Çorum merkezde yer alan
Çorum Müzesi, 11 Mart 2003 tarihinden bu yana aynı tarihi binada ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Geçmişi ise, çok daha eskiye dayanmaktadır. İlk olarak günümüzde kullanılmayan ilk binasında 13 Ekim 1968 tarihinde hizmete açılan Çorum Müzesi, sonrasındaki süreçte arkeolojik kazılar neticesinde elde edilen eserlerin beklenenden yoğun olması nedeniyle ihtiyacı karşılayamaz duruma gelmiştir. Ardından hastane, makine meslek yüksek okulu ve ziraat mektebi gibi farklı amaçlara dönük hizmetler sunmuş olan; 1908 – 1914 yılları arasında inşa edilen bina Çorum Müzesi’ne tahsis edilmiştir. 1989 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, 2003 yılında sona ermiş ve yapı günümüzdeki haline ulaşmıştır.
Çorum Gezilecek Yerler arasında asla atlanmaması gereken bir müzedir.
Çorum Müzesi’nde Hangi Eserler Var?
Çorum Müzesi’nde sergilenen eserler, iki genel başlığa ayrılabilir: Arkeolojik ve etnografik eserler. Peki geniş sayılabilecek bir koleksiyona sahip olan Çorum Müzesi’nde hangi eserler var, diye soracak olursanız; belli başlı önemli eserleri aşağıdaki şekilde sayabiliriz.
Bronz Kılıç
{ad:0}
II. Tuthaliya’ya ait olan, ünik dökme tekniği ile yapılan bu kılıcın dünyada eşi benzeri yok. Çorum’da yol yapım işlemleri sırasında bulunan kılıcın geçmişi 3.500 yıl evvele dayanıyor. Adak olarak sunulduğu ifade edilen kılıcın sol kenarında çivi yazısıyla Akadça lisanında ''Büyük kral Tuthaliya, Assuwa ülkesini yerle bir ettiği zaman bu kılıcı efendisi fırtına tanrısına adak olarak sundu'' yazılı. Hitit dönemine ait olan kılıcın, dünyada herhangi bir benzerinin olmaması onu eşsiz kılıyor…
Hüseyindede Vazosu
İnandık Vazosu’na yapı itibariyle benzeyen ama bilinen en eski arp motifini üzerinde bulundurmasıyla eşsizleşen bu vazo; arpın Anadolu topraklarındaki geçmişine de ışık tutuyor. Çorum Müzesi’nde sergilenen Hüseyindede Vazosu, bu mitolojik müzik aletinin Roma ve eski Yunan kültürlerinden önce Anadolu topraklarında gözlendiğinin en sağlam kanıtı olarak gösteriliyor.
Hitit Çivi Yazısı Tabletler
Ortaköy - Şapinuva kazısında bulunduktan sonra UNESCO tarafından ''Dünya Belleği Listesi'' içine dahil edilen tabletlerin yanı sıra mühür baskılı bullalar da Çorum Müzesi’ndeki önemli eserler arasında.
Çorum Müzesi Sikke Koleksiyonu
Helenistik dönemden başlamakla birlikte Roma, Bizans ve İslami dönem sikkelerini içeren geniş bir sikke koleksiyonunun bulunduğu Çorum Müzesi’nde aynı zamanda Roma dönemi cam eserleri, heykelcikler, kandiller, altın ve gümüş süs eşyaları ile Bizans döneminden eserler bulunmaktadır.
Çorum Müzesi Etnografik Koleksiyonu
Arkeolojik bölümün yanı sıra; Çorum yöresinin özelliklerini yansıtan kadın giysileri, takılar, süs eşyaları, halı ve kilimler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma silahlar, el yazması dini kitaplar, ahşap ve madeni eserler de Çorum Müzesi’nde sergilenmektedir.
Çorum Müzesi Ücretli mi?
Müzekart ile girilebilen Çorum Müzesi giriş ücreti 17,5 TL şeklinde belirlenmiştir. Aynı zamanda online bir sanal tur imkanının da bulunduğu Çorum Müzesi’ni internet aracılığıyla deneyimlemek isterseniz Sanal Müze sitesi üzerinden tıklayarak bunu yapabilirsiniz!
Çorum Müzesi Ziyaret Saatleri
Haftanın her günü açık olan Çorum Müzesi 08.30 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Covid-19 salgını nedeniyle müze ve ören yerlerinin açılış ve kapanış saatlerinde değişiklik olabildiği için, Çorum Müzesi’ni ziyaret edeceğiniz zaman 0364 213 15 68 numaralı telefondan bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Çorum Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Gülalibey Mahallesi, Cengiz Topel Caddesi’nde yer alan Çorum Müzesi, Çorum otogarına sadece 500 metre uzaklıktadır. Çorum merkeze geldikten sonra toplu taşıma vasıtasıyla Çorum Müzesi’ne kolayca ulaşabilirsiniz.
Çorum’da Nerede Konaklanır?
Çorum’da yer alan pek çok otel, doğrudan şehir merkezinde konuşlandığı için size en uygun oteli seçerek Çorum Müzesi’ne yakın bir konumda konaklama olanağı yakalayabilirsiniz.
Çorum Otelleri sayfasını inceleyerek, seyahatinizi planlamaya başlayabilirsiniz.
{search:corum-otelleri,Çorum Otelleri}