Yaz tatili denilince herkesin aklına deniz-kum-güneş üçlüsü gelir. Alternatif turizm arayışında olanlara hitap edecek, dağ ve tabiat açısından zengin doğayı tatillerinde tercih edenlerin sayısı giderek artıyor. Yaz mevsimini serin bir coğrafyada kamp ve doğa içerisinde geçirmek isteyenlerin rotası Türkiye için Doğu Karadeniz Bölgesi iken son yıllarda Batı Karadeniz bölgesinde yapılan yatırımlar sonucunda Kastamonu da bu konuda tercih edilen bölgeler arasında yerini aldı.
{facility:0}Kalkınma ajansları vasıtasıyla, konunun uzmanları tarafından oluşturulan heyetlerle birlikte doğa turizmi Türkiye’de canlanmaya başladı. Bireysel olarak gidilebilecek yürüyüş rotaları yanında, yeni ve donanımlı kamp alanları belirleme çalışmaları birçok il ve ilçede sürdürülmekte. Kastamonu’nun eşsiz yemyeşil doğasında, komşusu olduğu Zonguldak, Bartın ve Karabük illeri ile kesişen hatta beraber yürütülen çalışmalar sonunda meyvelerini vermeye başladı. Bu yazımızda trekking sporundan zevk alanları yeni trekking yerleri ile buluşturmak, önümüzdeki sonbaharda Türkiye içerisinde kamp ve yürüyüş yapmayı düşünenler için alternatif rotaları anlatmak istedik. Kastamonu doğa yürüyüşü rotalarını keşfetmeye hazır mısınız?
Trekking dilimize İngilizce’den geçen, doğa sporlarının kollarından olan, bir noktadan diğer noktaya varmak amaçlı, bireysel veya gruplarla birlikte yapılan hafif tempolu yürüyüşler olarak tanımlanmaktadır. Doğan engebeli arazilerde hiçbir araç yardımı olmadan sadece yürüyerek gerçekleştirilen yürüyüşlerin genel adıdır. Türkçe’ye doğa yürüyüşü olarak da çevirebiliriz.
{ad:0}Kastamonu gezilecek yerler yanı sıra doğa aktiviteleri bakımından da oldukça zengin bir bölge. Kanyonları ile meşhur olan bölgede Pınarbaşı’nda bulunan Valla Kanyonu ve Horma Kanyonu her sene oldukça fazla ziyaretçi topluyor. Amacınız sadece belirlenmiş yürüyüş güzergahlarına gelip, kamp yaparak ilerlemek ise Kastamonu doğru bir tercih olacaktır. İsterseniz Kastamonu’da bulunan yürüyüş rotalarını detaylı olarak anlatmaya başlayalım.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Kastamonu komşu illeri ile oldukça fazla doğal güzellik paylaşmakta. Ortak yürütülen projeler sonucunda Küre Dağları Yolu üzerinde işaretlenen 482 km uzunluğunda, 36 parkur mevcut. Yürütülen alternatif yürüyüş parkurları ile birlikte bu mesafe 762 km’ye kadar çıkabiliyor. Küre Dağları’nın eşsiz güzelliğinde kilometrelerce alacağınız yol sayesinde Kastamonu’dan Bartın’a kadar yürüyebilirsiniz. Rotaların zorluk derecesi yürüyeceğiniz parkur ve sayısına göre değişkenlik gösterebilir. Bir haftalık parkurlarda mevcut, tamamını bir ay gibi bir sürede bitirebileceğiniz parkurlar da mavcut. Küre Dağları Milli Parkı’nın tamamını yürüyebileceğiniz bu parkur içerisinde kamplı etkinlikler yapabilir, dağ bisikletiniz varsa bisikletli parkurları kullanabilirsiniz. En ideal yürüyüş zamanları ise Mayıs ve Kasım ayları içerisinde. Doğada tek başınıza olacağınızı düşündüğünüzde böyle bir yürüyüş için tam tedarikli gelmek şart.
Tarihte milli mücadelenin mihenk taşlarından biri olan İstiklal Yolu, İnebolu- Kastamonu arasında 2007 yılında Kastamonu Valiliği tarafından yürütülen bir proje sonrasında tekrar hayata geçirildi. İnebolu-Küre-Kastamonu rotası olarak yürüyüş ve bisiklet severler için düzenlenen, Kastamonu yürüyüş rotaları arasında en güzel manzaralar sunan bu rota, alternatif güzergahlar ile beraber toplam 105 km uzunluğunda. Türkiye’de Likya ve St. Paul yolundan sonra en uzun üçüncü yürüyüş yolu olarak bilinen İstiklal Yolu parkuru, uluslararası standartlarda olan işaret sistemi ile donatılmış. Kılavuzluk eden işaretler sayesinde yürüyüşçüler daha rahat ve güvenli bir rotada yürüyüp, sürdürülebilir turizmin geleceğine de katkıda bulunmuş oluyor. Eski kağnı yolu olarak da bilinen bu rotayı yürürken tedarikli gelmelisiniz. Konaklama için kamp tercih edebilir veya rotanızdaki ufak kasaba ya da ilçe merkezlerinde bulunan pansiyon/otellerde konaklama yapabilirsiniz.
