Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Dünyanın En Büyük ve En Güzel Mağaraları

Dünyanın En Büyük ve En Güzel Mağaraları

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 24 Şubat 2016 - 17:47
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024 - 13:59
Dünyanın En Büyük ve En Güzel Mağaraları

Bu mağaraların her biri doğa ananın insanoğlunu nasıl büyüleyeceğini ve kendine hayran bırakacağını çok iyi bildiğinin bir göstergesi. Buradaki mağaraların sadece bir kısmını görebiliyoruz ve daha ilerilerine gidemiyoruz. Gördüğümüz kısımlardan yola çıkarak da mağaraların geri kalanının insanda nasıl bir his uyandıracağını anlayabiliyoruz.

{ad:0}

Algarve Mağarası / Portekiz

Algarve Mağarası

Güney Portekiz Algarve bölgesi sahil boyunca irili ufaklı mağaralardan oluşmakta. Bu mağaralara karayolu ile ulaşım yok, sadece sahilden kiralayabileceğiniz tekneler ile ulaşabilirsiniz. Gel - git akıntılarının çok fazla yaşandığı bu kıyıların, suya yakın yerlerinde aşınan kayalar sahil boyunca görkemli onlarca mağara oluşturmakta. Lagos yakınındaki bu mağaraya da sadece suyoluyla gidilebiliyor ve gittiğinize de kesinlikle değecek bir güzelliğe sahip.

Ateş Böceği Mağaraları / Yeni Zelanda

Ateş Böceği Mağarası

Glowworm cave yani ateş böceği mağarası. Adından da anlaşılacağı gibi mağaranın hemen her yerini sarmış olan ateş böcekleri, onları ziyarete gelenlere inanılmaz bir görsel şölen yaşatıyor. Mağara, korunması ve bakımı için gözetim altına bulunuyor. Gösterilen büyük özenle varlığını halen koruyan bu mağaraya gelen turistler, gruplar halinde küçük kayıklara alınıyorlar. Bir rehberin de turistlere eşlik ettiği tekne, yer altı nehri sayesinde mağaraya ulaşıyor ve duvarlardan tavanlara kadar yayılmış olan ateş böceklerinin muhteşem şovuna tanıklık ediyor.

Eisriesenwelt Mağarası / Avusturya

Eisriesenwelt Mağarası

Dünyanın en büyük buzul mağarası olarak bilinen Eisriesenwelt, Salzach nehrinin dağın içine doğru akıp onu aşındırarak geçitler oluşturmasıyla meydana gelmiş. Mağara içerisinde yüzyıllar boyunca oluşan buzullar, kış aylarında mağaraya sızan suyun buz halini alması ve daha sonra bu buzun çözülmesi ile oluşmuş.

Son Doong Mağarası / Vietnam

Son Doong Mağarası

Derinliği ve yüksekliği lazer cihazlarıyla ölçülen Hang Son Doong isimli bu mağara, Vietnam'ın balta girmemiş ormanlarında bulunuyor. Mağarayı 1991 yılında Vietnamlı bir yerli olan Ho Khanh bulmuş. 2009 yılında yapılan bir incelemeden sonra bu mağara dünyanın en büyük mağarası olarak ilan edilmiş. Mağara o kadar büyük ki içerisinde kendine ait bir yağmur ormanı, büyük bir nehri ve küçük dağları var. Hatta içine 40 katlı bir gökdelenin sığabileceği belirtilmektedir. Kendine özgü bu mağara öyle ki; başka bir ekosistem ve iklime ev sahipliği bile yapıyor. Hatta uzmanların incelemelerine göre bu mağaranın büyük bir bölümü keşfedilemedi ve keşfedilmeyi bekleyen bambaşka canlı organizmaları da bulunuyor.

Fingal Mağarası / İskoçya

Fingal Mağarası

Fingal Mağarası, dalgaların içeri çarparken çıkardığı muhteşem yankı sesleri nedeniyle Gal dilinde "melodi mağara" anlamına gelen “Uamh-Binn” olarak da bilinir. Fingal Mağarası İskoçya'nın Batı kıyılarındaki Staffa’da ıssız bir kaya adadadır. Bu büyüleyici ve farklı yapıdaki mağarayı altıgen bazalt sütunlar oluşur. Bu altıgen bazalt sütunları okyanusta soğuyan bir lav akışı oluşturmuş.

