{facility:0} Aydın’ın Söke ilçesindeki Bafa Gölü M.Ö. 500’lü yılların ünlü filozofu Heraklitos’un da memleketi. Ona sadece doğanın bir parçası olarak bakmayın, Bafa 2000 yıllık geçmişiyle tarihin de suya batmış izleri. Mitolojide tanrısal aşkların ev sahibi olan yer olarak da anlatılan gölün bizce hala süren efsanesi muhteşem dolunaylarıyla uyutmayıp seyre daldıran geceleri. {product:1475}
Beşparmak Dağları’nın eteklerindeki gölün üzerinde 2 tane antik kentin kalıntısı var. Ve yine tarihteki hikayelerinde buranın eskiden deniz olduğuna dair bir inanış da var. 1989 yılında tabiat parkı ilan edilen göl ve çevresindeki alanlar tekneyle gezmek ve trekking için ideal. Hatta rehberli turlara katılırsanız içindeki kalıntılar ile ilgili masal tadında bilgiler de alabiliyorsunuz. Ayrıca Keşif Rehberi’mizde bulunan Bafa Gölünde yapılacak 9 Şey adlı yazımızı okuyarak Bafa gölü seyahat planınızı detaylıca yapabilirsiniz.
Bafa Gölü nerede diye merak ediyorsanız, ulaşım oldukça kolay. Bafa Gölü Aydın şehir merkezine 85 kilometre mesafede ve D-525 karayolundan ilerlediğinizde tabelalar sizi yönlendiriyor.
{ad:0}Rengiyle dokusuyla Phuket Adası’na benzetilen bu kanyonu henüz çok kimse bilmiyor. Kanyondaki Kemer Barajı’nın sanki bir fotoğrafı filtrelemişler de gelip kanyona yapıştırmışlar izlenimi veren maviliği de hep böyle kalabilmesi için Sit alanı olarak korunuyor.
Kanyon bölgesi sadece bu barajdan ve manzaradan ibaret değil, tarihin çok derinlerinde içleri oyularak yapılan kaya mezarlar ve manastır da bu muhteşemliğin tamamlayıcısı. Günübirlik tekne turlarıyla her köşesini keşfedebileceğiniz, seyir tepesinden de sanki kainatı izliyormuş gibi hissedeceğiniz 380 metre yükseklikteki kanyonun uzunluğu ise 6 kilometreyi buluyor. İlginç isminin nereden geldiğini merak ediyorsanız bu konuyla ilgili halkın anlattığı birkaç hikaye var ki, en inanılanı da Bizanslıların Araplarla yaptığı savaşa dayanıyor. Savaşta Bizans’ın gücüne çok şaşıran Arapların apışıp kalması söylentiye göre bu kanyonun isminin de ilham kaynağı olmuş.
{product:5238}Aydın Arapapıştı Kanyonu, Aydın ili sınırlarında olmasına rağmen Muğla ve Denizli’yle de sınır komşusu. Aydın’ın merkezine mesafesi ise yaklaşık 90 kilometre. Suyun en fazla olduğu, en güzel hallerine şahit olacağınız zamanlar da özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları. Kanyona girişte yetişkinler için 30, öğrenciler için ise 15 TL giriş ücreti alınıyor.
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, Milli Park’ın girişine çok yakın konumdaki Zeus Mağarası sene 2021 olmasına rağmen hala gizemini koruyan bir mağara. Mitolojisini okuyanların kendini çok kaptırmalarından mı, yoksa mağara gerçekten bir tuhaf mı bilinmez ama girişinden şöyle bir bakıldığında "Zeus’un siluetini gördüm" diyen de var, "bir girdim çıktım cildim güzelleşti" diyen de!Ama mağaranın en gerçekçi gizemi ne diye sorarsanız suyunun nereden çıktığı ve denize nereden karıştığı konusunu bilim bile henüz çözemedi. {product:40062}
Zeus Mağarası’nın görünürde nasıl bir yer olduğuna gelince; küçük, derin bir havuz olan doğal mağaranın hemen üstündeki tepede Panionion Antik Kenti bulunuyor ve mitolojik hikayesi biraz da bu antik kentten kaynaklanıyor. Tanrı Zeus’un, kardeşi Poseidon’la kavga ettiğinde gizlendiği yer olan bu karanlık mağarada su kışın sıcak, yazın da buz gibi oluyor. Ve yazın gidip yüzmeyi düşünüyorsanız küçük gibi görünmesine rağmen derinliğinin 10 metreleri bulduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Kuşadası merkezine 28 kilometre mesafedeki Dilek Yarımadası 1966 yılında milli park ilan edilmiş. İyi ki de edilmiş çünkü içindeki koylar, doğal ortam ve kıyılara kadar inen ev sahibi hayvanlar böylesine güzel korunabilmiş. İlkbaharda görmek için harika bir tatil rotası olan Kuşadası uygun fiyatlı konaklama imkanlarını yakalamak için erken rezervasyon fırsatlarına bakıp otelinizi şimdiden rezervasyon ettirebilirsiniz. {product:1472}{search:kusadasi-erken-rezervasyon-otelleri,Kuşadası Erken Rezervasyon Otelleri}
Avrupa Konseyi’nin Flora Biogenetik Rezerv Alanı olarak da onayladığı bu doğal cennet 27.675 hektarlık koca bir alana yayılıyor. Yüzyıllık taş evleri ve zeytinlikleriyle göze gönüle iyi gelen eski Rum köylerinden Doğanbey de milli parkın eteklerinde konumlanıyor. Parkın içinde ise 250’nin üzerinde kuş türü, 36 çeşit memeli, 42 çeşit sürüngen ve denizin derinliklerinde de 45 çeşit deniz canlısı hayat buluyor. Parktaki kuş seyir alanlarında kuşları izleyebiliyor, yürüyüş yapabiliyor, bisiklete binebiliyor ve mevsim de yazsa dibi cam gibi parlayan masmavi koylarında yüzebiliyorsunuz. Milli Park’a giriş ücretleri ise yaya olarak 6, bisikletle 7, otomobille gelirseniz 18 TL.
