Son yıllarda oldukça revaçta olan Doğu Ekspresi, fiyatı gittikçe artan ve neredeyse karaborsa gibi zor bulunan biletleriyle gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Çünkü Ankara – Kars arasında işleyen bu Yeşilçam filmleri tadındaki tren, herkesin hayatı boyunca mutlaka yaşayıp görmesi gereken bir tecrübe. Bambaşka hayatlar, şaşırtıcı hikayeler ve olağanüstü manzaralar eşliğinde unutulmaz bir yolculuk sunuyor Doğu Ekspresi.
{facility:0}Doğu Ekspresi nedir, Doğu Ekspresi kaç gün sürüyor, Doğu Ekspresi’ne nereden biniliyor, Doğu Ekspresi’nde bizleri nasıl bir yolculuk bekliyor gibi soruların cevabını bu yazımızda derledik. İşte Doğu Ekspresi hakkında merak edilen her şey!
{search:kars-otelleri,Kars Otelleri}
Öncelikle Doğu Ekspresi'nin ne olduğuna bir açıklık getirelim. Doğu Ekspresi, bir tur ya da serüven değil. Eski Türk filmlerinde görünen kompartımanlı bir tren. Biletinizi alıyor ve gitmek istediğiniz yere gidiyorsunuz. Serüven değil dediysek de amacı yalnızca bir yerden bir yere gitmek isteyenler içindi; artık sadece trenle seyahat etmek isteyenlerin çıktığı bir serüven haline geldi diyebiliriz.
Doğu Ekspresi, Ankara ve Kars şehirleri arasında çalışan bir anahat treni. Ankara ve Kars hattındaki yolculuğunu ortalama 26 saatte tamamlayan tren normalde Haydarpaşa Tren Garı’ndan kalksa da, Ankara - İstanbul YHD inşaatı nedeniyle uzunca bir süredir Doğu Ekspresi’nin ilk durağı Ankara Garı.
Doğunun kraliçesi Kars kış seyahatlerinde bu denli talep görünce TCDD de Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’ne alternatif olarak Turistik Doğu Ekspresi adı altında başka bir hat daha açmış. Artık Kars seyahatlerinizi iki ayrı trenle yapabiliyorsunuz.
{ad:0}Doğu Ekspresi bilet satışına gidiş tarihinden bir ay önce ve genelde sabahın ilk saatlerinde başlanıyor. Fakat bilet kapmakta aceleci olmanız gerekiyor, çünkü satışa çıkar çıkmaz bitiveriyor. Doğu Ekspresi bileti nereden alınıyor sorusunun cevabına gelince;
Klasik Doğu Ekspresi bilet fiyatları şu şekilde:
Ancak genç, 60 yaş üstü, öğretmen gibi kulvarlarda %15 oranında indirimler mevcut. 65 yaş üstü ve çocuk yolcularda ise uygulanan indirim oranı hakkında daha fazla bilgi için TCDD resmi sitesine bakabilirsiniz.
Turistik Doğu Ekspresi düşük dönem oda fiyatı 6.000 TL, normal dönem oda fiyatı 8.000 TL, yüksek dönem oda fiyatı 12.500 TL. Düşük sezon ve yüksek sezon tarihlerini görmek için tıklayabilirsiniz.
Turistik Doğu Ekspresi’nde bir odada en fazla 2 yetişkin seyahat edebiliyor fakat 0 – 6 yaş arasındaki iki çocuk yetişkinlerle birlikte ücretsiz kalabiliyor. Bu hatta bilet alırken indirimli bilet seçeneklerinden yararlanamıyorsunuz. Sezon fiyatı ne ise o tutardan bilet alabiliyorsunuz.
Turistik amaçlı gerçekleşecek Doğu Ekspresi seferi Ankara Garı'ndan kalkacak olup, toplam 29 duraktan geçerek Kars Garı'na ulaşacak. 2023-2024 Turistik Doğu Ekspresi seferleri Ankara'dan 11 Aralık 2023 - 8 Mart 2024, Kars'tan 13 Aralık 2023 - 10 Mart 2024 tarihine kadar devam edecek.
