Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 03 Haziran 2015 - 17:02
 • Son Güncellenme: 13 Nisan 2024 - 14:33
Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Dünyanın en yaygın spor ve ulaşım araçlarından biri bisiklet. Avrupa'da oldukça fazla kullanılan bu basit ama bir o kadar da eğlenceli araç, ülkemizde henüz Avrupa'daki kadar kullanılmıyor. Ancak son zamanlarda bisiklete gösterilen ilginin gittikçe arttığını söyleyebiliriz. Alternatif tatillerde, şehir içi ulaşımda ya da sahillerde bisiklet kullanan bir sürü insanla karşılıyoruz. Türkiye'yi bisiklet ile keşfetmeniz için sizlere günübirlik veya bir kaç gün sürecek rotaları bu yazımızda derledik. Çocukluğumuzun yegane karne veya doğum günü hediyesi olan bisikletin günlük hayatımıza daha çok girmesini temenni ediyor ve sizi doğanın içinden geçen bisiklet rotalarıyla baş başa bırakıyoruz.

{ad:0}

1- Büyükada

büyükada bisiklet parkuru

Aslında kısaca Adalar desek daha yerinde olur. Günübirlik bisiklet sürüşlerinin en yaygın rotalarından biri. Özellikle bahar aylarında başta Büyükada olmak üzere İstanbul'un gözde adaları bisikletlilerle dolup taşıyor. Profesyonel olmasanız bile, hafta sonları için ideal bir aktivite olduğunu söyleyebiliriz. Bisiklet kiralama fiyatları ise saatlik 30 TL ve günlük 80 TL civarındadır.

2- Belgrad Ormanı

İstanbul'un kalan son akciğerlerinden biri olan Belgrad Ormanı'nda, 20 km'lik bir bisiklet parkuru olduğunu biliyor muydunuz? Özel olarak bisiklete ayrılan parkur ise 8 km. Bahçeköy'den başlayan rota inişli-çıkışlı ama yorucu olduğu söylenemez. Hafta sonları bunaltıcı derecede kalabalık olduğundan, hafta içini tercih etmeniz daha hayırlı bir hareket olur.

3- Bozburun

bozburun bisiklet parkuru

Ormanla denizin iç içe geçtiği bu güzide rota, Marmaris – Bozburun – Marmaris şeklinde olmak üzere toplam 106 km'den oluşuyor. Daha çok tur bisikletçileri ve profesyonellerin tercih ettiği bir rota. Bir hayli tırmanışlı olması sizi biraz yorabilir ama rampa aşağı giderken, o rüzgarın yanağınızı okşayışının yarattığı his her şeye değer.

4- Kapıdağ Yarımadası

Marmara Bölgesi'nin nadide doğal güzelliklerini bünyesinde barındıran Kapıdağ Yarımadası, 133 km'lik karma bir bisiklet parkuruna ev sahipliği yapıyor. Balıkesir'in bu güzide yarımadası, doğal güzelliklerle iç içe bir parkur sunuyor bisiklet severlere. Pek çok sürprizle karşılaşacağınız Kapıdağ Yarımadası rotası, günübirlik sürüşler için oldukça uygun. Ancak sert rüzgarlara açık olan bu yarım adaya gitmeden hava durumunu mutlaka kontrol etmeyi unutmayın.

5- Saros Körfezi

saros körfezi bisiklet parkuru

Dünyanın kendi kendini temizleyen 5 körfezinden biri olan Saros Körfezi, daha çok dalış aktiviteleri için tercih ediliyor olsa da, Gelibolu Yarımadası'nın en iyi bisiklet rotalarından biri olarak görülüyor aynı zamanda. Ayçiçeği tarlalarının arasından güneşi selamlarken, körfezin sizlere sunacağı sürpriz güzelliklere de hazırlıklı olmalısınız.

6- İzmir Körfezi

Batıya doğru ‘U' şeklinde uzanan büyük bir körfez olan İzmir Körfezi, İzmir Kuş Cenneti'nden başlayarak İnciraltı'na kadar süren 60 km'lik bir bisiklet rotasından oluşuyor. Genellikle maviye boyalı betonarme ve soğuk asfalt olan bu rota yol calışmaları ve park düzenlemeleri nedeniyle ara ara kesintiye uğramakta dolayısıyla bazı sektörlerde motorlu araç trafiğinde bisiklet sürmeniz gerekmektedir. Sahil bandında pedallarken, havada süzülen kuşlara da bir selam çakmayı çok görmeyin lütfen.

