Evimizi paylaştığımız, evlattan farkı olmayan evcil hayvanlarımızı, uzun bir seyahate çıktığımızda yanımızda götürmek isteriz. Eğer ilgilenmeleri için rica edeceğimiz birileri yoksa onları evde tek başlarına bırakmaya gönlümüz pek el vermez. Tatilimizde de onlarla vakit geçirmek isteriz.
{facility:0}Peki, evcil hayvanlarla seyahatlerimizi nasıl planlamak gerekiyor? Bir firma ile yola çıkacaksak tüm bu süreç bir sorun yumağına dönüşebiliyor. Kendi aracımız ya da bir ulaşım firması olması fark etmiyor. Evcil hayvanlarla seyahat süreci iyi planlamalı.
Hayvan yavrularınızla sorunsuz bir şekilde seyahat etmenize fayda sağlayabileceğiz birkaç püf noktasını sizinle paylaşmak istiyorum. Okuduktan sonra lütfen yorum kutusunda deneyimlerinizi paylaşın. Evcil hayvan ile tatile hazırlık, yolculuk öncesinde neler yapmak gerekiyor?
Hayvan dostlarımız ile yola çıkma fikri heyecanlı olduğu kadar biraz stresli de olabilir. Eğer ilk defa birlikte yola çıkacaksınız nasıl tepki vereceğini bilmemek biraz sizi endişelendirebilir. Uzun bir yola çıkmadan önce kısa süreli mesafelere birlikte çıkarak, sürece alıştırmaya çalışabilirsiniz. Kendisini huzursuz hissediyorsa araca bindiğinizde kucağınıza alıp, rahatlatabilirsiniz. Kendi aracınızla yola çıkacaksanız kutusundan çıkartıp kollarınız arasına almak kolay ama bir firma ile yolculuk edecekseniz kutudan çıkartmak ne yazık ki yasak olabilir.
Sağlık Kontrollerini Yaptırın, Öneriler Alın
Ayrıca yola çıkmadan önce veteriner hekime götürüp, bebişin sağlık kontrollerini yaptırın. Yolculuğu en rahat ve korkusuz atlatabilmesi için hekimden tavsiyeler alın. Hekiminiz önerecekse yatıştırıcı iğneler ya da ilaçlardan yararlanabilirsiniz. Bunun dışında, yol evcil hayvanınızın midesini de tutabilir. Bu ihtimale karşı veteriner hekime ne yapabileceğinizi sorun. Yola çıkmadan önce daha az yemek vermek midesinin tutmasını önleyebilir.
{ad:0}Evcil hayvanınızın yolculuk sırasında ihtiyacı olabileceği eşyaların listesini yapın ve yola çıkmadan önce son kontrolleri gerçekleştirin. Bunlar neler olabilir?
Nereye gidiyorsunuz ve nerede kalacaksınız? Konaklayacağınız tesis, otel her neresi ise evcil hayvan kabul ediyor mu? Varacağınız yer dahil duracağınız noktaları öncesinde araştırın. Tüm bu noktalar evcil hayvanları kabul ediyor mu doğrudan arayıp öğrenin.
Seyahat sırasındaki bu noktalar çok sıcak veya çok soğuk olabilir. Evcil hayvanınızın sağlığı için önceden gerekli önlemleri alın. Tercihinizi mutlaka evcil hayvan kabul eden otellerden yana kullanın.
Ayrıca tatilinizi geçirirken gezmek istediğiniz yerlerin bir listesini çıkartın. Bu yerlerin evcil hayvanınızı kabul edip etmeyeceğini araştırın. Kilise gibi kutsal yerler büyük ihtimalle ne yazık ki kabul etmeyecektir. Eğer çok görmek istediğiniz bir yapı ise ve tatile iki kişi gitmişseniz dışarıda onlar beklerken siz belki hızlıca görmek isteyebilirsiniz.
Evcil hayvanınızın yeni arkadaşlarla tanışabileceği ve enerjisini atabileceği doğal alanlar, parklar, sahiller de vakit geçirmek için güzel noktalardır. Gezi planlarınıza buraları da ekleyin.
Yola kendi aracınızla mı çıkacaksınız yoksa bir otobüs, tren, gemi veya havayolu firması ile mi? Eğer bir firma ile yolculuk etmeyi planlıyorsanız prosedürler firmaya göre değişebilir. Firmalar ağırlıklara ve boyutlara göre farklı ücretlendirmeye tabii tutabiliyorlar, farklı kurallar koyabiliyorlar. Önceden firmayı arayıp detaylı bir bilgi alın. Hangi şartları var, neler talep ediyorlar, ekstra ne kadar ücret ödemeniz gerekiyor soruşturun.
