Kar fotoğrafçılığı, doğanın en büyüleyici yüzlerinden birini, beyazın sonsuz tonlarını ve kışın huzur veren sessizliğini yakalama sanatı diyebiliriz. Bu özel fotoğrafçılık dalı, hem görsel hem de teknik açıdan zorlayıcı olabiliyor. Karın yansıttığı yoğun ışık, kontrast ve renk doygunluğu, fotoğrafçıların ayarlarını dikkatle değiştirmek gerekiyor. Ancak bu zorlukların ötesinde kar fotoğrafçılığı, doğanın en saf ve dokunulmamış hallerini ölümsüzleştirme fırsatı sunuyor. Bu blog yazısında, kar fotoğrafçılığının temel tekniklerini, doğru ekipman seçimini ve kar altındaki doğayı en iyi şekilde nasıl yakalayabileceğinizle ilgili ipuçlarını paylaşacağız. Böylece, kışın eşsiz güzelliğini yakalamak için ihtiyacınız olan bilgi ve ilhamı bulabilirsiniz.
{facility:0}Kış fotoğrafçılığında rota seçenekleri de hayli geniş. Her ne kadar daha çok Kapadokya’daki peri bacaları, Kars’taki Çıldır Gölü ve Bitlis’teki Güroymak Kaplıcaları tercih ediliyor olsa da yaylaların apayrı bir havası oluyor. Bu bağlamda Karadeniz yaylaları tercih edilebilir. Ayrıca Abant Gölü, Akdamar Adası ve Sümela Manastırı yaz aylarında olduğu gibi karla kaplıyken de fotoğraflanmaya değer. Şimdi gelin Türkiye’nin en güzel kış fotoğrafı rotalarını paylaşalım.
Her mevsim ayrı güzelliğe sahip olan Kapadokya, Kış severlerin ayrıca tercih ettiği bir destinasyon. Yılbaşını kutlamak amacıyla bir çok yerli ve yabancı turist bu bölgeye akın ederken, profesyonel fotoğraf makinalarını da yanlarından ayırmıyorlar. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren özel fotoğrafçılarla anlaşarak da, birbirinden güzel ve rengarenk uçan balonlar eşliğinde karlar altında kalan doğal güzelliklerle birlikte fotoğraf çekilebilirsiniz. Adeta mistik bir masal köyünü andıran karla kaplı vadi manzarasıyla, Kış aylarında rotanızı Kapadokya’ya doğru çevirmenizi tavsiye ederiz.
{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}
Kış aylarında tamamen donan Çıldır gölü üzerinde gelişen turizm faaliyetleri ile birlikte Kars, kış mevsiminde oldukça popüler bir destinasyon. Donmuş göl üzerinde eski yöntemler kullanılarak, yaz mevsiminde göle atılan balık ağları, donmuş göl üzerinde bulunarak kırılıyor. Kırılan bölgeden ağ yardımıyla balık avlanıyor. Bu meşakkatli balık avını fotoğraflayabileceğiniz gibi ayrıca göl üzerinde gezinen atlı arabaları da çekebilir, bembeyaz uçsuz bucaksız olan gölde perspektiften yararlanarak oldukça eğlenceli ve eşsiz görüntüler yakalayabilirsiniz. Çıldır Gölü’ne gittiğinizde ister Kars’ta isterseniz Ardahan’da konaklayabilirsiniz. Kış mevsiminde karlar altında bir masal diyarına dönen Ardahan’ı seçerseniz konaklayacağınız uygun fiyatlı Ardahan Otellerini buradan bulabilirsiniz!
