Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Evcil Hayvanla Seyahat Etmek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Evcil Hayvanla Seyahat Etmek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 16 Haziran 2017 - 17:11
 • Son Güncellenme: 17 Ocak 2024 - 13:23
Evcil Hayvanla Seyahat Etmek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ailemizin bir ferdi olan evcil hayvanlarımızı bazı seyahatlerimizde yanımızda alabiliyorken maalesef bazılarında onları bırakmamız gerekebiliyor. Bu durum bazen tatil için gideceğimiz tesisin evcil hayvan kabul etmemesi yüzünden bazen de yurt dışı seyahatlerinde ülkelerin uzun prosedürleri yüzünden oluyor. Özel aracınızla çıktığınız her seyahatte evcil hayvanınızı yanınıza alabilirsiniz. Ancak uçaklarda, otobüslerde, trenlerde veya gemilerde durum değişiyor. İşte evcil hayvanlar ile seyahat ederken dikkat etmeniz gerekenler:

{ad:0}

Evcil Hayvanla Uçak Yolculuğu 

Sivil havayolu firmalarının evcil hayvan taşıma prosedürleri değişiklik gösteriyor. Her havayolu firması kendi internet sitesinde evcil hayvan ile seyahat koşullarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Genel olarak da havayolu firmaları yurt içi uçuşlarda kabin içine kuş, köpek ve kedi gibi hayvanları 55x40x20 cm ölçülere sahip kafes veya kutularda olması şartı ile kabul ediyor. Bu taşıma ek ücrete tabi oluyor.

Pegasus'ta Evcil Hayvanlar İle Seyahat

Pegasus Havayolları'nda kabinde evcil hayvan ile seyahat prosedürleri şu şekilde:

  • İç hatlarda kedi, köpek ve kuş; dış hatlarda (KKTC dahil) ise sadece kedi ve köpek taşınabiliyor.
  • Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gidişte canlı hayvan kabul edilmiyor. İngiltere’ye ise hem gidiş hem çıkışta canlı hayvan taşınamıyor.
  • Kangal köpekleri 6 aylığa kadar kabul edilir.
  • Kafes boyutu en fazla 32*32*50 ölçülerinde olabilir.
  • Toplamda ağırlık 8 kiloyu geçmeyecek şekilde tek bir kafes veya uygun kutuda, yavru veya anne-yavrusu veya birlikte yaşamaya alışkın olmak kaydıyla aynı cinsten ikişer hayvan taşınabilir. Bu durumda aynı kafes/kutuda taşınan canlı hayvanlar 1 PETC kabul edilir.
  • Kafes yapısı, hayvanın boyutlarına uygun, su geçirmez, sağlam, kilitli, havalandırma alanı yeterli, çizilmeye ve darbelere dayanıklı olmalıdır.
  • Uçuş tarihinde yaşı 3 ayın altında olan evcil hayvanlar kabul edilmez.
  • Evcil hayvan taşımasında kullanılabilen buggy benzeri pusetler, bagaj statüsünde uçak altına yükleniyor.
  • Vahşi, yırtıcı ve dövüşçü kuş ve köpek kabul edilmez. (American Pit Bull, Fila Brazileiros, Japanese Tosa, Pit Bull Terrier, Togo Argentinos, American Staffordshire Terrier, Presa Canario, Rottweiler, Doberman, Mastiff, American Bulldog, Caucasian owtscharka, mastino napoletano, chow chow gibi)
  • 3 aylıktan küçük aşılanmamış kedi, köpek taşınmaz. Üç aydan büyük köpek ve kedi sahipleri hayvanlarını yılda bir defa kuduz hastalığa karşı aşılatmakla yükümlüdür. Aşısı tamamlanmamış hayvanlar uçuşa kabul edilmez.

Ayrıca firmanın kabinde değil, uçak altında taşınan evcil hayvanlar ile ilgili prosedürler de mevcut. Tüm ve güncel kurallar için havayolu firması ile iletişime geçebilirsiniz.

