Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir? Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir? Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Paylaş
Mert Bekçi  
Eklenme: 03 Ağustos 2023 - 21:21
 • Son Güncellenme: 19 Nisan 2024 - 11:46
Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir? Giriş Ücretleri Ne Kadar?

İzmir ilinde, Selçuk ilçesi sınırlarında yer alan antik Efes Kenti'nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Daha sonraki araştırmalarda Tunç Çağları ve Hitit Uygarlığına ait yerleşimleri de saptanan Efes’in, Hititler dönemindeki ismi Apasas'dır. M.Ö. 1050 yıllarına gelindiğinde ise Yunanistan'dan gelen göçmenlerin de yaşamaya başladığı Efes, liman kenti olarak anılmaya başlanarak günümüze kadar gelmiştir. 

{ad:0}

Efes Antik Kenti, tarih boyunca ticaret, sanat, kültür ve din açısından önemli bir merkez olmuştur. Ayrıca, Efes'te bulunan Celsus Kütüphanesi, büyük tiyatro, agora, stadyum ve diğer önemli yapılar, antik kentin ziyaretçileri tarafından keşfedilebilecek diğer önemli yapılardandır. Rehberimizde, tarihçenin yanı sıra Efes Antik Kenti nerede, nasıl gidilir ve giriş ücretleri ne kadar gibi merak edilen soruları da yanıtlıyoruz. 

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Efes Antik Kenti’nin Tarihçesi

Efes aslında Büyük İskender'in generallerinden biri olan Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Artemis Tapınağı, antik dünyanın 7 harikasından biri olarak kayıtlara geçmiştir. Bir liman kenti olarak inşa edilen Efes, Doğu Roma İmparatorluğu'nun da başkenti olmuştur. Konumu gereği politik ve ticari bir merkez olarak önemli bir yer edinmiştir. 

Efes Antik Kenti, tarihi kalıntıların yanı sıra 3 önemli dini mekana da günümüzde de hala ev sahipliği yapıyor. İsa Bey Camii, Osmanlı Devleti döneminden kalma saygın bir cami'dir. Meryem Ana Evi ve Aziz John Bazilikası, bugün dünyada en çok ziyaret edilen Hristiyan hac yerleri arasındadır. 

Günümüzde ziyaretçiler Efes Antik Kenti’nin kalıntılarını gezerek antik dönemin atmosferini deneyimleyebilir ve tarihi yapıları inceleyebilirler. Ayrıca Efes, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. Bu nedenle de Türkiye'nin en önemli tarihi ve turistik cazibe merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

{search:selcuk-otelleri,Selçuk Otelleri}

Efes’teki Kazı Çalışmaları

Efes’teki ilk arkeolojik kazılar British Museum adına J.T. Wood tarafından 1869 yılında başlatılmıştır. Wood, antik dünyanın 7 harikasından biri olan ünlü Artemis Tapınağı’nı bulmaya yönelik çalışmalar yapmıştır. Başlayan çalışmaları, 1904 yılında ise D.G. Hogarth’ın çalışmaları takip etmiştir. 

Avusturyalıların Efes’teki ilk kazıları ise 1895 yılında başlamıştır. Daha sonra 1954 yılında tekrar başlamış ve aralıksız şekilde devam etmiştir. Ayrıca bölgede tüm bunların yanı sıra 1954 yılından bu yana Efes Müzesi de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmaları yapılmaya devam etmektedir. 

{search:cesme-otelleri,Çeşme Otelleri}

Efes Antik Kenti Nerede?

Efes Antik Kenti, Türkiye'nin batı kıyısında, Ege Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Tam olarak İzmir iline bağlı Selçuk ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır. Efes, İzmir'in merkezine yaklaşık 70 km mesafe'de ve İzmir ile Aydın arasında yer almaktadır. Uluslararası bir havalimanı olan Adnan Menderes Havalimanı'na da oldukça yakındır. Ziyaretçiler için kolay ulaşılabilir bir konumdadır. 

Efes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Efes Antik Kenti'ne ulaşmak için birden fazla ulaşım seçeneği ve yol tarifi var. Özellikle İzmir il merkezine yakın olduğu için ulaşım da bir o kadar kolay:

Hava Yolu: Uluslararası uçuşların da yapıldığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Efes'e çok yakın. Havalimanı'ndan Efes'e özel araçla yaklaşık 50 dakika – 1 saatte ulaşabilirsiniz. Ayrıca taksi veya toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz.

