Anadolu toprakları tarih boyunca her daim bilinmezlerle dolu olmuştur. Her köşesinde ayrı bir hikaye ve yaşanmışlık barındıran bu toprakları, gelişen teknoloji sayesinde bugün karış karış keşfedebiliyoruz. Tren yolculukları da işte bu keşif seyahatlerinin başında geliyor. Özellikle son dönemlerde bir hayli popüler hale gelen Doğu Ekspresi sayesinde pek çok insan, yaşamı boyunca unutamayacağı anılar biriktirdi. Buna rağmen günümüzde, Doğu Ekspresi'nin dudak uçuklatan fiyat güncellemeleri nedeniyle herkesin tercih edebileceği bir serüven olmaktan çıkıyor maalesef. O yüzden Doğu Ekspresi ülkemizin tek tren seferi olmadığını hatırlatmak isteriz. Daha görülmeyi bekleyen onlarca durak ve gidilecek binlerce kilometre varken hadi gelin, Doğu Ekspresi’ne alternatif, Anadolu topraklarını keşfe davet eden diğer tren seferlerini tanıyalım;
{facility:0}Listemizdeki ilk hat, tam da İzmir ile Ankara arasında standart yöntemleri kullanarak yolculuk etmekten sıkılanlara göre. İzmir Mavi Treni ilk kez 1983 yılında seferlerine başladı ve hala hizmet vermeye devam ediyor. İzmir Basmane’den Ankara Garı’na doğru uzanan uzun bir tren yolculuğu yapılan bu hatta 35 tane durak bulunuyor ve yolculuk 14 saat 30 dakika kadar sürüyor. Ama siz bu keyfin daha uzun sürmesini isterseniz, Ankara’ya ulaştıktan sonra seyahatinize Doğu Ekspresi ile devam etmeyi düşünebilirsiniz. İzmir Mavi Treni seferleri, TCDD tarafından her gün düzenleniyor. Yolculuk esnasında Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Eskişehir’den geçiliyor. 824 km boyunca Ege ve İç Anadolu’nun en muhteşem manzaralarına tanık olabileceğiniz trende pulman, yataklı ve yemekli vagon seçenekleri mevcut. Bu isimle adlandırılmasının nedeni ise trenin ilk dönemlerde ağırlıklı olarak mavi renge boyanması.
Sırada Doğu Ekspresi’nde yaşanan yoğunluğun ardından herkesin ilk olarak yöneldiği ve yakın zamanda tıpkı Doğu Ekspresi kadar popüler olacağını tahmin ettiğimiz Van Gölü Ekspresi var. Canavar söylentileri sayesinde ününe ün katan, sıra dışı ekosistemi vasıtasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Van Gölü Ekspresi, Ankara Garı’ndan başlayıp Bitlis-Tatvan’da sona eren yolculuk süresince sizi tam 60 durak bekliyor. Seyahatin süresi ise 24 saat 15 dakika sürüyor. Böylece hat üzerindeki Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ ve Muş’un bünyesinde barındırdığı gizli kalmış güzellikleri keşfetme fırsatı elde edebilirsiniz. "Peki Van Gölü bu yolculuğun neresinde?" diye soracaklara hemen söyleyelim, bu treni diğerlerinden ayıran en önemli fark en son durak olan Tatvan’a vardıktan sonra Van’a ulaşmak için Van Gölü üzerinden feribotla geçiliyor oluşu. Bu sayede yolculuğunuzun bambaşka bir boyut kazandığını söylesek abartmış olmayız. Dilerseniz Van Gölü ve çevresini keşfetmek için birkaç günlüğüne yolculuğunuzu burada duraklatabilir, eşsiz doğasıyla manzarasının keyfine bakabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Keşif Rehberimizden Van Gezi Rehberi hakkındaki yazımıza tıklayın!