Günübirlik ve çok da zorlanmayacağınız bir rota yürümek istiyorsanız, orta zorlukta değerlendirilen Horma Kanyonu’ndan Ilıca Şelalesi’ne uzanan 6,8 km’lik rotayı önerebiliriz. Hiçbir kamp ekipmanı gerektirmeyen bu rotayı küçük bir sırt çantası ile birlikte yürüyebilirsiniz. Kondisyona göre değişebilecek rotanın süresi yaklaşık olarak 3-3,5 saat sürmektedir. Horma Kanyonu’ndan Ilıca’ya ya da tam tersi istikamete yürüyeceğiniz bu parkur Kastamonu’nun doğal güzelliklerini iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir yürüyüş rotası.
Başladığınız yere tekrar döndünüz bir rota olan Ilgaz Büyük Hacet zirvesi toplamda 14 km’lik bir parkur. Zirve tırmanışı olan bu parkur zor kategorisinde değerlendirilebilecek, profesyonel yürüyüşçülere hitap eden bir parkur olma özelliği taşıyor. Kamp ekipmanları ve zirve tırmanışı açısından uygun ekipmanla yola çıkılması gereken parkur Mayıs ve Ekim ayları arasında tercih edilmelidir. Kastamonu kamp yerleri arasında yaylalar içerisinden geçeceğiniz bir parkur olması nedeniyle uygun yerlerde kamp yaparak, zirveye çıkabilirsiniz.
Pınarbaşı’nda bulunan Ilgarini Mağarası, Ejder Çukuru ve Mantar Mağarası’nı kapsayan, nisan ve kasım ayları arasında yürünmesi önerilen bu rota toplam 9,7 km’lik bir parkur. İçerisinde mağara yürüyüşü deneyimi de olan bu parkuru zor kategorisinde değerlendirebiliriz. Deneyimli yürüyüşçülere hitap eden parkurda, tavan yüksekliği 15-20 metre civarında olan 3 farklı mağara bulunmaktadır. Köknar, Kayın ve Şimşir ormanları içinde yer alan bu parkurda konaklama için herhangi bir kamp alanı veya tesis bulunmamaktadır. Rotayı günübirlik yürüyebilir, deneyimli bir kampçıysanız öncesinde kamp için tedarikli gelerek uygun bir alana kamp kurabilirsiniz.
Kastamonu’nun beş köyünü içine alan ve Kastamonu’nun incisi olarak görülen Loç Vadisi’ni görmenin en güzel yanı bu rotayı yürümek olacaktır. Tek yönlü 15,4 km uzunluğunda olan parkuru orta zorlukta değerlendirebiliriz. Şimşir, Çam ve Köknar ağaçlarının içinde yürüyüş yapacağınız rotada Devrekani çayı ile karşılaşacaksınız. Rafting, Canyoning gibi sporlar da yapılabilen rota üzerinde kamp alanları mevcuttur. Kastamonu’nun en güzel trekking rotası olarak kabul edilen Hamitli-Şenköy rotası boyunca birçok seyir tepesinden/terasından yürümüş olduğunuz vadinin birbirinden güzel eşsiz görüntülerine tanık olabilirsiniz. Yürüyüş için en uygun aylar ise Nisan-Kasım ayları arasındadır.
Kastamonu geçmişten günümüze gelen tarihi yapıları ile oldukça kıymetli eserleri barındıran bir turizm cazibe merkezi. Kastamonu’da her daim konaklayabileceğiniz birbirinden güzel eski tarihi konaklar olduğunu da biliyor muydunuz? Doğa yürüyüşü sırasında kamp yapabilir, parkurunuzdaki kesişimlerde bulunan köy ve kasabalardaki otel veya Kastamonu pansiyonlarında kalabilirsiniz. Daha farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız, Kastamonu'nun en güzel konaklarını anlattığımız yazımızı okuyabilir ve yerinizi hemen bir konaktan da ayrılabilirsiniz. {search:kastamonu-otelleri,Kastamonu Otelleri}
Türkiye henüz keşfedilmemiş ve hizmete açılmamış çok fazla doğal güzelliğe ve yürüyüş rotasına sahip. Valiliklerin, belediyelerin ve gönüllü doğa derneklerinin katkılarıyla her sene sürdürülebilir turizm adına yeni rotalar açılmakta ve uluslararası işaretleme yapılarak bu parkurlar yediden yetmişe, her seviyeden yürüyüşçüye hitap edecek şekilde düzenlenmektedir. Türkiye’nin En Bilinen Trekking Rotaları’nı sılayacak olursak:1- Likya Yolu:
Likya yolu
2- St. Paul Yolu:
3- Frig Vadisi:
4- Kaçkar Dağları:
5- Ihlara Vadisi:
Kastamonu sadece doğal güzellikleri ile değil tarihi, geçmişten günümüze değinen kültürü, hala geleneklerini sürdüren köy yaşamı ile günümüzde sürdürülebilir turizmin yegane temsilcilerinden. Alışılagelmiş tatil anlayışı olmayanlar, Türkiye’nin eşsiz doğal güzelliklerini keşfetmeyi isteyenler bir sonraki rotasına Kastamonu’yu da ekleyebilirler. Son olarak özellikle sonbahar mevsiminin binbir güzellikteki tonlarına şahit olmak için Ekim-Kasım aylarında bu rotaları yürümenizi tavsiye ederiz.