aynalı Çarşı. Adına sebep girişindeki aynalar mıdır yoksa aynalar sonradan mı konulmuştur bilinmez ama çarşının yaşı epey eski, kapısındaki kitabede 1890 yılında Sultan Abdülhamid zamanında yapıldığı yazıyor. Gelibolu Savaşı esnasında bombalarla yerle bir olan çarşı 1967 yılında sıkı bir restorasyondan geçirilmiş ve bugünkü haline getirilmiş. Çanakkale merkez rotanızda mutlaka olması gereken bu tarihi çarşı en çok İstanbul Kapalıçarşı ile karşılaştırılsa da sadece bir sokağı kadar, yani küçük! İçeride ise hediyelik eşyalar en çok da seramik ürünler satılıyor.

Giriş saatleri: Çarşı saat 08:00 civarında açılıyor ve 19:00’a kadar gezilebiliyor. Çıkınca 5 dakika yürürseniz Saat Kulesi’ne geliyorsunuz. Deniz Müzesi de takriben 500 metre mesafede.

{product:6224}

7- Kordonboyu

Aynalı Çarşı’dan sonra Tarihi Saat Kulesi’ni geçerek kordon boyuna doğru gitmek, deniz havası almak gerek. Masmavi bir deniz kenarında yürüyüş yapmak, mekanlardan yayılan leziz kokuları içinize çekmek ve bir kahve molası vermek için kordon boyu çok güzel bir seçenek. Boğaz ve Gelibolu manzarası eşliğinde içilen kahvenin tadı burada çok daha lezzetli oluyor.

8- Çanakkale Saat Kulesi

saat kulesi

Aynalı Çarşı’dan iskeleye doğru yürürken karşınıza çıkan Saat Kulesi Çanakkale’nin simgesel yapılarından biri. Aynalı Çarşı’dan 6 yıl sonra, 1896 yılında yapılan kule aynı zamanda Sultan Abdülhamid’in saltanattaki 20. yılı anısı. Sadece Çanakkale’de değil Anadolu’nun birçok şehrindeki saat kuleleri de bu sebeple yapılmış. Çanakkale Saat Kulesi 5 katlı, saat kulenin 4. katında bulunuyor. 1. katta ise alınlığında tuğralı kitabesi olan bir çeşme mevcut. Gece ışıklı hali gündüz atmosferinden daha güzel oluyor.

9- Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezine çok yakın mesafede ve atlanmayacak noktalardan biri de Arkeoloji Müzesi. Çünkü Çanakkale’nin dört bir yanı tarih ve antik kent cenneti. Müzede 12 bin üzerinde arkeolojik eser, 15 bin civarında sikke ve yine 2 bin üzerinde etnografik eser bulunuyor. Çanakkale ve çevresindeki kazılardan gelen buluntuları hem müzenin içinde hem de geniş bahçesinde görebiliyorsunuz. En etkileyici eserlerin başında ise Afrodit ve Zeus heykelleri geliyor.

Müze ücretleri: Müzeye giriş 5 TL, Müze Kartınız varsa giriş ödemiyorsunuz. Giriş saatleri: Haftanın her günü 08:00 – 19:00 (kış döneminde saat 17:00’de kapanıyor) saatleri arasında gezebilirsiniz.

10- Çanakkale Kent Müzesi

kent müzesi

19. yüzyıldan kalma tarihi bir binada bulunan Kent Müzesi ücretsiz gezebileceğiniz bir müze. Çok uzun bir süre otel olarak kullanılan müze 2004 yılında belediye tarafından alınıp restore edilmiş. 2009 yılından bu yana ziyaretçilerine kentin tarihini ve kültürünü anlatan müze 2 kattan oluşuyor. Giriş katı takriben 2 ayda bir değişen sergilere ev sahipliği yapıyor. 2. kat ise Çanakkale’nin tüm hikayelerini anlatan, renkli ve hareketli bir temaya sahip.

