Birleşik Arap Emirliklerinin en büyük kentlerinden olan Dubai, hem iş hem tatil amacıyla sık tercih edilen destinasyonlar arasında. Özellikle iş gezisi, konferans, fuar katılımı gibi faaliyetler için dünyanın dört bir yanından Dubai'ye giriş yapılabiliyor. Kente giriş ile ilgili vize politikaları ise çok çeşitli. Yakın zamanda bir Dubai seyahati planlıyor ve Dubai vizeli mi vizesiz mi, Dubai vizesi nasıl alınır sorularına cevaplar arıyorsanız, içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
{facility:0}Dubai vizesi alıp almamak sahip olduğunuz pasaportun rengine bağlı. Gri (hizmet), siyah (diplomatik) ve yeşil (hususi) pasaportlardan birine sahipseniz, 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyen seyahatleriniz için vize istenmiyor. Ama T.C. Umuma Mahsus yani bordo pasaportunuz varsa seyahatiniz öncesinde Dubai vizesi almanız gerekiyor. Vize başvurunuzu seyahat amacınıza göre seçmeniz ve istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde iletmeniz de başvurunuzdan olumlu sonuç alabilmeniz adına önemli. Dubai vizesini aldığınız takdirde Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki diğer emirliklere de (Abu Dabi, Acman, Füceyre, Sharjah, Resü’l Hayme ve Ummül Kayveyn) sorunsuzca seyahat edebiliyorsunuz.
{ad:0}Pasaport: Dubai vizesi için başvurduğunuzda, pasaportunuzun başvurduğunuz tarih itibariyle en az altı ay daha geçerlilik süresinin olması, üzerindeki resmin güncel olması ve 10 yıldan eski olmaması gerekiyor.
Nüfus Cüzdanı: Pasaportunuzdaki bilgilerle nüfus cüzdanınızdaki bilgiler aynı olmalı. Evlilikten kaynaklanan soyadı değişiklikleri sorun yaratabileceğinden seyahat öncesinde kimliğinizi güncellemeniz de önemli.
Biyometrik Fotoğraf: Son 6 ay içinde biyometrik fotoğraf standartlarında çekilmiş 1 fotoğraf gerekiyor. Bu fotoğrafı çektirirken kullanım amacınızı belirtmeniz yeterli.
Dubai Vizesi Başvuru Formu: İngilizce ve Arapça olarak hazırlanan bu formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız bekleniyor.
Dubai vizesi başvuruları İstanbul ve Ankara’daki Birleşik Arap Emirlikleri konsoloslukları ve göçmenlik ofisleriyle ilerliyor. Şahsi müracaat yerine isterseniz konsolosluğun yetki verdiği seyahat acentelerinden de hizmet alabiliyor, başvurularınızı bu acenteler üzerinden de gerçekleştirebiliyorsunuz. Dubai vizesi başvuruları e-vize sistemiyle online olarak yapılıyor. Online başvuru yaparken de Dubai göçmenlik ofis sistemlerinin açık olduğu 08:30 ve 16:00 saat aralığının gözetilmesi isteniyor. Bu saatler dışında yapılan online başvurular ertesi güne kalıyor. Vize talebi için başvuru evraklarının tümünü renkli ve yüksek çözünürlükte tarayarak sisteme girmeniz yeterli. Yani pasaportunuz üzerinde bir işlem uygulanmıyor. Dijital ağlar üzerinden yürütülen başvuru sürecinde sizden parmak izi istenmese de Dubai’ye giriş yaptığınızda dijital göz taramasından geçiriliyorsunuz.
Dubai vizesi kolay sonuçlanan bir vize. Ortalama geri dönüş süresi 3 gün. Fakat konsolosluğun yoğun olduğu dönemlerde bu süreç bir haftaya kadar uzayabiliyor. Ama bizim size önerimiz vize başvurunuzu seyahatinizden 10 – 15 gün öncesinde yapmanız. Başvuruyu kendiniz yaptıysanız konsolosluk vizenin çıkıp çıkmadığı bilgisini size e-maille ulaştırıyor. Aracı firmayla çalıştıysanız bilgiyi de onlardan alabiliyorsunuz.
Dubai vizesine başvururken gidiş amacınıza bağlı olarak bir vize türü seçmeniz gerekiyor. Her vize türü kendi içinde değişkenlik gösteriyor ve hepsi için online başvuru yapabiliyorsunuz. Vize onayından sonra ilk girişi 60 günde yapmak gerekiyor. Eğer onay itibariyle 60 gün içinde giriş yapmazsanız vizeniz iptal oluyor. Kalış süreniz vize türü seçiminizde en önemli kriter olup seçebileceğiniz vize türleri de şu şekilde;
30 Günlük Tek Girişli Vize: Ülkemizden Dubai’ye gidenlerin en çok kullandığı vize türü olan 30 günlük tek girişli vizede emirlikte 2 ay içinde 30 gün kalma hakkınız var. Ayrıca bu vizeyi herhangi bir neden göstermeden 30 gün daha uzatabiliyorsunuz.
