Hazırsanız, Gaziantep’i tarihi hamamlarıyla bu yazımızda detaylı olarak ele alalım!
{ad:0}Lala Mustafa Paşa tarafından, 1577 yılında yaptırılan bu hamam; tasarımı açısından da karakteristik bir yapıya sahip. Sivri kemerli kapısından dokuz basamak inerek girilebilen Büyük Paşa Hamamı’nın giriş yeri olan soğukluk kare planlıdır. Bu bölümün ortasında aydınlatma fenerinin olduğu bir kubbe yer alır. Soyunma kısmını takip eden koridordan ılıklığa geçilmektedir. Burası da kare planlı olup; karşılıklı iki eyvanla oluşturulmuştur. Ilıklığı takiben sıcaklık bölümü ziyaretçileri beklemektedir. Burası da mekanın tam ortasına denk gelen sekiz köşeli göbek taşının etrafında sıralanmış iki halvet ve sekiz eyvan ile oluşturulmuştur. Büyük Paşa Hamamı, günümüzde hala hizmet veren ender tarihi Antep hamamları arasındadır.
Giriş kapısı üstündeki kitabe, bizlere Hüseyin Paşa Hamamı’nın 1140 yılında yapıldığını söylemektedir. Hüseyin Paşa ile Antep Nakib-ül Eşraf Kaymakamı Hacı Mehmet tarafından yaptırılan hamam, bölgede Çıkrıkçı Hamamı olarak da adlandırılmaktadır. Gaziantep hamamları arasında en güçlü biçimde günümüze ulaşan yapılardan birisi olan Hüseyin Paşa Hamamı’nın girişi sivri kemerli bir açıklıktan gerçekleştirilmektedir. İç mekana girerken basık kemerli bir dehliz takip edilir. Soğukluk bölümü, bölgedeki diğer hamamlar gibi kare planlı ve üzeri kubbeyle örtülü biçimde tasarlanmıştır. Hamamın diğer mimari detayları da bölgedeki hamam tasarımlarına neredeyse birebir uymaktadır. Günümüzde Gaziler Caddesi’nde yer alan hamamın yapı anlamında oldukça sağlam durumda olduğu söylenebilir.
Gaziantep hamamları arasında günümüze ulaşmamış bir yapı olarak ifade edebileceğimiz Kale Hamamı’nın geçmişinin Eyyubilere uzandığı düşünülmektedir. Yıkılarak büyük bölümü toprak altında kalan Kale Hamamı’nın giriş bölümünün sivri kemerli olduğu, soğukluk alanında bir havuzun yer aldığı ve yapının üst örtüsünün kubbe biçiminde olduğu gibi detaylardan hareketle bölgenin tarihi hamam yapısının birebir kullanıldığı düşünülmektedir.
Tarihi Naip Hamamı; tekke, mescid ve türbesiyle birlikte bir külliye yapısıyla inşa edilmiştir. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Tabakhane’ye, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edildiği düşünülen yapı, en az değişikliğe uğrayarak günümüze ulaşan Gaziantep hamamları arasında başta gelmektedir. Gaziantep Kalesi’nin kuzeyinde bulunan hamamın plan düzeni Şıh ve Hüseyin Paşa Hamamları ile benzer şekildedir. Fakat bölgedeki diğer hamamlara kıyasla, göz alıcı taban döşemeleri ile dikkat çekmektedir. Taban döşemelerinde siyah, beyaz ve kırmızı renkli geometrik kompozisyonlar kullanılmıştır.
Şıh Camiisinin batısında, Hamacı ve Kepenek Mahalleleri arasında yer alan Şıh Hamamı’nın bütün bölümleri günümüze ulaşmıştır. Ortasındaki sekizgen havuzu, kubbe biçimli üst örtüsü, soğukluğun kuzeyinde ılıklık bölümünün bulunması ve su deposu ile külhanın sıcaklığın devamında yer alması gibi Gaziantep hamamları için söz konusu olan karakteristik tasarım detaylarıyla inşa edilmiştir. Bölgedeki hamamlar arasında en büyük farkı, yakınındaki türbelerden dolayı suyunun şifalı olduğuna inanılmasıdır.
Gaziantep hamamları arasında bir keşfe çıktığınızda sadece iç tasarım anlamında değil, yapı itibariyle de pek çok ortak benzerliğie sahip olduklarını görebilirsiniz. Hamamların büyük bölümü sokak seviyesinin altına inşa edilmiştir. Bunun nedenleri ise aslında çok basit.
Öncelikle bu şekilde inşa edilerek hamamların daha fazla ısınması sağlanmış, temel pratiğe dayanan bu tercihin yanı sıra fiziksel anlamda da kubbelerin beden duvarlarına yoğun baskı uygulaması nedeniyle yapıların en az hasar göreceği ön görülerek sokak seviyesinin altında inşaaları gerçekleşmiştir.
Hamamları keşfettik, peki sırada ne var? Aklınızda bu soru belirmiş olabilir. Gaziantep seyahatini şekillendirmeye devam etmek isteyenlere, Gaziantep’te Bunları Yapmadan Dönme yazımızı tavsiye ederiz!
{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}