Efsanevi mizah ustası Nasreddin Hoca'nın memleketi ve son yıllarda artan popülerliği ile Türkiye'nin gözde destinasyonlarından biri haline gelen Sivrihisar, ziyaretçilerine hem tarihi hem de kültürel zenginlikler sunan şirin bir ilçe. Gönül Dağı dizisinin çekimlerine ev sahipliği yapmasıyla da bilinen Sivrihisar, mistik atmosferi ve tarihi dokusuyla her yıl binlerce turisti ağırlıyor.Sivrihisar’da gezilecek yerler arasında Saat Kulesi, Nasreddin Hoca Anıt Mezarı ve Pessinus Antik Kenti gibi önemli tarihi mekanlar bulunuyor. Kısacası ziyaretçilerine sunduğu zengin mirası ile Sivrihisar, kültürel keşifler ve keyifli geziler için ideal bir rota. Sivrihisar’ın tüm bu cazip yönlerini ve seyahatinizi planlarken size rehberlik edecek detayları sizler için bir araya getirdik. Sivrihisar’ın büyüleyici atmosferini ve kültürel mirasını daha yakından tanımaya hazır olun!
{search:sivrihisar-otelleri,Sivrihisar Otelleri}
TRT 1'de yayınlanan ve kısa sürede büyük bir izleyici kitlesi kazanan Gönül Dağı dizisi, samimi hikayesi ve duygu yüklü sahneleriyle olduğu kadar, muhteşem doğa manzaralarıyla da dikkat çekiyor. Dizideki araç plakaları 66 olduğu için Yozgat'ta çekildiği sanılsa da, Gönül Dağı dizisi Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde çekiliyor. Dizinin ana mekanı ise Gedelli Köyü. Fakat senaryoda geçen Gedelli Köyü, Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı. Yani dizinin çekim yeri ile senaryodaki köy farklı yerlerde bulunuyor.
Eskişehir'in en güzel ilçelerinden biri olan Sivrihisar, tarihi ve doğal güzellikleri ile her yıl birçok ziyaretçiyi kendine çekiyor. Sivrihisar'a gitmek için farklı ulaşım imkanları mevcut.
Gönül Dağı dizisinin çekildiği lokasyon olmanın ötesinde Sivrihisar’da gezilip görülebilecek çok sayıda doğal güzellik ve tarihi yapı var. Peki, Sivrihisar’da ne yapılır? Sivrihisar’da gezilecek yerleri sizin için listeledik.
Eskişehir Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sivrihisar Belediyesi'nin katkılarıyla kurulan müzede, usta heykeltraş Metin Yurdanur'un 100'den fazla eseri sergileniyor. Müzeye adını veren Metin Yurdanur'un eserleri arasında Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir Paşa, Nasreddin Hoca, Karacaoğlan, Yunus Emre, balerinler, madenciler, Bektaşi Dervişi Gülbaba, Muzaffer Sarısözen, Abidin Dino, Yaşar Kemal, Alaaddin Keykubat, Nene Hatun, demirci ustası, mermi taşıyan kadınlar ve Kırkpınar Ağası Hüseyin Şahin gibi önemli isimlerin heykel ve rölyefleri yer alıyor. Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi, Alemşah Caddesi üzerinde Sivrihisar ilçe merkezine yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Surp Yerrortutyun Kilisesi'nin bahçesi ve Sivrihisar'ın kayalıkları arasında konumlanan müzeye, 10 dakikalık bir yürüyüş ile kolayca ulaşabilirsiniz
İlçe merkezinin birçok yerinde rastlayabileceğiniz tarihi evler, Sivrihisar'ın köklü geçmişine tanıklık ediyor. Zamanla yıpranan veya hasar gören bazı evler, restorasyon çalışmaları ile eski ihtişamına kavuşturulmuştur. Ahşap evlerin sıralandığı dar sokaklar ve Arnavut kaldırımlı yollar, yıllar boyunca ezgilere ve türkülere konu olmuştur. Eski dokusunu korumayı başaran bu evler, bölgenin kültürel mirasını gözler önüne gözler önüne seriyor. Sivrihisar'ın tarihi evlerini gezmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.
Alemşah Kümbeti, Selçuklu mimarisinin muhteşem bir örneğidir. 1328 yılında Melikşah tarafından şehit kardeşi Sultan Şah için yaptırılmış olan türbe. genel olarak kesme taştan inşa edilmiş, bazı bölümlerinde tuğla da kullanılmıştır. İki katlı bir yapıya sahip olan yapının alt katında mezar odası yer alırken, üst katında ise anıt bir mescit bulunuyor. Mezar odasının süslemelerinde Selçuklu motifleri göze çarpıyor. Balık, yıldız, geometrik şekiller ve çengel işlemeleri gibi motifler de dikkat çekici. Türbe yılın her mevsimi ziyarete açık.
Anadolu'nun en büyük üç kilisesinden biri olarak kabul edilen Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi (Kızıl Kilise), 17. yüzyıldan kalma bir mimari yapıdır. 1650 yılında inşa edilmiş ve 1876'da çıkan bir yangından sonra 1881 yılında restore edilmiş ve kızıl kesme taştan inşa edildiği için "Kızıl Kilise" olarak adlandırılmıştır. Kilisede çan kulesi ve batı girişinde Ermenice kitabeler bulunurken kilisenin arka tarafında bir vaftiz odası ve güney tarafında bir papaz odası yer alıyor.
