Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Destansı Bir Tarih Yazan 6 Çanakkale Köyü

Destansı Bir Tarih Yazan 6 Çanakkale Köyü

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 17 Mart 2016 - 16:23
 • Son Güncellenme: 20 Aralık 2023 - 17:59
Destansı Bir Tarih Yazan 6 Çanakkale Köyü

Bundan tam 101 yıl önce, bu saydığımız köyler büyük bir kahramanlık zaferi yazdılar. Bu köylerde bulunan ağaçlar bu zaferin en büyük tanıkları, yaşayanları ise bu kahramanların torunları olmanın haklı gururunu yaşıyorlar. Büyük bir hezeyanla başlayan ve bugün yaşadığımız toprakları borçlu olduğumuz Çanakkale Zaferi’nin ardından ne şiirler ne şarkılar yazıldı, ancak burada yaşananlar yazılanların kat ve kat fazlasıydı. Geçen sene 100. yılını kutladığımız Çanakkale Zaferi’ni bir kez daha anmak adına, destansı bir tarihe imza atan Çanakkale köylerini sizler için derlemek istedik.

{facility:0}

Kilitbahir Köyü

{ad:0}

 kilitbahir köyü

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yer alan Kilitbahir, Kilit-ül-bahr, yani denizin kilidi anlamını taşıyor. Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasında yer alan Kilitbahir, Gelibolu Yarımadası’nın en kilit noktalarından biri. Muhteşem boğaz manzarasının yanı sıra, heybetli Kilitbahir Kalesi ve hem Çanakkale hem de Kurtuluş Savaşları’ndan kalan tarihi mirası ile Kilitbahir, herkesin görmesi gereken küçük ama destansı bir geçmişe sahip olan bir sahil köyü.

Behramlı Köyü

 behramlı köyü

Eceabat’ta yer alan destansı köylerden biri de Behramlı Köyü. Köyün en ilginç özelliği ise, bölgedeki en eski yerleşim yeri olması. Hem köy hem de yakın çevresi, antik dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılıyormuş. Sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri ile Behramlı Köyü, geçmişin derin izlerini sürebileceğiniz yegane köylerden biri.

Alçıtepe Köyü

 alçıtepe köyü

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine 25 km mesafede bulunan Alçıtepe Köyü, Çanakkale Muharebelerinin en kanlı sahnelerinin yaşandığı köy olarak biliniyor. Bağrında pek çok şehitlik barındıran Alçıtepe Köyü, bu yönüyle cennet bahçesi olarak nitelendiriliyor. Savaş hatıralarının yeniden canlandığı Bakkal Salim Müzesi’ne de ev sahipliği yapan Alçıtepe Köyü’nde rüzgarın uğultusu bile bambaşka.

Kocadere Köyü

 kocadere köyü

Eceabat’ta yer alan köylerin en küçüğü Kocadere Köyü. Çanakkale Kara Muharebeleri sırasında, Türk birlikleri arasındaki haberleşme trafiğini sağlayan telefon santralı bu köyde kurulmuş. Dolayısıyla Kocadere Köyü, İtilaf güçlerinin hedeflerinden biri haline gelerek, muharebeler sırasında oldukça büyük hasarlar görmüş. O günlerden bugünlere ayakta kalmayı başaran Kocadere Köyü, yeniden imar edilmesinin dışında, o hezeyanın büyüsünü hala içerisinde barındırmaya devam ediyor.

Seddülbahir Köyü

 seddülbahir köyü

Çanakkale Merkez’e 33 km mesafede, Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda yer alıyor Seddülbahir. İsmi denizin seddi anlamına geliyor ve Çanakkale Boğazı’na girişte de denizin seddi olma görevi üstleniyor. Sahip olduğu tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile Kuzey Ege’nin en güzel köylerinden biri olan Seddülbahir Köyü, tarih boyunca pek çok savaşa sahne olmuş. Ancak buna rağmen başına gelen felaketler tamamen bir sır olarak tarihin derin sayfalarına gömülmüş.

Bigalı Köyü

 bigalı köyü

Eceabat’ın kuzeyinde yer alan Bigalı Köyü, Kuzey Ege’nin en güzel köylerinden biri. Çanakkale Muharebeleri sırasında Türk birliklerine uzun süre ev sahipliği yapan Bigalı Köyü, şimdilerde yöresel yapı örneklerini oluşturan tek veya iki katlı evleri ile oldukça şirin bir görünüme sahip. Bununla birlikte, Atatürk’ün 7 gece süreyle ikamet ettiği ev de, Bigalı Atatürk Evi ismiyle müze olarak hizmet veriyor.

Yorumlar

hüseyin 
14.04.2016
Aslını unutan neslini unutur.
Editor 
22.03.2016
Tokay Bey, ne güzel söylemişsiniz. Bence her anne baba çocuğunu alıp bu topraklara götürmeli, daha çocukken o minik hafızalara buraların ne kıymetli olduğu yerleştirilmeli.
tokay ceritoğlu 
22.03.2016
Ailece gittik, gördük, fazla söze, anlatıma gerek yok. Çanakkale’yi, Sakarya’yı, İnönü’yü, Dumlupınar Şehitliği’ni, vb. ziyaret etmeyen öğrencilere diploma vermemeli, hatta bu tür tarihi mevkileri ziyaret ve anlatım kompozisyonunu müfredata alıp yazmayanları okullardan mezun etmemeli.
Kaan Küçükleroğlu 
18.03.2016
Çanakkale savaşları üzerine çok fazla kitap okudum. Bahsedilen bu yerler savaşın seyri adına kilit noktalardı. Başta Atatürk olmak üzere tüm askerlerimizin ruhları şad olsun.
Şakiradnan 
18.03.2016
Mutlaka gelin, görün.