Eskişehir’de tüplü dalış yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız; tarihiyle, doğasıyla ve güler yüzlü çehresiyle büyüleyen bu şehirde deniz yok ama dalış yapılabiliyor. Nasıl mı? Eskişehir’in Çifteler ilçesinde, ülkemizin en büyük üçüncü nehri olan Sakarya Nehri’nin doğduğu iki yerden biri olan Sakaryabaşı’nda bu eşsiz deneyimi gerçekleştirmek mümkün.
{ad:0}Sakarya Nehri’nin doğduğu kaynaklarda, tatlı su dalış alanı olarak oldukça popüler olan Sakaryabaşı, Türkiye’nin en berrak dalış alanlarından biri olarak biliniyor.
Fotoğraf: cifteler.bel.tr
Sakarya Nehri Kızılırmak ve Fırat Nehri’nden sonraki ülkemizin en büyük üçüncü nehri. Çifteler ve Afyon Bayat Yaylası’ndan doğarak, yaklaşık dokuz ilin sınırlarından geçen Sakarya Nehri bu yolculuğu Geyve’den Karadeniz’e dökülerek sonlandırıyor. Uzunluğu 820 km’den fazla olan bu nehir, pek çok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapıyor.
Daha çok su sporlarının yapıldığı Sakaryabaşı ise sadece ülke içinden değil, dünyanın dört bir yanından gelen dalış meraklılarını ağırlıyor. Nehrin böylesine özel bir dalış noktası olmasındaki en büyük sebep, kaynağının dağlardan değil de yer altından doğması. Dünyada böyle akarsu kaynaklarına çok da fazla rastlanmıyor. Yer yer bataklık olan akarsu zemininde su hiçbir zaman bulanmıyor. Üstelik dalış esnasında yer altından fokurdayarak çıkan su kaynaklarını da görebiliyorsunuz.
Sakaryabaşı’nda birbirinden farklı 5 kaynak noktası bulunuyor. Dalış yapabileceğiniz bu kaynaklar şöyle;
Fotoğraf: cifteler.bel.tr
Sualtı dalışları için ilk eğitimin verildiği yer olan Gökgöz Kaynağı’nın içinde çok sayıda su kaynağı var. Bölgedeki çay bahçeleri ve restoranların arasında konumlanan bu kaynak yaklaşık 8 metrelik çapı ve 4 metre derinliğiyle bir havuz gibi görünüyor. Bu kadar küçük bir havuzda yapılan dalış da çok kısa sürer demeyin. Gökgöz dalışı endemik karidesleri, aynalısazanları ve yengeçleriyle çok renkli bir keşif.
Fotoğraf: cifteler.bel.tr
Karaburgu Sakarya Nehri’nin en akıntılı kaynağı. Şöyle ki, ana göle 300 metre mesafedeki bu kaynakta dalış malzemelerini kuşanarak bile güçlükle yürüyebiliyorsunuz. Kaynağın ortalarına doğru geldiğinizde derinliği yaklaşık 7 metre olan iki gözenin düdüklü tencere gibi fokurdayıp mavi yeşil renklerle yaydığı büyüye şahit olabiliyorsunuz. Yengeçler, su yılanları, karidesler ve yayın balıkları da bu dalışta size eşlik edecek su sakinlerinden bazıları.
Bölgenin ana kaynağı burası. Üstü yosunlarla kaplı ve yemyeşil bir bataklıkmış gibi görünen gölün dibi ise şaşırtıcı derecede berrak. Birçok balık türünün yaşadığı gölün dibinin bu denli duru olmasının sebebi ise sürekli bir su sirkülasyonun olması. Gölün derinliği de yaklaşık 4 metre.
