Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Garipçe Köyü Hakkında Merak Edilen Her Şey

Garipçe Köyü Hakkında Merak Edilen Her Şey

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 10 Ocak 2021 - 22:19
 • Son Güncellenme: 19 Mayıs 2024 - 10:45
Garipçe Köyü Hakkında Merak Edilen Her Şey

Sarıyer’den Kilyos’a doğru 10 kilometre uzaklaşınca sizi şirin bir köy karşılıyor. Rumeli Kavşağı ile Rumeli Feneri arasında konumlanan bu köy, sessiz bir ortamda tatil keyfini bizlere sunuyor. Peki burası neresi? Elbette son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Sarıyer Garipçe Köyü. Garipçe, İstanbul Sarıyer ilçesinde bulunuyor. Üçüncü köprü süreci ile birlikte bu köye de meraklar başladı. Özellikle deniz manzaralı kahvaltısı ile bir hayli ünlü. İstanbul'un şehir hayatından bunalanlar, Garipçe Köyü'ne hafta sonu kahvaltısına geliyorlar. Anlayacağınız İstanbulluların son trendi, İstanbul Sarıyer garipçe köyü.

{facility:0}

Bu ufacık ama şirin köyde birkaç restoran, bir bakkal ve bir kahve var. Deniz kenarındaki restoranlarda vakit geçirebileceğiniz gibi daha iç tarafta konumlanan 130 yıllık ahşap bir binada da kahvaltı keyfi yapabilirsiniz. İstanbul Garipçe, güzel sahili ve kahvaltı keyfi ile sınırlı değil. Garipçe’ye gelip, köy meydanında gezebilir, tepeye doğru çıkıp boğaz manzarasını izleyebilirsiniz. Köye kadar gelmişken el yapımı birkaç şey de almayı ihmal etmeyin. Hem köylülere destek olmuş hem de evinize harika lezzetler götürmüş olursunuz. O zaman önce biraz tarihi yerlerinden bahsedelim.

Garipçe Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Garipçe Köyü

İstanbul Sarıyer’e 10 kilometre uzaklıkta yer alan köy,i Rumeli kavağı ile Rumeli Feneri arasında bulunuyor. Ne yazık ki köye minibüsler gitmiyor ama otobüs seçeneği mevcut. Yenikapı-Hacıosman metrosunu kullanarak Hacıosman durağında inebilir, ardından Sarıyer'e gelebilirsiniz. Daha sonra da Sarıyer merkezden 150 ve 40 hat numaralı İETT otobüsleri ile Sarıyer Garipçe Köyü'ne ulaşabilirsiniz. Eğer kendi aracınızla gitmek istiyorsanız Sarıyer merkezden Kilyos’a doğru yol alın. Koç Üniversitesi’ne geldiğinizde Rumeli Feneri ayrımından 6 kilometre daha devam edin. Garipçe tabelası karşınıza çıkacak.

{ad:0}

Garipçe Köyü Gezilecek Yerler

garipçe üçüncü köprü

Doğası ve deniz manzarası ile kendinden söz ettirse de Garipçe Köyü, Bizans ve Osmanlı dönemine ait birçok esere de sahip. Sadece kahvaltı yapıp evinize dönmeyin. Zaten çok büyük bir yer değil. Çok rahat bir zaman dilimi içinde hepsini görebilirsiniz. Ayrıca pişman olmayacaksınız ve harika fotoğraflarınız olacak.

Garipçe Kalesi 

Garipçe Kalesi

Mesela, Garipçe Burnu’nda Garipçe Kalesi var. Burayı zamanında, Padişah III. Mustafa yaptırtmış. Mimarı ise Macar asıllı Fransız Baron Francois de Tott. Manzarasına bayılacaksınız ama ne yazık ki kale bakımsız bir şekilde kendi haline bırakılmış.

Hasan Paşa Kulesi 

garipçe uzaktan

Garipçe Kalesi'nden biraz yukarıya çıktığınızda Hasan Paşa Kulesi'ni görüyorsunuz. Harika bir boğaz manzarasına sahip. Burası da ne yazık ki bakımsız bir halde ayakta kalmaya çalışıyor. 