Muğla Yatağan ile Aydın Çine arasında kıvrılan vadinin şehir merkezine mesafesi 35 kilometre. Taşta bile çiçek biten, çayır çimen ve zambaklarla renklenen vadiye en yakışan aktivite bizce kampçılık. İçinden akan 360 kilometrelik Çine Çayı ise vadiye neşe katan ve baharda yazda piknikçilerle dolup taşan en keyifli rotalardan. Bu nehre antik çağda Marsyas deniliyormuş ve Marsyas da talihsizliğiyle anılıyormuş. {product:34400}
Ege’nin birçok yerinin olduğu gibi Çine Vadisi’nde de bu talihsizliğin anlatıldığı mitolojik bir hikaye var. Nehir kenarının bir yarışma alanı, Tanrıça Athena, Marsyas ve Apollon’un kaval çalma yarışmacısı, Kral Midas’ın ise hakem olduğu bu hikayenin sonunda Apollon Midas’ın kulaklarını eşek kulaklarına dönüştürmüş. Marsyas neden talihsiz diyorsanız Midas şapka takıp kurtarsa da, Apollon sırf kıskandığından zavallı Marsyas’ın derisini yüzdürmüş.
Hem kanyon hem de şelaleler Aydın’ın Karacasu ilçesinde konumlanıyor. Gelip birini görmüşken haliyle diğerine uğramamak da olmuyor. Görle Kanyonu ile Karacasu ilçe merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 25 kilometre. Dağ tırmanışı gibi adrenalinli sporları seviyorsanız, yaz sıcağında yürüyüş yapacak serin bir arıyorsanız ve doğanın mis kokusunu özlediyseniz görmenizi öneriyoruz. 2,5 kilometre uzunluğundaki kanyondaki su Kemer Barajı’na dökülüyor. Derinliği siz yürüdükçe artan ve 50 metreyi bulan kanyonun bazı yerleri iple iniş gerektiriyor. Kanyonda yürürken karşılaşacağınız şelaleler ise zorlu parkurdan sonra doping etkisi yapan ve fotoğraf çekmeye doyuran cennet mola yerlerinden. Bu şelalelerin rotası boyunca trekking turları da düzenleniyor. Bu arada son söz olarak hatırlatalım; Karacasu’da sizi bekleyen güzelliklerden biri de Afrodisias Antik Kenti olacak. {product:37584}
Aydın’ın merkezindeki doğa rotalarından bahsedelim biraz da! Amaç günü eğlenceli bir dinlenceye dönüştürmek, çıplak ayak çimene basıp elektrikten sıyrılmaksa, Üniversite alanında konumlanan ve şehrin panoramik manzarasını önünüze seren Aytepe Mesire Alanı en yakın yerlerden. 150 metre yüksekteki bu alana 650 metrelik teleferikle çıkabiliyorsunuz. Alanda ise hem çocuklarınız hem de sizin için düzenlenmiş ferah bir peyzajla karşılaşıyorsunuz.
Bir diğer piknik noktası ise şehrin göbeğindeki Pınarbaşı Mesire Alanı. Günün tümünü keyifle geçirmeniz için mangal hariç her türlü konforun düşünüldüğü bu alan da Aydın’da doğayla buluşabileceğiniz en yakın rotalardan. Ege Bölgesi’nin incisi Aydın’da gezilecek ve görülecek oldukça tarihi ve doğal güzellik mevcut. Aydın ve çevresini keşfetmek istiyorsanız, İlkbahar mevsimi doğru bir zaman olacaktır.
İlkbahar mevsimiyle birlikte Ege’nin tatil zamanları başlamışken, Aydın erken rezervasyon imkanlarından faydalanmak için Neredekal.com'un listelediği Aydın Oteller sayfasını inceleyebilir, Efeler Diyarı Aydın’da ciğerinize sağlık yemyeşil, masmavi keyifli bir seyahat yaşayabilirsiniz. Aydın'ın gözde tatil rotası Didim'de ise harika bir ilkbahar tatili yapabilirsiniz. Erken rezervasyon fırsatları ve indirimleri kaçırmamak için otelinizi şimdiden rezerve edebilirsiniz. {product:427}{search:didim-erken-rezervasyon-otelleri,Didim Erken Rezervasyon Otelleri}