Otobüs: İzmir ve çevre şehirlerden Selçuk bölgesine otobüs seferleri yapılıyor. Selçuk’taki otogardan antik kent için özel araçla giderseniz 7 – 8 dakika içerisinde varmanız mümkün. Bu mesafeyi dolmuş ya da taksi ile de tamamlayabilirsiniz. 

Tren: İzmir'den Selçuk'a düzenli tren seferleri de var. İzmir Basmane’den kalkan trenler, Selçuk’a da gidiyor. Selçuk tren garı ise Efes Antik Kenti'ne oldukça yakın. İstasyonda inip yürüyerek veya taksi/dolmuş ile Efes'e ulaşabilirsiniz. 

Turlar: Turistik bir bölge olan Efes’e tur şirketleri de seferler düzenleyebiliyor. Tur organizasyonları, ulaşım ve rehberlik gibi hizmetler de sunuyor.

{search:kusadası-otelleri,Kuşadası Otelleri}

Efes Antik Giriş Ücreti 2024 ve Ziyaret Saatleri

Giriş Ücreti 2024: Müze kart ile 60 TL, Müzekart olmadan 700 TL

Müzekart sahibiyseniz yılda en fazla 2 defa, Müzekart vb. bir kart türüne sahip değilseniz istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. 

Ziyaret için Uygun saatler ise; 

Eğer Kış Dönemi'nde Gittiyseniz: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri'nde 08:30 - 18:00

Eğer Yaz Dönemi'nde Gittiyseniz: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri'nde 08:00-19:00

7 gün boyunca açık olan Antik Kent, sadece yıl boyunca bayramların birinci günü öğlene kadar kapalı oluyor. Bu yüzden seyahatinizi planlarken buna göre değerlendirebilirsiniz. 

Efes Antik Kenti’nde Görülmesi Gereken Yapılar

Geçmişten günümüze yapılan pek çok kazı çalışması ile beraber Efes Antik Kenti’nde görülmeye değer pek çok yapı ortaya çıkmıştır. Bu yapılar saraydan hamama, anıttan çeşmeye, tapınaktan kiliseye kadar çeşitlilik gösteriyor. Bölgede keşfedeceğiniz pek çok yapıyı aşağıda bulabilirsiniz.

Magnesia Kapısı

M.Ö. 300’de yapılan Magnesia Kapısı, Efes’in Helenistik ve Roma kültürünün de izlerini taşıyor. Bu kapıdan çıkan yol bir yandan Efes’in 30 km güneydoğusundaki Magnesia Antik Kenti’ne ulaşıyor. Diğer yandan da Panayır Dağı’nı çevreliyor.

Yukarı Agora (Devlet Agorası) 

Yukarı Agora (Devlet Agorası) bir kamusal alandır. Siyasi tartışmaların yapıldığı Yukarı Agora, çeşitli oylamaların da yapıldığı yer olarak bilinmekteydi. Odeon Tiyatrosu ve Pyrtaneion gibi birçok önemli kamu binası Agora'yı çevrelemiştir.

Celsus Kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi, antik çağda Roma İmparatorluğu döneminde, M.S. 2. yüzyılda yapılmıştır. Antik kent'in en bilinen yapılarından olan kütüphane, MS 110 - 135 yılları arasında Celsus onuruna oğlu Gaius Julius Aquila tarafından yaptırılmıştır. Bir kamu kütüphanesi olarak kurulan Celsus, 21 metre genişliğinde, 17 metre yüksekliğindedir ve çok zengin mimari süslemelere sahiptir. Ayrıca kütüphanede her biri başka bir kavramı temsil eden 4 kadın heykeli vardır: Sophia (bilgelik, akıl), Arete (erdem, karakter), Ennoia (kader, muhakeme) ve Episteme (ilim, bilim).

Artemis Tapınağı

Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Artemis adına yapılmış olan tapınaklardan biridir. M.Ö. 6. yy'da inşa edilen tapınak, diğer Grek tapınaklarının iki katı büyüklüğündeydi. M.Ö. 4. yy'da kasıtlı bir yangınla yok edilen ve daha sonra yeniden inşa edilmiştir. M.Ö. 267 yılındaki Gotik istilasına kadar ayakta kalan Artemis Tapınağı, yeniden inşa edilse de M.S. 401'de Hristiyan ayaklanmacılar tarafından tekrar yıkıldı. Bu nedenle günümüzde tapınağın sadece temelleri ve bir sütunu duruyor.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi, Selçuk’ta Bülbül Dağı’ndadır. Burası, Hristiyan inançlarına göre Meryem Ana'nın son yıllarını geçirdiği düşünülen önemli bir kutsal mekandır. Yapı, Hristiyanlıkta büyük öneme sahiptir ve bu nedenle turistler ve Hristiyan hacılar tarafından sıkça ziyaret edilir. Ev, Müslümanlarca da kutsal sayılır. Ayrıca Papa VI.Paul’un 1967’deki ziyaretinden bugüne her yıl Ağustos ayının 15. Günde evde ayinler düzenleniyor.

