Deniz fenerleri sadece ülkemizde değil tüm dünyada bulunduğu yerin simgesi olmuş ve oldukça derin anlamlar taşıyan yapılardır. Kimi şehrin göbeğinde kimi ıssızlığa gömülmüş bir şekilde dalgaları sırtlamaya ve güçlü ışık huzmeleriyle gemilere yol göstermeye devam ediyor. Bazısı romantik bir aşık, bazısı cesur bir kahraman bazısı ise sabırlı bir bilge gibi. Sizin için hazırladığımız bu listede ülkemizin en güzelleri hem de en yüksek deniz feneri bulunuyor. Her biri de yıllar geçmesine rağmen karizmalarından hiçbir şey kaybetmemişler. Lafı daha fazla uzatmadan sizi bu büyüleyici manzaralarla baş başa bırakalım.
1 – Yason Feneri
{facility:0}
Ordu’nun Fatsa ile Perşembe ilçeleri arasında yer alıyor Yason Feneri. Efsaneye göre altın postu ele geçirmek için gemisi Argo ile Karadeniz’e sefere çıkan savaşçıların önderi olan İason’dan alıyor ismini. Deniz fenerinin hemen arkasında bir kilise kalıntısı bulunuyor.
2 – İnceburun Feneri
Sinop’un şehir merkezine 20 km mesafede bulunan İnceburun Feneri, Türkiye’nin en kuzey ucu olarak biliniyor. Bu nedenle de tüm deniz fenerlerimiz arasında en önemlilerinden biri.
3 – Kerempe Feneri
Kerempe Feneri, Amasra ile Sinop arasında bulunuyor. Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı Destanı’nda, Karadeniz’in azgın dalgalarıyla mücadele eden cephane yüklü takalara cesaret veren fener olarak anlatılıyor Kerempe Feneri.
4 – Amasra Feneri
Amasra Boztepe üzerinde yer alan Amasra Feneri’nden günbatımını izlemediyseniz çok şey kaybetmişsiniz demektir. 150 yıldır aynı muhteşem manzarayı aydınlatıyor kırmızı ışığıyla.
5 – İğneada Feneri
Bulgaristan sınırına 12 km mesafede, İğneada’nın hemen dışında yer alıyor İğneada Feneri. Kışın Karadeniz’in azgın dalgalarıyla boğuşurken, yazın ise önündeki plajdan denize giren çocukların sevinç çığlıklarıyla şenleniyor. Ülkemizin en kuzeybatısında yer alan deniz feneri olan İğneada Feneri, şimdiye kadar görüp görebileceğiniz en güzel gündoğumu manzarasına sahip.
6 – Şile Feneri
Önümüzdeki günlerde müzeye dönüştürülmesi planlanan Şile Feneri, İstanbul’a 60 km mesafede bulunan Şile ilçesinin merkezinde yükseliyor. Ülkemizin en geniş gövdeli deniz feneri olma özelliği taşıyan Şile Feneri, Türkiye’nin en uzun menziline sahip deniz feneri aynı zamanda. Öyle ki, Şile Feneri’nin ışığı tam 25 mil uzaklığı aydınlatabiliyor.
7 – Rumeli Feneri
30 metrelik kulesiyle ülkemizin en yüksek deniz feneri olan Rumeli Feneri, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Rumelifeneri Köyü’nde yer alıyor. Karadeniz’in tam girişinde yer alan bu devasa boyuttaki deniz fenerini, bölgenin tüm balıkçıları tanıyor.
8 – Kız Kulesi Feneri
İstanbul Boğazı’nın gerdanlığı olan Kız Kulesi’nin yanındaki kayalıkların üzerinde bulunan küçük bir deniz feneri Kız Kulesi Feneri. Birçok efsaneye konu olmuş Kız Kulesi’nin heybeti tarafından gölgelense de, kuleyle birlikte çok güzel bir bütünlük kurmuşlar aslında.
9 – Fenerbahçe Feneri
Türkiye’de ilk deniz fenerinin kurulması fikri, İstanbul Boğazı’nın girişinde meydana gelen bir deniz kazası sonucu gündeme gelmiş. İşte Fenerbahçe Feneri de Osmanlı döneminde inşa edilen ilk deniz feneri. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Fenerbahçe Feneri, bugün ne yazık ki bulunduğu bölgede yat limanının, kafelerin, restoranların ve askeri tesislerin arasında kalmış, fark edilebilirliğini yitirmiş.