Doğu Ekspresi, yaklaşık 26 saat sürerken Turistik Doğu Ekspresi ise 31 saat sürmektedir. Yolculuğun daha uzun sürmesinin sebebi ise verilen molalar. Doğu Ekspresi Ankara Tren Garı'ndan kalkıyor ve Kars Tren Garı'na kadar gidiyor. Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi birçok durakta duruyor. Ara duraklarda ne kadar duracağı pek belli olmamakla birlikte sefer kalkış saatleri şu şekilde;
Rötarlı gecikmeler yaşanmadığı takdirde toplam yolculuk aşağı-yukarı 26 saat sürüyor. 12 saatlik bir aranın ardından başlayan Kars seferleri ise şu şekilde;
Turistik Doğu Ekspresi ile Klasik Doğu Ekspresi arasındaki temel fark durak sayısı ve sahip oldukları vagon türleri. Klasik Doğu Ekspresi tam 52 durakta duruyor. Turistik Doğu Ekspresi’nde ise durak sayısı 29 olmakla beraber sadece yemekli ve yataklı vagon türlerini içeriyor. Yani pulman ve kuşetli vagon alternatifleri Turistik Doğu Ekspresi’nde yok. Yataklı vagonda iki kişi seyahat etmek istiyorsanız seçeceğiniz Doğu Ekspresi, turistik olan tren diyebiliriz. Pulman ve örtülü kuşetli vagon türlerine sahip olup daha sık duran Klasik Doğu Ekspresi’nde ise önerimiz, sevdiklerinizle kalabalık bir yolculuk keyfi yaşayacağınız 4 kişilik kuşetli vagonlar.
Seyahate çıkmadan önce “Turistik Doğu Ekspresi mi yoksa Klasik Doğu Ekspresi mi?” diye düşünüyorsanız tercihinizi kolaylaştırmak adına birkaç bilgi verelim.
Şöyle ki Turistik Doğu Ekspresi, Ankara’dan Kars’a giderken Erzincan ve Erzurum’da yaklaşık 6 saat; Kars’tan Ankara’ya giderken de İliç ve Divriği’de 3’er saat, Sivas’ta ise yaklaşık 4 saatlik molalar veriyor. Yani bu molalarda ilgili şehirleri keşfedebilirsiniz.
Klasik Doğu Ekspresi ise daha çok durakta sadece yolcu inip bindirme ya da malzeme tedarik etmek için duruyor. Yani Klasik Doğu Ekspresi’nde geçtiği şehirleri gezme imkânınız yok.
Yolculuğunuz sırasında muhteşem doğa manzaralarına odaklanmak ve aradaki yerleşim yerlerini gezmek istemiyorsanız Klasik Doğu Ekspresi’ni; daha çok keşif yapmak istiyorsanız Turistik Doğu Ekspresi’ni tercih edebilirsiniz.
Doğu Ekspresi’ni bu kadar ilgi çekici ve turistlerin odağı haline getiren en önemli unsur tabii ki vagon türleri. Tren yolculuğu sırasında sevdiklerinizle beraber yemek yeme, sohbet etme, uyuma ve muhteşem manzaraları izleme fırsatı veren vagonlar yolculuğa çıkacak kişileri fazlasıyla heyecanlandırıyor. Doğu Ekspresi için bilet aldığınız sırada bu hattın size sunduğu 2 farklı vagon seçeneği arasından kendinize en uygununu olanını seçip seyahatten aldığınız keyfi artırabilirsiniz. Şimdi bu vagon türlerine beraber göz atalım:
Önceden de söylediğimiz gibi Doğu Ekspresi bir süredir Ankara Tren Garı’ndan kalkıyor. Dolayısıyla öncelikle Ankara Tren Garı’na ulaşmanız gerekiyor. Bunun için de İstanbul’dan Doğu Ekspresi’ne gitmek için Söğütlüçeşme, Bostancı ve Pendik’ten kalkan Yüksek Hızlı Tren’e (YHT) binebilirsiniz. Dilerseniz özel aracınız ya da otobüsle de gara ulaşmanız mümkün.
İzmir’den Doğu Ekspresi’ne ulaşmak istediğiniz takdirde ise hava ya da kara yoluyla Ankara’ya ulaşıp gara gidebilirsiniz. Ankara Esenboğa Havalimanı’nda inerseniz HAVAŞ servislerini kullanabilir ya da 20 dakikada bir kalkan belediye otobüslerine binebilirsiniz.
Ankara çıkışlı Doğu Ekspresi turu yapmak istiyorsanız şöyle söyleyelim; Ankara şehir merkeziyle tren garı arasındaki mesafe ortalama 1,5 km. Ankara’dan gitmek için tren garına Ankara Metrosu Ulus durağından ve Ankaray Tandoğan İstasyonu’ndan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sıhhiye Köprüsü’nden geçerek Ulus yönüne giden; Siteler, Doğantepe, Hüseyin Gazi, Karapürçek otobüs ya da dolmuşlarına binip gara ulaşmanız mümkün.
Turistik Doğu Ekspresi’ni tercih ediyorsanız trenin güzergâhında bulunan bazı durakları 3 saatlik molalarda gezme şansınız var. Bu Doğu Ekspresi duraklarını; Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, Erzincan merkez ve Erzurum olarak sıralayabiliriz. Özellikle Kemaliye’nin doğal güzelliklerine hayran kalacaksınız. Erzurum’da ise medreseleri, tarihi evleri ve Erzurum Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Doğu Ekspresi’nde keyifli vakit geçirmek için ise yanınıza güzel bir şarkı listesi, termosta kahve ve uzun yola dayanıklı çeşitli yiyecekler alabilirsiniz. Ayrıca ışıklar ve fotoğraflarla vagon camını süslemeniz Doğu Ekspresi manzaralarıyla birleşince masalsı bir ortam yaratacaktır.