7- Kabak Koyu

kabak koyu bisiklet parkuru

Günübirlik bisiklet etkinlikleri için oldukça uygun olan Kabak Koyu rotası, Fethiye Limanı'ndan başlıyor. Antik tiyatrodan sonra rampa yukarı devam eden rota, Kayaköy, Ölüdeniz'i takiben Kabak Koyu'nda sona eriyor. Tarihin doğal güzelliklerle bütünleştiği bu eşsiz rota toplam 36 km'den oluşuyor. Ölüdeniz'e doğru inişe geçeceğiniz kısım, bu rotanın en muhteşem bölümü olacak. Sonrasında ise dinlenmek için Ölüdeniz uygun oteller arasından tercihinizi yapabilirsiniz.

8- Çukurbağ Yarımadası

Olağanüstü bir deniz manzarası eşliğinde pedallayacağınız eşsiz bir rota Çukurbağ Yarımadası. Turkuaz rengindeki denize, yemyeşil ormanların eşlik ettiği bu eşsiz rota, Antalya'nın Kaş ilçesinden başlıyor. Meis Adası'nın bisikletçilere göz kırptığı 12 kilometrelik Çukurbağ Yarımadası rotasına Bayindir ve Akcagerme plajlarini da eklerseniz toplam 29 kilometre pedallayabilirsiniz.

9- Kapadokya ve Soğanlı Vadisi

soğanlı vadisi bisiklet parkuru

Kapadokya'yı bisiklet ile keşfe çıkmak ilginç deneyimler yaşamanızı sağlayabilir. Kapadokya benim için büyülü bir yer. Ne yaparsam yapayım bu bölgeden ayrı keyif alıyorum. Peki, bisiklet ile hangi güzergahı takip etmek gerekir? Avanos - Çavuşin - Göreme - Uçhisar - Ortahisar - Ürgüp - Mustafapaşa güzergahı öneriliyor. Bu istikametteki patika yolları takip ederek keyifli bir yolculuk yapabilir ve Kapadokya'nın enfes manzaralarının tadını çıkartabilirsiniz. Tüm parkur 40-50 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Yukarıdaki rotaya ek olarak Nevşehir'in güneyinde ilginç coğrafyalardan biri olan Soğanlı Vadisi, oldukça geniş bir parkura sahip. Erdemli'den başlayan rota, Soğanlı Vadisi'nin tarihi mekanları arasından geçerek, Kaleköy'de son buluyor. Farklı bir kültürle tanışacağınız Soğanlı Vadisi rotası, 25 km'lik orta uzunlukta bir parkur.

10- Doğu Karadeniz

Fışkıran yeşilliği ile ziyaretçileri büyüleyen Karadeniz'i bir de bisiklet sürerken görün. Trabzon - Artvin arasını bölümlere ayırarak bisiklet ile geçebilirsiniz. Trabzon/Rize, Rize/Hopa, Hopa/Artvin şeklinde bölümlere ayırarak bisikletçiler yol alıyor. Rotanızı belirlerken unutmayın pek çok yayla ve köy yolu asfalt değil bisikletinizi ve yükünüzü bu doğrultuda seçin ve ayarlayın. Ayrıca ülkemizin en çok yağış alan bölgelerinden biri Karadeniz, yağmurlu havalara dikkat edin derim. Bu arada yayla deyince akla düşen Karadeniz Yaylaları, oksijeni bol bir rota sunuyor bisikletseverlere. Rotanız boyunca karşınıza çıkacak Laz, Gürcü ve Hemşin yemeklerine, kültürüne ve eşsiz ahşap mimarisine hazır olun.

11- Yenice Ormanları

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Baştan belirtelim, Yenice ormanlarındaki rotalar tamamen toprak yollardan ibaret. Bu nedenle de bisikletinizin bu parkura elverişli olması çok önemli. Mesela bir dağ bisikleti gibi. Hayallerinizi süsleyen doğal güzellikleri, Yenice Ormanları’nda bulabilirsiniz. Özellikle sonbahar aylarında gidecekseniz, sizi harika bir cenk cümbüşünün beklediğini belirtelim.