Nasreddin Hoca Anıt Parkı, dünyanın en sevilen masal kahramanlarından biri olan Nasreddin Hoca'ya adanmış bir açık hava müzesidir. Sivrihisar Ulu Cami avlusunda yapılan kazılarda Nasreddin Hoca'ya ait olduğu kanıtlanan bir taş mezar bulunmuş, bu bulgu da Nasreddin Hoca'nın doğum ve ölüm yerinin Sivrihisar olduğunu doğrulamıştır. Anıt parkta Nasreddin Hoca'nın heykelleri, büstleri ve kızının mezarı da yer almakla birlikte parkta "Nasreddin Hoca Bilgi Taşları" adı verilen ve üzerine Nasreddin Hoca'nın fıkralarından ve sözlerinden alıntılar yazılmış taşlar bulunmaktadır. İlçe merkezine 2,5 kilometre uzaklıkta yer alan parka taksi, özel araç veya otobüs ile 10 dakikada ulaşabilirsiniz.
Nasreddin Hoca Anıt Evi, Sivrihisar'a gelen her turistin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Hortu köyünde bulunan ev, Sivrihisar merkezine yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sivrihisar merkezinden kalkan köy otobüsleri ile de ulaşım mümkündür. 2 katlı ve zemin - üst kat olarak ayrılan evin geniş bir avlusu bulunuyor. Çatı kısmı ise masif tomruktan yapılmış ve üzeri hasır ile örtülmüştür. Bölgede her yıl haziran ayında Nasreddin Hoca Şenlikleri düzenlenmektedir.
Sivrihisar'ın Ballıhisar köyünde ilçe merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta konumlanan Pessinus Antik Kenti (Pessinus Ören Yeri), Anadolu'nun en önemli antik kentlerinden biridir. Bölgede yapılan arkeolojik ve tarihi çalışmalara göre Pessinus, ana tanrıça olarak bilinen Tanrıça Kybele'nin en önemli tapınma alanlar arasında yer alıyor. Ana tanrıça için yapılan törenlere de ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Antik kentin yakınından geçen bir kral yolu mevcuttur. Bizans ve Roma İmparatorlukları'nın bu yolu kullandığı keşfedilmiştir ve yola dair kalıntılar bulunmuştur. Kent, Hellenistik Dönem'de onarılmış ve tiyatro salonu, meclis binası, su kanalları ve yollar yapılmıştır. 1967'den 2008'e kadar Belçika Gent Üniversitesi, 2009'dan günümüze kadar ise Avustralya Melbourne Üniversitesi bu alanda çalışmalar yapmıştır. Bölgede kazılar, 1967'den beri devam etmekte ve jazılardan çıkan eserler açık hava müzesinde sergilenmektedir.
2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine eklenen Sivrihisar Ulu Cami, Selçuklu döneminden günümüze ulaşan Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camilerinden biri. 1231-32 yıllarında inşa edilen cami, 1274 yılında bugünkü haline kavuşmuş ve 1440 yılında Hızır Bey tarafından onarılmıştır. 1485 metrekarelik bir alanı kaplayan caminin çatısını 67 ahşap direk taşır, bunlardan 19'u mermer sütun başlığına sahiptir ve dört giriş kapısı bulunan caminin duvarları kesme ve moloz taşla örülmüştür. Minberi, Horasanlı İbn-i Mehmet tarafından çivi kullanılmadan yapılmış olup, Selçuklu ağaç işçiliğinin en değerli örneklerindendir.
Ülkemizde ve Osmanlı coğrafyasında pek çok şehirde saat kuleleri bulunuyor, ancak en görkemlilerinden biri Sivrihisar’dadır. 1899 yılında dönemin kaymakamı Mahmut Bey ve Belediye Reisi Yüzügüllü Hacı Mehmet Efendi tarafından inşa edilen Sivrihisar Saat Kulesi, şehrin kuzeyindeki kayalıklar üzerinde yer alıyor. 2015 yılında Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü tarafından restore edilen ve aydınlatma çalışmaları yapılan kule, gece ışıklandırmasıyla göz kamaştıran bir görünüm kazanmıştır.
Sivrihisar Belediyesi tarafından düzenlenen Meşhur Dövme Sucuk Festivali, her yıl Şubat ayında gerçekleştiriliyor. Eğer bu dönemde Sivrihisar’da bulunuyorsanız, bu festivale katılmayı mutlaka değerlendirmelisiniz. Festivalde, Sivrihisar’ın ünlü dövme sucuklarının tadına bakabilir ve festival kapsamında düzenlenen çeşitli etkinliklere de katılabilirsiniz.
Eskişehir'in tarihi ve turistik ilçelerinden biri olan Sivrihisar'ın yemek kültürü de oldukça zengin ve lezzetli. Sivrihisar'da birçok yöresel lezzeti sunan restoranlar ve lokantalar bulunuyor. Eskişehir mutfağının öne çıkan lezzetleri arasında çibörek, kıygaşa, haşhaşlı gözleme ve balaban köfte bulunuyor. Sivrihisar baklavası ve Sivrihisar sarması, ilçeye özgü tatlar arasında yer alıyor. Sivrihisar restoranları ile ilgili detaylı bilgi için sayfamıza göz atın.
Sivrihisar’da yemek yenecek pek çok mekan bulunuyor. İşte size tavsiye edebileceğimiz bazı restoranlar ve kafeler:
Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken Sivrihisar, her bütçeye ve zevke uygun konaklama imkanı sunan bir ilçe. Tarihi atmosferi yaşamak isteyenler için butik oteller ve pansiyonlar, doğayla iç içe bir tatil arayanlar için kamp alanları ve bungalov evler, ailenizle keyifli bir konaklama geçirmek isteyenler için ise apart oteller ve kiralık evler mevcuttur. Sivrihisar otelleri arasından tercih yaparken bütçenizi, tercihlerinizi, ihtiyaçlarınızı ve ulaşım olanaklarını göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Sivrihisar'da keyifli bir konaklama geçirmenizi dileriz!