Ülkemizin doğusunda, Karadeniz Bölgesi’nin de tam sınırında konumlanan Erzurum, doğasıyla da yeşilde – mavide söz sahibi bir şehir. Kışın çok soğuk olan Erzurum’da sıcak yaz günleri sayıca az olsa da piknik yapmak için güneşin az ya da çok ısıtması bir engel değil, herkesin doğanın yeşiline ihtiyacı var. Şelaleleri, gölleri ve çiçekli yaylalarıyla piknikçiler için birçok rota sunan Erzurum piknik alanları açısından da bol alternatifli. Şehir merkezi de dahil birçok parkta ve yaylada piknik masanızı kurabiliyor, doğada deşarj olmanın keyfini sürebiliyorsunuz. Piknik rotası oluştururken Erzurum gezilecek yerler hakkında bilgi edinerek piknik alanı civarındaki yerleri de gezebilirsiniz. .
{facility:0}{search:erzurum-apartlari,Erzurum Apartları}
Yeşillikler içinde piknik yaparak bu eşsiz şehrin tadını çıkarmak isteyenler için birçok seçenek bulunmaktadır. İşte Erzurum'un en popüler piknik alanları:
Gelin, Erzurum'daki piknik alanlarına daha detaylı göz atalım.
Erzurum Belediyesi tarafından işletilen Palandöken Kent Ormanı Mesire Alanı şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta olmasıyla yaz günlerinin en çok gidilen yerlerinden. Şehrin zirvelerindeki çam ormanları arasında piknik yapmak ve piknik yaparken de aşağıdaki muhteşem manzarayı izlemek için en güzel noktalardan biri olan alanın küçük bir şelale gibi akan çayı da görülesi. Dağ sporlarına ilgi duyuyorsanız uzun yürüyüşlerden tırmanma sporlarına kadar bir çok alternatif sunan alanda piknik masalarında oturabiliyor, belediyenin sunduğu park donanımlarından da yararlanabiliyorsunuz. Alanda semaver ve mangal yakmak serbest ama gelirken kendi mangalınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor. Mesire alanına giriş için 5 TL gibi sembolik bir ücret alınıyor.
Erzurum merkeze sadece 5 kilometre mesafedeki mesire alanına özel aracınızla veya servislerle ulaşabiliyorsunuz. Toplu taşıma kullanmak isterseniz merkezden kalkan 13, 19 ve 24 no’lu otobüsler de mesire alanının önünden geçiyor.
{search:palandoken-otelleri,Palandöken Otelleri}
Şehrin güneyinde, Palandöken Dağları’nın eteklerinde konumlanan Abdurrahman Gazi Piknik Alanı Erzurumluların en sevdiği piknik yerlerinden. Hz. Muhammed’in sancaktarı Abdurrahman Gazi’nin temsili türbesi etrafına yayılan piknik alanında belediyenin işlettiği bir sosyal tesis de bulunuyor. Türbe her ne kadar ziyaret edilen, dua okunup dilek dilenen bir yer olsa da yanındaki camiyle birlikte 1796’da Erzurum valisinin eşi tarafından yaptırılmış. Ve yine bir rivayete göre Erzurum’a gelip de bu türbeye uğramadan gidenlerin şehre bir defa daha geleceğine inanılıyor. Burası aynı zamanda araçların boş vitesle çıktığı dik yokuşuyla da ünlü. Piknik çantanızı hazırlayıp gelebileceğiniz ve çocuklarınızla uzun vakit geçirebileceğiniz ormanlık alanda üstü gölgelikli piknik masaları da var. İsterseniz yeşil yürüyüşlere çıkabilir, çadır kurabilir, bisiklete binebilirsiniz. Mangal yapmak isterseniz mangalınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor. Ücretsiz girebileceğiniz piknik alanında ateş yakılmasına ise izin verilmiyor.
Erzurum merkeze 2,5 kilometre mesafedeki piknik alanına özel aracınızla veya ticari taksilerle gidebiliyorsunuz. Mesire alanına giderken Kars – Ağrı çevreyoluna girmeden Asri Mezarlık yönüne dönmeniz ve biraz rampa çıkmanız gerekiyor.
Tortum Gölü’nün bittiği yerde başlayan Tortum Şelalesi 21 metre genişliği ve 48 metre yüksekliğiyle sadece ülkemizin en büyüğü değil, dünyanın da en büyük üçüncü şelalesi. Bakmaya doyamayacağınız görüntüsü ve gürül gürül sesiyle doğayla bütünleştiren şelaleyi seyir teraslarından izleyebiliyor, etrafını çevreleyen parkurundan muhteşem fotoğraflar çekebiliyor, çevresinde piknik yapabiliyorsunuz. Heyelanla oluşmuş şelale çevresinde olmanın, solunum yolları hastalıklarına da iyi geldiği söyleniyor. Akış hızı en çok da mayıs – haziran aylarında artan Tortum Şelalesi’nin suyu haziran ayı sonrasında az da olsa azalıyor. Geceleri ışıklandırılan şelale alanının çevre düzenlemesi de renkli peyzajıyla etkileyici. Şelale alanına her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında ücretsiz girebiliyorsunuz. Piknik esnasında ateş yakmak ise yasak.
Erzurum şehir merkezine yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Tortum Şelalesi’ne ulaşım Uzundere ilçesinden sağlanıyor. Uzundere ilçesine Doğu Semt Garajı’ndan kalkan dolmuşlara binerek gidebilirsiniz. Uzundere’den şelaleye ulaşımda ise dolmuş aktarması yapmanız gerekiyor.