Sakaryabaşı Gölü’ne yaklaşık 600 metre uzaklıkta başka bir koldan doğan Kırkkız Kaynağı 500 metre uzunluğunda düz bir koridor çizerek Sakarya Nehri’yle birleşiyor. Kaynağın zemini yoğun olarak salyangozlu gözelerden oluşuyor ve zeminin kabuklu kalınlığı da yaklaşık 15 cm’yi buluyor. Bu gözelerin derinliği ise ortalama 7- 8 metre. Kaynağın halk arasında dilden dile dolaşan yürek burkan bir hikayesi de var. Hikayeye göre burada aynı anda 40 kız boğulmuş. Kaynağın mevsime göre renkleri değişen ışık huzmeleri de oldukça etkileyici. Burada su kaplumbağaları, çipuralar ve karideslerle de karşılaşabiliyorsunuz.
Fotoğraf: cifteler.bel.tr
Ana kaynağın 5 km güneydoğusuna düşen Başkurt Kaynağı ince su kanallarıyla birbirine bağlanan 5 gözeden oluşuyor. Bu kaynağa daldığınızda eşsiz mavi tonlarıyla birlikte dipten gelen tarifsiz bir fokurdama manzarasına şahit olabiliyorsunuz. Bu fokurdama tabiri caizse volkanik bir dağın lav püskürtmesine benziyor. Başkurt kaynağı aynı zamanda bir alabalık cenneti.
Fotoğraf: cifteler.bel.tr
Su sıcaklığı mevsim fark etmeksizin 18 ila 22 derece arasında olan dalış merkezi, sadece profesyonellere değil, daha önce hiç dalış deneyimi yaşamamış olanlara da hizmet veriyor. Çifteler Belediyesi Dalış Kulübü’nde 4-5 metreye kadar deneme dalışları da yapılabiliyor. Üstelik, dalış yapmak için iyi bir yüzücü olmaya gerek yok. Su üstünde durabilmeniz ve en az 14 yaşında olmanız dalış için yeterli koşullar. Ancak tabii ki 18 yaşından küçükler için aileden izin alınması şart.
Eğer bu şartları sağlıyorsanız ve su altındaki eşsiz dünyayla tanışmak istiyorsanız, Çifteler’deki bu dalış merkezi sizleri bekliyor. Bu tesisteki işinin ehli kişilerle dalış yapabilir, dilerseniz kendi dalış ekipmanlarınızla da bu keyfi yaşayabilirsiniz.
Fotoğraf: cifteler.bel.tr
Sakaryabaşı’nda sadece dalış yok. Buradaki belediye tesislerinde pek çok etkinlik ve aktivite imkanı da sunuluyor. Belediyenin dalış kulübünden kano kiralayabilir, nehrin eşsiz güzelliklerini kano ile de keşfedebilirsiniz. Çevredeki tesislerde yemek yiyebilir, doğanın kalbinde yer alan bu bölgeyi turlayabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Çifteler’deki dalış bölgesinde aynı zamanda kamp da yapılabiliyor. Tesiste, su altı fotoğraf ve video hizmeti de veriliyor.
Bölgenin en büyük özelliklerinden biri, dağ ve yüksek vadiler olmadan, ovalık ve düzlük bir alanda, yer altından doğan nehirlerin arasında olması. Bu sebeple de doğanın bonkör davrandığı, her yerin yemyeşil ve bakir bir çevreyle donatıldığı bu alanda mutlu olmamanız imkansız. Özellikle sonbaharla birlikte sarı ve kırmızı renklerin hakim olmaya başladığı ormanlık alanda dalış yapmak isterseniz, Çifteler harika bir seçenek. Eskişehir’e gelmişken şehrin sanat – kültür – doğa alanında diğer sürprizleriyle de tanışabilir, Eskişehir gezilecek yerler yazımızı okuyarak günlerinizi farklı rotalarla da doldurabilirsiniz. Eskişehir’i derinlemesine keşfetmek için şimdiden bir tren bileti almaya ne dersiniz?
Eskişehir gezi planlarına başlamadan önce sizler için derlediğimiz Eskişehir Otelleri sayfamıza göz gezdirebilir, oteller arasından kriterlerinize uygun alternatifler bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir keşif dileriz!
{search:eskisehir-otelleri,Eskişehir Otelleri}