Doğu Ekspresi ile Kars'a geldiğinizde, en azından 1 ya da 2 gece konaklamalı bir rota oluşturarak, şehri gezmenizi öneriyoruz. Sanıldığının aksine, Kars gerçekten de çok güzel bir şehir. Akşam otelinize yerleştikten sonra, ertesi gün Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü'nü görüp, o günün akşamında uçakla dönüş yapabilirsiniz. Ya da bir gün daha fazla kalarak, Kars mutfağını deneyimleyebilir, şehir merkezindeki tarihi yapıları ve Kars Kalesi'ni gezebilirsiniz.
Doğu Ekspresi Kars'a vardığında birkaç günlüğüne konaklamak için uygun fiyatlı Kars otellerine buradan ulaşabilirsiniz.
Küçük Bir Tavsiye: En güzel yerlerden sabah saatlerinde geçiyor tren. Görmeniz gereken manzaraları yakalamak için saat 07:00-07:30 saatlerinde uyanık olmanızı tavsiye ederiz. Hatta yapabiliyorsanız, gün doğumunu kaçırmayın deriz.
{search:kars-otelleri,Kars Otelleri}
Yataklı vagonlar iki kişilik ve sadece Turistik Doğu Ekspresi'nde bulunuyor. İki adet yatak, bir dolap, dolabın içinde mini bir buzdolabı ve lavabo (tuvalet değil) var. Klasik Doğu Ekspresi'nde bulunan kuşetliler ise 4 kişilik. Pulman diye bahsedilen vagon türünde sadece koltuk bulunuyor. Eğer 4 kişiden azsanız kuşetli kompartımanı komple satın almanızı öneririz. Çünkü yabancı yolcularla seyahat etme durumu biraz can sıkıcı olabiliyor.
Seyahatler sırasında tuvalet kullanımının çok konforsuz olduğu söylenemez. Ancak yataklı vagonda en fazla 7 kompartıman olduğu için tuvaletleri en az kişi kullanıyor. Bir de yataklı vagonda iki tuvalet var. Kuşetli ve pulman vagonlarda yolculuk eden kişi sayısı fazla olduğunda durum değişebilir. Tuvaletler temizleniyor elbette ama zaman geçtikçe oluşabilen kirlilikten sorumlu olan TCDD değil, tuvaletleri temiz kullanmayanlardır.
Trende bir de yemekli vagon olacak şekilde, 4'er kişilik masalar halinde bir restoran ve menü mevcut. Restoranda alkol satışı yapılıyor ancak menüde yazan her şey bulunmayabiliyor. Fiyatlar ise son artışlardan önce makul düzeyde olduğunu söyleyebilirdik. Porsiyonun ne kadar doyurucu olduğu ise göreceli. Ancak restoran özel bir işletmeye ait olduğundan, müşterisi olduğu sürece açık. Belli bir açılış-kapanış saati yok. Trende kahvaltı tabağı da mevcut.
Maalesef valizlerin sizlerle birlikte seyahat etmesi gerekiyor. Yataklı kompartımanlarda valiz koymak için yer var ancak kuşetlilerde olmuyor. Ayrıca kompartımanların kapıları içeriden kilitlenebilmesine rağmen, dışarıdan kilitlenemiyor. Büyük bir güvenlik sorunu yaşanacağını düşünmemekle birlikte, eğer restoranda uzun süre oturacaksanız, vagonlarınızı arada gelip kontrol etmenizde fayda olduğunu ekleyelim.
Doğu Ekspresi tren bileti alırken merak edilen en önemli konulardan biri de evcil hayvanlar. Evet, evcil hayvan kabul ediliyor. Ancak bazı şartlar var. Öncelikle evcil hayvanınıza da %15 indirimli olarak bilet almanız gerekiyor. Ve maalesef örtülü kuşetli ve yataklı vagonlarda değil, pulman vagonda seyahat etme şartı koşuluyor. Bununla ilgili detaylı bilgiler TCDD'nin internet sitesinde mevcut.
Şimdi bu konu biraz karışık. Elbette ki trende sigara içilmesi yasak. Ancak siz kapınızı kilitledikten ve diğer yolcular tarafından şikayet edilmedikten sonra nereye kadar engellenebilir, siz düşünün. Yalnız, kompartımanınızda sigara içerken, sigara kokusunun tüm koridoru sarabileceğini, hatta yan kompartımanlardan da hissedilebileceğini belirtmeliyiz.
Şundan emin olmalısınız ki, Doğu Ekspresi manzaralarıyla zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Pulmanda seyahat etmek şüphesiz ki çok daha yorucudur ama yataklı vagon için aynı şey geçerli değil. Yani kolay kolay 26 saat yolculuk yapmışsınız hissi oluşmuyor.