Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol

Filyos Gezi Rehberi

Paylaş
Erdener Öztürk  
Eklenme: 29 Kasım 2021 - 17:12
 • Son Güncellenme: 27 Şubat 2024 - 08:07
Filyos Gezi Rehberi

Filyos, Zonguldak Merkeze 40 dakika, Bartın Merkeze 45 Dakika, Ankara’ya 3,5 saat mesafede Zonguldak sınırları içerisinde bulunan küçük sahil beldesi. Filyosun tarihi MÖ 7. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Helenistik dönemde çeşitli krallıkların egemenliğinde bulunan Filyos, Pontus Krallığı hakimiyetindeyken Romalılar tarafından yıkılıp tekrar inşa edilmiş. Beldeye bir çok tarihi yer yapan Romalıların uzun süre hakimiyeti devam etti. Antik yapılaşmalar, tiyatro alanları ve kale şuan filyos sınırları içerisine ziyaret edilmektedir.

{facility:0}

Sizleri bu yazımda Karadeniz'in saklı kalmış cennetlerinden birine, güneşin en güzel battığı küçük sahil beldesi Filyos’a götüreceğim. Burası benim doğup büyüdüğüm, çocukluğumun geçtiği küçük şirin bir tatil beldesi. Eminim çoğunuz burayı duymamış olabilirsiniz. Hadi o zaman gelin sizlerle güzel bir yolculuğa çıkalım. Benim memleketim Filyos eski adıyla “Teion” mükemmel restaurantlar, pansiyonlar, oteller ve harika sahili ve denizi ile karşılıyor sizleri. Batı Karadeniz’de, Amasra Güzelcehisar’dan sonra saklı kalmış bir diğer cennet. Her yeri yeşillik ve doğa harikası. 

Batı Karadeniz’in cennet köşesi Güzelcehisar hakkında daha fazla bilgi öğrenmek isterseniz Güzelcehisar yazımıza bakabilirsiniz!

Filyos Antik Kenti

Filyos Gezi Rehberi

Su kemerinin hemen yakınında, anıtsal bir meydan çeşmesi olması muhtemel bir yapı bulunmuş, tiyatroda yapılan temizlik çalışmalarında ise mermer iki heykel parçasına rastlanmış. Ve bir uzman grubu tarafından bu bölgede ortaya çıkan küçük ve büyük buluntuların ve yapı kalıntılarının çizimleri resmedilmekte. Tios Kentinin araştırılması ve kazılması, Karadeniz tarihi ve arkeolojisi için büyük önem taşımaktadır. Çünkü Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında kazılan ilk ve tek antik kentidir. Antik kentler hakkında ufkunuzu daha fazla genişletmek için Keşif Rehberimizden Geçmişten Günümüze Antik Kentler yazısına bakabilirsiniz!

{ad:0}

Filyos Kalesi

Filyos Gezi Rehberi

Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Filyos Kalesi, Filyos’u her açıdan görebilen, denizin kenarında günümüze kalmış güzel bir eserdir. Şuan kale restore edildi ve ziyaretçilerini beklemekte. Kale içinde Hellenistik Döneme (MÖ 4. Yüzyıl) ait yapıların ve çanak çömlek çeşidinin bol olması o dönemde yapılan ticaretin zenginliğini göstermektedir. Sahil surunun güneyindeki tarlalarda yapılan radar ölçümlerinde eski kentin kalıntıları tespit edilmiştir. Buradaki sondajlarda Helenistik Döneme ait sur duvarları, Roma-Bizans dönemine ait yapılar, Roma Dönemi sikkeleri ve çeşitli çanak-çömlek parçaları ortaya çıkarılmıştır.

Filyos Kuş Cenneti 

Filyos Gezi Rehberi

Filyos'ta dağlardan toplanan çaylar, Karadeniz'e döküldüğü için Filyos Deltası'nda birçok canlı türü yaşıyor. Bu canlılar arasında en çok çeşitliliğe sahip olanlar ise kuşlar. Ülkemizde nadir olarak görülen 30 kuş türünden 20'si Filyos Kuş Cenneti'nde yer alıyor. Filyos sazlık ve sulak bir alana sahip olduğu için kuşlar hem dinlenme hem de beslenme ihtiyaçlarını bu bölgede karşılıyorlar. Burada kıyı kuşu, balıkçıl, ötücü kuş ve kamışçılar başta olmak üzere sayısız tür bir arada taşıyor.

Filyos Kuş Cenneti, ziyaretçilerine sadece kuş gözlemciliği fırsatı sunmakla kalmaz, aynı zamanda doğanın bu kusursuz dengesine tanık olma imkanı sunuyor. Dolayısıyla bu bölge, kuş çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle, doğa tutkunları için kaçırılmayacak bir destinasyon.

Filyos Bazalt Sütunları

Filyos Gezi Rehberi

Çaycuma'da Çömlekçi ile Gökçeler köyleri arasında kendine yer bulan Filyos Bazalt Sütunları, doğanın muhteşem bir sanat eseri olarak karşımıza çıkıyor. Kalın lava akıntılarının zamanla soğuyarak büzülmesi ve bu süreçte çatlakların oluşmasıyla meydana gelen bu doğa harikası, geometrik şekilleriyle adeta bir görsel şölen sunuyor. Filyos Vadisi'ni ziyaretiniz sırasında, bu eşsiz doğa harikasını keşfetmek için biraz zaman ayırmayı unutmayın.

Filyos Plajı

Filyos Gezi Rehberi

Temiz büyük ve oldukça güzeldir.Karadenizin genelde dalgalı ve tehlikeli olduğu söylense de Filyos bunların içinden ayrılan nadir yerlerdendir. Çok sayıda yerli ve yabancı turist beldeyi ziyaret eder.

Filyos’ta Ne Yenir?

Filyos Gezi Rehberi

Filyos’a geldiğinizde balık restoranlarına gitmenizi öneriyorum. Bu restoranlarda hayatınızda yediğiniz en lezzetli balıkları ve dillere destan salataları deneyeceğinizi söyleyebilirim. Hem fiyat konusunda da oldukça uygun ve temiz mekanlar bulunmakta. Bence Filyos’a gelip balık yemeden dönmeyin.

Filyos Konaklama Olanakları

Filyos Gezi Rehberi

Konaklama olarak otel, pansiyon ve apartlar bulunmaktadır. Filyos’ta konaklama seçenekleri hakkında daha detaylı bilgi öğrenmek için Filyos otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Filyos’a Nasıl Giderim?

Filyos Gezi Rehberi

Filyosa her yerden rahatça ulaşabilirsiniz. Ankara’dan 3 buçuk saat, İstanbuldan Kuzey Marmara Otoyolu veya Anadolu Otoyolu üzerinden 4 buçuk saat gibi bir ulaşım süreci var. Ayrıca bölgede tren, otobüs ve uçak seferleri de mevcuttur.

Sizlere şimdiden güzel bir gezi diliyorum. Yolunuz açık olsun ve gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!