Kuş cennetleri, doğa gözleminden hoşlananlar için cazip fırsatları bünyelerinde barındırıyor. Ancak ne yazık ki birçoğu, plansız yapılaşma ve tarım faaliyetleri nedeniyle varlıklarını korumakta epey zorlanıyor. Eğer siz de farklı kuş türlerini doğal ortamlarında gözlemlemekten ve fotoğraflarını çekmekten hoşlanıyorsanız, aşağıda sıraladığımız koruma alanlarına özel gezi planları oluşturabilirsiniz. İşte Türkiye’nin en güzel kuş cenneti rotaları!
{ad:0}Kuş cenneti denildiğinde Türkiye’de ilk akla gelen ve büyüleyici güzellikteki olan Manyas Gölü, Bandırma’nın 15 kilometre kadar güneyinde yer alıyor. Konumu ve ılıman iklimi sayesinde bu kuş cenneti, 266 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Tabii Manyas Kuş Cenneti’ni ziyaret ettiğinizde kuşlara ek olarak 118 bitki ve 23 balık türünü de gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz.
1975 yılında Avrupa Konseyi’nden “A” sınıfı diploma alan Manyas Kuş Cenneti’nde gözlem yapmak için en ideal nokta, gözetleme kulesi. Buraya çıkan doğa tutkunlarına ihtiyaç duydukları dürbünler ücretsiz dağıtılıyor. Kulede zaman geçirdikten sonra koruma alanı bünyesinde kurulu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. {product:377}
Anadolu coğrafyasının zenginliği sayesinde doğal yaşamı anlamak için illa kilometrelerce yol kat etmek gerekmiyor. Örneğin Çamaltı Tuzlası’nı da içerisine alan İzmir Kuş Cenneti, kent merkezine yakın konumu ile kentte yaşayanlara diledikleri an doğaya karışma fırsatı veriyor. Gediz Nehri’nin körfezle buluştuğu alanı kapsayan kuş cenneti, flamingoları ile ünlü. Ama burada yıl boyunca 289 farklı türü gözlemleyebilirsiniz.
İzmir Kuş Cenneti, bünyesinde bulunan Homa Dalyanı sayesinde çeşitli balık türleri için de üreme alanı vazifesi görüyor. Tüm bunlara ek olarak arka tarafında yer alan dar yollarda gezinirken başta tilki olmak üzere birçok canlıya denk gelebilirsiniz. İzmir Otelleri için Neredekal.com otel listeleme sayfalarından detaylıca bütçe ve zevkinize göre tesis seçeneklerine göz atabilirsiniz.
{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}
Kayseri, yemek kültürü ve kayak merkezi ile ön plana çıkıyor. Fakat kent, doğa tutkunları için ayrı bir anlam ifade ediyor. Zira merkeze 70 kilometre mesafedeki Sultan Sazlığı, yıl boyunca 300 civarında kuş türüne barınma imkanı sağlıyor. Üstelik Develi Ovası’nın bir bölümünü kaplayan kuş cennetinin sulak alanının boyutları yıl içerisinde değişkenlik gösterdiğinden, ziyaretçiler farklı manzaralarla karşılaşabiliyor. Eşsiz güzellikteki Sultan Sazlığı Kuş Cenneti’ni ziyaret ettiğinizde, bölgeye has el işi ürünlere sahip olma imkanına da kavuşabilirsiniz. Koruma alanı çevresindeki köylerde yaşayan halk, topladıkları sazlardan çok güzel eşyalar üretiyor.
{search:kayseri-otelleri,Kayseri Otelleri}
Ankara’nın su ihtiyacını karşılayan Sarıyar Barajı’nın hemen yanı başındaki Nallıhan Kuş Cenneti, Türkiye’deki kuş cennetlerini sıraladığımız listedeki tek yapay ekosistem olma özelliği taşıyor. Yalnız bu noktaya pek takılmayın. Çünkü yıllar boyunca özenle gerçekleştirilen çalışmalar, epey başarılı olmuş. Başta sakarmeke, angıt ve yeşilbaş ördek olmak üzere birçok tür, kış mevsimini burada geçiriyor.
Söğüt ağaçları ile kaplı alan, aynı zamanda doğa fotoğrafçılığı için ideal koşulları sağlamaktan geri kalmıyor. Dolayısıyla daha önce kış aylarında gözlem yapmak adına Nallıhan Kuş Cenneti’ne gittiyseniz, ilkbahar ve yaz dönemlerinde de burayı ziyaret etmenizi öneririz. Ankara Otelleri için Neredekal.com otel listeleme sayfalarından detaylıca bütçe ve zevkinize göre tesis seçeneklerine göz atabilirsiniz.
{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}
Nesli tükenme tehlikesi altındaki saz horozu ile ilgili neredeyse her yıl Karadeniz’de görüldüğüne dair haberler yapılıyor. Haliyle kuş gözlemine yeni başlayan birçok kişi, rotasını kuzeye çevirerek yelvegiller familyasının bir üyesi olan bu kuş türünü görmeyi arzuluyor. Ancak gözlem konusunda deneyim sahibi olan doğa tutkunları, aynı amaç doğrultusunda Göksu Deltası’nı gitmekte bir an için bile tereddüt etmiyor.
Silifke sınırları içerisinde yer alan Göksu Deltası Kuş Gölü’ne gittiğinizde, saz horozu dışında 329 farklı türü doğal ortamlarında gözlemleme fırsatını yakalayabilirsiniz. Yaz ördeği, kızıl şahin, flamingo ve yalıçapkını gibi türleri gözlemledikten sonra deltanın batısındaki tarihi kalıntıları ziyaret edebilirsiniz.
{search:silifke-otelleri,Silifke Otelleri}
Tıpkı saz horozu gibi kelaynaklar da nesli tükenme tehlikesi altındaki türler arasında yer alıyor. Üstelik dünyada sadece üç ülkede üreme alanları bulunuyor. Ne şanslıyız ki bu alanlardan biri ülkemizde, Şanlıurfa’da yer alıyor. Fırat Vadisi’ndeki Birecik Kuş Cenneti, 1977 yılından bu yana yalnızca kelaynakların bakımına ve korunmasına odaklanıyor.
Koruma alanında aynı zamanda türün geleceğini garanti altına almak adına çeşitli çalışmalar sürdürülüyor. Hatta bu çalışmalar sonucunda 2020’de 68 yavru üretilerek bir rekora imza atılmış. Şanlıurfa Otelleri için Neredekal.com otel listeleme sayfalarından detaylıca bütçe ve zevkinize göre tesis seçeneklerine göz atabilirsiniz.
{search:sanliurfa-otelleri,Şanlıurfa Otelleri}
Türkiye'de sevdiğiniz ve farklı kuş türlerini görebileceğimiz başka nereler var? Yorumlarda bizimle paylaşmanızdan mutluluk duyarız!