Aydın'ın en önde gelen turizm beldelerinden biri olan Kuşadası, işlek limanıyla dünya vatandaşlarının ülkemize dair en iyi bildiği yerlerden. Yabancı turistler için renkli çarşısıyla bir alışveriş cenneti olan Kuşadası'nı yerli turistler de sahilleri, eğlencesi, tarihi dokusu, doğal güzellikleri nedeniyle tercih ediyor. Üstelik ulaşımı kolay ve civarda gezilecek birçok yer var.
{ad:0}Küçükada diğer adıyla Güvercinada, Bizanslılar için önemli bir askeri üs görevini yapan zamanın en önemli limanlarından biri görevinde idi. 1834 yılında ise kent büyük bir yenilenme görmüş ve ünlü kalesi yapılmıştır. "Kuşadası’nın adı nereden geliyor?'' diye merak ediyorsanız işte bu kaleden gelmektedir. Kuşadası’nın antik çağlardaki ismi ise Neopolis olarak bilinmektedir.
Aydın'a bağlı olmasına rağmen İzmir'e de yakın olan Kuşadası’nın mesafesi Aydın merkeze 70 km, İzmir'e ise 90 km. Özel aracınızla İstanbul'dan Osmangazi Köprüsü'nü kullanarak yol alırsanız 570 km mesafeyi hızınıza göre 5,5 – 6 saatte gidebiliyorsunuz.
Tatil beldesi deyince aklınıza öyle küçük bir yer gelmesin, burası bir ilçe ama son 10 yılda neredeyse bir şehir oldu. Yazın dolup taşsa da kış aylarında öyle inziva bir yere dönüşmüyor ve aktifliğini koruyor. Ülkemizin 3. büyük limanına sahip bölgede ekonomi de dev yolcu gemilerinden inen yabancı turistlere göre şekillenmiş. Kuşadası’na ne zaman gidilir diye merak ediyorsanız aslında yılın her zamanı gidebilirsiniz. Çarşısında gezerken bol bol kuyumcu, halıcı ve dericiyle karşılaşıyor, dükkanlarda hemen hemen her ünlü markanın en iyi taklitlerini görebiliyorsunuz. Eğlenmek için birçok alternatif mekan var ve yeme - içme için de dünya menülerinden seçkiler bulabiliyorsunuz. Doğası çarpık yapılaşmadan etkilense de Milli Park gibi bir değer bile Kuşadası'na güzel demeye yeter. Konaklama açısından her bütçeye uygun birçok seçenek sunan ilçe su parkları ve donanımlı otelleriyle çocuklu tatil için de ideal yerlerden.
Kuşadası'nın denizi genel olarak seveceğiniz türden: yani mavi, temiz ve bazı yerlerde Dilek Yarımadası Milli Parkı gibi aşık edici bir doğayla çevrili. Ücretli plajların bazıları hem plaj hem de hizmet açısından konfor sağlarken, Milli Park sınırları içindeki bakir koylarda sadece muhteşem bir denizde yüzmek için ücret ödüyorsunuz.
Ücreti ödeyip kapıdan girdiğinizde birbiri ardına sıralanmış koylardan birinde denize girebilir, isterseniz piknik yapabilirsiniz. Bu saydığımız koylardan bazıları çakıllı bazıları ise hem deniz hem de plaj olarak kumlu. koylar ve doğal yaşamla iç içeler. Mesela bir tahta masaya oturmuş piknik yaparken ailecek ziyarete gelmiş bir domuz sürüsüyle karşılaşabiliyorsunuz. Ama korkmayın, onlar insana alışmışlar ve zarar vermiyorlar. Eğer sosyallik ve konfor arıyorsanız, işin içine biraz da eğlence katmak istiyorsanız özel işletilen plajlar arasında da tercih yapabilirsiniz.
Kuşadası'nın eskilerden beri bilinen en meşhur plajı Kadınlar Plajı . Osmanlı döneminde burası sadece kadınların denize girebileceği yegane yerlerdenmiş. Şimdi yerli yabancı turist kaynayan bu plaj çok devasa bir alan değil ve yer kapmak için erkenden gitmekte fayda var. Giriş ücretsiz ama şezlong ve şemsiye için ücret alınıyor.
Başta yazlıkçılar olmak üzere turistlerin de hem ulaşım hem de sosyal mesafe açısından en rahat ettiği yerlerden olan Sevgi Plajı Kuşadası'nın en uzun plajlarından ve bir baştan bir başa tam 12 km. Plaj kumluk, denizin içinde ise yer yer kayalık ve çakılla karşılaşabiliyorsunuz. Paralelinde yaya ve bisiklet yolu da var ve buraları gece yürüyüşü yapmak için de ideal. Merkezden Davutlar minibüslerine binerek kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Kuşadası Gezilecek Yerler bakımından oldukça zengin. İlçeyi yakın çevresiyle değerlendirdiğinizde dolu dolu bir gezme rotası sunuyor size. Bu rotayı planlamak ise size kalmış. Biz üç ana başlıkta topladık fakat şöyle bir sıralayacak olursak gezilecek yerleri:
Dilek Yarımadası Milli Parkısadece yüzmek için değil, doğayla iç içe olmak içinde görmeniz gereken bir cennet. Burada 800'ün üzerinde bitki, 200'ün üzerinde kuş türü yaşıyor ve bazıları çok enteresan bir şekilde objektiflere poz vermeye alışmış. Yaz sezonunda hafta sonları çok kalabalık oluyor, mümkünse hafta içi erkenden gitmenizi ayrıca öneriyoruz. Doğa rotasına ikinci bir durak eklemek isterseniz Milli parkın hemen girişinde bulunan Zeus Mağarası da önemli bir nokta. Mağaranın içine dalış yapmak isterseniz biraz karanlık ve soğuk olduğunu da belirtelim. Girenler derinliğin en az 4 metre ve görüş açısının da ‘0' olduğunu söylüyor. Burası sadece ilginç ve gizemli bir oluşum olmakla kalmıyor mitolojik hikayesiyle de ilgi çekiyor. Tarih rivayetine göre Yunan Tanrısı Zeus arada sırada buraya gelip sığınırmış. Yüzen turistlerden bazıları da sudan ‘aşağıda Zeus'u gördüm' diye çıkıyorlarmış.