30 günlük Çok Girişli Vize: Onaylandığı tarihten itibaren 58 gün geçerli olan bu vize emirlikte 30 gün konaklama ve çok giriş hakkı veriyor. Yani Dubai’den başka bir ülkeye gidip tekrar Dubai’ye geri dönebiliyorsunuz.
90 Günlük Tek Girişli Vize: Bu vize Dubai’de uzun süre kalmak isteyenler için. Tek girişle en fazla 90 gün kalma hakkı tanıyor.
90 Günlük Çok Girişli Vize: Tıpkı 30 günlük çok girişli vize gibi bu vize türüyle de ülkeye birden çok giriş çıkış yaparak 90 gün konaklayabiliyorsunuz.
Birleşik Arap Emirlikleri Transit Vizesi: Farklı bir ülkeye gitmek için Birleşik Arap Emirlikleri’nin havalimanlarından birine inecekseniz bu vizeyi de almanız gerekiyor. Transit vize tek girişli olup size Birleşik Arap Emirlikleri’nde 48 - 96 saat kalma hakkı veriyor. Eğer Dubai üzerinden uçuşlarda 48 saat boyunca havalimanından çıkmayacaksanız bu vizeyi almanız da şart koşulmuyor. Ama yeni uçuşu beklerken terminalden çıkıp Dubai’yi dolaşmak istiyorsanız ya da aktarmalı uçuşlarda terminal değişikliği yaptığınızda transit vize almak durumundasınız.
Gemi Vizesi: Dubai’ye duraklı – kalkışlı bir gemiyle gelmeyi planlıyorsanız 30 günlük çok girişli Dubai Cruise gemi vizesi almanız gerekiyor. Bu vize için Cruise gemi rezervasyonunuz da başvuru evraklarınız arasında bulunmalı.
Aslında sadece Dubai vizesi için değil, her ülkede vize süresinin izin verdiği ölçüde kalmak gerekiyor. Dubai’de vize süresi dolduğu halde kalmaya devam edilirse Birleşik Arap Emirlikleri Göçmenlik Bürosu tarafından kaçak raporu düzenleniyor. Bu rapor sonrası cezai işlem uygulanıyor ve bir sonraki Dubai vize başvurunuz da reddediliyor.
Emirliğe yapacağınız seyahatlerde ödeyeceğiniz vize ücreti, alacağınız vize türüne göre değişkenlik gösteriyor. Dubai turist vizesi ücretleri ise kalış süresiyle doğru orantılı olarak artıyor.
Vize ücretleri Dubai Konsolosluğu tarafından dönemsel olarak güncellenebiliyor. Bu sebeple vize başvurunuzdan önce Dubai Konsolosluğu web sitesini ziyaret ederek geçerli vize ücretini teyit etmenizi öneririz.
Eğer vizenizi bir danışmanlık firması üzerinden alıyorsanız, vize ücreti dışında hizmet bedeli olarak ayrı bir ücret ödeyeceğinizi de hatırlatmak isteriz. Ayrıca vize ücretleri, vize başvurusu reddedildiği zaman iade edilmiyor.
Bordo pasaportlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, turistik vize başvurularını online olarak yapabiliyor. Online ortamda başvuru yapıldığı için parmak izi uygulamasına gerek görülmüyor. Bununla beraber Dubai'ye girdikten sonra ise havaalanı yetkilileri göz tarama işlemi yapabiliyor.
Birleşik Arap Emirliklerinden alınan Dubai Vizesi genel vize kapsamında kabul ediliyor. Yani bu vize ile Dubai'nin dışında Acman, Abu Dabi, Sharjah, Füceyre, Ummül Kayveyn ve Resü’l Hayme Emirliklerine de girebilirsiniz. Bir diğer deyişle çıkan bu vize, Birleşik Arap Emirliklerinin yedi emirliğinin tümünde geçerlidir.
Bu durumlar, başvurunuzun kesinlikle reddedileceği anlamı taşımıyor. Bu maddeler daha çok ek soruşturmaya tâbi tutulan durumlar ve başvurulardır. Dilerseniz, Dubai'nin de dâhil olduğu dijital göçmen vizesi için şu içeriği de okuyabilirsiniz: Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?