Şehrin kuzeyinde Pasinler Ovası’nın Çermik bölgesinde bulunan piknik alanında doğanın mis kokusunu duyabiliyor, yeşilin kadife dokusunu hissedebiliyorsunuz. Deniz seviyesinden 1.870 metre yükseklikteki ova, çadır kampı ve trekking için de tercih ediliyor. Yemyeşil ormanı ve şifalı su kaynaklarıyla da bilinen piknik alanı özellikle de yaz aylarında piknikçilerle dolup taşıyor. Piknik yaparken alanın güneyinde uzanan karlı dağların nefis manzarasını da izleyebiliyorsunuz. ‘Erzurum’un yeşil denizi’ de denilen Pasinler Ovası’nda ücretsiz piknik yapabiliyorsunuz.
Pasinler Piknik Alanı Erzurum şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta ve Erzurum Otogarı’ndan kalkan otobüslerle önce Pasinler’e, sonra da aktarmalarla piknik alanına ulaşım mümkün.
{search:erzurum-otelleri,Erzurum Otelleri}
Erzurum’un kuzey bölgesinde dağ yamaçlarında yer alan Dumlu Dağı, Yakutiye Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çevre düzenlemesiyle piknik yapabileceğiniz bir donanıma kavuşturulmuş. Deniz seviyesinden 2.600 metre yükseklikten başlayıp 3.000 metre rakıma kadar çıkan yüksekliğiyle tertemiz bir hava ve yemyeşil bir alan sunan piknik alanında I. Dünya Savaşı’ndan kalan şehit mezarları da bulunuyor. Dağdaki soğuk su kaynakları ise hem sağlığa iyi geliyor hem de siz piknik yaparken tatlı şırıltısıyla gönlünüzü şenlendiriyor. Dağdan izleyeceğiniz manzara ise muhteşem.
Dumlu Dağı merkez ilçeye 25 kilometre uzaklıkta olup ulaşım da Güngörmez ve Akdağ köyleri üzerinden sağlanıyor. Mesire alanına özel aracınızla Tortum karayolunu takip ederek ulaşabiliyorsunuz.
Adıyaman ile Erzurum arasında konumlanan Çat Barajı kıyılarındaki Çat Piknik Alanı Erzurum’un da batısına düşüyor. Eğer yeşil bir doğayla sakin bir maviliği birleştiren bir yer arıyorsanız piknik sepetinizi hazırlayıp, oltanızı da yanınıza alıp buraya gelebilirsiniz. Gölde özellikle de bahar aylarında balık bolluğu yaşanıyor. Çat Piknik Alanı çadır kurmak isteyen kampçıların ve yürüyüş gruplarının da uğradığı yerler arasında. Doğasıyla ve manzarasıyla sizi günlük telaşlardan kurtaran piknik alanına girişler ücretsiz.
Çat Baraj Gölü Erzurum şehir merkezine ortalama 25 kilometre uzaklıkta. Ancak özel araçla gidilebiliyor.
Şehirden çok uzaklaşmadan ve dağ bayır aşmadan piknik yapmak istiyorsanız Erzurum’un en sosyal alanları arasında başı çeken Olimpiyat Parkı’na yönelebilirsiniz. 550 dönümlük büyük bir alana yayılan park hem çocuklarınız hem de sizin için birçok aktivite, spor ve eğlence imkanı sunuyor. Üstelik de şehir merkezine sadece 2 kilometre mesafede konumlanıyor. Şehrin kuzeydoğusundaki park 2011 Erzurum Kış Olimpiyatları’nın da yapıldığı yer olup eski fuar alanı olarak da biliniyor. Olimpiyat Parkı’nın piknik için ayrılan alanlarında vakit geçirirken bisiklete binebiliyorsunuz. Parkın içindeki yapay gölde de deniz bisikletiyle gezinebiliyor, akülü arabalarla gokart yapabiliyorsunuz. Park içindeki piknik alanına girişler ücretsiz ve 09:00 – 21:00 saatleri arasında açık.
Şehrin kuzeyindeki Olimpiyat Parkı’na merkezden yürüyerek ya da toplu taşıma araçları kullanarak kolayca ulaşabiliyorsunuz. Özel aracınızla gidiyorsanız havalimanı yolu güzergahını izleyebilirsiniz.
Eski Havalimanı yolu üzerinde konumlanan ve ücretsiz girilebilen şehir mesire alanlarından biri de 15 Temmuz Milli İrade Piknik Alanı. Mangal ve semaver yakabileceğiniz bu park Erzurumluların keyifli bir piknik yapabilmesi için tam donanımlı. Ailenizle birlikte güzel bir gün geçirebileceğiniz alanda araçlı piknikçiler için geniş bir otopark da mevcut. Çam ağaçlarıyla bezeli piknik alanına ücretsiz girebiliyor, isterseniz spor alanlarını da kullanabiliyorsunuz.
Piknik alanı Erzurum şehir merkezine 1 kilometre mesafede. İsterseniz yürüyerek, isterseniz toplu taşımayla gidebilirsiniz. Özel araçla geliyorsanız Terminal Mahallesi istikametinden Havalimanı kavşağına, buradan da Dadaşkent yönüne sapmanız gerekiyor.
Pikniğe tam donanımlı gitmek ve iyi bir pikniğin hakkını vermek için Piknik Malzemeleri ve Pikniğe Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımız da rehber niteliğinde. Keyifli bir piknik geçirmeniz dileğiyle.