Giriş saatleri: Pazartesi günü hariç her gün açık müzeyi eylül – mart arasında 09:00 – 17:00, nisan – ağustos arasında ise 10:00 – 19:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

{product:3690}

11- Çanakkale Evlatları Müzesi

Merkezde feribot iskelesinin tam karşısındaki prefabrik bina, ülkemizin ilk interaktif savaş müzesi ve Kale Grubu tarafından yaptırılmış. Ses kayıtlarıyla, fotoğraflarıyla kendinizi Çanakkale Savaşı’nın cephesinde hissedeceğiniz müzeye giriş ücretsiz.

12- Dardanos Plajı

Çanakkale merkezde keşifler yapıp, şehrin tarihi ve doğal dokusunu keşfettikten sonra kendinizi tertemiz denizlere atabilirsiniz. Merkeze çok yakın bir konumda yer alan Dardanos Plajı, hem güzel vakit geçirmek, hem de şehir merkezinden çok uzaklaşmadan deniz keyfi yapmak için güzel bir seçenek. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’ne ait bir tesis bulunan plajda, dilerseniz rüzgar sörfü de yapabilirsiniz.

13- Güzelyalı Plajı

Günü farklı bir plajda bitirmek, hem nefis bir güm batımı izlemek hem de doya doya yüzmek için Güzelyalı Paljı’nı tercih edebilirsiniz. Belediyeye ait bir halk plajı olan Güzelyalı, Dardanos gibi merkeze yakın plajlardan. Yemyeşil bir ormanlık içinde, doğa ve deniz tatilini bir arada sunan plajın çevresinde konaklamak için tesisler de bulunuyor. {search:canakkale-merkez-otelleri,Çanakkale Merkez Otelleri}

Çanakkale merkez rotasını keşfetmek için 2 gün ayırırsanız rahatlıkla gezebilirsiniz. İlk güne Kordon ve civarındaki yerleri, 2. günde de Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Gelibolu Yarımadası Gezilecek Yerler

Çanakkale Gezi Rehberi

1- Çanakkale Şehitler Abidesi

Çanakkale’den feribota binerek Gelibolu’ya geçebilirsiniz. Feribotla geçerken Fatih Sultan Mehmet tarafından Bizans İmpratorluğu’na yardım gitmesini engellemek için yaptırılan Kilitbahir Kalesi’ni göreceksiniz. Gelibolu Şehitliği’ne doğru ilerleyip, 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı’nda şehit olmuş Türk askerlerinin anısına yapılmış olan Çanakkale Şehitler Abidesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Şehitlik’in en etkileyici yapılarından olan abide, kesinlikle görülmeye değer.

2- Seyit Onbaşı Anıtı

Rumeli Mecidiye Tabyası’nda bulunan anıt, Boğaz’ı geçip İstanbul’a varmak isteyen düşman birliklerine karşı koyan askerler ve Seyit Onbaşı anısına yapılmş. 200 kilodan fazla bir ağırlığa sahip olan mermiyi sırtında taşıyarak üç kez ateşlemiş olan Seyit Onbaşı’yı anmak için mutlaka görülmesi gereken bu anıt, Kilitbahir’in 1 km ilerisinde, yolun deniz kısmında yer alıyor. Yolun diğer kısmında ise Seyit Onbaşı’nın şehit arkadaşlarının bulunduğu Mecidiye Tabyası Şehitliği yer alıyor.

3- 57. Piyade Alayı Şehitliği

Açık namazgah, şadırvan, anıt ve ana mezarlıktan oluşan 57. Piyade Alayı Şehitliği, Kabatepe-Conkbayırı yolu üzerinde yer alıyor. 57.Alay, savaş sırasında Anzak çıkarmasını durdurmuş ve büyük kayıplar vermiş bir alay olarak biliniyor. 57. Piyade Alayı Şehitliği de Arıburnu Cephesi’nde Anzak askerlerini ilk karşılayıp geri püskürten 57.Alay askerleri için yapılmış.

4- Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı

Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı, Kültür Bakanlığı tarafından Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal’in yönettiği ve savaşın kilit noktalarından olan Conkbayırı taarruzu anısına yaptırılmış. Bronz bir heykel olan anıtta, Atatürk’ün bir şarapnel parçasının göğsüne isabet ederek oradaki saatini parçalaması da kendi sözleriyle aktarılıyor.