{search:kars-otelleri,Kars Otelleri}
Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı köyünde bulunan doğal kaplıcalar, kış mevsiminde enteresan ve mistik fotoğraf görüntülerine sahip oluyor. Mandacılıkla geçinen köy halkı, mandalarıyla ve atlarıyla birlikte kış keyfini sıcak kaynak sularında yaşıyor. Kaynak suların yükselen buharında, manda ve atların sahipleri ile olan oyunlarını, hayvanların kış mevsimindeki banyo keyfini karlar altında iken fotoğraflayabilirsiniz. Bitlise Doğu Ekspresinin alternatifi olarak bu sıralar gündemden düşmeyen Van Gölü Ekspresi ile gidebilir, yolculuğunuz boyunca harika fotoğraf kareleri yakalayacağınız eşsiz anlara şahit olabilirsiniz. Van Gölü hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek içeriğimize göz atabilirsiniz.
{search:bitlis-otelleri,Bitlis Otelleri}
Yılın ilk kar tanelerini karşılayan 2000 metre üzerindeki yaylalarda birbirinden güzel fotoğraf noktaları mevcut. Kaçkar Dağları eteklerinde uzun aylar boyunca kalkmayan kar örtüsü, ahşap evlerin güzelliği ile birleşince oldukça eşsiz manzaralar sunuyor. Kış mevsiminde yollar bölgede kötü olduğu için yaylalara çıkmak biraz meşakkatli o nedenle profesyonel tur rehberliği yapan firmalarla anlaşarak bölgeye gitmenizi tavsiye ediyoruz.
{search:camlihemsin-otelleri,Çamlıhemşin Otelleri}
Kış mevsimi geldiğinde hafta sonu kaçamağı olarak ilk akla gelen, Türkiye’nin en fotojenik yerlerinden biri olan Abant Gölü, mutlaka listenizde yer alsın. Kış aylarının bir bölümünde tamamen donan göl, fotoğraf severler için kartpostal tadında görüntüler sunuyor.
{search:bolu-otelleri,Bolu Otelleri}
Hafta sonu bir uçak bileti alarak Van’a gitmeye ne dersiniz? Van Gölünün içerisinde yer alan Akdamar Adası, Ermenilerden kalan tarihi Kilise görüntüsü nedeniyle mutlaka kış mevsiminde görülmesi gereken bir destinasyon. Van-Tatvan karayolundaki iskeleden yirmi dakikalık bir motor yolculuğu ile Akdamar Adası’na ulaşabilir, Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Kiliseden biraz yukarıya doğru tırmanarak, karşısındaki Artos dağının karla kaplı manzarası eşliğinde eşsiz fotoğraf kareleri çekebilirsiniz.
{search:van-otelleri,Van Otelleri}
Maçka ilçesinin Altındere Vadisi sınırları içerisinde bulunan, 1. yy’da inşa edildiği varsayılan bir dini yapı Sümela Manastırı. Hala o yamaca nasıl inşa edildiği merak konusu olmakla birlikte kayalıklar arasında sizi selamlayan manastır, kış mevsiminde oldukça güzel görüntülere bürünüyor. Yıllardır restorasyon sürecinde olması nedeniyle bazı bölümleri kapalı olarak ziyarete açık. Geçtiğimiz yıl restorasyonlar tamamlanınca artık tüm bölümleri ziyeret edilebilir hale geldi. Kapadokya kiliseleri ile benzer stile sahip olması nedeniyle muhteşem freskleri var. Nasıl gidilir diye sorarsanız ya özel aracınızla gidebilirsiniz ya da Trabzon merkezde bulunan turizm ofislerinden günlük tur paketi satın alarak Sümela Manastırı’na gidebilirsiniz.
{search:trabzon-macka-otelleri,Trabzon Maçka Otelleri}
Eskişehir Büyük Belediyesinin katkılarıyla çok güzel bir ile dönüşen Eskişehir, Odunpazarı ilçesindeki rengarenk, tarihi eski evleriyle fotoğraf severler için tam bir kış keşfi. Daracık eski sokakları, bir anda karşınıza çıkan tarihi cumbalı evlerle ve ve bu evlerde yaşayan tatlı yaşlı insanlarla dolu. Kış aylarında yoğun kar yağan bölgede, sokakları gezerken çok güzel karelerle karşılaşacağınıza eminiz.