Van Gölü çevresi uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için;
{search:van-otelleri,Van Otelleri}
Standart rotalardan sıkılıp alternatif arayışına girenlere yol göstermek amacı ile oluşturduğum listede sıra, Türkiye’nin en eski hatlarından biri konumundaki Güney Kurtalan Ekspresi’ne geldi. Kalkış noktası Ankara, varış noktası ise Siirt-Kurtalan olan Güney Kurtalan Ekspresi 23 saat 30 dakika sürüyor. Böylesine uzun sürmesinin etkisiyle de tahmin ettiğiniz gibi tren yol boyunca Kayseri, Sivas, Malatya ve Diyarbakır gibi çok sayıda duraktan geçiyor. Trende kompartımanlı, pulman, örtülü kuşet, yemekli ve yataklı vagon bulunuyor. Seyahat planınıza göre dilerseniz son durağa kadar gidebilir, dilerseniz de ara duraklardan birinde inerek farklı destinasyon rotalarını keşfedebilirsiniz.
Diyarbakır'da inerek yeni destinasyon rotaları keşfetmek isteyen gezginler için uygun fiyatlı Diyarbakır Otelleri;
{search:diyarbakir-otelleri,Diyarbakır Otelleri}
Fotoğraf: Berktuğ Şebin
Yataklı ve yemekli yolculuk deneyimi yaşamak adına alternatifleri araştırıyorsanız, Konya Mavi Treni’ne göz atabilirsiniz. İzmir-Konya arası işleyen Konya Mavi Treni’nin İzmir kalkış noktası Basmane. Haftanın her günü sefer düzenlenen trenin pulman, yataklı ve yemekli vagon seçenekleri bulunuyor. 7 -17 Aralık Şeb-i Arus haftası yıl içinde Konya'ya gitmek için güzel bir sebep. Bu hattın diğer tercih edilen yol üstü durakları ise Uşak, Manisa ve Afyon gibi şehirler. Konya Mavi Treni’nde yolculuk toplamda 12 saat sürüyor ve seyahat süresince karşılaşılan eşsiz manzaralar adeta bir film sahnesinden fırlamış etkisi uyandırıyor. Gezginlerin Konya’dan İzmir’e gitmenin en zevkli halini deneyimleyebilmelerini mümkün kılan tren seferlerinde farklı gün batımı ve doğumu manzaraları ile karşılaşabilirsiniz. Tabii yemekli vagonun kendine has atmosferinde koyu sohbetlere dalmadığınız sürece.
Şeb-i Arus törenleri katılmak için Konya Otelleri sayfamızda uygun oteleri seçip yerinizi ayırtabilirsiniz;
{search:konya-otelleri,Konya Otelleri}
Zihninizde alternatif tren rotalarında seyahat etme fikri var ise fırsat bulduğunuz ilk anda Fırat Ekspresi ile yolculuk deneyimi yaşamanızı öneririm. Adana Tren Garı ile Elazığ Tren Garı arasında çalışan Fırat Ekspresi’nde yaklaşık 9 saatlik bir yolculuğun ardından son durağa ulaşılıyor. Trende pulman vagon bulunuyor ve tıpkı Konya Mavi Treni gibi haftanın her günü sefer düzenleniyor. Daha önce tren yolculuğu yapma fırsatı bulamayanlar Fırat Ekspresi sayesinde hem bu deneyimi yaşayabilir hem de Adana, Malatya ve Elazığ gibi durakları köşe bucak keşfedebilirler. Böylece 10 saat süren yolculuk boyunca kış mevsiminde Elazığ’a yaklaştıkça varlığını daha net biçimde hissettiren zarif kar örtüsünün ve yaz aylarında Adana’nın pamuk tarlalarının oluşturduğu enfes manzaraları yakalayabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleri, eşsiz mutfağı ve sıcacık insanları ile gönüllerde taht kuran Adana’ya gitmek için aslında birden fazla seçenek mevcut. İşte bunlardan bir diğeri de Erciyes Ekspresi. Güzergahı Kayseri-Adana arası olan trende pulman vagon bulunuyor ve yolculuk yaklaşık olarak 5 saat 30 dakika sürüyor. Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşmak için farklı bir deneyim arayışında olanlar, Erciyes Ekspresi’ni ya da yol üstü durakları arasında Kayseri’nin yer aldığı Doğu Ekspresi, Van Gölü Ekspresi ve Güney Kurtalan Ekspresi gibi seferlerden birini tercih edebiliyor.
