Etrafa yayılan kızıl ışık huzmelerinin oluşturduğu görsel şölenden etkilenmeyenimiz var mıdır acaba? Ufuk çizgisini yarılayan güneş, yepyeni umutların habercisi edasıyla batarken, yıldızların parlaklığına bırakır geceyi. Günbatımları çok güzeldir, çünkü çok kısa sürer. Henüz seyrine doyamadan bir bakmışız gözden kaybolmuş, başka diyarları aydınlatmaya gitmiş. Ülkemizde bazı noktalar var ki, güneş tüm güzelliğini o topraklara yansıtıyor gibidir adeta. Sizin için sıraladığımız bu rotalara yolunuz düştüğünde, günbatımını izlemeden ayrılmayın oralardan.
{ad:0}Zonguldak’ın şirin beldesi Filyos, masmavi denizi, eşsiz doğal güzellikleriyle Karadeniz’in saklı kalmış yeryüzü cennetlerinden biri. Tüm bu doğal güzelliklere 3 bin yıllık tarihi bir doku eşlik ediyor Filyos’ta. İçinde bulunduğunuz atmosferi siz düşünün artık. Filyos, ülkemizde güneşin battığı en güzel yerlerden biri. Kumsalda oturup ufka gözlerinizi dikin ve karşınızdaki kızıl manzaranın tadını çıkarın.
Ülkemizin en batısı olan Gökçeada, güneşin en son battığı yer aynı zamanda. Dolayısıyla buradaki günbatımı manzarası doyumsuz bir güzellikte. Homeros’un İlyada Destanı’nı okuyanlar bilirler, Deniz Tanrısı Poseidon’un mekanıdır İmroz Adası, yani Gökçeada. Güneşin kızıl parıltısının denize düştüğü en güzel seyir noktası ise İncirburnu tarafı. Ancak siz Gökçeada’da günbatımını izlemek isteyin yeter, adanın dört bir yanından güneşi selamlayabilirsiniz.
Birinci derece doğal sit alanı ilan edilen Gemiler Adası, Fethiye’nin en güzel rotalarından biri. Bizans döneminde yerleşim alanı olduğu için ada üzerinde pek çok kilise kalıntısı bulunuyor. Zaten o dönemlerde ismi Aziz Nikola’ymış Gemiler Adası’nın. Bölgedeki en iyi günbatımı manzarası da Gemiler Adası’nda. Fethiye’ye 9 km uzaklıkta olması gözünüzü korkutmasın. Ölüdeniz ya da Gemile Koyu’ndan rahatlıkla ulaşabilirsiniz buraya.
İzmit’in eski bir balıkçı kasabası olan Kerpe, adeta bir heykeltıraşın elinden çıkmışa benzeyen kayalıkları ile muhteşem bir atmosfere sahip. Her bir köşesinden sürpriz bir doğal güzelliğin fışkırdığı Kerpe, ülkemizin en güzel günbatımı manzarasına da ev sahipliği yapıyor. Özellikle güneş batarken balık tutanların siluetleri ayrı bir görsel şölen oluşturuyor Kerpe’de. Yolunuz bir gün Kerpe’ye düştüğünde, günbatımının yarattığı o eşsiz kızıl manzarayı görmeden dönmeyin sakın.
Belki de ülkemizin en farklı atmosferine sahip yerlerinden biri Nemrut Dağı. İlginç tarihi yapılara ev sahipliği yapan Nemrut Dağı, tarihten bir sahnenin gözlerinizin önünde yeniden canlanması gibi adeta… Nemrut Dağı’nda gün doğumu da, günbatımı da ayrı bir güzelliğe sahip. Herkesin bu görüntüye şahit olup, güneşi bir de Nemrut Dağı’ndan avuçlaması gerekiyor. İçinizdeki duygu patlamasına engel olamayacağınız bir günbatımı manzarası var Nemrut’un.
Kendinizi masal kahramanı gibi hissedebileceğiniz bir yer Kapadokya. Gizemli ve sürpriz bir coğrafyanın üzerinde yükselen peribacaları ile gökleri süsleyen balonların ahenkle dans ettiği bir tarih yuvası. Kapadokya’da güneş öyle nazlı bir edayla batıyor ki, insan günbatımı sonsuza kadar sürsün istiyor. Panoramik Tepe, şarabınızı alıp huzurla bu eşsiz manzarayı izleyebileceğiniz bir seyir noktası Kapadokya’da. Dilerseniz Kapadokya Balon Turu ile de bu muhteşem manzaraya daha yakından bakabilirsiniz elbette.
Çeşitli rivayetlerden ötürü ismi bu şekilde kalmış olsa da, cennet gibi bir yer Şeytan Sofrası. Manzara gerçekten muazzam. Diğer rotaların aksine, Şeytan Sofrası bir hayli popüler zaten. Ayvalık tatillerinde, özellikle günbatımına doğru ziyaret edilmesi gerektiği pek çok insan tarafından biliniyor artık. Dolayısıyla da kalabalık biraz canınızı sıkabilir. Şeytan Sofrası, günbatımı sonrası güneşin alkışlandığı tek yer olsa gerek aynı zamanda.
Eski Myndos kenti kalıntıları ile iç içe yaşayan bir tatil cenneti Gümüşlük. Bodrum Yarımadası’nın batı ucunda, yeşil ile mavinin eşsiz bir şekilde bütünleştiği yerlerden biri. Bodrum’un nadide incisi Gümüşlük, büyüleyici atmosferiyle ayrılmak istemeyeceğiniz bir yer. Ülkemizde güneşin en güzel battığı yerlerden biri aynı zamanda Gümüşlük. Gümüşlük’ün tepesinde, sırtını büyük bir kaya yamacına dayamış olan Karakaya Köyü ise, Gümüşlük’te günbatımını izlemek için ideal seyir noktalarından biri.
Deniz üzerindeki bir kayalığa kurulmuş olan Kızkalesi, Mersin’in simgesi haline gelmiş durumda. Kızkalesi Deniz Kalesi’ne ulaşım balıkçı motorlarıyla sağlanıyor. Kışın bir türlü gelmediği, neredeyse kasım ayına kadar denize girilebilen bir yer olan Kızkalesi’nde yapılacak en güzel aktivitelerden biri de günbatımını izlemek. Güneş yavaş yavaş ufuk çizgisinde kaybolurken, kızıl renkli ışık huzmelerinin kalenin arkasından denize yansıması hafızalarınızdan silinmeyecek bir görüntü.
Bazı yerler vardır, anlatılmaz yaşanır derler. Bozcaada o yerlerden biri. Adada günbatımını izlemek de tarif edilmez bir duygu. Zaten günbatımı turları bile düzenleniyor. Eskiden Bozcaada Rüzgar Gülleri’nin olduğu bölgede izlenebiliyordu güneşin batışı. Maalesef yasaklamışlar. ‘Bozcaada Günbatımı’ tabelalarını izleyerek seyir noktasına ulaşabilirsiniz. Kurulmuş kameralar, fotoğraf makineleri, yerlere serilmiş kilimler ve şarap kadehleri eşliğinde uğurlayabilirsiniz güneşi Bozcaada’da.
Her adımda özgürlüğü hissedeceğiniz bir yer Kaş. Her köşesi ayrı bir olağanüstü. Kaş’a ayak basan nedense bağlı kalıyor buraya. Bir kere daha yaşamak istiyor o şahane atmosferi. Kaş Antik Tiyatrosu’nda günbatımı izlemek Kaş’ta yapılması gereken şeylerden biri. Tarihle iç içe bir ortamda içkinizi yudumlarken karşınızda beliren manzara gerçekten de muazzam.
İstanbul’un tüm güzelliği karşınızda Otağtepe’de. Instagram’da sık sık karşımıza çıkan bu olağanüstü yer, fotoğrafçıların da göz nuru. Otağtepe’de manzara her daim muhteşem. Ancak güneşin İstanbul Boğazı’nın ardına gömüldüğünü görmek ayrı bir güzel.