5- Gelibolu Çarşısı

Günün ilk yarısını kahramanca savaşarak ülkemiz için şehit olan askerlerimize ayırdıktan sonra, Gelibolu merkeze doğru hareket edebilirsiniz. Küçük bir çarşıya sahip olan Gelibolu’da, dükkan ve mağazaları gezebilir, meşhur peynir helvasının tadına bakabilir ve sahil kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. Küçük bir balıkçı kasabasını andıran bu şirin ilçede küçük bir mola verebilirsiniz.

6- Hamzakoy Plajı

Çarşıdan sonra deniz keyfi yapmak isterseniz, merkezde bulunan mavi bayraklı Hamzakoy Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Belediye tarafından sadece şemsiye konulan plajda hiçbir işletme bulunmuyor. Dolayısıyla plaja gelirken kendi sandalyenizi getirmeniz gerekiyor. Plaj çevresinde pek çok mekan var ve masmavi denizde yüzdükten sonra buralarda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

7- Fatma Kadın Koyu

Merkezden biraz uzaklaşmak ve hem köy havası alıp hem de kendinizi serin sulara atmak isterseniz, sizi Fatma Kadın Koyu’na alalım. Güneyli Köyü’nde, bakir doğanın kucağında yer alan ve küçük bir koy olan Fatma Kadın’ın denizi biraz soğuk ama kesinlikle çok berrak. Buradaki işletmenin olanaklarından faydalanabileceğiniz gibi dilerseniz kendi şemsiyeniz ve sandalyenizle de koyda rahatça vakit geçirebilirsiniz.

8- Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Toplamda 33 bin hektarlık bir alana yayılan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, tarihi geçmişi ve doğal yapısıyla dikkat çekmektedir. Parkın içinde 250 bini aşkın Avustralya, Yeni Zelanda, İngiliz ve Fransız askeriyle birlikte 60 bini aşkın Türk askerinin naaşının bulunduğu düşünülmektedir. Mezarlar, anıtlar, gemiler, siperler, toplar, kale ve burçların da görülebildiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Millî Parkı’nda arkeolojik sit alanı ve anıtı da bulunmaktadır.

Tarih, doğa ve deniz ile harmanlanmış, maneviyatın, fedakarlığın ve aynı zamanda kahramanlığın ön planda olduğu Gelibolu Yarımadası, ziyaretçilerine bambaşka bir bakış açısı sunuyor. Bu seyahatinizde hem tarihi değerleri keşfedecek, hem de doğa ve denizle iç içe olacaksınız.

Kazdağları Gezilecek Diğer Yerler

Çanakkale Gezi Rehberi

1- Troya Antik Kenti

1988 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Troya Antik Kenti; Çanakkale’de Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunmaktadır. Homeros’un yazdığı düşünülen İlyada Destanı’nda bahsi geçen Truva Savaşı’nın meydana geldiği yer olan Troya Antik Kenti, 9 ayrı katmandan oluşmakta olup, 3000 yıllık tarihin günümüze kadar uzanan gerçekliği halindedir.

2- Truva Müzesi

Tevfikiye Köyü sınırlarında bulunan Troya Müzesi, Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya hakkındaki detaylar, kültür ve gelenekeler, yaşam şekilleri, bölgeden çıkan arkeolojik eserler aracılığıyla aktarılıyor. Mimari yapısıyla da büyüleyen müze binası, Troya Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda oybirliği ile birinci olan Mimar Ömer Selçuk imzasını taşıyor. Bir rampadan inerek girilen müzede zamanın büyülü izlerini takip edeceksiniz.

