Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Hafta Sonu Tatil Önerisi: Amasya'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri

Hafta Sonu Tatil Önerisi: Amasya'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 18 Ocak 2017 - 15:52
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 19:48
Hafta Sonu Tatil Önerisi: Amasya'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri
Uğruna dağların delindiği Şirin’in ve uğruna ölünen Ferhat’ın memleketi Amasya. Dünyada kavuşamayan ama bir yerlerde mutlaka buluştuklarına inandığımız bu aşıkların mezarının arasındaki kara çalı da, sanırsak dünyadaki tüm kötülüklerin ilham dikeni. Köklü tarihinin büyüsüyle gezeceğiniz şehirde havaya sinmiş bu efsane aşkı içinize çekin ve çoktan göçüp gitmiş olsalar da namı kalmış kralları yad edin. Şehzadeler şehri olarak nitelendirilen Amasya, Anadolu’nun en güzel kentlerinden biri şüphesiz. Tarihin gölgesini tüm şehrin üzerinde hissedebilmek mümkün. Tepelerin yamaçlarından bizlere göz kırpan kral mezarları, büyüleyici güzellikleriyle sıralanmış tarihi evleri, şehri ortadan ikiye ayıran Yeşilırmak’ın sükuneti ve leziz mutfağı ile Amasya, herkesin bir an önce keşfetmesi gereken yerlerden biri. Bunun için yalnızca bir hafta sonunuzu ayırmanız yeterli. Biz de sizler için 48 saatlik bir zaman dilimini kapsayan adım adım bir Amasya rehberi hazırladık.

1. Gün: Yola Çıkış ve Amasya'da Konaklama

amasya turu

{facility:0} Cuma akşam ya da izin alabiliyorsanız öğlen saatlerinde ofisten çıkın ve doğruca havalimanına gidin. Amasya’ya sürüş mesafesindeyseniz doğrudan yola da çıkabilirsiniz. İstanbul’dan Amasya, uçakla yaklaşık 1 saat sürüyor. Amasya Merzifon Havalimanı ile Amasya Merkez arası ise 47 km. Bu noktada havalimanından araba kiralamanızı tavsiye ediyoruz. Hem bu sayede daha konforlu bir seyahat geçirmiş olursunuz. Araba kiralamaya bütçe ayırmak istemiyorsanız, konaklama yapacağınız otelin transfer hizmeti olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Geriye taksi ve şehir içi toplu ulaşım araçlarından başka seçenek kalmıyor.

Amasya’da konaklama yapabileceğiniz çok sayıda alternatif yer alıyor. Bizim önerimiz ise Amasya Merkez’de konaklamanız yönünde olacak elbette. Hatta bütçeniz uygunsa, otel ya da pansiyon olarak hizmet veren tarihi konaklar, farklı atmosferleriyle size Amasya’nın dokusunu bir hayli hissettirecektir. Amasya otelleri arasında seçim yapmakta zorlanabilirsiniz, bu noktada ayırdığınız bütçeye göre de bir alternatif seçebilirsiniz.

{product:20657}

Akşam otelinize yerleştikten ve yemeğinizi yedikten sonra, şöyle çevreyi turlayabilirsiniz. Otel çalışanlarından bölge hakkında birkaç bilgi de edinebilirsiniz. Sonrasında da yarının uzun bir gün olacağını anımsayıp, erkenden uyku moduna geçin deriz.

{ad:0}

2. Gün: Tarihin İzinden Amasya'yı Keşfetmek

amasya turu

Sabah erkenden kalkın. Zamanınız az, gezilecek yerler ise çok. Otelinizde güzel ve doyurucu bir kahvaltı yapın. Kahvaltının ardından ilk durağınız Amasya Arkeoloji Müzesi. Roma dönemi, Frig, Hitit ve Tunç Çağı gibi tam 13 farklı medeniyetten eserler sergileniyor müzede. Lahitlerden takılara, mühürlerden sikkelere, cam ürünlerden ikonalara, kandillerden çeşitli silahlara ve el yazması kitaplara kadar ilginizi çekecek birçok eser mevcut Amasya Müzesi’nde. Müzenin en can alıcı eserlerinden biri ise ikinci katta sergilenen 14. yüzyıl mumyaları hiç şüphesiz. Müzenin bahçesinde de en az içeridekiler gibi ilgi çekici eserler bulunuyor. Aslında 1925 yılında açılsa da müzenin bugünkü binasına yerleşmesi 1980’leri bulmuş. Bir şehir serüvenine katılacağınız müzeyi Müzekart’la veya 10 TL ödeyerek her gün gezebiliyorsunuz. {product:47458}

