Ege ile Akdeniz’in platonik aşkının izdivaca dönüştüğü yer Datça. Bal – badem – balık üçlemesi, anason kokan serin yelleri ve olmazsa olmaz Can Yücel şiirleriyle, ona baş göz üstüne bir yaz mabedi diyelim kısaca. Marmaris’ten maviliğe bir parmak gibi süzülen bu zarif yarımada, 235 kilometrelik kıyıları ve bu kıyılara yayılmış 50 civarındaki koyuyla aslında sadece yaz rotası da değil, her daim gidilesi. Eski Datça, Reşadiye ve İskele olarak üçe ayrılan Datça’nın, merkezi dışında kalan başka bir Datça ruhundan bahsedeceğiz bu kez size. Keşif Rehberi’mizde bulunan Datça Gezi Rehberi’ni incelerken, emeklilikte deniz kokan iki oda bir sofa ister, belki de bu yaz Datça erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak bir rota yaparsınız kendinize.
{ad:0}"Orda Bir Köy Var Uzakta, O Köy Bizim Köyümüzdür!" Yöre insanının "Betçe" de dediği Datça’nın batısına doğru indiğinizde, turistik bir rotadan çok mahalle samimiyetinde o köyler karşılıyor sizi. Ovabükü, Palamutbükü, Hayıtbükü gibi ünlü koyların da bulunduğu birbirine yakın köylerden oluşan Betçe’nin en ucunda da Knidos Antik Şehri yer alıyor. Yani minibüsle ya da tekneyle çok rahat ulaşabileceğiniz bu köy rotasında, doğanın güzelliğine ek köklü bir tarihle de tanışmış oluyorsunuz. Üstelik hiç biri öyle uzak da değil ve ne mutlu ki hepsi bizim köyümüz!
300 yıllık tarihi birikimi ve mistik atmosferiyle Kızlan Köyü, Datça duraklarınızdan biri olsun. Belki bir gün gelir yerleşiverir, belki de izole bir tatil adresi yapıverirsiniz. Yarımadanın en rüzgarlı noktasında, merkeze 10 km mesafede konumlanan Kızlan Köyü’nün en karakteristik özelliği, ikisi sonradan restore edilmiş 6 adet fotojenik yel değirmeni.
{product:45640}
Önünde süzüm süzüm süzülen Ege denizi, arkasında da yemyeşil dağ dizisiyle bir portre güzelliği sergileyen köy, zeytin ve badem ağaçlarının gölgesinde huzur dağıtıyor. Daimi nüfusu 1000 – 1500 arasındayken bilinirliği gittikçe artan ve göç alan bu güzel coğrafyanın toprakları da çok bereketli. Gitmişken kendi üretimleri zeytinyağlarından ve şaraplarından alabilirsiniz. Köyün Gereme Koyu dağ bisikleti, Kızlanaltı Plajı windsurf, Gebekum mevkii ise sörf için çok uygun.
Datça’nın merkezine 6 km uzaklıktaki Hızırşah Köyü, Kızlan Köyü ile birlikte Datça’nın merkezine en yakın köylerden. Köyün adı ise 13. Yüzyılda bölgede hüküm süren Menteşoğulları Beyliği’nden yadigar. Sadece Datça’nın değil, memleketin de okur yazar oranı en yüksek köylerinden biri olan Hızırşah, hem konumu hem de kaynak sularıyla Antik dönemin önemli merkezlerinden. Köyü gezerken Yarıkdağ mevkiinde içinde sarnıçlar olan bir kale, beylikler döneminden kalan eski bir cami ve geleneksel mimaride fotojenik sokaklar da sizi bekliyor.
{product:25880}
Bal ve bademinin yanı sıra ipek dokumalarıyla da dokusuna sanat katan Hızırşah Köyü’nü ziyaret ettiğinizde, kahramanları kadınlar olan dokuma atölyelerini gezmenizi de öneririz. Bu arada köyle ilgili eski bir inanışı da bu paragrafa şöyle bir iliştirelim ve denemekten zarar gelmez diyelim. Bu inanışa göre yürüyerek çıkabileceğiniz köyün tepesinde (burası Antik dönemde bir mezarlıkmış) şöyle çimenlere serilip bir dilek diler, ardından da uykuya dalarsanız rüyanızda dileğinizin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görebilirmişsiniz..
Datça’nın merkezine 18 km mesafedeki Mesudiye, yemyeşil bir Türkmen Köyü. Kızılbük, Hayıtbükü ve Ovabükü gibi ünlü koyların olduğu yer olarak bilinen köyün insanları da çok candan. Mesudiye’nin çam ağaçlarıyla bezeli doğası ekim dikim için bereketli olup, en çok da narenciye üzerine üretim yapıyorlar. Köyden dönerken köylü kadınların elleriyle yaptığı mis kokulu reçellerden alabilir, damak çatlatan çekirdeksiz nar suyundan içebilir ve köy kahvesinde köylülerle keyifli bir sohbete dalabilirsiniz. Köyün yıldızları altında keyifli bir konaklama imkanı yaşayabilirsiniz.
{product:18438}
Datça’nın merkezine 22 km mesafedeki Yakaköy’ün Palamutbükü Koyu mavi tutkunluklarının gözdesi. Tepelerine doğru çıktığınızda ise toprak damlı evler arasında bir nostalji yapabiliyor, Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin düzenlediği sanatsal faaliyetlerle tatilinize başka anlamlar da katabiliyorsunuz. Bu arada köyde yaşamın genç tuttuğunu ve yaklaşık 800 nüfusu arasında 70’in üzerinde çok kişi olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
{product:40805}
Datça’nın merkezine 20 km mesafedeki ufacık tefecik Sındı Köyü’nün denize kıyısı yok. Etrafı dağlarla çevrili olan köy, adını da konumundan esinlenerek almış. Çünkü tarihin her döneminde gerek savaşlar gerekse korsanlar; insanları korkutan her ne olursa olsun bu köy onlar için hep bir sığınakmış. İçindeki kaya mezarları, nurlu bademi ve çalışkan arılarının aşkla yaptıkları balıyla köyün tıpkı kendi kadar küçük rotasını aşkla gezmeyi unutmayın. Konaklama için merkezde konumlanan Datça otellerini tercih edebilirsiniz.
{product:20127}
Datça’nın en tepesinde konumlanan ve merkeze en uzak köy olan Emecik Köyü’nün dar sokakları, birbiri ardına dizilmiş geleneksel taş evleriyle keyifli bir keşif rotası. Ama evlerin rotası bitse de köy bitmiyor. Daha yüzülecek bir Aktur Koyu, ciğerlere çekilecek bir çam kokusu ve gezilecek Bizans’tan kalma nefis tarihi kalıntılar var. Emecik Köyü’nün Datça merkeze uzaklığı 20 km. Emecik’in etrafı mavi Bayraklı Aktur’un dışında da Ege ve Akdeniz’den koylarla bezeli. Ayrıca doğa yürüyüşlerini seviyorsanız tam yerindesiniz de diyebiliriz. Emecik’i gecesiyle gündüzüyle yaşamak için Marmaris Selimiye’deki otellerde de konaklayabilirsiniz. Datça’nın bu doğal güzellikleri içerisinde eşsiz bir tatil yapmak isterseniz Neredekal.com’un sunduğu erken rezervasyon indirim ve fırsatlarından faydalanarak otelinizi seçip şimdiden rezervasyon yaptırabilirsiniz.
{search:datca-erken-rezervasyon-otelleri,Datça Erken Rezervasyon Otelleri}