3- Tevfikiye Köyü

Müze gezisinden sonra, müzenin bulunduğu Tevfikiye Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz. 2006 yılından beri Tarihe Saygı Projesi ile bölgeye pek çok katkı sağlayan OPET, 2018 Uluslararası Troya Yılı’ndaki bir proje ile Tevfikiye Köyü’nü bir arkeo-köye dönüştürmüş. Bu proje kapsamında köyde pek çok restorasyon çalışması yapılmış, binaların duvarlarına Troya ruhunu yansıtan desenler çizilmiş. 250 hane olan köyde, Antik Çağ’da lor peyniri ve balla yapılan Globi tatlısı da tekrar kültürümüze kazandırılmış. Köydeki Globi Cafe’ye gidip bu leziz tatlıyı da mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

4- Çıplak Köyü

Tevfikiye Köyü’nün komşusu olan Çıplak Köyü, OPET tarafından güzelleştirilen bir diğer köy. Köydeki binaların duvarlarına renk renk, desen desen çiçekler çizilmiş. Köye girdiğinizde adeta bir çiçek bahçesini andıran bu binalar sayesinde enerji dolu bir gün geçirmeniz garanti. Köy halkı da bu projeden ve köyün yeni halinden çok memnun. Troya Müzesi’ni ziyarete gittiğinizde mutlaka Tevfikiye ve Çıplak köylerine de gitmeyi ihmal etmeyin.

5- Kazdağları Milli Parkı

Çanakkale Gezi Rehberi

Dünyaca üne sahip, Alpler’den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten bölgesi olarak gösterilen Kazdağları, mitolojide İda olarak geçen dağdır. Eşsiz bir bitki örtüsüne sahip olan Kaz Dağları; Ege Denizi kıyılarına dek inmekte, geniş bir alanı kaplamaktadır. Yunan kültüründe insanların tanrılara kurban sundukları Zeus Sunağı’nın yer aldığı Kaz Dağları’nın bu açıdan önemi de oldukça büyüktür.

Çanakkale’de Gezilecek Diğer Yerler

Çanakkale Gezi Rehberi

1- Babakale

Asya kıtasının batıda en uç noktası olan Babakale, adını bölgedeki kaleden almaktadır. Antik Çağ’da Lektos veya Lekton isimleriyle anılan Babakale; Homeros’un İlyada Destanı’nda ve Amasyalı Strabos’un coğrafya eseri Geographika’da geçmektedir. {product:33127}

2- Assos

Çanakkale Gezi Rehberi

Ayvacık ilçesinde yer alan Behramkale Köyü’ne bağlı bir antik şehir olan Assos; insanlık tarihi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Lidya, Pers, Pergamon ve Roma uygarlıklarının hüküm sürdüğü bir coğrafya olarak tarihte yer edinen Assos volkanik bir tepenin zirvesiyle yamaçlarına kurulmuş bir yerleşim yeridir. Bölgenin tek limanı olmasından, Aristo’nun burada üç yıl yaşamasına dek tarihte hem coğrafi hem felsefi bakımdan büyük öneme sahip olan Assos’tan çıkarılan taşlar vakt-i zamanında Athena Tapınağı’nın yapımında kullanılmıştır. {product:29385}

3- Bozcaada

Ege Denizi’nin ikinci, ülkemizin ise üçüncü en büyük adası olan Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer almaktadır. Troya Savaşı’nda Yunanlıların üs olarak kullandığı limanı barındıran Bozcaada 1320’li yılların sonundan itibaren Türk hâkimiyetine geçmiştir. Kumlu plajları, masmavi denizi, bağcılığı ve şarap üretimiyle keyifli bir seyahat vaat eden Bozcaada’da altın sarısı kumuyla meşhur Ayazma Plajı mutlaka görülmesi gereken, Bozcaada Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yerini alan doğal güzelliklerin başında yer almaktadır.

4- Gökçeada

Çanakkale Gezi Rehberi

Yüzölçümü açısından ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada, 91 kilometrelik kıyı şeridiyle muazzam bir yapıya sahiptir. Saros Körfezi’nin girişindeki Gökçeada, batısı itibarıyle da ülkemizin en uçtaki batı noktası olma özelliğini taşımaktadır. Bakir doğası, zengin aktivite çeşitliliği ve bolca huzur Gökçeada’nın alametifarikaları arasındadır. Türkiye’nin ilk ve tek su altı milli parkının yer aldığı Gökçeada’da rüzgar ve uçurtma sörfü yapmak ya da sakince yüzmek gibi alternatif tatil yollarına başvurulabilir. Gökçeada Gezilecek Yerler yazımızı okuyarak, tatil planlarınızı bu yaz için şimdiden oluşturabilirsiniz. {product:4881}