{search:eskisehir-otelleri,Eskişehir Otelleri}
{ad:0}Yaz aylarında güneş altında fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar olduğu gibi kışın da yine çeşitli parametreleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Evet; soğuk, fotoğraf çekimi için zorluk teşkil ediyor. Fakat harika manzaraları çekmek için bazen üşümeyi ve getirdiği zorlukları da göze almak gerekiyor. Peki ama karlı havada fotoğraf nasıl çekilir?
Karda fotoğraf çekimi için yarı otomatik makineleri ya da DSLR özellikli makineleri tercih edebilirsiniz. Tabii bunun yanı sıra akıllı telefon kameralarıyla da çekim yapabilirsiniz. Farklı cihazlar olsa bile mutlaka dikkat edilmesi gereken temel unsur makine ayarlamaları. Yani pozlama ve enstantanenin doğru ayarlanması şart. Eğer DSLR bir makine kullanıyorsanız M ayarlarda birkaç deneme yaparak doğru pozlama ayarlarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Üstelik ‘kar modu’ olan çeşitli yarı otomatik makineler de var. Makineleri doğrudan bu moda geçirip çekimleri yapıp daha doğru renkler ve sonuçlar elde edebilirsiniz.
Makine ayarlamalarını yaptıktan sonra gerisi sizin bakış açınıza ve tam olarak nasıl bir fotoğraf çekmek istediğinize kalıyor. Bu noktada özellikle kar yağışı sırasında kar tanelerinin hareketini çekmek adına enstantane hızını etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Havada süzülen kar taneleri fotoğrafınızı çok daha etkileyici kılacaktır. Ayrıca kar tanelerinin hareketlerini daha etkin şekilde çekmek için flaş aydınlatmadan da yararlanabilirsiniz. Eğer kar tanelerini çok yakından çekmek istiyorsanız uygun bir lens seçerek sabahın erken saatlerinde ya da akşam güneş batmadan hemen önce detayları yakalayabilirsiniz. Çünkü bu saatlerde güneş tepede değil ve ayrıntılar daha belirgin şekilde görülebiliyor.
İşte en önemli sırlardan biri: zaman. Doğayla baş başa bir kare her zaman daha güzeldir, o nedenle çekim yapacaksanız güne biraz erken başlamayı deneyin. Böylece istediğiniz gibi özgür davranabilir, en güzel manzaraları doğayla baş başa, kalabalıklardan uzak fotoğraflayabilirsiniz. Hele Bolu, Uludağ gibi turistik yerlere gidecekseniz bu madde daha da önem kazanıyor.
Son önerimiz biraz teknik ama önemli. Kışın hem cihazlarınızı hem kendinizi soğuktan korumalısınız. Donan bir batarya yüzünden çekiminizin erken bitmesini ya da hasta olmanızı istemeyiz. Bataryaları mümkün olduğunca oda sıcaklığında tutmanızı öneririz. En sevdiğiniz kıyafetlerinizle fotoğraf çekmek isterseniz de içinize birkaç kat daha giyinmeyi ihmal etmeyin.
Fotoğraf gezisi ve turistik gezinin birbirinden biraz farklı olduğunu söylemeliyiz. Öyle ki, bazen en güzel fotoğraflar kimsenin bilmediği yerlerden, kimsenin girmeyi tercih etmediği sokaklardan çıkıyor. Kış mevsimi ise yarattığı doğal güzellikle bu konuda tam bir cennet! Bir yere giderken etrafınıza bakın ve sevdiğiniz bir yerde durmayı deneyin. Emin olun orayı özel yapacak sizlersiniz.
Fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken teknik konulara değindikten sonra sıra karda verilecek pozlara geliyor. Öncelikle seçeneklerin hayli fazla olduğunu söyleyelim. Bu aslında biraz da sizin bakış açınıza kalıyor… Biz yine de karda verilecek pozlar konusunda birkaç örneklendirme yapalım.
