Yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneş alerjisi problemi yaşayan kişilerin sayısı artıyor. Güneş alerjisi, güneş ışığına veya diğer ultraviyole (UV) radyasyon kaynaklarına doğrudan maruz kalınması sonrasında ciltte kaşıntılı döküntüler, kızarıklık ve tahriş oluşmasına neden olan bir cilt problemi. Özellikle hassas bir cilde sahip olan kişileri çok daha fazla etkileyen UV ışınlarının ciltle doğrudan temasıyla oluşan güneş alerjisi, alerjinin türlerine göre hafif veya şiddetli olarak ortaya çıkabiliyor. meydana gelen güneş alerjisi genellikle kızarıklık, şişlik, kaşıntı, ağrı ve deri sıcaklığının artması gibi belirtiler gösteren güneş alerjisine karşı önlem olmak ve tedavi etmek mümkün. Güneş alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları sizin için bir araya getirdik.
{ad:0}Yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneşin ve yüksek sıcaklığın neden olduğu rahatsızlıklar kendisini göstermeye başlıyor. Bunlardan biri de güneş alerjisi. Güneş zehirlenmesi olarak da adlandırılabilen güneş alerjisi, güneş ışığına maruz kalınmasının sonucunda cildin alerjik reaksiyon göstermesi olarak ifade edilebilir. Güneş alerjisi, nadir görülen bir durum olsa da polimorf ışık patlaması aslında oldukça yaygın.
Genel olarak kaşıntı ve kızarıklık olarak ortaya çıkan güneş alerjisi, ayrıca ağrıya, ölçeklenmeye, kabarcıklara, ciltte lekelere, kurdeşene ve farklı pek çok semptoma neden olabiliyor. Hafif güneş alerjileri genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçse de şiddetli ve aşırı reaksiyon gösteren güneş alerjisi krem veya oral haplarla tedavi edilmesi gerekiryor. Aslında güneş alerjisini önlemenin en temel yolu güneşten kaçınmak veya güneşe çıkıldığında güneş ışınlarına karşı korunmak.
Eğer güneş alerjiniz veya duyarlılığınız varsa aşağıdaki adımları uygulayarak reaksiyonlara karşı önlem alabilirsiniz.
Güneş alerjisi UV ışınlara doğrudan maruz kalındığında ciltte meydana gelen çeşitli reaksiyonlarla kendisini gösteriyor. Alerji ellerde, yüzde ve gözde görülebiliyor. Güneş alerjisi belirtilerinin yoğunluğu güneşe maruz kalınan süre ile doğru orantılı. Güneş alerjisinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Güneş alerjisinin nedeni tam olarak belli olmasa da kalıtsal özelliklerin bu duruma etkisi olduğu söylenebilir. Cildiniz bazı maddelere temas ettikten sonra güneş ışığına maruz kaldığında alerji tetiklenebilir. Bu tür ürünler arasında en yaygın olanlar dezenfektanlar, kokular ve güneş kremlerinde bulunan bazı kimyasal maddelerdir. Dermatite sahip olan kişiler de güneş alerjisi risk grubunda yer almaktadır. Ayrıca güneşe alerjisi olan ebeveyniniz veya kardeşiniz varsa bu durum ile karşılaşma olasılığınız daha yüksektir.
Yüksek risk grubunda bulunanlar:
Güneş alerjisinin en etkin tedavi yöntemi güneşten kaçınmak veya güneşe karşı korunmak. Fakat güneş ışığıyla temas sonrası alerji meydana gelirse antihistaminik ilaçlar ve alerji giderici kremler işe yarar. Ayrıca güneş alerjisinin derecesine göre belli bir süre yanıktan etkilenen kişiye hastanede serum verilmesi gerekebilir. Ayrıca güneş alerjisinin semptomlarını azaltmak için soğuk duş da önerilebilir. Güneş alerjisi vakalarında uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde: