Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Erzurum’da Nereye Gidilmeli?

Erzurum’da Nereye Gidilmeli?

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 27 Şubat 2013 - 14:40
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 19:09
Erzurum’da Nereye Gidilmeli?

Yolunuz Erzurum’a düşerse kentin kış sporları dışında da sakladığı zenginliklerini keşfedebilirsiniz…

Kış aylarının en önemli kayak merkezlerinden olan Erzurum, Palandöken’in tatmin edici kar ve pist şartlarının yanında, kent merkezindeki zengin tarihsel mirasıyla da dikkat çekiyor. Erzurum’da gezip görülecek pek çok anıtsal tarihi yapı bulunuyor. Kentin derli toplu ve düzenli planlanmış olması sayesinde söz konusu eserler kolaylıkla gezilebiliyor.

Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yanında İlhanlı ve Saltuklu gibi beyliklerden kalan eserler, Erzurum’un tam ortasından geçen Cumhuriyet Caddesi çevresinde yoğunlaşıyor. Kentin ihtişamlı geçmişine yolculuk yapmak, geleneksel zanaatlarına dokunmak ve yerel lezzetlerinin tadına bakmak için iki gününüzü ayırmanız yeterli olur. Erzurum’da görmeniz gereken yerler arasında neler mi var?

{facility:0}

Yakutiye Medresesi

İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto döneminde yani 1310 yılında inşa edilmiş olan Yakutiye Medresesi kentteki ilk durağımız. Erzurum’un simgesi yapılarından olan medrese, bugün Türk – İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.

Lala Paşa Camii

Yakutiye Medresesi’nin hemen yanı başında bulunan Lala Paşa Camii, Erzurum’da Osmanlı İmparatorluğu’nun yaptığı ilk cami olarak biliniyor. Kanuni’nin komutalarından Kıbrıs Fatihi olarak bilinen Lala Mustafa Paşa, Erzurum Beylerbeyi olduğu 1562 yılında bu camiyi inşa ettirmiş.

Atatürk Evi

Erzurum’un bir zamanlar sokaklarına sıralanan taş konaklardan ayakta kalabilmiş olan biri, bugün Atatürk Evi Müzesi olarak hizmet veriyor. Yapı 19. Yüzyılda inşa edilmiş. Atatürk ve arkadaşları 9 Temmuz 1919’da kente gelerek 52 gün boyunca bu evde kalmışlar.

Rüstem Paşa Kervansarayı

Kanuni’nin ünlü sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında inşa edilmiş olan Rüstem Paşa Kervansarayı, Taşhan adıyla anılıyor. Osmanlı’nın en zengin sadrazamı olarak bilinen Rüstem Paşa’nın akıllı yatırımlarından biri olan kervansaray muhtemelen paşaya çok para kazandırmış olmalı.

Arkeoloji Müzesi

Erzurum ve çevresinin zengin geçmişinin izlerini burada görebilirsiniz. Müzenin salonlarında Trans-Kakfkas Kültürü’ne ait objeler, Urarturlar’a ait eserler sergileniyor. Ayrıca Tabiat Tarihi Bölümü’nde sergilenen mamat fosilleri oldukça ilginç.

Erzurum Kalesi

İlk olarak günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce yapıldığı bilinen kaleye şimdilerde görünen halini veren Bizans İmparatoru Theodosius olmuş. Kentin ilk yerleşimleri bu kalenin içindeymiş. İç kale olarak anılan bölümde yapılan kazılar sonucu söz konusu evlerin temelleri ortaya çıkarılmış.

Ulu Cami

Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından 1179 yılında inşa ettirilen Ulu Camii, Atabey Camii olarak da anılıyor. Caminin içinde bulunan 40 adet taşıyıcı ayak ve onları birbirine bağlayan kemerler görsel olarak camiyi etkileyici kılıyorlar.

Haberin kaynağı için: Voyager / Şubat 2013