Efes Antik Kenti , Meryem Ana Kilisesi gibi ülkemizin en popüler tarih anıtlarını görmek isterseniz Kuşadası çevresine biraz açılmanız gerekiyor. Hatta rotayı biraz daha geniş tutup Didim tarafındaki antik kalıntıları da görmeye gidebilirsiniz. Bu yüzden naçizane önerimiz Kuşadası'na gelirken nasıl ki mayonuzu unutmuyorsunuz, bir müzekart edinmeyi de unutmayın. Gelelim ilçedeki tarih rotasına; Adını aldığı ve zamanında Bizans'ın el attığı Güvercinada, iskele yakınlarındaki 17. Yüzyıl eseri Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı ilçenin en eski camii olan Kaleiçi Camii, Davutlar'a 10 km mesafedeki 11. Yüzyıl Bizans eseri Kurşunlu Manastırı bu rotaya ekleyebileceğiniz eserler. Ayrıca çarşıyı da içine alan Kaleiçi bir akşam elinde dondurmanızla keşfedebileceğiniz yerlerden. Hala Osmanlı atmosferini yaşatan tarihi bir köy görmek isterseniz de Şirince'yi ve buram buram nostalji kokan taş evleriyle Doğanbey Köyü'nü görmeyi de es geçmeyin.
Kuşadası yapılacak aktiviteler arasında elbette Aquapark eğlencesi olmazsa olmaz. Özellikle küçük çocuklarınızla tatil yapacaksanız ya da su parkındaki kaydıraklar sizi çocukluğunuza götürüp harika hissettiriyorsa Kuşadası tesis açısından en çok seçenek sunan yerlerden. Çamlimanı tarafındaki Adaland dünyada hiçbir tesiste olmayan uzunlukta bir aile kaydırağına sahip. Sahil siteleri tarafındaki Tortuge Water Park ve Aqua Atlantis ise yine akşama kadar eğlenmekten bitkin düşeceğiniz tesislerden. Bu tesislerin biletlerini internetten online alabiliyorsunuz. Bazen kampanya dönemlerine denk gelme ve indirimli bilet alma olasılığınız da mümkün.
Dilek Yarımadası gibi bir güzelliğe sahip olan Kuşadası’nda herkese hitap edecek ücretli ve ücretsiz kamp alanları mevcut. Sevgi Plajı, Cennet Koyu gibi cüzi bir ücret ödeyerek kamp yapabileceğiniz doğal alanlar olduğu gibi ücretli olan kamp alanları da mevcuttur. Kuşadası ücretli kamp alanları içerisinde önerilerimiz: Ada Camping, Duman Camping, Bungalov konaklama düşünenler için Lazoğlu Camping bir Mürsel Çadır Camping.
Kuşadası Türkiye'nin üçüncü büyük limanına sahip olması ve deniz kenarında konumlanması nedeniyle deniz ve deniz ürünleri açısından tercih edilmekte ve zengin menülere sahip restoranlar barındırmakta. ''Kuşadası’nda nerede yemek yenir?'' diye merak ediyorsanız size Mezgit Restoran, Kiwi Restoran, Kule Seafood restoran önereceğimiz güzel ve lezzetli mekanlar arasında. Kuşadası neyi ile meşhur diye merak ediyorsanız deniz ürünleri, yöresel ege lezzetleri ve birbirinden güzel mezelerini denemenizi öneririz. Birbirinden güzel Kuşadası Mekanları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İzmir, Ankara, İstanbul rotasından devam ettiğinizde İzmir-Aydın; Aydın, Antalya yönünden geldiğinizde ise Aydın-Söke yolunu takip ediyorsunuz. Kuşadası'na uçakla seyahat edecekseniz ineceğiniz en yakın yer İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Havalimanıyla Kuşadası merkez arası mesafe ise ortalama 65 km ve düzenli aralıklarla kalkan servislerle rahat bir ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
Tatil köylerinden pansiyonlara kadar oldukça geniş bir yelpazede seçenekler sunan Kuşadası otelleri, her zevke ve bütçeye uygun tesisleri bizlere sunuyor. İsterseniz Kuşadası her şey dahil oteller, isterseniz Kuşadası butik otelleri tercih edebilirsiniz. Şimdi gelin, Neredekal.com kullanıcılarından geçer not almış bazı Kuşadası otellerine bir göz atalım.
{search:kusadasi-otelleri,Kuşadası Otelleri}