Kar, sağladığı bembeyaz zemin ile içine eklediğiniz renkleri en güzel gösterecek fonlardan biri. Bu avantajı kullandığınızda çektiğiniz fotoğrafların farkına inanamayacaksınız. Kırmızı, mavi, yeşil, her türlü canlı rengi en azından bir obje olarak çekimlerinizde kullanmayı deneyin. Kırmızı bir bere, yeşil bir eldiven fotoğrafınıza ayrı bir enerji katacak. Bu başlığa ekleyebileceğimiz bir diğer teknik ise benzer tonları kullanmaktan çekinmemek, canlı bir renk ne kadar güzel duruyorsa sizi karlı manzaranın bir parçası gibi gösterecek beyazlar, kremler de bir o kadar güzel ve sıcak duracaktır. Fotoğraftan anlayabileceğiniz gibi biz karda kırmızıyı çok seviyoruz.
Güzel bir manzarada sevdiğiniz biriyle yan yana verilen pozun yeri her zaman ayrı. Ancak masal gibi kareler için çok önemli bir sır var o da hareket etmek. Karda eğlenin, kar topu oynayın, koşun, zıplayın, bırakın fotoğraf makinesi bu anların arasından sizi en doğal halinizle gösterenleri yakalasın. Hem ısınmanıza da yarayacaktır. :) En sevdiğiniz fotoğraflar kar topu oynarken çıkacak.
Fotoğraflar bizi o ana götürür, içimizde oradaymışız hissi uyandırır. Bu noktada objelerin yeri apayrı! Bazen minicik bir detay fotoğrafı daha yaşanmış kılar, sizin de fotoğrafa bakan diğer kişilerin de içini ısıtır. Kışla özdeşleşen çoraplar, bereler, battaniyeler, eldivenler, şapkalar, hepsi olabilir. Zaten karlı manzaranın keyfi en güzel ısındığınızda çıkmaz mı?
Orman, park ya da bahçe gibi mekanlarda daha henüz el değmemiş ve bozulmamış olan kar tanelerinin üzerine yatıp poz verilebilir. Böylece tam tepeden çekilen fotoğraflar gerçekten muhteşem görünüyor.
Bir diğer kar fotoğrafı da gökyüzüne bakmak. Kar taneleri yüzünüze doğru düşerken gökyüzüne bakıp gülümsüyor olmak sizi hem o anda iyi hissettirecek hem de daha sonrasında fotoğraflara baktığınızda pozun aslında ne kadar ilgi çekici olduğunuzu fark ettirecek. Denemenizde yarar var.
Eğer orman ya da parklarda kar fotoğrafı çekiyorsanız ağaçların mutlaka arkanızda kalmasını ve karla kaplı yapraklarının görünmesini sağlayın. Bu tip sahneler aslında fotoğraflara ayrı bir hava katıyor. Karda poz önerileri oldukça geniş. Bulunduğunuz bölgeye, bakış açınıza ve diğer parametrelere göre pozları belirleyebilirsiniz.
Kar fotoğrafları denildiğinde akla ilk gelen pozlar arasında ellerin iki yana açılması geliyor. Bu noktada ellerinize kar topu alıp havaya atarak daha farklı bir atmosfer oluşmasını da sağlayabilirsiniz.
Yoksa bugüne kadarki fotoğraflarınızda hep karşıdan bir görseliniz mi var? Şimdi bununla biraz oynama vakti! Aşağıdan ve yukarıdan çekimler yapmayı deneyin. Özellikle kış mevsiminde karla kaplı kocaman ağaçları aşağıdan fotoğraflamak ya da pürüzsüz, el değmemiş bir kar manzarasını yukarıdan çekmek gibisi yok.
Genel olarak seyahat fotoğrafçılığıyla ilgili detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler Seyahat Fotoğrafçılığı Nedir, Nasıl Yapılır? Seyahat Fotoğrafçılığı Hakkında Her Şey başlıklı blog yazısına göz atabilirler.