12- Yedigöller

İçinize sindirerek gezebileceğiniz İstanbul, Sakarya, Bursa gibi büyük sehirlere yakın bir bisiklet turu rotası daha. Özellikle sonbahar aylarında rengarenk bir görsel şölen sunan Yedigöller Milli Parkı ve civarındaki köyler günübirlik veya birkaç günlük kısa bisiklet turları için idealdir. Bisikletinizle göllerin arasında pedallarken mis gibi temiz havayı ciğerlerinize çekmeyi unutmayın. 1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korunmaya alınmıştır. Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur.Doğal habitatı korumak için ateş yakmak yasaktır. Çadır ve karavan kampı için 1 hektarlık alan ayrılmıştır. Ayrıca milli parkın içinde 18 bungalovdan oluşan konaklama tesisi ve lokanta mevcuttur. Toplu taşıma bulunmadığından milli parka ulaşım özel araç veya seyahat acentalarıyla mümkündür. Yedigöller Gezilecek Yerler listesindeki önerilerimizi okumadan rotanızı oluşturmamanızı tavsiye ediyoruz.

13- Hitit Yolu

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Türkiye'deki en önemli UNESCO Dünya Mirası Hattuşaş Antik Kentive Alacahöyük Tarihi Milli Parkı, Koparan Dağı'nı içerisine alan Hitit Yolu yaz aylarında serin olması sebebiyle tercih edilen bu güzergah yerli ve yabancı bisiklet severleri mıknatıs gibi kendisine çekiyor. Antik kentlerden geçen Hitit Yolu, konuklarına İç Anadolu coğrafyasının doğal güzellikleri yanı sıra tam bir kültür şöleni sunmaktadır. Yol üzerinde işaretlenen 11 kısa ve 6 uzun mesafeli olmak üzere toplam 17 yürüyüş parkuru, alternatif güzergâhlarla birlikte 380 kilometre, bisiklet parkurları ise 405 kilometredir. Bisiklet rotaları daha çok toprak yol içerdiğinden bu duruma uygun bisiklet tercih etmeyi unutmayın.

14- Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu

Gastronomi ve bisikleti birleştirmek isteyenler bu rotayı göz ardı etmesin. Hitit Yolundan sonra 2011 yılı içerisinde, mutfak kültürünü, tarih ve doğa ile buluşturan bir eko turizm projesi olarak hayata geçirilmiştir. Orijinali 190 kilometre olan yürüyüş rotaları alternatif güzergahlar ile 305 kilometreye ulaşmıştır. Köy ve orman yollarını takip eden 7 adet bisiklet rotasının toplamı ise 606 kilometredir. Manzaraları araç yolu ve kültür yolu ile 1186 kilometrelik çok geniş bir alanı ve 7 ili kapsayan uluslararası normlara uygun şekilde işaretlenen, rehber kitabı ve GPS rota kayıtları olan Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolunda kaybettiğiniz enerjinizi yanık, cızlak, oğmaç gibi isimlerini belki de hiç duymadığınız anadolunun saklı kalan lezzetleri ile yenileyebileceksiniz.

15- The ECO Trails (Köyceğiz - Ortaca - Dalaman)

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Dalyan'ı düşününce aklımıza hemen bembeyaz kumsalı ile İztuzu Plajı, Köyceğiz Gölü ile Dalyan Kanalının birleştiği noktada Sultaniye Kaplıcaları gelir. Antik Karia ve Likya medeniyetlerinin kesiştiği bu enfes coğrafyayı bisikletle keşfetmek isterseniz hemen biletlerinizi ayırtın ve bisikletlerinizi uçuşa hazırlayın. Çok değil dört yıl önce ekoturizm odaklı projelendirilen Eko Trails Köyceğiz'de beş, Dalaman'da beş ve Ortaca'da dört olmak üzere toplam 14 rota ve bunları birbirine bağlayan rotalar ile 740 km'yi buluyor.

İster Köyceğiz Gölü etrafında turlayın, ister Sandras Dağlarına doğru çevirin gidonu, ister Dalaman ilçesindeki koyları keşfe çıkın bu bölgenin en güzel yanı dört mevsim bisiklet turuna uygun olması. Ayrıca avrupa standartlarında işaretli Eko Trails bisiklet rotalarında kolaydan zora pek çok seçenek mevcut. Planlarınızı yaparken dağların denize dik uzandığı bu coğrafyada eğimi %10'un üzerinde pek çok rampa olduğunu da unutmayın. Köyceğiz Gezilecek Rehberi adlı yazımızı okumadan rotanızı oluşturmamanızı tavsiye ediyoruz.

