Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Diyarbakır'da Ne Yenir? Diyarbakır'ın Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Diyarbakır'da Ne Yenir? Diyarbakır'ın Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 18 Ekim 2022 - 11:34
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024 - 07:17
Diyarbakır'da Ne Yenir? Diyarbakır'ın Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Türkiye’nin her bir köşesi altın değerinde iken, Güneydoğu Anadolu bölgesi tarihi güzellikleri yanında sayamayacağınız kadar lezzetli sofralara da ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda çeşitli bölgesel kalkınma stratejileri kapsamında Türkiye’nin birçok şehri UNESCO Dünya Mirasları komisyonu ile işbirliği içerisinde. Gastronomi alanında yürütülen projeler içerisinde bir bölgenin kalkınması ilkelerinde yöreye ait yemek kültürü de kalkınma için önemli noktalardan.

{facility:0}

Gaziantep, Adana, Hatay gibi başarılı örneklerden sonra Diyarbakır ilimiz için de benzer çalışmalar ve projeler var. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı ülkemizin bir gastronomi cenneti olduğunu kanıtlar nitelikte hazırlanan programı ile 9 bin yıllık Mezopotamya coğrafyasına ait olan Diyarbakır yemeklerini ulusal ve uluslararası arenada başarılı bir şekilde tanıttı.

Diyarbakır’da ne yenir, sorusunun cevabını ise bu yazımızda bulabilirsiniz. Diyarbakır’ın meşhur yemeklerini, otantik ve lezzetli Diyarbakır mutfağını gelin, bu yazımızda öğrenelim.

Diyarbakır’ın Meşhur Yemekleri

Diyarbakır Gastronomi Rehberi

Diyarbakır Kahvaltısı

Diyarbakır seyahatinizde ilk yapacağınız iş herhangi bir konağa gidip, meşhur Diyarbakır Kahvaltısı ile güne başlamak. Kahvaltı diyoruz ama böyle serpme bir kahvaltı başka yerde bulamazsınız...Otlu peynirinden, köy peynirine, kavurmalı yumurtasından, karpuz reçeline, yöresel tat Murtuğa’dan, Lor kavurmasına kadar sayamayacağınız çeşitle birlikte hemen hemen her mekan zengin bir kahvaltı sunuyor. Kahvaltı denilince aslında herkesin aklına Van gelir fakat Diyarbakır bu algıyı değiştirmiş durumda. Diyarbakır’a gittiğinizde Hasanpaşa Hanı kahvaltı konusunda meşhur fakat çok fazla turistik. Alternatif olarak Hevsel Bahçeleri Konağı, Han Kap2ısı Kahvaltıcısı, Meşhur Kahvaltıcı Kadri’yi önerebiliriz.

Diyarbakır Ciğeri

Ciğer, Güneydoğu Anadolu ile bütünleşen ve sabah kahvaltılarından tutun günün her saatinde en çok tüketilen yemeklerden birisi. Cartlak Kebabı olarak da bilinen Ciğer kebabı, Diyarbakır mutfak kültürünü oluşturan ana yemeklerden. İster bir restoranda, ister salaş bir mekanda, isterseniz Diyarbakır Suriçi’nde sokak aralarında dumanı tüten tezgahlarda ciğer yiyin, hepsi kendince ‘’en iyi ciğeri yapan yer’’ olarak kendisini tanıtıyor. Tane boyutu olarak Adana’nın aksine büyük boyutlarda kesilerek pişiriliyor. Diyarbakır’ın meşhur atıştırmalığı olarak da kabul edilen Ciğer kebabını Diyarbakır’a gittiğinizde yiyebileceğiniz yerler; Dağkapı ciğercisi, Hüsnü Usta, Ciğerci Xale Meheme ve Suriçi’nde gezerken görebileceğiniz herhangi bir sokak ciğercisi.

Diyarbakır Kaburga Dolması

Diyarbakır yöresel yemekleri denilince akla gelen ikinci geleneksel yemek Kaburga dolması. Koyun kaburgasının baharatlı bir iç pilavla doldurulup uzun pişmesi ile hazırlanan yemek yumuşacık bir et yemenizi sağlıyor. Türkiye’nin birçok noktasında şubesi olan Tavacı Recep Usta’da bu lezzeti yiyebilir, Diyarbakır’a yolunuz düştüğünde Selim Amca veya Fırın-cı adlı restoranlarda bu lezzeti tadabilirsiniz.

Kibe Mumbar

Güneydoğu Anadolu demek sakatat demek. Küçükbaş hayvanın daha çok tüketildiği bölgede mumbar tıpkı Mardin ve Adana’da olduğu gibi çok fazla tüketiliyor. Diyarbakır’daki mumbarı özel kılan işkembenin baharatlı bir iç pilavla doldurulması ile hazırlanması. Selim Amca, Recep Usta, Fırın-cı’da bu lezzeti yiyebilirsiniz.

