Türkiye’nin her köşesi adeta bir gastronomi cenneti. Farklı lezzetleri bünyesinde barındıran ülkemizde, bölgelere göre ön plana çıkan belli yemek türleri mevcut. Özellikle görsel bir şölen sunan Güneydoğu Anadolu mutfağında damakları şenlendiren lezzetleri bulabilirsiniz. Güneydoğu Anadolu denildiğinde akla ilk gelen belli şehirler ve öne çıkan lezzetler bulunuyor. Bölgedeki şehirlere göre en sevilen yemek seçeneklerini sizler için listeledik.
{ad:0}Beyran denildiğinde akla ilk gelen şehir Gaziantep oluyor. Gaziantep’te yaşayanlar için güne sıcak bir beyran ile başlamak adet olarak yerine getirilen bir alışkanlık. Özellikle şehri ziyarete gelenler sabahın ilk saatlerinde lezzetli bir beyran içmek için en iyi mekan arayışına giriyor. Kuzu etinin uzun saatler boyunca pişmesiyle ilk yolculuğuna başlayan beyran tam bir şifa deposu olarak karşınıza çıkıyor. Haşlanan beyran sunum aşamasında bol sarımsak ve baharatlarla birleşerek adeta görsel bir şölene dönüşüyor. ''Gaziantep’te Nerede, Ne Yenir?'' yazımızı okuyabilirsiniz.
Cartlak kebabı, Diyarbakır’ın en meşhur lezzetleri arasında ilk sırada yer alıyor. Farklı sakatatların kebap haline gelmesinden oluşan bu lezzet, özellikle sakatat sevenlerin tercih ettiği bir yemek. Cartlak kebabı içerisinde kuzu ciğeri, böbrek, dalak gibi farklı sakatatları barındırıyor. Bu kebaba son dokunuşu yapan ve asıl maharet olan ise gömlek giydirme işlemi. Kebabın dışına sarılan gömlek ayrı bir lezzet sunuyor. Diyarbakır’a yolunuz düşerse kendinize en güzelinden bir cartlak kebabı ısmarlamayı unutmayın. Şehirde keşfedilmeye bekleyin pek çok noktayı görmek için kısa bir tatil kaçamağı yapabilirsiniz. Zevkinize en uygun Diyarbakır Otel seçenekleri için Neredekal.com listeleme sayfalarına göz atabilir, Diyarbakır Gezilecek Yerler’i Keşif Rehberi’mizden okuyabilirsiniz.
Ciğeri sevmeyenlerin dahi bayıldığı bir lezzet Şanlıurfa ciğer kebabı. Bu lezzet şimdiye kadar yediğiniz tüm ciğer kebaplarını size unutturabilir. Minik küpler halinde doğranan ciğerler şişlere dizilerek odun ateşi ile buluşmak için yola çıkıyor. Odun ateşinde ağır ağır pişen ciğer kebap sunum esnasında közlenmiş sebzeler, soğan, lavaş ve tabi ki acı biberli buluşuyor. Dürümünüzü sararak bu leziz ciğer kebabının tadını çıkarabilirsiniz. Şanlıurfa’ya özgü lezzetlere ve daha fazlasına doymak için şehirdeki kalış sürenizi uzatabilir, Keşif Rehberi’mizde bulunan Şanlıurfa Gezilecek Yerler listesine göz atabilirsiniz.
Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, her yerde mutlaka meşhur bir çiğ köfteci bulursunuz. Ancak ülkenin en meşhur çiğ köftesi nerede derseniz cevap kesinlikle Adıyaman olacaktır. Her yörede farklı bir yoğurma şekliyle karşınıza çıkan çiğ köftenin en özel halini Adıyaman’da bulabilirsiniz. Buradaki çiğ köftelerin en önemli özelliği bulgurla yoğruluyor olması. Bir de çiğ köftenin yapıldığı ana denk geldiyseniz Adıyaman usulü çiğ köfteye bayılabilirsiniz. Şehrin ön plana çıkan daha fazla lezzetini tatmak için Adıyaman Gezi Rehberi’mize göz atabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin meşhur lezzetlerinden biri içli köfteler. Her yörede içli köfteler farklı içerik ve adlandırmalara sahip olabiliyor. Mardin’de ise halk arasında içli köfte irok adıyla biliniyor. Burada içli köfte kızartılarak servis edilen bir lezzet. İçeriği ve baharatları aynı olsa da, dileyenler irice dövülmüş ceviz ekleyerek içli köfte hazırlayabiliyor. Mardin Gezilecek Yerler söz konusu olduğunda oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Mardin Gastronomi Rehberi’mize göz atarak Mardin’in eşsiz lezzetlerine doğru yola çıkabilirsiniz.
Siirt’in en meşhur ve sevilen lezzetlerinden biri olan perde pilavı zahmetli yapım aşamalarıyla biliniyor. Pilavın dışına kaplanan hamur ve bademler ise perde pilavını arşa taşıyor. Zengin içeriğiyle dikkat çeken bu pilav dolmalık fıstık, kuş üzümü ve tavuğun yoğun olduğu bir lezzet olarak sizi karşılıyor. Siirt’e özgü lezzetleri yerinde demek ve şehri gezmek için en iyi Siirt Otel seçeneklerine Neredekal.com üzerinden ulaşabilirsiniz.