16- İstanbul Çilingöz Tabiat Parkı ve İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Rumelide görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda Çilingöz Tabiat Parkı ve İğneada Longoz Ormanları gelir. Kırklareli'nde deniz, göl, kumul ve subasar (longoz) orman ekosistemleriyle eşsiz bir güzellik keşfedilmeyi beklemektedir. İstanbul Avrupa yakasından ortalama 100 - 250 km uzaklıktaki bu tabiat harikalarına günübirlik veya kamplı tur yapabilir, geçtiğiniz köylerde yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. %75'i asfalt olan bu rotaya arazi sürüşü de yapmak isterseniz Vize ilcemizde bulunan Istranca Dağları rotasını ekleyebilirsiniz. Toprak yol ve su geçişleri için uygun kıyafet ve bisiklet seçimine dikkat etmeyi unutmayın.İğneada Gezi Rehberi yazımızı okumadan rotanızı oluşturmamanızı tavsiye ediyoruz.

17- Gökçeada

Anakaradan kaçmak istiyorsanız feribot veya deniz otobüsüyle Türkiye'nin en büyük adası Gökceada'ya kaçabilir adayı karış karış pedallayabilirsiniz. Tepeköy'e giderken şehir merkezi yerine sağdan devam edince 600 yıllık koca bir Çınar ağacı karşınıza çıkacaktır. Adada toplam 6 adet 100 yaşın üzerinde anıt çınar ağacı vardır. Sırtınızı asırlık çınara verip denize indiğinizde ise uçsuz bucaksız Ege denizi ve Semadirek Adası manzarası gözlerinizin önüne serilir. Tüm çevresi aşağı yukarı 100 km olan adada ödüllü kent müzesini ziyaret ederek bisiklet turunuzu kültürel olarak zenginleştirebilirsiniz. Adanın kendine has yemekleri, özellikle keçi sütüyle yapılan dondurmasını tatmadan, doğal sabunlarını almadan dönmeyin. Gökçeada Gezi Rehberi listesindeki önerilerimizi okumadan rotanızı oluşturmamanızı tavsiye ediyoruz.

18- Elmalı ve Toroslar

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Antalya'dan başlayıp toroslar üzerinden Fethiye - Muğla'ya uzanan minimum bir haftalık asağı yukarı 350 kilometrelik bir bisiklet turuna ne dersiniz? O zaman hazırlayın gravel bisikletlerinizi, gidiyoruz. Antalya'dan Geyikbayırı istikametinde zorlu bir tırmanış ile güne başlayacağınız bu turda çoban köpeklerine dikkat etmeyi unutmayın. Kıvrıla büküle kıraç doğanın içinde köy yollarından ve patikalardan ilerleyerek Elmalı'ya vardığınızda deniz seviyesinden 1800 metrelere çoktan çıkmış olacaksınız. Elmalı Platosundan Saklıkent Milli Parkı'na pedallayarak nefes kesici inişle Fethiye'de turu sonlandırabilirsiniz. Bu kadar dağ havası yeter biraz da deniz havası almak isterseniz bir yay çizip Fethiye'den Kaş hatta Demre'ye kadar pedallayıp rotanızı istediğiniz gibi geliştirmek sizin elinizde.

19- Çameli Dağ Bisikleti Rotaları

İşaretleme ve tabela çalışmalarıyla Çameli yürüyüş ve dağ bisikleti rotaları Ortaca-Dalyan-Fethiye rotaları ile birleşmektedir. Güney ege bisikletçilere dört mevsim şehrin gürültüsünden kaçıp pedallayacakları pek çok parkur sunmaktadır. Başladığınız noktaya dönmek isterseniz aşağıdaki rotaları önerebiliriz. Daha fazlası için Çameli Dağ Bisikleti ve Yürüyüş Rotalarının GPX haritalarını inceleyebilirsiniz.

  • Çameli-Gökçeyaka-Kocaova-Kolak Gölü-Sarıkavak-Emecik Kanyonu-Çameli
  • Elmalı-Ceviz-Sucatı-Karanfilli-Ağlı Yaylası-Kepir-Elmalı
  • Karabayır-Gürleyek-Taşbaşı-Çöğmen-Darıyeri-Karanfilli-Karabayır
  • Kirazlı Yayla-Emecik Kanyonu-Sarıkavak-Akpınar-Karabayır-Kirazlı Yayla

20- Kazdağları

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Kazdağları'nın güzelliği üzerine bence çok konuşmaya gerek yok. Görünen köy kılavuz istemez derler. Birçok açıdan enfes olan bu bölge harika bir bisiklet rotası ile de karşımıza çıkıyor. Assos Antik Kenti'ndeki Behram Kale Köyü'nden başlayan rota Küçükkuyu - Altınoluk - Akçay - Edremit'e vararak Kazdağları'nın eteklerine kadar devam ediyor. Bu enfes rota ise 90 kilometre mesafeye sahip.