Rumeli Feneri Kalesi

rumeli feneri kalesi

Cenevizlilerden kalan

Rumeli Feneri Kalesi, Cumhuriyet dönemine kadar aktif bir şekilde kullanılmış çünkü stratejik konumu nedeniyle Marmara Denizi girişi, bu kale aracılığı ile kontrol edilebiliyormuş. Şu an ise kale kendi kaderine terk edilmiş. Yani bakımsızlıktan dökülüyor. Anlayacağınız Garipçe’nin tarihi değerleri gün geçtikçe yitiriliyor.

Büyük Liman

plaj garipçe

Garipçe'ye sadece kahvaltı yapmaya gelmek zorunda değilsiniz, yaz aylarında serin sulara kendinizi bırakmak için de burayı tercih edebiliriniz. Garipçe'nin Büyük Liman Koyu yüzmek için ziyaret edebileceğiniz bir yer. Yalnız Büyük Liman'a ulaşım pek kolay değil. 20 dakikalık bir patika yoldan yürümeniz lazım veyahut Sarıyer merkezden kalkan Büyük Liman motorlarına da binebilirsiniz. 

Garipçe veya İstanbul Plajı

deniz kenarı garipçe

Kahvaltı mekanlarına yakın bir noktada Garipçe Plajı bulunuyor. İstanbul Plajı da diyorlar. Giriş için bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Çok bakımlı bir yer beklemeyin ama yazın sıcağında günübirlik geziniz sırasında serinlemek fena fikir olmayabilir.

Menekşe Plajı

menekşe-plajı

Köyün güney tarafının birkaç kilometre uzağında konumlanıyor. Ayrıca Garipçe'ye kadar gelmişken Rumeli Feneri Köyü, Rumeli Feneri ve Feneryolu Kuş Gözlemevi'ni de belki gezmek isteyebilirsiniz. Garipçe'ye yakın mesafede olan bu noktalar da aklınızda olsun. Eğer fazladan saatleriniz olursa bu yakın yerleri görerek doldurabilirsiniz.

Garipçe Köyü'nde Ne Yenir?

Garipçe Köyü

Garipçe Köyü sadece gezilecek yerleri ile değil, lezzetli mutfağıyla da ziyaretçilerini cezbeden Garipçe'de, taze deniz ürünlerinin ve yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Mekanların çok olmadığı Garipçe Köyünde yine de keyifli mekanlar ve çeşitli yemekler var. 

  • Balık: Garipçe Köyü balıkçılık geleneği ile ünlü. Garipçe Köyü Asmaaltı, 130 yıllık bir ahşap binada kurulu olan mekan hem kahvaltı hem de balık menüsü ile hizmet veriyor. Taze balığın tadına bakmak için Garipçe Aydın Balık, Kaşı Kumluk Balık Lokantası veya Barınak Balıkçısı'nı tercih edebilirsiniz. Bu mekanlarda lüfer, barbunya, çupra, levrek gibi taze balıkların yanı sıra kalamar, karides, ahtapot gibi deniz ürünlerini de deneyebilirsiniz.
  • Kahvaltı: Garipçe Köyü'nde deniz manzaralı kahvaltılar da oldukça popüler. Asma Altı Kahvaltı Ve Balık Evi veya Menekşe Bahçesi'nde, yöresel ürünlerle hazırlanmış serpme kahvaltının keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Ev Yemekleri: Garipçe Köyü'nde ev yemekleri sunan mekanlar da mevcut. Qarip Restoran veya Garipçe Reis Balık Kahvaltı'da, anneanne lezzetlerini andıran ev yemeklerini deneyebilirsiniz.

Yorumlar

Emin 
13.01.2021
Güzel anlatmışsınızda köy bakımsız ve ilgisiz insanları biraz duyarsız yiyecek var meze var gazoz,meşrubat ve çaydan başka birşey yok