Şehrin gürültüsünden ve karmaşasından uzaklaşmak, doğayla iç içe bir tatil yapmak mı istiyorsunuz? O zaman İstanbul'un kuzeybatısında, Karadeniz'e kıyısı olan Çatalca ilçesinde yer alan Çilingoz Tabiat Parkı'nı keşfetmelisiniz. 1.775 hektarlık geniş bir alana yayılan bu park, yeşilin her tonunu barındıran muhteşem bir manzaraya sahip. Çilingoz Tabiat Parkı'nda ne mi yapabilirsiniz? Doğa yürüyüşleri, kamp, piknik, bisiklet turları, at binme, balık tutma, su sporları ve daha fazlası...
{ad:0}Bu yazımızda, Çilingoz Tabiat Parkı'nın sunduğu doğal güzellikler ve aktiviteler hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
{search:catalca-otelleri,Çatalca Otelleri}
Ulaşım için farklı alternatifler bulunuyor.
Otomobil: Çilingoz’a şahsi aracınızla gidecek olursanız Çatalca-Saray hattı üzerinde yer alan Binkılıç Beldesi’nin çıkışına gelince sağa dönerek yaklaşık 17 kilometre devam eden orman içindeki yolu tercih edebilirsiniz. Ayrıca Terkos’un kuzeyinde kalan Ormanlı ve Karacaköy rotalarını tercih edebilirsiniz.
Otobüs: İstanbul 120, Çatalca’ya 60 km mesafede bulunan Çilingoz'a toplu ulaşım araçları ile gitmek için Yenibosna’dan kalkan ve Binkılıç Beldesi’ne sefer yapan halk otobüslerini tercih edebilirsiniz. Binkılıç’a ulaştıktan sonra yolculuğa taksi ile devam edebilirsiniz.
2005 yılında yaban hayatı koruma sahası olarak ilan edilen park, 2011 yılında da tabiat parkı statüsüne kavuşmuştur. 17,75 hektarlık geniş bir alan üzerine kurulu olan park, koyları, mağaraları, dere kenarları ve zengin bitki örtüsü ile ziyaretçilerine eşsiz bir doğa deneyimi sunuyor. Parkta kayın, gürgen, kızılağaç ve saçlı meşe gibi ağaç türlerinin yanı sıra koruma altındaki bıldırcın, karabatak, çulluk, atmaca, leylek ve ağaçkakan gibi kuş türleri ve geyik, karaca, tilki, sansar, kurt, çakal ve sincap gibi yaban hayvanları da yaşıyor. Parkın yakınlarında, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Yıldız Dağları ve tarihi Roma ve Bizans döneminden kalma 75 kilometrelik su bentleri bulunuyor.
Çilingoz Tabiat Parkı'nın yanında Çilingoz deresi yer alıyor. Buradan Çatalca’nın su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Yıldız dağlarını karşınızda görebilirsiniz. Yemyeşil doğası, tertemiz havası, güzel denizi ve yürüyüş yapılacak ormanlık alanları ile dikkat çeken bu bölgenin tek kusuru ise, Karadeniz’e kıyısı olduğu için denizinin dalgası olmasıdır. 1200 metrelik kumsala sahip olan bu bölgede denize girerken dikkatli davranmanız gerekir. Bölgeye sürekli kum taşındığı için iskele günümüzde artık kullanılmıyor. Fakat hala kumlar taşınmaya devam ediyor.
Çilingoz Tabiat Parkı, iklim koşulları ve yoğun bir yapılaşma olmaması sebebi ile kirli değil. Temiz bir deniz arayışınız varsa İstanbul içinde bulabileceğiniz en iyi alanlardan biri alanlardan biri olan Çilingoz Denizi’nin olumsuz tarafı ise Karadeniz’e kıyısı olduğu için dalgalı olması. 1200 metrelik kumsala sahip olan Çilingoz’da denize girecekseniz dikkatli olun. Deniz hızla derinleşebiliyor. Eğer deniz atlamayı seviyorsanız Çilingoz akvaryumu denilen ve basamaklarla çıkılarak ulaşılan kayalık bölümü tercih edebilirsiniz.
İstanbul'da denize girilecek yerler hakkında bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Çilingoz Tabiat Parkı'nda ne yapılır? sorusunun cevabı oldukça geniş: doğa yürüyüşleri, kamp, piknik, bisiklet turları, at binme, balık tutma, su sporları ve daha fazlası...
Çilingoz Tabiat Parkı'nda,karavanda kalabilir, kamp kurabilir veya bungalov evlerde konaklayabilirsiniz.