Yaz aylarında bir çoğumuz deniz tatili hayali kurarken, bazılarımız hep yükseklerde, serin coğrafyalarda, az insanın bulunduğu bölgelerde olmak ister. Ne telefon, ne gündem, ne iş, ne şehirdeki günlük telaş… İşte böyle bir tatil arayışındaysanız Artvin Gezilecek Yerler arasında bulunan ve adeta saklı bir cennet olan Gorgit Yaylası’nı gelin beraber gezelim.
{ad:0} Gorgit Yaylası göçebe halk tarafından kullanıldığı için "ara" yayla olarak biliniyor. Ara yayla denmesinin sebebi ise yerli halkın Mayıs-Eylül arasında göç ettiği yaylalar daha yüksek rakımlarda ve göç ederken bu yaylayı sadece hayvanlarıyla birlikte çıkarken ve inerken on veya on beş günlüğüne geçici olarak, dinlenme amaçlı kullanıyorlar. Esasında yaylada aktif bir yaşam yok. Yaklaşık 10 hane var ve bu ara zamanlarda bile tüm evler kullanılmıyor, çoğu terkedilmiş, harap halde. Bahar aylarında başlayan göçle birlikte, hayvancılıkla uğraşan köylüler oldukça az olduğu için yaylada birkaç ev kullanılıyor sadece. Bölgede hala yaylacılık ve hayvancılıkla geçim mevcut. O nedenle eski gelenekler, göçebe yaşam hala devam ediyor.
Bu yaylanın en büyük özelliği araba yolu olmaması. Tek ulaşım ise yürümek! Yer yer tırmanışlı, yemyeşil vadileri aşarak, bazen sık ormanlar içerisinde yürüyerek, bazen akan suların oluşturduğu minik su birikintilerinden geçerek, bazen kaygan kayaları aşarak, yaklaşık 1700 rakıma çıkacağınız bir yol sizi bekliyor. Bu yüzden biraz kondisyon şart! Derin derin nefes alarak, dinlenerek, su ve fotoğraf molaları ile yaklaşık üç-dört saat arası bir zaman diliminde yaylaya ulaşmak mümkün. Elbette kendi başınıza değil, yöreyi bilen bir yerli veya rehberle buraya çıkılması gerekiyor. Çünkü yayla için "belirli" veya "çizilen" bir rota yok. Karadeniz’in hırçın, sürekli değişen hava durumunu da göz önüne alarak bir yerli rehberle buraya çıkmak gerekiyor.
Yaylaya ulaştığınızda zamanında yapılan ufak tefek taş evlerle, şiddetli yıldırım nedeniyle dağlardan koparak gelen büyük taş kütleleriyle, doğal afetler nedeniyle yarılan ağaçlar ile, asırlık ormanlarla, yaylada olmayan elektrik ile, idareli kullanılan su ile, çöken geceyle birlikte seslerini duyacağınız yaban hayatı ile karşılaşacaksınız. Ama en önemlisi büyük bir huzurla, sessizlikle zamanın nasıl ağır işlediğini anlayacak, bu doğa karşısında insanoğlunun ne kadar çaresiz olduğunu hissedeceksiniz. Gece ise yıldızlara bakmayı sakın unutmayın, tabi bulutsuz, açık bir havaya denk gelebilirseniz…
{product:38942}Gorgit Yaylası, Artvin'in Macahel bölgesinde bulunan, Efeler Köyü’ne bağlı, 1700 metre civarlarında seyreden ve kesinlikle size ''Ben gerçekten dünyada mıyım?'' sorusunu sordurtacak bir yer. Artvin doğu karadeniz bölgesinde hala pek el değmemiş doğasıyla ziyaretçilerini şaşırtacak bir yer. Yeşilin bin bir tonu, hala canlı olan köy hayatıyla bir cennet…
Öncelikle Artvin’in Maçahel vadisine ev sahipliği yapan Borçka’ya bağlı, Efeler köyüne gelmeniz gerekiyor. Bir gece bu köyde kalıp, ertesi sabah bu yaylaya yürüyeceğiniz başlangıç noktasına gelmeniz gerek. Yaklaşık yarım saatlik bir minibüs ve çok kısa da olsa bir arazi aracı ile çıkış sonrası, yayla yoluna giden patikanın başladığı yere ulaşarak, yürüyüş için artık son hazırlıkların yapılması gerekiyor. Yerel rehberle anlaştığınızda ve de yaylada kalacaksanız önceden çantalarınız katırlarla birlikte yukarı taşınıyor ve katırlar önden, siz arkadan rehber eşliğinde yürüyüşe başlıyorsunuz. Yaylaya vardığınızda eşyalarınız pansiyona yerleştiriliyor. {product:40641}
Yaylada esasında bir turizm faaliyeti yok. Yukarıda da belirttiğim gibi hayvancılıkla uğraşan köylülerin, yaz aylarında hayvanlarını daha yüksek yerlerde otlatmaları için göçtükleri yol üzerinde bulunan bir "ara" yayla burası. Bölgede bulunan bazı tur firmaları buraya günübirlik yürüyüş turları düzenliyor. Günübirlik gelebileceğiniz gibi, kalmayı tercih edenler için yaylada tek olan Gorgit pansiyonun sahiplerine ulaşarak, sizin için bu iki günlük geziyi organize etmelerini talep edebilirsiniz. Gorgit Pansiyonun sahipleri bu yaylada evi olan bir aile. Önceden rezervasyon yaptığınızda sizin için malzeme hazırlığı yapıyorlar ve katırlarla malzemeleri yukarıya çıkartıyorlar. Pansiyonu açıyorlar, yemekleri siz gelmeden önce pişiriyorlar. Sürekli açık olan bir pansiyon değil o yüzden önceden bilgi almanızda ve konaklamanızı planlamanızda fayda var.
Yemekler siz yaylaya geldiğinizde yapılmış oluyor. Çantalarınız pansiyona yerleştirildiğinde, yemek vaktine kadar size yaylanın sessizliğini, doğanın eşsiz güzelliğini deneyimleme zamanı bırakılıyor. Güzel de bir gün batımı varsa oh ne ala! Burası bir yayla pansiyonu olduğu için lüks bir beklentiniz olmasın. Ranzalı odalar var veya yer yatağında yan yana yatacağınız bir oda daha var. Pansiyonda ısıtıcı yok sadece oturma odasında bir soba mevcut. Geceleri oldukça soğuk olduğu için yanınıza kalınca bir şeyler getirmeniz gerekiyor ayrıca işletmeden de battaniye+yorgan istemekte fayda var. Elektrik yok, su ise sınırlı. Duş ihtiyacınızı başka bir güne ertelemenizde fayda var. Pansiyonun Instagram hesabı: gorgit_pansiyon
Gorgit Yaylası’nda kalmayacaksanız Borçka ilçesinde veya bu ilçeye bağlı köylerde de konaklama ihtiyacınız karşılayabilirsiniz. Artvin Otelleri listemizi inceleyebilir, size en uygun tesis için kolaylıkla rezervasyon yapabilirsiniz. {search:borcka-otelleri,Borçka Otelleri}