Saç Tava

Diyarbakır’da en çok tüketilen ve sevilen yemeklerden biri de saç tava. Sacdan yapılan özel bir tavada et, biber, sarımsak, domates ve bolca baharatın birleşmesi ile hazırlanan yemek, yanında yufka ekmek ile birlikte tüketiliyor. Bu lezzetli et yemeği için Diyarbakır’da herhangi bir yere gidebilirsiniz fakat bizim önerilerimiz Tavacı Recep Usta ve Fırın-ci’dan yana olacak.

Diyarbakır Gastronomi Rehberi

İçli Köfte

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan içli köfte Diyarbakır’da da oldukça fazla tüketilmektedir. Haşlanarak servis edilen içli köfteyi herhangi bir restorana gittiğinizde tadabilirsiniz. Bazı restoranlarda ikram olarak bile servis ediliyor içli köfte.

Lahmacun

Soğanı bol olarak hazırlanan içi ile birlikte çıtır çıtır lezzetli bir lahmacun yemek kim istemez. Diyarbakır’a geldiğinizde bol salatası ile birlikte mutlaka lahmacun denemelisiniz. Diyarbakır en iyi yemek yerleri arasında Fırın-ci’da tüm Diyarbakır lezzetlerini tadabilirsiniz.

Meftune

Diyarbakır ev yemekleri denilince meftune yöresel yemekler içerisinde en sevileni. Kış mevsiminin vazgeçilmez yemeği olan meftune et ile birlikte bal kabağının pişirilmesi sonucu hazırlanan bir yemek. Diyarbakır’a kış mevsiminde gidiyorsanız yöresel yemek yapan herhangi bir yerde bu yemeği tadabilirsiniz. Fırın-ci yine önereceğimiz yerler arasında.

Ayvalı Kavurma

Güneydoğu mutfağında tatlı ve tuzlular bir arada çok kullanılır. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez unsurlarından biri olan ayva da Diyarbakır mutfağına bu dönemde girmiş. Özel davetlerde ve organizasyonlarda yiyebileceğiniz bu yemek kuzu eti ve ayvanın birlikte baharat eşliğinde kavrulması ile hazırlanıyor. Çok özel restoranlarda da tadabilmeniz mümkün.

Tırşik

Bir çeşit türlü yemeği olan Tırşik, Diyarbakır’ın vazgeçilmez yemekleri arasında. Soğan, sarımsak, kabak, biber, domates, kabak, patlıcan konularak yapılan bu yemeğe kimisi nohut da ekleyerek hazırlıyor. Hemen hemen her lokantada bulabileceğiniz bir yemek türü.

Elma Düzmesi

Osmanlı mutfağından kalan bir yemek Elma Düzmesi. Elmanın içi özenlice oyularak iç pilavla doldurulup, fırında pişiriliyor. Tatlı ve tuzluyu bir arada denemeyi sevenler için tadıulacak bir lezzet. Diyarbakır yemek yerlerinde bulamayacağınız bu lezzeti ancak özel organizasyonlarda tadabilirsiniz.

Habenisk Çorbası

Diyarbakır yöresel yemekleri arasında özellikle ev yemeklerinde Diyarbakırlıların vazgeçemediği bir lezzet Habenisk çorbası. Buğday ve nohutların bir gece önceden şişirilmesi sonrasında et, et suyu, kuru patlıcan, mercimek, buğday ve nohut katılarak pişirilen bu çorba her derde deva.

{ad:0}

Diyarbakır’ın Meşhur Tatlıları

Diyarbakır Gastronomi Rehberi

Diyarbakır Burma Kadayıf

Doğu ve genel olarak Anadolu bölgesinde şerbetli tatlılar seviliyor. Baklava ailesinden sayabileceğimiz Burma Kadayıf, Diyarbakır’ın en meşhur tatlısı. Diyarbakır’a geldiğinizde herhangi bir tatlıcıdan bu leziz tatlıyı deneyebilirsiniz. İçi cevizli, üstü ise fıstık tozlu. Özellikle yemekten sonra tatmanızı tavsiye ederiz.

Karpuz

Adana’dan sonra karpuzu meşhur olan tek yer Diyarbakır. UNESCO Kültür Miras Listesi’nde bulunan Hevsel Bahçelerinde organik olarak yetiştirilen Diyarbakır karpuzu sıcak havalarda serinlemek için birebir.

Arap Kadayıfı

Adana’da taş kadayıf ya da yassı kadayıf olarak bilinen tatlı, Diyarbakır’da da oldukça popüler. Şerbetli olan Arap kadayıfı aslında bir hamur tatlısı. Hamurun içine ceviz konularak hamur kapatılıp, kızgın yağda kızartılıyor ve en son şerbete batırılarak yeniliyor. Diyarbakır’da tüm tatlıcılarda bulmanız mümkün.

