Güneş kremleri, güneşin zararlı etkilerinden korunmanın olmazsa olmazıdır. Gerek tatilde güneşin altında rahatça vakit geçirmek, gerekse günlük yaşamda cildimizi korumak için güneş kremini doğru seçmek büyük önem taşır. Ancak piyasada sayısız güneş kremi seçeneği bulunmakta ve bu hangi ürünün sizin için en uygun olduğuna karar vermenizi zorlaştırabilir. Güneş kreminin etkin koruma sağlamasının yanı sıra cilt tipinize uygun olması, suya dayanıklılığı ve içeriğindeki maddeler gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu yazımızda, güneş kremi seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları ele alacağız. Böylece hem sağlıklı bir cilde sahip olabilir hem de güneşin zararlı etkilerinden en iyi şekilde korunabilirsiniz. İster yoğun güneş ışığına maruz kalacağınız bir tatil planlıyor olun, ister günlük cilt bakımınız için ideal bir güneş kremi arıyor olun, bu rehber size doğru seçimi yapmanızda yardımcı olacaktır.
{ad:0}Güneş kremleri ne yazık ki pek çok kimyasal içeriyor. Özellikle içeriğindeki oksibenzon ve oktinoksat bu kremleri zararlı hale getiriyor. Oksibenzon ciltten emilerek kana karışıyor ve kansere yol açabiliyor. Son dönemde yapılan araştırmalara göre oktinoksat da tiroit hormonunu taklit edip, insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
Bu zararlı maddelerin çevreye karşı da savaşı var. Bu bileşenler zamanla insan ve denizlerde yaşayan organizmalarda birikebiliyor. Bu iki madde okyanuslardaki mercan resiflerine ve denizlerde yaşayan organizmalara zarar veriyor. Bu nedenle de pek çok yazlık bölgede bu maddeleri içeren güneş kremlerinin satışı yasaklanmış durumda. Hormonları taklit eden, kansere yol açan, çevreye ve denizlerde yaşayan pek çok canlıya zarar veren bu maddeleri içeren koruyucu ürünler, faydadan çok zarar veriyor.
UV ışınları yeryüzüne UVA ve UVB olarak ulaşıyor. UVB yaz aylarında yoğunlukta olurken, UVA ise yıl boyunca hep bizimle oluyor. Bu durumda da kullandığımız güneş koruyucu ürünün hem UVB hem de UVA’ya karşı koruma sağlaması gerekiyor. Oysa çoğu güneş koruyucu kremlerin üzerinde yer alan SPF ibaresi ürünün sadece UVB’den koruduğunu belirtiyor. Ayrıca uzmanlara göre SPF 50’nin üzerindeki kremler ekstra koruma sağlamıyor. Bu durum sadece bir pazarlama tekniği olarak ele alınıyor.
Ayrıca bilimsel çalışmalara göre SPF’li ürünler çok hızlı kana geçiyor, hatta idrarda ve anne sütünde bile tespit edilebiliyor. Sprey ürünlerde ise kimyasallar solunum yoluyla vücuda girebiliyor ve tüm bunlar sağlığımız için tehdit oluşturuyor.
Güneşten korunmaya çalışırken kendimize ve çevreye zarar vermemek için organik sertifikalı ürünler kullanmaya özen göstermek şart. Bu ürünler kimyasal içermediği için toksik etkilere sebep olmuyor. Organik kremler cildin nefes almasını sağlıyor, üretimi ve tüketimi esnasında çevreye ve canlılara zarar vermiyor ve cildi besleyip nemlendiriyor.
Güneş kremi seçerken geniş spektrumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bu kremler hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlıyor. Güneş koruyucu seçerken sprey değil de krem formunu almak çok daha faydalı. Sprey ürünler solunum yoluyla ciğerlere girebiliyor.
Krem, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlamalıdır. UVA ışınları cildin erken yaşlanmasına sebep olurken, UVB ışınları yanıklara ve cilt kanserine yol açabilir.
SPF (Sun Protection Factor), güneş kremi uygulandığında UVB ışınlarına karşı ne kadar koruma sağladığını gösterir. Günlük kullanım için en az SPF 30, yoğun güneş ışığına maruz kalınacak durumlar için ise SPF 50 veya daha yüksek bir koruma tercih edilmelidir.
Özellikle yüzme, spor yapma veya terlemeye yol açacak aktiviteler sırasında suya ve tere dayanıklı güneş kremleri tercih edilmelidir.
Kuru ciltler için nemlendirici özellikli, yağlı ciltler için matlaştırıcı veya yağsız formüller, hassas ciltler için ise parfüm ve alkol içermeyen, hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir.
Zararlı kimyasallar içermeyen, doğal ve organik içerikli güneş kremleri daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Oxybenzone ve octinoxate gibi cilt ve çevre için zararlı olabilecek maddelerden kaçınmak önemlidir.
Güneş kremlerinin etkinliği zamanla azalabilir. Satın alırken son kullanma tarihine dikkat edilmelidir
Çevre ve insan sağlığı için çalışmalar yapan, bağımsız bir kuruluş olan Environmental Working Group (EWG) her sene piyasadaki tüm güneş kremlerini inceleyip, bu kremler hakkında bir rapor hazırlıyor. EWG bu raporunda, kremleri içeriklerine göre puanlıyor. Güneş kremi almadan önce bu kuruluşun web sitesine bakmanızda fayda var.
Güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmak için yoğun öğle güneşinde (11.00 - 15.00 saatleri arası) dışarı çıkmaktan ve güneşlenmekten kaçınmak gerekiyor. Güneşte kalma süresi uzatılmadan, yeterli miktarda ve güneşe çıkmadan 15-30 dakika öncesinde güneş koruyucu sürülerek zararlı ışınlardan korunmak mümkün. Çevre ve insan sağlığını korumak bizim elimizde. Bunun için yapmamız gereken sadece araştırma yapmak ve uygun önlemleri almak. Böylece hem kendi sağlığımızı hem de çevremizi zararlı maddelere karşı koruyabiliriz.
Güneş yanığı gerçekten çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Önlemleri aldıktan sonra da bilinmesi gereken şeyler var. Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? başlıklı blog yazısından bunları öğrenebilirsiniz. Ek olarak Güneş Çarpması Nedir, Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir? rehberi de sizler için çok faydalı olabilir.