Aziz John Bazilikası

Aziz John (St. John), Hz. İsa'nın 12 havarisinden biridir. Ayrıca Hz. İsa çarmıha gerilince, en sevdiği havarisi St. John'unda Meryem Ana'nın Kudüs'te kalmasını sakıncalı bulduğu ve Efes'e kaçırdığı rivayet ediliyor. Burada ölen Aziz John’un Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı 300 yıllarında mezarı üzerine bir anıt mezar yapıldı. Daha sonra anıt mezar senelerce bir bazilika içine alındı.

İsa Bey Camii

İsa Bey Camii, Artemis Tapınağı ile St. Jean Kilisesi arasındadır. 14. yy sonlarında inşa edilen İsa Bey Camii 51 x 57 m ölçülerindedir. Cami, Aydınoğlu İsa Bey tarafından Şamlı Mimar Ali İbn-el Dımışkü’ye yaptırıldı ve camideki taç kapı üzerinde yer alan kitabede Mehmet oğlu İsa Bey ve Mimar Dımışık’lı oğlu Ali’nin adları okunabiliyor.

Herakles Kapısı

Herakles Kapısı, geç antik döneme aittir. Kabartma taşıyan 2 kapı sövesi ise kemer ile birleştirilmiştir. Kapı, bölgedeki Kuretler Caddesi’ni yaya yoluna çevirmiştir.

Domitianus Tapınağı

Tapınak önce İmparator Domitianus’a (M.S. 81–96) adanmıştı. Fakat imparator öldükten sonra ve lanetlenmesiyle (damnatio memoriae) Flaviuslar ailesine adanmıştır. Altı basamağın üzerine kurulan tapınağın günümüzde çok az parçası kalmıştır.

Skolastika Hamamları

Efes'te yaşayan zengin Romalı Bayan Skolastika tarafından yaptırıldığı düşünülen hamam, M.S. 400 yıllarına götürülebiliyor. Mermer kullanımının ilgi çekici bir örneğini sunması bakımından da önem kazanır.

Büyük Tiyatro

Efes Antik Kenti’ndeki Büyük Tiyatro, antik dönemin en büyük açık tiyatrosuydu. Tam tamına 25 bin kişilik kapasitesi ile dikkat çekicidir. Sahne bölümü yıkılmış olsa da meşhur oturma alanları oldukça iyi durumdadır ve ziyaretçilerin ilgisini ilk çeken yapılar arasındadır.

{search:alacati-otelleri,Alaçatı Otelleri}

Efes Antik Kenti’nde Görebileceğiniz Diğer Yapılar

  • Doğu Gymnasionu ve Devlet Agorası Hamamları
  • Odeon
  • Prytaneion - Prytaneion (Belediye Sarayı)
  • Pollio Çeşmesi
  • Memmius Anıtı
  • Kuretler Caddesi
  • Latrina
  • Traian Çeşmesi
  • Yamaç Evler
  • Varius Hamamları
  • Hadrianus Tapınağı (Hadrian Tapınağı)
  • Umumi Tuvalet (Latrina)
  • Aşk Evi
  • Alytarkhus Stoası
  • Oktagon
  • Heroon
  • Mermer Cadde
  • Mazeus
  • Mithridates Kapısı
  • Tetragonos Agora (Ticaret Agorası)
  • Mermer Cadde
  • Liman Caddesi (Arcadiane) (Arkadiane Caddesi)
  • Tiyatro Gymnasionu
  • Liman Hamamı (Liman Gymnasiumu ve Hamamları)
  • Çifte Kiliseleri (Konsül Kilisesi)
  • Saray Yapısı
  • Stadyum Caddesi (Stadyum ve Gymnasium)
  • Vedius Gymnasiumu
  • Yedi Uyuyanlar
  • ST. Jean Kilisesi
  • Ayasuluk Kalesi

{search:sirince-otelleri,Şirince Otelleri}