Mermer Mağarası / Patagonya

Mermer Mağarası

Dev bir kireçtaşı yarımadasına gömülmüş berrak suları sebebiyle oluşan mağaralar 'Mermer Katedrali' olarak da biliniyor. Marble yani mermer mağara bölgeye gelen turistlerin yoğun bir ilgi gösterdiği bu adacığın tabanını oluşturuyor. Mavinin her tonunu içinde barındıran mağara yarım saatlik bir tekne yolculuğu ile gezilebiliyor.

Skocjan Mağarası / Slovenya

Skocjan Mağarası

Skocjan mağrası, Slovenya'da bulunan, dünyanın bilinen en büyük yeraltı kanyonlarına ve yer altı nehirlerine sahip olması ile meşhurdur. Öyle ki; 1986 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

Jeita Grotto Mağarası / Lübnan

Jeita Grotto Mağarası

Yağmur ve yeraltı sularının milyonlarca yıl boyunca aşındırdığı kireç taşının adeta sanata dönüştüğü bir mağara burası. İki bölümden oluşan Jeita Grotto, Ortadoğu'daki en uzun mağara oluşumu. Bu oluşum deniz seviyesinden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunuyor.

Kırlangıçlar Mağarası / Meksika

Kırlangıçlar Mağarası

Çok sayıda kuş kolonisine ev sahipliği yaptığından dolayı mağaraya Kırlangıçlar Mağarası denilmiş. Muhteşem bir habitat var mağaranın içerisinde. Kuşların rahatsız olmaması için bazı ziyaretlerde ve uçuşlarda bazı kısıtlamalar bile var. Özellikle mağaranın üzerinde uçuş yasakları var. Bir şişe şeklinde olan mağara 55 metre sabit genişlikte bir boyun şeklinde aşağı iniyor ve daha sonra 130 ile 160 metre arasında genişliyor. 300 metreden fazla derinliğe sahip olan mağaraya sadece dar bir patika yol gidiyor.

Bonus: Astım Mağarası/Silifke

 Astım Mağarası

Astım Dilek Mağarası'nın içerisinde birbiriyle bağlantılı, toplam uzunluğu 200 metreyi bulan galerilerden oluşuyor. Bu galeriler çok ilginç şekilli, kristal gibi parlak, dev sarkıt ve dikitlerle süslüdür. Mağaranın içi ışıklandırılmış olup mağaranın içerisindeki havanın astım hastalarına iyi geldiği düşünülmektedir. Mağarada sıcaklık ortalaması 15 santigrat derece olup, nem oranı yaz aylarında %85, kış aylarında ise %95'e ulaşır.

Yorumlar

onur akincilar 
13.10.2016
Bravo çocuklar. Millete hem Türkiye’yi hem dünyayı tanıtıyorsunuz. Bir de aynı şeyi sanat ve müzik üzerine yapmaya başlamanızı tavsiye ederim. Müslüman dininde çok ihtiyaç olan reform ve Rönesans’ın gelebilmesine ön ayak olabilir. Mesela dünyanın en meşhur müzeleriyle, sanatçılarıyla başlayabilirsiniz. Ne yazık ki din yüzünden Türkler, Araplar ve Müslüman olan toplumlardan bir Leonardo da Vinci, Van Gogh veya Bethoven çıkamamış. Böyle kişilerin kabiliyeti hep içlerinde kalmış. Tekrar bravo. Sizlerle iftihar ediyorum.
Muhammet BİLİKCİ 
02.04.2016
Bahsi geçen mağaralar kadar ihtişamlı olmasa da Tokat Pazar'da yer alan Ballıca Mağarası'nı da görmenizi tavsiye ederim. Bonus 2 :)
tokay ceritoğlu 
09.03.2016
Bu oluşumları görünce evrenin muhteşem olduğunu bir kere daha anlıyorsunuz. Buraları keşfedenleri kutlamalı, Silifke’deki Astım Dilek Mağarası’nı çocukken gezmiştim, daha sonra aşırı nemli olduğu için büyük gözüyle gezemedim ama astımı olanların sık sık gelip ziyaret ettiklerini biliyorum.
Kaan Küçükleroğlu 
03.03.2016
Çok güzel bir yazı olmuş. Bazı mağaralara bayıldım gerçekten.
Editor 
26.02.2016
Mağaralar beni hep ama hep cezbetmiştir. Özellikle mağara dalışı hakkında bir film olan Sanctum'daki o efsanevi mağara hala aklımda. Keşke buradaki mağaraların da her birini anlatan belgeseller veya filmler olsa. Sanırım en sıkı takipçisi ben olurdum. :)