Günümüzde giderek popüler hale gelen dijital göçebe kavramı, çalışma ve yaşam tarzını dijital teknolojiler sayesinde internet aracılığıyla farklı coğrafi konumlara taşıyan kişileri tanımlar. Bu bağlamda; Dünya genelinde farklı pek çok ülke, dijital göçebe vizesi vermektedir. İçeriğimizin devamında dijital göçebeliği ve dijital göçebe vizesi veren ülkeleri keşfedebilirsiniz.
{facility:0}Dijital göçebe terimi, günümüzde giderek daha çok popülarite kazanan bir kavramdır. Dijital göçebe, bir yerden başka bir yere fiziksel olarak göç eden insanların aksine, çalışma hayatını internet aracılığıyla farklı coğrafi konumlarda sürdürebilen kişileri tanımlar. Dijital göçebeler, genellikle uzaktan çalışanlar, dijital ortamda çalışanlar ve dijital girişimcilerden meydana gelir. Yani genelde bir çalışma ortamına bağlı kalmaksızın akıllı telefon, tablet veya bilgisayarlar aracılığıyla seyahat halinde çalışanlar, dijital göçmenler olarak tanımlanıyor.
Bu bağlamda; Dijital göçebe olabilmek için genelde bilgisayar ve internet yeterlidir. Dijitalleşme ve internet, insanların fiziksel ofislerden bağımsız olarak çalışabilecekleri ve yaşayabilecekleri yeni fırsatlar sunmasına olanak sağlamaya devam ediyor. Dijital göçebeler, genelde dünyanın dört bir yanında seyahat edebilir ve çalışmalarını internet üzerinden gerçekleştirir. Çalışırken bir yandan da seyahat edebilme olanağı sunduğu için, verimlilik ve motivasyon artar.
Dijital göçebe vizesi, kendine has bir vize türüdür. Klasik göçmenlik ya da turistik vizelerden farklı olarak, dijital ortamda çalışanlara ve/veya uzaktan çalışanlara sunulan bir vizedir. Dijital göçebe vizesinin nitelikleri genelde şunlardan oluşur:
Dijital göçebe vizesi veren ülkeler, özellikle pandemi sonrası dönemde artış göstermiştir. Bununla beraber, vize politikaları düzenli olarak güncellenebilir ve ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle her zaman dijital göçebe vizesi veren ülkelerin resmi web sitesini veya konsolosluğunu kontrol etmeyi unutmayın.
{ad:0}Dijital göçebeliğin gelecekte daha da önem kazanması bekleniyor.
Estonya, dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasında en popüler isimlerden biri. Özellikle de ülkenin başkenti Tallin, Estonya resmi makamlarına göre, dijital göçebeler için en iyi şehir. 2020 yılının yaz döneminde dijital göçebe vizesi programını başlatan ülke, 1 yıla kadar Estonya’da kalmaya izin veriyor. DNV ile Estonya'da kalmak, Estonya vatandaşlığı veya daimi ikamet izni alma hakkı vermez. DNV bir oturma izni değil, geçici bir konaklamadır. Dijital göçebe uygunluğunun kanıtına ek olarak standart Estonya Hükümeti vize kuralları ve prosedürleri geçerlidir. Bu kurallar nelerdir?
Almanya'da resmi bir dijital göçebe vizesi yoktur. Bununla birlikte, Alman uzaktan çalışmanıza izin veren serbest çalışan vizesine başvurabilirsiniz. Almanya'da, Alman serbest çalışan vizesi, dijital göçebe vizesine en yakın vize türüdür. Almanya’daki serbest çalışan vizesine başvurmak için Türkiye’deki Alman Büyükelçiliği'ne başvurmalısınız.
Almanya Schengen vizesi hakkında da tüm güncel bilgileri inceleyebilirsiniz.
2022 yılından bu yana Portekiz de dijital göçmenlere belirli zaman dilimleri içerisinde ev sahipliği yapabiliyor. Portekiz dijital göçebe vizesine dair önemli bazı şartlar aşağıdaki gibidir:
Başvuru süreci için Portekiz Konsolosluğu’na danışmanız gerekiyor.
Portekiz gezilecek yerler listemizi de keşfedin!
Vergi ödemeden çalışabilme imkânı sunduğu için Dubai dijital göçebe vizesi de öne çıkıyor. Ayrıca ülkede yüksek internet hızı bağlantısı da sunulabilmekte.
Bunların yanı sıra işverenler ve çalışanlar özelinde farklı belgeler de istenmekte. Aylık minimum 5.000$ gelir, son 3 aya ait banka hesap özetleri bunlardan bazılarıdır. Dubai’de dijital göçmen olarak 1 yıl çalışabilir, daha sonra vizenizi yenileyebilirsiniz. Ülkenin İkamet ve Dış İşleri Genel Müdürlüğü için buraya tıklayabilirsiniz.
Dubai Vizesi Nasıl Alınır başlıklı içeriğimizi de keşfedebilirsiniz.
Dijital göçmenlere kapısını 2021’den bu yana açan bir diğer ülke ise Hırvatistan.
İspanya dışında bir şirkette uzaktan çalışan ve telekomünikasyon temelli çalışan kişiler İspanya’da dijital göçmen olabilmektedir. Hatta başvuru sahibi serbest mesleği ile elde ettiği toplam miktarının %20'sini geçmediği sürece İspanya'da bir şirkette de çalışabilir. İspanya başvuru sahibinin, prestijli bir üniversite, kolej veya işletme okulundan lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmasını bekliyor ya da bunun yerine mevcut faaliyet alanında en az 3 yıllık iş tecrübesi arıyor. Ayrıca eş – evli olmayan partnerin de vize alabilmesi öne çıkıyor. Başvuracak kişilerin, vize başvurusundan önce, “Nùmero de Indentidad de Extranjero” (NIE) yani Yabancı Kimlik Numarasını da alması gerekiyor. Başvuru ve güncel bilgiler için İspanya Konsolosluğu’na danışmayı unutmayın.
Bu vizeyi alan dijital göçebelerin Norveç'te yaşarken yerel vergileri ödemek ve KDV numarası için başvurmak zorunda kalacaklarını unutmamak önemlidir. Her vizede olduğu gibi başvurabilmeniz için yerine getirmeniz gereken belirli şartlar vardır. Norveç dijital göçebe vizesi için gereken belgeler aşağıdadır:
Norveç Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu’na giderek başvuru süreci, gerekli belgeler, güncel bilgileri öğrenebilirsiniz.
Yunanistan, Çek Cumhuriyeti Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları da dijital göçmenlere kapılarını açıyor.
Kimlikle Gidilen Ülkeler Listesi içeriğimizi de keşfedebilirsiniz!