10 – Ahırkapı Feneri
Ahırkapı Feneri, İstanbul’un Sirkeci-Yenikapı sahil yolu üzerinde bulunuyor. Ülkemizin en eski deniz fenerlerinden biri olan Ahırkapı Feneri, 29 metrelik gövdesiyle Türkiye’nin en uzun ikinci deniz feneri olma özelliği taşıyor. Yalnızlıkları ile tanınan deniz fenerlerinin aksine Ahırkapı Feneri, altından geçen karayolu trafiği ile her daim hareketli saatler yaşıyor.
11 – Yeşilköy Feneri
Her ne kadar arkasında devasa bir otel yükseliyor olsa da, estetik görüntü açısıdan ülkemizin en güzel fenerlerinden biri Yeşilköy Feneri. İstanbul Yeşilköy’de, sahilde yer alan bu harika yapı, ne yazık ki çok az kişi tarafından biliniyor. Halbuki bulunduğu rota açısından ülkemizin en önemli feneri olma özelliği taşıyor Yeşilköy Feneri.
12 – Sivrice Feneri
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Sivrice Feneri, Edremit Körfezi’ne giriş yapan gemileri selamlıyor. Sivrice Feneri’ni en ilginç kılan özelliği ise, 2009 yılından beri kütüphane olarak hizmet veriyor oluşu. Nehir, göl ve denizlerdeki fenerlerle ilgili 500 tane kitap bulunuyor Sivrice Feneri kütüphanesinde.
13 – Polente Feneri
150 yıldır Bozcaada’nın rüzgarlarına göğüs geren Polente Feneri, bakımsızlığıyla içimizi hüzünlendiriyor ilk görüşte. Deniz fenerinin hemen arkasında yer alan Bozcaada Rüzgar Gülleri, Polente Feneri’nin yalnızlığını örtüyor.
14 – Sarpıncık Feneri
İzmir’in Karaburun ilçesine 7 km mesafede bulunuyor Sarpıncık Deniz Feneri. Sakız ve Midilli Adası manzarasıyla büyüleyen Sarpıncık Feneri, 70 yıldır yön veriyor denizcilere.
15 – Hüseyin Burnu Feneri
Bodrum’un batı ucunda yer alan Hüseyin Burnu Feneri, irili ufaklı yoğun adalar grubunun bulunduğu bölgede yükseliyor. Tam karşısındaki Kos Adası’nın manzarası, ortamı daha da büyüleyici bir hale sokuyor. Bembeyaz gövdesi ve geceleri yanan sarı ışığı ile Hüseyin Burnu Feneri, denizcilerin en büyük yol göstericisi.
16 – Deveboynu Feneri
Datça’da, sarp kayalıkların üzerinde bulunuyor Deveboynu Feneri. Arkasında Knidos Harabeleri, önünde Kos Adası ve Ege’nin köpüklü denizi. Deveboynu Feneri, ülkemizin en güzel manzaralı deniz fenerlerinden biri hiç şüphesiz.
17 – Gelidonya Feneri
Antalya’nın Kumluca mevkiinde yer alan Gelidonya Feneri, sizi bir masal diyarının içine çekiyor adeta. Türkiye’nin en güzel manzaralı ve en yüksek konumdaki deniz fenerlerinden biri olan Gelidonya Feneri, yeşil ile maviyi eşsiz bir şekilde bütünleştiren manzarasıyla büyülüyor.
18 – Bababurnu Feneri
Antalya’da yer alan tüm deniz fenerlerinin sahip olduğu manzara gerçekten de çok etkileyici. Bababurnu Feneri de onlardan biri. Yapıldığı dönem oldukça yalnız olan Bababurnu Feneri, şimdilerde şehrin kötü yapılaşması arasında kaybolup gitmiş. Toros Dağları’nın yamaçlarına bakan Bababurnu Feneri, ülkemizin en bakımlı deniz fenerlerinden biri.
19 – Alanya Feneri
Alanya’nın merkezinde, küçük bir yarımadanın üzerinde bulunan Alanya Kalesi’nin içerisinde küçük bir yapı bulunuyor; Alanya Feneri. Küçük dediğimize bakmayın, kalenin surları ve ağaçları arasında kaybolmuş demek daha doğru olur. 209 metrelik kulesiyle ülkemizin en yüksek ikinci deniz feneri olan Alanya Feneri’ni denizciler rahatlıkla görebiliyorlar. Alanya, tam bir otel cenneti. Alanya otel fiyatları arasında karşılaştırma yaparak bütçenize uygun bir konaklama seçeneği bulabilirsiniz.