Ayrıca yola çıkacağınız araç evcil hayvanınız için uygun mu, aynı tarihte başka bir evcil hayvan da seyahat edecek mi gibi soruları da iletmeyi unutmayın. Hayvanlar birbirinin kokusunu alıp, huzursuz olabilirler.
Uçak firmaları, 6 kilogram ve üzeri evcil hayvanları genellikle havalandırmalı kargo bölümlerine kabul ediyor. Diğer bebişleri de evcil hayvan taşıma kutuları ile kabinde yanınızda taşıyabiliyorsunuz.
Otobüsler bu konuda daha dengesiz bir yol izliyor. Geçmişte birçok insan çeşitli problemler yaşadı ama bu sene güzel bir gelişme oldu. 10 Ocak tarihinde Resmî Gazete'de, Ulaştırma Bakanlığı, Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği'nde değişikliğe gittiklerini yayınlanmıştı. Yeni karara göre; aşı karnesi bulunan kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar, özel kafeslerde kilitli bulunmak koşulu ile hayvan sahiplerinin kucağında ya da oturduğu koltuğun önünde taşınabilecek. Otobüs firmaları evcil hayvanların araç içinde taşınabileceği özel seferler de düzenleyebilecek. Tabii bu durum pitbull, doberman gibi büyük hayvanlarda biraz değişiklik gösterebilir. Bu tarz büyük hayvanları yine taşıma kutularında ama bagaj bölümünde taşınması gerekebilir.
Tüm hazırlıklarımızı ve kontrollerimizi yaptıktan sonra artık yola çıkmaya hazırız.
Kendi aracınız ile yola çıktıysanız istediğiniz vakit mola verme avantajına sahipsiniz. Birkaç saatte bir mola vermek faydalı olacaktır. Mola verdiğiniz noktada evcil hayvanınızı dolaştırmayı ihmal etmeyin. Çok fazla olmamak kaydı ile ufak parçalar halinde karnını doyurun. Tam tıka basa doyurmak midesini bulandırabilir. Hayvanınız ihtiyaçlarınız mola gidersin, temiz hava alsın. Tüm bunlar onu biraz daha rahatlatacaktır.
Eğer uzun süreli bir mola vereceksiniz evcil hayvanınızı yanınıza alın. Bazen yine de uygun bir ortam olmayabiliyor ve içeride bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Bu noktada aracı gölge, serin bir yere bırakın. Camları hafif aralayın. Köşeye biraz da su bırakın. Döndüğünüzde sizi uslu bir bebiş bekliyorsa onu bir de ödül maması ile sevindirmeyi ihmal etmeyin. Yine mümkün olduğunca çok çok uzun vakit bırakmamaya çalışın. Veyahut bir kişi işini halledip, bir kişi onunla vakit geçirip; işlerinizi dönüşümlü çözümleyebilirsiniz.
Seyahatiniz sırasında evcil hayvanla ilgilenmeyi kolaylaştıran birtakım eşyalar piyasada bulunabiliyor. Çok gerekli mi bilemiyorum ama belki tercih etmek isteyenler olabilir. Nedir bunlar? Mesela, katlanır mama kapları araç içinde su ve mamanın dökülmeden daha iyi muhafaza edilmesini sağlayabilir. Köpekler için koltuk kılıfları yapıyorlar. Daha sonra tüy temizleme derdinden sizi kurtaracaktır. Özel bir koltuk kılıfı almak yerine eski bir çarşafı da bu amaçla kullanabilirsiniz. Özel araç ile gidiyorsanız hayvanınız arka koltukta büyük ihtimalle oturuyor olacaktır. Nasıl ki can güvenliğimiz için bizler emniyet kemeri takıyorsak, arka koltukta oturan köpekler için de emniyet kemerleri tasarlanmış.
Bizim için çok değerli olan ve bize iyi hissettiren eşyaları yanımızda taşımayı severiz. Nedense bu eşyalar yanımızdayken her işin yolunda gideceğini düşünürüz. Aynı durum hayvanlar için de geçerli olabilir. Evde sürekli oynadığı bir oyuncak varsa, onu da yanınıza almak iyi fikir olabilir. Evcil hayvanınızın etrafta tanıdık bir şeyler görmesi, bunu panik yapmaya gerek yok işareti olarak algılamasını sağlayabilir.
Belki yurt dışına tatile gideceksiniz veya yurt dışına taşınacaksınız. Elbette prosedürler sizin için biraz daha farklı ve detaylı olacak.
Türkiye'den çıkış esnasında gerekli olan belgeler:
Türkiye'ye giriş esnasında gerekli olan belgeler: