Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Didyma Antik Şehri ve Apollon Tapınağı

Didyma Antik Şehri ve Apollon Tapınağı

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 03 Şubat 2011 - 19:31
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 18:55
Didyma Antik Şehri ve Apollon Tapınağı
Günümüzde denize 4 km. uzaklıkta olan kentin, büyük gemilerin bile yanaşabildiği ''Panormos'' adlı limanı bulunuyordu. ''İkizler'' ya da ''ikiz tepeler'' anlamına gelen Didyma isminin, bölgede tapınakları bulunan, iki kardeş Apollon ve Artemis'e atfen söylendiği düşünülmektedir.

Apollon Tapınağı: İlk yapımı MÖ 8.yy. sonlarına tarihlenen yapı, MÖ 560 yılında zeus2un oğlu apollon adına, Branhid kahinleri için büyük bir tapınak haline getirilmiştir. Arkaik Dönem'de çok ünlü olan Apollon'un kutsal yeri Persler tarafından MÖ 494'te yıkılmıştır. İskender'in MÖ 334'de Persleri yenmesiyle bağımsızlığını kazanan kentin tapınağı tekrar yapılmaya başlanmış, yapımı MÖ 3. ve 2. yy. boyunca sürmüş, bir bölümü ancak roma döneminde tamamlanabilmiştir. MS 250'den önce tapınak önemini yitirmeye başlamış ve MS 385'de Theodosios'un döneminde tamamen önemini yitirmiştir. hristiyanlığın yaygınlaşmasıyla mabedin adytonuna bir kilise yapılmıştır.

{facility:0}

Tarihçi Heredot MÖ 600'lerde Mısır Kralı 2.Nekho ve Lidya Kralı Kroisos'un Didyma'daki Apollon tapınağına adaklar sunduklarını nakleder. panormos limanından denize açılacak tüccar ve askerler, evlenecek genç kızlar, savaşları konusunda imparatorlar kehanet isterler ve burada tanrılara kurban sunarlardı. Strabon'a göre, tapınak en pahalı adak eşyalarıyla süslenmekteydi. buradaki tapkı heykelini ünlü sanatçı Karnakhos, Medusa ve boğa başlı kabartmalı baştabanlarla öteki heykelleri Aphrodisiaslı yetenekli ustalar yapmışlardır. Kutsal avluya inilen kapıların arasında yer alan 70 ton ağırlığındaki tek parça mermer blok, dünyanın en büyük mimari elemanı olarak tanınmaktadır. Dört yanından basamaklarla çıkılan platform üzerine çift sıra oturtulan 124 adet sütunla çevrili bu anıt eser, kentin görkemine tanıklık edercesine hala ayaktadır.