THY'de Evcil Hayvanlar İle Seyahat

  • Seyahat ettiğiniz güzergâh için belirlenen evcil hayvan taşıma ücretini ödeyin.
  • Türkiye'den yurt dışına seyahatiniz öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı "Veteriner Sağlık Sertifikası" almanız gerekiyor.
  • 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla solunum problemi yaşayan kedi ve köpek türlerinin kargo bölümünde taşınmalarına kısıtlama getirilmiştir.
  • Kabin içinde evcil hayvanlarıyla seyahat edecek yolcuların, kafesteki evcil hayvanlarını öndeki koltuğun altında muhafaza etmeleri gerekir.

Tüm ve güncel kurallar için havayolu firması ile iletişime geçebilirsiniz.

AnadoluJet'te Evcil Hayvanlar İle Seyahat

  • Rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar 0850 333 2538 numaralı çağrı merkezi, satış ofisleri ya da Türk Hava Yolları web sitesi ve mobil uygulaması üzerinden yaptırılması ve onaylı olması gerekmektedir.
  • Firmanın uçaklarında, hem yolcu kabinlerinde hem de kargo bölümünde sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) evcil hayvan olarak taşınabilmektedir.
  • Kabin içinde evcil hayvanlarıyla seyahat edecek yolcuların, kafesteki evcil hayvanlarını öndeki koltuğun altında muhafaza etmeleri gerekir.
  • Yolcu kabininde veya kargo kompartımanında taşınacak evcil hayvanın uçağa kabul işlemleri, check-in kontuarlarında yolcu ile birlikte yapılmaktadır.
  • Evcil canlı hayvanın sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olmasına dikkat edilmelidir. Sağlık ve dış görünümü kötü olan evcil canlı hayvanlar taşıma için kabul edilmez.
  • Kafes ve evcil hayvanın toplam ağırlığı 8 kg’ı geçiyorsa ya da boyutları 23cmx30cmx40cm aşıyorsa kargo bölümünde taşınır.

Tüm ve güncel kurallar için havayolu firması ile iletişime geçebilirsiniz.

Evcil Hayvanla Otobüs Seyahati

 

Evcil hayvanla otobüs seyahat

Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.

Bununla beraber evcil hayvanlarla otobüs seyahati prosedürleri de firmadan firmaya değişiyor. Otobüs firmalarının hepsi evcil hayvanınız ile seyahat etmenize izin vermeyebilir, uygun boyutlardaki kafes ya da kutuya sahip olsa dahi yanınıza almanıza izin vermeyebilirler. Bazen de uygun boyutlardaki kafes veya kutudaki hayvanınızı bagaj bölümünde olması şartı ile otobüse alabiliyorlar. Tüm bu ihtimaller doğrultusunda firma ile iletişime geçin.

Evcil Hayvanla Tren ya da Gemi Seyahati

 

evcil hayvanla tren-gemi seyahati

Tren ve gemi için de evcil hayvan taşıma prosedürleri farklılaşmaktadır. Her ihtimale karşı yine seyahat acentenizi mutlaka arayarak konu hakkında detaylı bilgi edinmeye çalışın.

TCDD'de Evcil Hayvanlar İle Seyahat

  • Taşınabilecek küçük evcil hayvanlar kedi, köpek ve ötücü kuşlardır.
  • Kafes büyüklükleri dizinizin üzerinde taşınabilecek ağırlık ve hacimde olmalıdır.
  • Evcil hayvanınız kafesi içinde olmalı, seyahat edilecek vagon ve koltukta hiçbir hasar ve kirliliğe sebep vermemelidir.
  • Taşınan hayvanların kokuları ve gürültüleri diğer yolcuları rahatsız etmemelidir.
  • Evcil hayvanınız ile yapacağınız seyahatlerde, kedi ve köpekler için kimlik bilgilerini içeren aşı karnesi bulunması gerekmektedir.  Ayrıca aşı karnesinde belirtilen kuduz aşısı 30 günden yeni, 1 yıldan eski olmamalıdır. Seferlerimizde yolcu başına sadece 1 kafes (1 kafes içerisinde maksimum 2 aynı cins) kabul edilmektedir.
  • Taşınan hayvanların kimlik kartı ve veteriner sağlık raporu seyahatiniz esnasında yanınızda olmalıdır. (Kedi ve süs köpeklerinde Belediye tarafından verilen sağlık karnesi geçerlidir.)

