Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Gitmek İçin Can Attığımız Tatil Beldelerinin Eski İsimleri

Gitmek İçin Can Attığımız Tatil Beldelerinin Eski İsimleri

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 12 Nisan 2018 - 14:06
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 19:58
Gitmek İçin Can Attığımız Tatil Beldelerinin Eski İsimleri
Kaleleri, surları, denizi, doğası ve daha nice kendine has güzelliği sayesinde yıllar içerisinde turistik olmayı başaran şehirler, tarih boyunca pek çok farklı isimle anıldı. Topraklarında yaşayan medeniyetler ve devletler tarafından verilen bu isimler ise yıllar içerisinde evrilip bugün hepimizin bildiği halini aldı. Eğer siz de zaman zaman bizim gibi kimi şehirlerin isimlerini nasıl aldığını ve çok eskilerde hangi isimle anıldığını merak ediyorsanız, listemize mutlaka bir göz atmalısınız.
1 – Bodrum halikarnas bodrum

{facility:0} Ülkemizin güzide yerlerinden biri olan ve yazı, baharı, kışı bir başka güzel olan Bodrum nasıl Bodrum oldu? Ünlü tarihçi Heredot’a göre ilçe Dorlar tarafından kuruldu. Birkaç uygarlığın ardından bölgenin sınırlarının genişlemesinde büyük katkısı olan Megaralılar bu topraklara Halikarnassos ismini verdiler. Halikarnassos ismi Bodrum için uzun yıllar kullanıldı. Hatta ünlü yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı Antik Çağ’daki bu isminden esinlenerek yazım hayatında Halikarnas Balıkçısı mahlasını kullandı. Aziz Petrus Kalesi’nin yapımının ardından kaleden dolayı ilçenin ismi Petrium oldu. Bazı kaynaklarda Petrum ve Potrum olarak da geçen isim sonunda Bodrum adıyla anılmaya başladı.
2 – Ayvalık ayvalık eski ismi

Ülkemiz tarih boyunca pek çok medeniyetin etkisi altında kalması nedeniyle bugün sayısız kültüre ev sahipliği yapıyor. Yıllar içerisinde birbirinden farklı kültürü bünyesinde barındıran yerlerden biri de hiç şüphesiz ki Ayvalık. İlçenin isminin nereden geldiğine dair kısa bir araştırma yaparsanız onlarca isimle karşılaşabilirsiniz. Kaynaklarda yer alan bilgilere göre ilçe Antik Çağ’da yabani ayva anlamına gelen Kidonia ismiyle anılıyordu. Bu ismin bölgeye Midilli’nin Kydona köyünden ya da Girit’in Kydones bölgesinden gelenler tarafından konulmuş olabileceği düşünülen ihtimaller arasında.
3 – Fethiye fethiye eski ismi

Sık sık isim değiştiren ve bugünkü ismini günümüze çok da uzak olmayan bir tarihte alan Fethiye’nin, Antik dönemde Likyalılar’ın egemenliği altında iken adının Telmessos olduğu biliniyor. Daha sonrasında Roma İmparatorluğu’nun işgaliyle birlikte ismi uzaktaki şehir anlamına gelen Makri olmuş. Bugün yalnızca ülkemizden değil dünyanın dört bir yanından turist tarafından ziyaret edilen ilçenin Fethiye adını alması ise 1934 yılına uzanıyor. İlçe ismini 1914 yılında Teberiye yakınlarında uçağı düşürülen ve şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey’den alıyor.
4 – Kapadokya katpa tuka kapadokya

Oluşumunda bundan 60 milyon yıl önce üç ayrı dağın püskürttüğü lavların etkili olduğu Kapadokya, sahip olduğu ihtişamlı duruşuyla en çok turist çekmeyi başaran bölgelerden biri olarak ön plana çıkıyor. Her mevsimin bambaşka bir güzelliğe bürünen bölgenin isminin ise Perslerin egemenliği altındayken Farsça "Katpa Tuka" kelimelerinden meydana geldiği biliniyor. Zaman içerisinde Kapadokya haline gelen Katpa Tuka, Pers dilinde "güzel atlar ülkesi" anlamına geliyor.
5 – Silifke silifke eski ismi