Diyarbakır’ın Meşhur İçecekleri

Diyarbakır Gastronomi Rehberi

Kahve

Diyarbakır’da kahve olmazsa olmaz bir içecek. Her köşe başında, her kafede çeşit çeşit farklı lezzetlerde kahve mevcut. Birden fazla baharatın karıştırılması ile elde edilen Dibek kahvesinin tarihi buraya dayanıyor. Diyarbakır’a gittiğinizde mutlaka güzel bir dibek kahvesi içmenizi öneriyoruz. Özellikle Tarihi İnciraltı Kafe’ye uğrayarak özel kahvesinden içmenizi tavsiye ediyoruz.

Çay

Çay Diyarbakır’da en çok tüketilen içeceklerden. Aslında Sri Lanka menşeli çayların birtakım farklı çaylarla karıştırılarak bir karışım elde edilmesi sonucu oluşan kaçak çay kimisine ağır gelebilir. Diyarbakır’a gittiğinizde Suriçi bölgesinde bulunan, birçok tarihi konağın restore edilerek kafeye çevrildiği mekanlarda bu çayı yudumlayabilirsiniz. Önerimiz ise Sülüklü Han.

Meyan Şerbeti

Yaz mevsiminde Diyarbakır’a geldiyseniz sokaklarda eski usule göre satılan Meyan şerbetçilerini göreceksiniz. Meyan kökünden yapılan bu ferah içeceğin aynı zamanda bir çok hastalığa da iyi geldiği biliniyor. Sindirimi kolaylaştıran, mide yanmalarının önüne geçen şerbet genelde yemek sonrası tercih ediliyor.

Şarap

Meşhur Boğazkere cinsi üzümün yetiştiği topraklardan biri olan Diyarbakır’da şarap sınırlı olsa da tüketilen bir başka içecek. Boğazkere Anadolu’nun en eski ve yerli üzümüdür. Suriçi’nde Kervan Şarap evinde yöreye ait şarapları deneyebileceğiniz gibi, Süryanilerin kendilerine ait şaraplarını da tadabilirsiniz.

Bonus: Diyarbakır’ın Meşhur Atıştırmalıkları

Diyarbakır Gastronomi Rehberi

Diyarbakır Çöreği

Özellikle Bayramlarda tüketilen, evlerde, fırınlarda her daim taze taze çıkan Diyarbakır çöreği, tuzlu bir atıştırmalık. Bayram sabahlarında Diyarbakır sokaklarını mis gibi mahlep kokusu kaplarken, evlerde de bu çörek tepsilerce yapılıyor. Diyarbakır seyahatinizde bir fırına uğrayıp, mutlaka bu çörekten tatmanızı öneririz.

Üzüm Pestili ve Üzüm Sucuğu

Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Diyarbakır ve civarında da üzümlerin kaynatılarak kurutulmasından elde edilen, kimisi cevizli, kimisi sade yapılan bu atıştırmalık tatlı niyetine yenmesi yanında enerji veren doğal bir atıştırmalık olarak da tüketilmekte. Diyarbakır’a gittiğinizde baharatçılarda, kuruyemişçilerde ve tatlıcılarda bulabilirsiniz.

Susamlı Helva

Şekercilik Diyarbakır’da oldukça gelişmiş bir sektör. Üstü susamlı, kendisi kağıt helva görünümünde olan atıştırmalığı Diyarbakır’a gittiğinizde helvacılarda, kuruyemişçilerde bulabilirsiniz.

Mavi Renkli Badem

Mardin’den sonra Diyarbakır’da tüketilen badem şekeri mavi, kahverengi renklerinde üretilip, satılmaktadır. Yolda yürürken bir baharatçıdan veya kuruyemişçiden biraz satın alarak, yöreye özgü badem şekerini tadabilirsiniz.

Diyarbakır Gastronomi Rehberi

Diyarbakır kadim toprakların zenginliğini günümüze kadar taşıyan ve günümüzün değişen tatlarına da açık olan bir mutfak kültürüne sahip. Ülkemizde yer alan gastronomi çalışmaları neticesinde yakın gelecekte bir Gaziantep, bir Hatay mutfağı kadar ilgi göreceği pek aşikar. Siz de Diyarbakır planlarınızı şimdiden özellikle bahar ayları için yapın ve Diyarbakır Otelleri’ni Neredekal.com üzerinden inceleyin. Afiyet olsun!

Diyarbakır Gezi Rehberi içeriğimizi de okuyabilir, kentin mutfağı kadar tarihi ve doğasını da önceden keşfedebilirsiniz.

{search:diyarbakir-otelleri,Diyarbakır Otelleri}