Tüm ve güncel kurallar için TCDD ile iletişime geçebilirsiniz.

Evcil Hayvanla Araba Yolculuğu

 

evcil hayvanla araba yolculuğu

Evcil hayvanınızla seyahat etmenin en keyifli olanı bu olsa gerek. Ancak hayvanınız arabada yolculuk yapmaya alışık değilse yolculuktan önce onu bu duruma biraz alıştırmak için arabayla ara ara birkaç küçük tur atın. Araba ile seyahatte kediler için en güvenli yöntem ona ait olan taşıma kabında seyahat etmesi. Köpekler ise genellikle kafes yerine serbestçe araçta daha rahat seyahat etmekte. Ancak bu noktada da size bir dip notu hatırlatmak isteriz. Hayvanların araba hareket halindeyken başlarını pencereden dışarı çıkarmalarına izin vermeyin. Çünkü bu şekildeki yolculuk anında toz partikülleri bir incinmeye veya enfeksiyon kapmalarına neden olabilir. Ayrıca akciğerlere çekilen soğuk hava da hastalıklara sebebiyet verebilir.

Onlarla uzun bir araba yolculuğu yapacaksanız her iki saatte bir atıştırma, egzersiz ve dinlenme molaları verin. Ana yemek öğününü ise günün sonunda vermeyi ihmal etmeyin. Yolculuk sırasındaki beslenmede evcil hayvanınız için en uygun olanı kuru mamadır. Ve unutmadan, birkaç dakikalık işinizi halletmek için aracınızda hayvanınızı bırakıp çıkacaksanız sıcak günlerde park etmiş bir arabanın içindeki sıcaklığın sadece dakikalar içinde tehlikeli boyutlara yükselebileceğini ve evcil hayvanınızın sıcak çarpması nedeniyle hayatını kaybedebileceğini sakın unutmayın. Bu noktada onun kendine zarar vermeyecek şekilde ayarlanarak camların bir miktar açılması ve hava sirkülasyonun sağlanması yeterli olacaktır.

Dostunuzun rahatı için evcil hayvanla seyahat ipuçlarını da keşfedin!

Yorumlar

nihan kurter 
28.01.2019
Katar’ın evcil hayvan kabul etmediği nereden çıktı pardon? Biz gayet uçtuk beraber Qatar Airways ile. Emin olmadığınız şeyler hakkında sayfalarca yazı yazmayınız, belki okuduğuna inan ya da dikkate alan olabilir!
ŞERİFE HANDAN YURTSEV 
30.05.2018
Merhabalar. Köpeğimiz ile arabamızla Bosna’ya gideceğiz. Köpeğin pasaportuna resim gerekli mi? Bilen var mı acaba?
neslihan kaba 
17.04.2018
İngiltere’deki karantina zorunluluğu kalkmış artık. Ben de köpeğimi götüreceğim kendimle. Araştırma yaptım bu konuda ve kalkması çok çok iyi oldu.
tokay ceritoğlu 
19.07.2017
Oldukça isabetli ve doğru bir anlatım. Cindy'miz yaşarken yaptığımız yolculuklarda otomobil, tren ve uçakla yaptığımız seyahatlerde sıkıntı çekmedik. Kabul eden otellerde kaldık, bulamayınca o tatile gitmedik. İngiltere 6 ay karantina uygular kuduz yüzünden, ötekiler mekruh der, evcil hayvan kabul eden oteller listesini bir ara Neredekal.com yayınlamıştı diye hatırlıyorum. Onlar için ayrı bir hospitalizasyon uygulayan oteller vardır, onlar tercih edilir. Birlikte olmayıp uzun süre ayrı kalındığında psikolojileri bozulabiliyor ve size karşı güvensizlikleri oluyor.