{facility:0} 1842 yılında dört satırlık bir onarım kitabesi kayıtlarda yer alan ancak günümüze herhangi bir belgesi ulaşmayan Yeni Alçık Hamamı’nın geçmişinin 18. yüzyıla dayandığı tahmin edilmektedir. 1884 - 1885 tarihli Hüdavendigar Vilayeti Salnamesi’nde ise Eskişehir’de yer alan dört hamamdan birisi olarak nitelendirilmiştir. 1970’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bir tadilat yapılan Yeni Alçık Hamamı, son olarak 2005 yılında bir tadilat daha görmüş; yapısal olarak iyileştirmelerle hizmet vermeyi sürdürmüştür. Bulunduğu topoğrafyanın eğiminden dolayı alçakta kalması nedeniyle "Alçık" adını alan hamam günümüzde sadece kadınlara hizmet vermektedir.
Adres: Çarşı Camii Mahallesi Değirmen Sokak No. 11 Eskişehir, Merkez
{ad:0}Adres: Çarşı Mahallesi Hamamyolu Caddesi Eskişehir, Merkez
İnşa tarihi tam belli olmayan Eskişehir hamamları arasında bir diğer örnek de Işık Hamamı. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hamam olarak hizmet verdiği bilinen yapının belli dönemlerde farklı onarımlar geçirdiği, cephe ve duvar yüzeylerindeki kaplama farklılıklarından anlaşılsa da herhangi bir onarım kaydı olmadığı için net bilgi vermek mümkün değildir.
Adres: Çarşı Mahallesi Hamamyolu Caddesi Eskişehir, Merkez
Adres: Han ilçesi, Eskişehir
Mahmudiye Harası içinde yer alan, 1800’lü yıllarda 2. Mahmud’un emriyle orduya at yetiştirmek için kurulmuş Çifteler Harası ile aynı dönemde inşa edildiği düşünülen Hara Hamamı, günümüzde harap bir haldedir ve kullanılmamaktadır. Dış yapı olarak taş duvarları ve iç yapısındaki pek çok detay ayakta dursa da kullanımı mümkün değildir.
Adres: Işıklar Mahallesi Mahmudiye, Eskişehir
Adres: Medrese Mahallesi Mihalıççık, Eskişehir
Kitabesi bulunmadığı için inşa tarihi net söylenemeyen Eskişehir hamamları arasında bir diğeri de Seyitgazi ilçesinde yer alan Selçuk Hamamı’dır. Tarihi bilgiler bizlere Seyitgazi külliyesindeki camii ve Bektaşi dergahının 1511 yılında yapıldığı detayını sunmaktadır. Selçuk Hamamı’nın plan ve duvar işçiliğinin de söz konusu iki yapıya oldukça benzer şekilde olması nedeniyle, hamamın aynı dönemde Mihaloğulları tarafından yaptırıldığı savı kuvvetlidir. 1963 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün onarıma tabi tuttuğu Selçuk Hamamı son olarak 2007 yılında bir onarım daha geçirmiş ve günümüze de yapısal olarak sağlam biçimde ulaşmış olsa da kullanıma kapalıdır.
Adres: İki Çeşme Mahallesi Afyon Caddesi Seyitgazi, Eskişehir
Adres: Aslanbey Köyü Seyitgazi, Eskişehir
Günümüzde, Seyitgazi ilçesinin Bardakçı Köyü’nde yer alan hamamın batı ve kuzey cephesi hariç hiçbir cephesi belirgin değildir. Sadece taş yapının ayakta kaldığı, içi harap durumda olan Bardakçı Köyü Hamamı’nın tarihine dair elimizde hiçbir bilgi bulunmamakla birlikte taşlar ve yapısal detaylar bizlere bu hamamın yıllar içinde bazı tadilatlar geçirdiğini söylemektedir. İçindeki bölümlere giriş kapıları ve halvet hücreleri ise sadece yapısal olarak ayakta kalmıştır.
Adres: Bardakçı Köyü Seyitgazi, Eskişehir
Adres: Sivrihisar, Eskişehir
Kumacık Hamamı tahmin edebileceğiniz üzere, geçmişi hakkında net bilgilere sahip olmadığımız bir diğer hamam. Fakat enteresan bir geçmişe sahip. Sivrihisar’da Biat Konmanus isimli, sancılanan hayvanların etrafında dolaştırıldığında sancılarının geçtiğine inanılan bir kilise varmış. Bu kilisenin yerine Kumacık Hamamı’nın yapıldığı iddia edilmektedir. Eğer iddia doğruysa, hamamın geçmişi 1450 yılına dayanmaktadır. Ne yazık ki günümüzde harap durumda olan bir yapıdır.
Adres: Cumhuriyet Mahallesi Kuma Sokak No: 2 Sivrihisar, Eskişehir
Adres: Kurşunlu Mahallesi Prof. Dr. Mehmet Kaplan Caddesi Sivrihisar, Eskişehir
Yeni (Çifte) Hamam; Sivrihisar’ın Kılıç Mahallesi’nde yer alan Mescit minaresinin karşısında inşa edilmiştir. Eskişehir hamamları ve kitabe problemleri söz konusu olduğundan, bu hamamın geçmişine dair net bir bilgi bulmak zordur. 1740 ve 1804 tarihli bazı kayıtlarda hamamın vakfedilmesine dair metinler yer almaktadır. 1773 tarihli bir başka kayıtta ise Kanlı Pazar Çeşmesi’nin Çifte Hamam’a su vermesiyle ilgili detaylar yer almaktadır. Son tahlilde, Şeyhülislam Menteşzade Abdurrahim Efendi’nin vakfiyesine göre 1740 yılında onun tarafından Çifte Hamam’ın yaptırıldığı ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde her yıl küçük çapta onarımlar gören Çifte Hamam hâlâ faal durumdadır.
Adres: Kılıç Mahallesi Sivrihisar, Eskişehir
Adres: Hamamkarahisar Köyü Sivrihisar, Eskişehir
Detaylı olarak saydığımız bu yapıların haricinde Mihalıççık’ta Yarıkçı Ilıca Kaplıcaları, Sarıcakaya’da Sakarılıca Kaplıca Hamamı, Sivrihisar’da ise Küçük Hamam ve Sinanpaşa Hamamı hâlâ faal durumda olarak tarihi Eskişehir hamamları arasında yer almaktadır.
Eskişehir hamamları arasında sürdürdüğümüz bu dedektiflik dolu seyahatimizde, Profesör Doktor Erol Altınsapan’ın Eskişehir Valiliği tarafından 2009 yılında yayımlanmış eseri "Eskişehir Hamamları (Selçuklu - Osmanlı Dönemi)" bizlere rehberlik etmiştir.
Siz de Eskişehir’de hamamlardan başlayıp, şehri keşfedecek bir seyahate çıkmak istediğinizde konaklayacağınız tesislere Eskişehir Otelleri sayfamızdan karar verebilirsiniz!