Çocukların kendini tanımaları ve kişisel gelişimleri açısından yaz kampları önemli bir yere sahiptir. Yaz kamplarının; çocuğun toplamsal ve sosyal hayata aktif katılımı, sorumluluk alma ve inisiyatif kullanma becerisi kazanması, iş birliği ve dayanışmanın gücünü keşfetmesi, sosyal hayatta gönüllülüğün tatması, insanlarla iletişimini güçlendirmesi gibi katkılarından bahsedebiliriz. Çocukların kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak bu özelliklerinin yanında yaz kamplarının belki de en önemli katkıları arasında muhteşem dostluklar, arkadaşlıklar, deneyimler edinmeleri ve anılar biriktirmelerini sayabiliriz.
{ad:0}Yaz kampları yatılı ve yatısız olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunun yanında bir de yabancı dil eğitimi için yurt dışı yaz kampları mevcuttur. Bu kamplar arasında öncelikle çocuğunuzun ilgisine, ihtiyacına ve bütçenize göre bir seçim yapabilirsiniz. Dilerseniz ailece bu kamplara da gidebilir, kendiniz bu kampları çocuğunuzla organize edebilirsiniz.
Ayrıca öğrencilerin sömestr ve yaz tatili dönemlerinde kamplara, yaz okullarına, sportif faaliyetlere, sanatsal etkinliklere katılım sağlamaları öğrenme kaybının da önüne geçmelerinde yardımcı olmaktadır. Kaliteli bir yaz okuluna veya kampa katılan öğrenciler hayata dair edindikleri kazanımlarla ciddi bir öğrenme sürecinden geçmelerinin de etkisiyle yeni okul dönemine arkadaşlarından bir adım önde başlamaktadırlar. Düzenli olarak spor etkinliklerine katılan öğrenciler hem zamanını iyi kullanmayı, hem de takım halinde çalışma becerilerini geliştirmektedir. Uzun yaz tatili aynı zamanda okul döneminde ihmal edilen bireysel ve sanatsal becerilerin kazanılması için de ebeveynler için iyi bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Çocukların ve gençlerin doğayı, hayvanları ve yaban hayatı tanıması, sevmesi aslında doğanın bir parçası olduğunu anlamasının en etkili yoludur, doğa kampları. Özel kamp merkezleri dışında çocuğunuzla baş başa ailecek kamp yapmak isterseniz en ideal doğa kampı destinasyonlarından biri Bolu Yedi Göller Milli Parkı'dır. Doğanın, hem bizler hem de çocuklar ve gençler üzerinde strese karşı dayanıklılık sağladığı, dikkat bozukluğunu azalttığı, depresyon ve endişeye karşı koruduğu yapılan araştırmalarla da kanıtlanmıştır.
Çocukların liderlik, analitik düşünme, ekip çalışması gibi yönlerinin gelişimini sağlayan spor kampları hem yatılı hem de yatılı olmayan şeklinde iki ayrılmaktadır. Spor kamplarında basketbol, futbol, yüzme, eskrim, voleybol, dağcılık, okçuluk, sörf, yelken, kano ve doğa sporlarına yönelik aktivitelerden oluşmaktadır. Sadece bir spoır dalı üzerinden olabileceği gibi birkaç spor dalı üzerine eğitim veren kamplar da bulunmaktadır.
Bilinenin çok ötesinde bir deneyim sunan bilim ve teknoloji kampları çocuklara ve gençlere bilimi sevdirmeyi amaçlamaktadır. Bilim kamplarında çocukların ve gençlerin; gözlem, keşif, sorgulama, hipotezi test etme, problemi çözme ve model oluşturma becerileri gelişmektedir. Bu becerileri kullanarak farklı disiplinlerin nasıl bir arada çalıştıklarını uygulamalarla içselleştirmeleri ve gündelik hayattaki sorunların bilimsel yöntemlerle nasıl çözümleneceğinin atölye çalışmaları ile farkına varmaları sağlanmaktadır. Bilim ve teknoloji programlarında; biyoloji, fizik, kimya, matematik, bilim - teknoloji, astronomi - doğa eğitimleri, robot ve otonom araç, mühendislik atölyeleri, programlama ve yapay zeka uygulamaları gibi dallar bulunmakta olup katılımcı çocuklar ve gençler yaş aralıklarına göre programlara katılmaktadır.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda sanat aktivitelerinden biri ya da birkaçıyla uğraşan çocukların ileriki yaşlarında; yabancı dil, coğrafya, matematik, fen bilimleri gibi geniş bir alanda daha başarılı olduğu saptanmıştır. Araştırmalar bize gösteriyor ki sanat, çocukların beyin aktivitelerinin gelişiminde önemli bir yere sahip. Sanat kampları da çocukların bu yönünü besleyebilmeleri için biçilmiş bir kaftan. Resim, plastik sanatlar, okuma, yaratıcı drama, dans, film yapımı, fotoğrafçılık, tiyatro, müzik, enstrüman çalma gibi alanlarda eğitim veren kamplara katılabilirler.
Hem yurt içinde hem de yurt dışında eğitimlerin verildiği yabancı dil kamplarında, çocukların ve gençlerin dil gelişimlerinin yanı sıra farklı kültürleri ve insanları tanımaları da amaçlanmaktadır. İngilizce, Almanca, Fransızca gibi dillerin öğrenimini kapsan bu kamplarda dil eğitimleri oldukça eğlenceli ve keyifli bir şekilde verilmektedir. Oyun, spor müsabakası, drama ve diğer eğlenceli aktivitelerle dil öğrenimi gerçekleştirilirken öğrencilerin; küçük bir grupla birlikte olmak, liderlik, uzlaşma, iletişim kurabilme, empati yapma ve saygı gibi değerleri de gelişmektedir.
Dilerseniz, Çocuklarla Tatili Verimli Geçirmenin Yolları başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Son olarak öğrenciler kamp yapacağında seyahat öncesi gerekli olacak kamp ekipmanlarını derlediğimiz Kamp Malzemeleri Listesi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.