21- Köprülü Kanyon

Rafting ve trekking denince akla ilk gelen bölgelerden biri olan Köprülü Kanyon, bisiklet severlerin de en çok tercih ettiği rotalardan biri. Toplam 65 kilometrelik bir mesafeye sahip olan bu rota Beşkonak - Selge - Delisarnıç - Tazı - Beşkonak olarak ilerliyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı içinden geçen rotanın buyuk bir kısmı toprak yol ve pek çok sert tırmanış içeriyor. Anlayacağınız çok kolay bir rota değil.

22- Hatay Bisiklet Yolu

hatay bisiklet yolu

Dünyanın en uzun tek parça bisiklet yolu olarak lanse edilen Samandağı - Arsuz sahil yolu 25 kilometre kesintisiz bir parkur. Sahildeki karayolundan demir bariyerlerle ayrılması iyi ancak maviye boyanması ise yağışlı havalarda zemini kayganlaştırdığı için bisikletçiler açısından kötü bir özelliği. Bu arada bariyerlerde boşluk bulan ve bisiklet yluna giren motorlu araç sürücülerine de dikkat etmeyi unutmayın.

Peki burası dünyanın en uzun bisiklet yolu değilse dünyanın en uzun bisiklet yolu nerede? Uzakta değil merak etmeyin. 32 kilometre uzunluğu ve 7 kilometre genişliği ile ile Katar’ın başkenti Doha şehrindedir. 29 alt geçit, 5 köprü içeren ve karayolundan bağımsız inşa edilen bu bisiklet yolunda bisikletle saatte 50 km hız yapmak mümkündür. Doha Olimpik Bisiklet Yolu çevre düzenlemesi kapsamında 100 adet oturmak için bank, 20 adet dinlenme tesisi ve gece de sürüş yapılmasını cesaretlendirmek için 1450 adet aydınlatmaya sahiptir.

23- Kaputaş, Kaş ve Demre Rotası

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları

Harika bir manzara eşliğinde yolculuk keyfi yaşamak istiyorsanız Kaputaş - Kaş - Demre rotasını kesinlikle bisiklet ile geçmeniz gerekiyor. Toplamda 65 kilometre olan bu parkur, inişler ve çıkışlara sahip. Özellikle Kaş Demre kısmı zorlayıcı olabilir. Yeni başlayanlar için pek uygun olmasa da ilerleyen zamanlardaki hedefleriniz arasına ekleyebilirsiniz. O zaman pedalınıza kuvvet!

24- Denizli Pamukkale Bisiklet Rotaları

Türkiye’nin paha biçilemez doğal güzelliklerinden biri şüphesiz Pamukkale Travertenleri. Hem bu doğal güzelliği görmek hem de civarındaki köy ve ören yerlerini bisikletiniz ile keşfetmek için mutlaka fırsat yaratmalısınız. Ortalama 50-100 kilometre olup orta ve iyi derecede dağ bisikleti sürme becerisine sahip herkesin sevebileceği pek çok işaretli ve tabelalı dağ bisikleti rotalarından bazıları;

  • Pamukkale-Karahayıt-Haytabey-Uzunpınar-Kurtluca-Güzelpınar-Irlıganlı-Korucuk Kavşağı-Pamukkale
  • Denizli-Karakurt-Ovacık-Karateke-Honaz-Dereçiftlik-Kaklık-Kocabaş-BaklanÇakırlar-Kapandamları-Güzelpınar-Kurtluca- Pamukkale Ören Yeri
  • Sarayköy-Köprübaşı-Tosunlar-Yenicekent-Mahmutlu-Ahmetli-Ada-Sığma-Sarayköy

Yorumlar

Mutlu akyuz 
07.04.2016
Selam, Türkiye’deki en önemli UNESCO Dünya Mirası Hattuşaş Antik Kenti ve Alacahöyük Tarihi Milli Parkı, Koparan Dağı’nı içerisine alan Hitit Yolu’nu belirtmemişsiniz, yaz aylarında serin olması sebebiyle tercih edilen bu güzergahı tanıtımlarınıza eklemenizi rica ederim.
tokay ceritoğlu 
04.06.2015
Her bir bölge ayrı güzel, kim bilir daha nereler vardır? Ancak bu gezilere kalabalık gruplar halinde gitmeli, hem yardımlaşma açısından, hem daha güvenli olabileceği yönünden düşünmeli. Bölgeyi iyi tanıyan rehber ve bisikletlerin yedek parçalarının da birlikte olması daha faydalı olur.