Büyük İskender’in komutanlarından Selefkos Nikator’un kurduğu bir şehir olan Silifke, onun kendi adına kurduğu 9 şehirden günümüze kadar varlığını sürdürebilen tek şehir olma özelliğine sahip. Selefkos’un şehri kurması ise güçsüz durumdaki Holmi şehrini ele geçirmesi ve halkı kıyıdan içeriye bugünkü Silifke’nin olduğu yere taşımasıyla olmuş. İlk kurulduğunda "Selefkos’un Şehri" anlamına gelen Seleukia ismini almış ve zamanla ismi değişerek Silifke halini almış.
6 – Gelibolu gelibolu eski adı

Oldukça köklü bir tarihe ev sahipliği yapan ve gerek yakın gerekse eski dönemlere kadar tarih sayfalarında sıklıkla adı geçen Gelibolu, kültür turu olduğu kadar deniz tatili yapmak isteyenler tarafından da tercih ediliyor. Türk tarihi için bir destanın yazıldığı topraklar olmayı başaran ilçenin adı süreç içerisinde pek çok kez değişime uğramış ve ilk kurulduğunda Critote olmuş. Fakat daha sonrasında Yunanlılar tarafından "güzel şehir" anlamına gelen Kallipolis ismi verilmiş ve zamanla adı önce Gallipoli sonra da Gelibolu olarak anılmaya başlanmış.
7 – Sığacık sığacık eski adı

Seferihisar’ın sevimli beldesi ve Türkiye’nin ilk Cittaslow’u olan Sığacık, tatil deyice huzurdan ve sakinlikten vazgeçemeyenler için muhteşem bir alternatif. Özellikle İzmirliler için adeta bir kaçış rotası olan bu sahil kasabasının ismi hakkında ise birkaç rivayet var. Bu rivayetlerden biri Sığacık limanının denizcilere sığınak olmasından geldiği yönünde. Hatta bu adı bir gün Ege Denizi’nde dalgalarla boğuşan bir geminin bu limana sığınmasının ardından almış. Diğer bir rivayete göre ise Piri Reis’in kitabında buradan "Sivrihisar(Seferihisar’ın Osmanlı dönemindeki adı) Limanı’nda küçük bir sığlık." olarak bahsetmesinin ardında bu adı aldığı yönünde.
8 – Bozcaada bozcaada tenedos

Tıpkı tarihi kadar eski olan üzüm bağları ile gönüllerde taht kuran ve hem bahar hem de yaz mevsimlerinin en güzel geçtiği yerlerden biri olan Bozcaada’yı biz bugün bu ismiyle biliyoruz. Ancak ada bu adını Lozan Antlaşması’nın ardının Türkiye’ye bağlanması ile almış. Önceleri adaya Lefkofris ismi verildiği bilinse de bu ismin nereden geldiğine dair net bir bilgi sahibi değiliz. Daha sonrasında aldığı isim Tenedos ise Bozcaada’nın en yaygın olarak bilinen eski adı. Adanın bu adı mitolojik bir hikayeye dayanıyor. Hikayeye göre Kral Kynos’un oğlu Tenes üvey annesinin iftirası sonucu bebekken sandığın içinde denize bırakılıp ölüme terk edilmişken tesadüfen bu adaya ulaşır. Bu sebeple buraya Tenes’in adası anlamına gelen Tenedos ismi verilir.

Yorumlar

Şükrü avcı 
23.05.2021
Bence çok güzel paylaşım lar yapıyorsunuz devamını dilerim iyi geceler süper
fazlı Beşli 
21.04.2018
Tarihi bir yazı olmuş. :) Ellerinize sağlık. Güzel bilgiler içeriyor. Devamını bekleriz.
Özkan Hacıoğlu 
16.04.2018
Tarihe keyifli bir yolculuk yaptıran, çok da sevdiğim bu yerleri daha da bir anlamlı kılan çok besleyici bir yazı. Elinize sağlık.