Ailemizin bir ferdi olan evcil hayvanlarımızı bazı seyahatlerimizde yanımızda alabiliyorken maalesef bazılarında onları bırakmamız gerekebiliyor. Bu durum bazen tatil için gideceğimiz tesisin evcil hayvan kabul etmemesi yüzünden bazen de yurt dışı seyahatlerinde ülkelerin uzun prosedürleri yüzünden oluyor. Özel aracınızla çıktığınız her seyahatte evcil hayvanınızı yanınıza alabilirsiniz. Ancak uçaklarda, otobüslerde, trenlerde veya gemilerde durum değişiyor. İşte evcil hayvanlar ile seyahat ederken dikkat etmeniz gerekenler:
{ad:0}Sivil havayolu firmalarının evcil hayvan taşıma prosedürleri değişiklik gösteriyor. Her havayolu firması kendi internet sitesinde evcil hayvan ile seyahat koşullarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Genel olarak da havayolu firmaları yurt içi uçuşlarda kabin içine kuş, köpek ve kedi gibi hayvanları 55x40x20 cm ölçülere sahip kafes veya kutularda olması şartı ile kabul ediyor. Bu taşıma ek ücrete tabi oluyor.
Pegasus Havayolları'nda kabinde evcil hayvan ile seyahat prosedürleri şu şekilde:
Ayrıca firmanın kabinde değil, uçak altında taşınan evcil hayvanlar ile ilgili prosedürler de mevcut. Tüm ve güncel kurallar için havayolu firması ile iletişime geçebilirsiniz.
Tüm ve güncel kurallar için havayolu firması ile iletişime geçebilirsiniz.
Tüm ve güncel kurallar için havayolu firması ile iletişime geçebilirsiniz.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.
Bununla beraber evcil hayvanlarla otobüs seyahati prosedürleri de firmadan firmaya değişiyor. Otobüs firmalarının hepsi evcil hayvanınız ile seyahat etmenize izin vermeyebilir, uygun boyutlardaki kafes ya da kutuya sahip olsa dahi yanınıza almanıza izin vermeyebilirler. Bazen de uygun boyutlardaki kafes veya kutudaki hayvanınızı bagaj bölümünde olması şartı ile otobüse alabiliyorlar. Tüm bu ihtimaller doğrultusunda firma ile iletişime geçin.
Tren ve gemi için de evcil hayvan taşıma prosedürleri farklılaşmaktadır. Her ihtimale karşı yine seyahat acentenizi mutlaka arayarak konu hakkında detaylı bilgi edinmeye çalışın.
Tüm ve güncel kurallar için TCDD ile iletişime geçebilirsiniz.
Evcil hayvanınızla seyahat etmenin en keyifli olanı bu olsa gerek. Ancak hayvanınız arabada yolculuk yapmaya alışık değilse yolculuktan önce onu bu duruma biraz alıştırmak için arabayla ara ara birkaç küçük tur atın. Araba ile seyahatte kediler için en güvenli yöntem ona ait olan taşıma kabında seyahat etmesi. Köpekler ise genellikle kafes yerine serbestçe araçta daha rahat seyahat etmekte. Ancak bu noktada da size bir dip notu hatırlatmak isteriz. Hayvanların araba hareket halindeyken başlarını pencereden dışarı çıkarmalarına izin vermeyin. Çünkü bu şekildeki yolculuk anında toz partikülleri bir incinmeye veya enfeksiyon kapmalarına neden olabilir. Ayrıca akciğerlere çekilen soğuk hava da hastalıklara sebebiyet verebilir.
Onlarla uzun bir araba yolculuğu yapacaksanız her iki saatte bir atıştırma, egzersiz ve dinlenme molaları verin. Ana yemek öğününü ise günün sonunda vermeyi ihmal etmeyin. Yolculuk sırasındaki beslenmede evcil hayvanınız için en uygun olanı kuru mamadır. Ve unutmadan, birkaç dakikalık işinizi halletmek için aracınızda hayvanınızı bırakıp çıkacaksanız sıcak günlerde park etmiş bir arabanın içindeki sıcaklığın sadece dakikalar içinde tehlikeli boyutlara yükselebileceğini ve evcil hayvanınızın sıcak çarpması nedeniyle hayatını kaybedebileceğini sakın unutmayın. Bu noktada onun kendine zarar vermeyecek şekilde ayarlanarak camların bir miktar açılması ve hava sirkülasyonun sağlanması yeterli olacaktır.
Dostunuzun rahatı için evcil hayvanla seyahat ipuçlarını da keşfedin!