Erciyes'e ulaşmak için bölgeye yakın uygun konaklama seçeneklerine bakabilirsiniz;
{search:erciyes-otelleri,Erciyes Otelleri}
Sıradaki Adana’ya ulaşan tren hattı ise Toros Ekspresi. Adana ve Konya arası işleyen Toros Ekspresi’nde yolculuk yaklaşık olarak 5 saat 50 dakika kadar sürüyor. Hat pulman vagonlarda seyahat etme imkanı sunuyor ve haftanın 7 günü aralıksız sefer düzenleniyor. Trende yiyecek-içecek satışı ise yapılmıyor.
Denizli ile Eskişehir arası çalışan bir ekspres tren hattı olan Pamukkale Ekspresi’nin ilk sefer tarihi 1978 yılına kadar uzanıyor. Hattın ilk durağından son durağına kadar olan mesafe 426 km ve 8 saat 30 dakika sürüyor. Kısa süreli bir hat olması sebebiyle burada da yemek hizmeti bulunmuyor. Ekspres hattının başlıca durakları arasında Kütahya ve Afyon gibi şehirler yer alıyor. Buraya kadar gelmişken de Pamukkale Traventenleri'ni görmeden gitmek olmaz. Pamukkale Traventenleri Hakkında Her Şey adlı yazımızı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz!
İzmir’den kalkan bir diğer seferimiz ise Göller Eksperisi’dir. 8 saat 30 dakika süren tren seferleri, her gün karşılıklı olarak İzmir-Basmane ve Isparta arasında yapılmakta olup, Aydın, Nazili, Denizli ve Gümüşgün istasyonlarında durmaktadır. Güzergah üzerinden Efes Antik Kenti ve Pamukkale’nin de geçtiğini söylemek gerekir ama bu duraklarda sadece gece yarısından sonra durmakta. Dilerseniz birkaç günlüğününe rotanızı bu duraklarda durdurup bölgede harika bir keşfe çıkabilirsiniz. Daha sonrasına sefere bir sonraki kalkış saatinde davam etmek mümkün. Isparta’dan kalkan seferler için Burdur’dan gelecek yolcular otobüs seferleri ile Gümüşgün İstasyonuna varıp trene binebilirler. Toplamda 262 yolcu kapasiteli trende sadece pulman koltuk seçeneği mevcut.
Efes Antik Kenti istasyonunda durmak isteyen yolcular için bölgeye yakın konaklama önerileri;
{search:selcuk-otelleri,Selçuk Otelleri}
Eğer daha önce İzmir’den Ankara ve Isparta’ya tren ile seyahat deneyimi yaşadıysanız, bir sonraki yolculuğunuz için Ege Ekspresi’nde yer ayırtmayı düşünebilirsiniz. Yolculuğun toplam süresinin ortalama 9 saat 30 dakika. Trenler, Basmane’den yola çıktıktan sonra sırası ile Manisa, Akhisar, Soma ve Balıkesir’e uğruyor. Doğal güzelliklerin tarihi kalıntılar ile kaynaştığı bu rotanın son durağında ise Kütahya bulunuyor.
Eğer tatil rotanız gereği Zonguldak’tan Karabük’e ya da tam aksi yönde gitmeniz gerekirse, bu hatta işleyen trenlere binebilirsiniz. Böylece 3 saate yakın süren yolculuk boyunca Karadeniz’in yemyeşil doğasının gizli kalmış yönlerini detaylıca tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Çaycuma, Gökçebey ve Yenice’den geçen trenler, günde 4 sefer yapıyor.
Hangi ekspresi seçmiş olursanız olun şimdiden keyif dolu seferler dileriz!