5- Biga

Tarih sahnesine çıktığı anın tam olarak kestirilemediği Biga’nın, Bizans döneminde Pegai olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Bu isim ise Latince ‘iki atla çekilen iki tekerlekli araba’ anlamına gelmektedir. Bir başka görüş ise, Pegai isminin eski Yunan mitolojisinde Herkül’ün atı olarak bilinen Pegasus’a dayandığını iddia etmektedir. Bu iddialar da Herkül’ün bölgede sıkça görüldüğüne dair bir inanç doğurmaktadır. Keza yörenin binlerce yıllık ormanlardan oluşması ve denize yakın konumu da mitolojideki Herkül anlatısıyla uyuşmaktadır. {product:38267}

Çanakkale Şehitlikleri

Temelde, Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası bir bütün olarak şehitlik olarak kabul edilmektedir.

Çanakkale Anadolu Yakası’nda aşağıdaki şehitlikler bulunmaktadır:

  • Köseburnu Tabya Şehitliği
  • Anadolu Hamidiye Şehitliği
  • Hastanebayırı Şehitliği
  • İntepe Şehitliği
  • Hasan Mevsuf Şehitliği
  • Halil Uslu Atapark İlköğretim Okulu
  • Kumkale Şehitliği

Anafartalar’da yer alan şehitlikler aşağıdaki gibidir:

  • Akbaş Şehitliği
  • Bigalı Atatürk Müzesi
  • Büyük Anafarta Köyü Şehitliği
  • Çamlıtekke Karargahı
  • Yalovaköyü Binbaşı Zeynelabidin Şehitliği
  • Büyükkemikli Gazi Baba Kitabesi
  • Yusufçuk ve İsmailoğlu Kitabeleri

Eceabat’ta bulunan şehitlikler ise aşağıdaki gibidir:

  • Topçu Yüzbaşı Şehitliği
  • Mehmetçiğe Saygı Abidesi
  • Mustafa Kemal Anıtı
  • Avustralya Anıt Mezarı
  • Çamburnu Balkan Şehitliği
  • 57. Alay ve Avni Bey Şehitliği
  • Mehmet Çavuş Abidesi
  • Conkbayırı Anıtları
  • Anzak Anıtı
  • Nazif Çakmak Şehitliği
  • Kemalyeri Şehitliği

Kilitbahir’de ziyaret edebileceğiniz şehitlikler ise şu şekildedir:

  • Kaleler
  • Tabyalar
  • Seyit Onbaşı Anıtı
  • Havuzlar Şehitliği
  • Mecidiye Şehitleri
  • Soğanlıdere Şehitliği
  • Alçıtepe Şehitliği
  • Son Ok Şehitliği
  • Sargıyeri Şehitliği
  • Fevzi Çakmak Şehitliği
  • Abide Şehitliği
  • Mortokoyu Hisarlıktepe Şehitliği
  • Gözetlemetepe Şehitliği
  • Yahya Çavuş Abidesi
  • İlkşehitler Şehitliği
  • Kabatepe Şehitliği
  • Fevzi Efendi Şehitliği

Bunların yanı sıra bütün yarımadaya yayılmış olan Pınartepe, Keskintepe, Balıkçıdamları, Lalebaba, Sazlıdere, Ağlı ve Topbayırı gibi pek çok şehitlik bulunmaktadır.

Birbirinden Eğlenceli Çanakkale Festivalleri

Tam bir öğrenci şehri olarak nitelendirilen Çanakkale, kültürel anlamda da pek çok festivale ev sahipliği yaparak güçlü bir kimlik taşımaktadır. Çanakkale festivallerinin bir bölümü şu şekildedir:

  • Her yıl temmuz ayının ilk haftası düzenlenen Kayısı Festivali
  • 2005 yılından bu yana düzenlenen, pek çok sergi ve aktivitenin yer aldığı Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali
  • Haziran ayının ilk haftasında gerçekleştirilen Biga Kültür ve Sanat Festivali
  • Ekim – Kasım aylarında Bozcaada’da düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali
  • Eylül ayının ilk haftası düzenlenen Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali

{product:20711}

Çanakkale’de Ne Yenir?

Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale gezilecek yerler haritası kadar, bölgede mutfak anlamında başvurulabilecek hususi lezzetler de önem taşımaktadır. Nitekim, Çanakkale oldukça köklü bir mutfak kültürüne sahiptir. Çanakkale’ye yolunuz düştüyse mutlaka tadına bakmanız gereken bazı lezzetler; Ovmaç Çorbası, Tumbi, Çırpma, Melki ve Börülce Köftesidir. Bu yemeklerin yanı sıra bölgenin temel geçim kaynakları arasında olan balıkçılık sayesinde başta tuzlu sardalya, çiroz, lakerda ve balık ezmesi olmak üzere envai çeşit deniz ürünleri de Çanakkale mutfağının demirbaşları arasındadır.

Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?

Çanakkale Gezi Rehberi

Ülkemizin kuzeybatısında yer alan, Gelibolu Yarımadası ve Biga Yarımadası’nın üstünde toprakları bulunan Çanakkale kuzeyinde Edirne ve Tekirdağ, doğusunda ise Balıkesir ile komşudur. Şehrin topraklarının büyük bölümü Güney Marmara’da, Edremit Körfezi’ne denk gelen küçük bir bölümü ise Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Merkezi konumu vesilesiyle kara, hava ve deniz yoluyla Çanakkale’ye ulaşılabilmektedir. İstanbul’dan gelecek olanların Avrupa Yakası’ndan Tekirdağ yönüne ilerleyip, Gelibolu ve Eceabat’tan kısa bir feribot yolculuğu yapması gerekmektedir.

İzmir’den Çanakkale’ye gitmek isteyenlerin önce Ayvalık’a ulaşması, buradan ise Edremit - Akçay - Altınoluk - Ayvacık - Ezine istikametini takip etmesi gerekmektedir. Bu noktanın sonrasında seyyahlarımız kendilerini Çanakkale merkezde bulacaktır. Ankara’dan yola çıkacak olanlar ise önce Bandırma’ya ulaşıp Lapseki yolunu takip ederek kara yolu vasıtasıyla dokuz saatte Çanakkale’ye ulaşabilirler.

Bununla birlikte, pek çok şehirden doğrudan uçakla ulaşılabilen Çanakkale Havalimanı şehir merkezine sadece beş kilometre mesafededir. Çanakkale’ye hava yoluyla gitmek isterseniz birçok şehirden direkt uçuş yapabileceğiniz bir havalimanı var. Havalimanının şehre mesafesi sadece 5 km ve transfer olarak servis ya da otobüs gibi toplu taşıma araçları ve taksi kullanabilirsiniz. Şehre otobüsle ulaşmak da kolay bir seçenek. Hemen hemen her ilden sefer düzenleyen birçok firma var. Gelibolu’ya kadar geldiğinizde Çanakkale Merkezi’ne feribotla da geçebiliyorsunuz. İstanbul’dan sonra kara yoluyla 4,5 saat, İzmir’den 4 saat, Ankara’dan yaklaşık 8 saatlik bir yol var.

Çanakkale’de Nerede Kalınır?

Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale tatil otelleri açısından güçlü seçenekler barındıran bir şehirdir. Çanakkale gezilecek yerler açısından oldukça fazla olmasından dolayı, şehir içi ulaşımın kolayca sağlanabildiği merkezdeki otellere göz atabilirsiniz. Merkezin yanı sıra Çanakkale Çan otelleri veya Çanakkale Assos otelleri gibi spesifik olarak hedef ilçe, bölge arayışıyla otellerini Neredekal.com üzerinden inceleyebilirsiniz. Çanakkale Otelleri listesine göz gezdirerek konaklayacağınız tesisi rahatlıkla ve çeşitli erken fırsat avantajları ile Neredekal.com üzerinden görüntüleyebilirsiniz. {search:canakkale-otelleri,Çanakkale Otelleri}