Müze ziyaretiniz sonrasında Amasya’nın görülmesi gereken yerlerin başında gelen II. Beyazıt Cami ve Külliyesi’ne gidin. 1485 yılında yapılmış olan külliyenin içerisinde yer alan camii, mimari açıdan dönemin en önemli örneklerinden birini teşkil ediyor bu cami. II. Bayezid’in talimatıyla şehrin sancak beyi Şehzade Ahmed’in 1486 yılında yaptırdığı eser imaretler, medrese, şadırvan, türbe ve çeşmeleriyle büyük bir külliye. Bahçesinde göreceğiniz çınar ağaçları ise caminin yapımına başlanırken dikilmiş olup 500 yaşındalar. Avludaki Amasya Minyatür Müzesi’ni gezebilir, ibadete açık camide namaz kılabilirsiniz.

amasya turu

Şehri ikiye bölen Yeşilırmak nehrinin kıyısındaki Şehzade Yolu’nda yürüyün. Yol boyunca karşınıza çıkan şehzadelerin büstleri hayranlık uyandırıyor. Bilindiği gibi bu şehzadeler, Osmanlı döneminde eğitim için Amasya’ya gönderilmişler. Ayrıca Ferhat ile Şirin’in dillere destan aşklarını simgeleyen çeşme ve heykeller de göz kamaştırıyor.

amasya turu

Artık karnınızın acıkmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Yemek için bizim önerimiz Amaseia Mutfağı olacak. Burada şehrin en has yöresel yemeklerini deneyimleyebilirsiniz zira. Yemeğinizin ardından ise Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olma özelliği taşıyan ve açık avlulu bir medrese olan Bimarhane (Darüşşifa)’yi görün.

amasya turu

Günün son durağı ise Amasya Kalesi olacak. 4 adet kapısı olan kalenin içinde sarnıç, su kuyusu ve zindanlar yer alıyor. Sayarken nefesinizin kesileceği yüzlerce basamak çıkıp ulaşacağınız kalenin, 700 metre yüksekteki manzarası her yorgunluğa değer. Amasya Kalesi, tarihi Romalılarla başlayan bir zaman yorgunu. Cenevizliler, Bizanslılar, Selçuklular ve en son olarak da Osmanlılar döneminde kullanılmış. Tabii gelinen yol çok uzun olunca da birçok kez restore edilerek yenilenmiş. İçinde Osmanlı’dan kalan hamam kalıntıları, sarnıçlar, burçlar ve Pontus Kral Mezarları ile karşılaşacağınız kale, pembe kiremitli Amasya evlerinin arasından süzülen Yeşilırmak’ı izlemek için en güzel seyir yeri. 2013’den bu yana UNESCO Geçici Miraslar Listesi’nde bulunan Amasya Kalesi, üzerinde bulunduğu dağın adı olan Harşena Kalesi olarak da biliniyor. Oldukça yorucu bir gün oldu ancak dolu dolu geçirdiniz. Şimdi otele gidip, akşam yemeğinizi yiyip dinlenmeniz gerekiyor. Yarın dönüş yolu ne yazık ki ancak görmenizi istediğimiz bir yer daha var.

3. Gün: Amasya'da Son Saatler ve Gezilecek Yerler

amasya turu

Sabah erkenden kalkın, eşyalarınızı toplayın ve otelden çıkışınızı yapın. Son olarak Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi'ni ziyaret ederek tarihimizde tıp alanında ne büyük başarılar elde ettiğini öğrenin. Tıp ilminin duayenlerinden olan Sabuncuoğlu Şerefeddin ismini duyanlar, bilenler oldukça az olsa da, tedavi yöntemleriyle ilgili 3 önemli eser yazan, 85 yaşında yazdığı kitabı tarihteki ilk deneysel eser olan çağının en büyük alimlerinden biri o. Kitabında anlattığı ve parmağını engerek yılanına ısırtarak yaptığı deney kendi hayatını riske atmış ve tıbbın gelişimine büyük katkıda bulunmuş. amasya turu

Müzeye ismini veren bilgeden bahsettikten sonra biraz da müzenin insana kattığı bilgelikten bahsedelim. Şimdi müze olan eskilerin Darüşşifası taş binanın odalarında 7 asır önce müzik ve su sesi eşliğinde her türlü hastalığa, özellikle de akıl hastalıklarına derman aranıyormuş. Bu anlamda Anadolu’nun ilk sıra dışı hastanesi olan bu binadan ayrıldıktan sonra tüm Amasya’yı panoramik olarak görebileceğiniz Çakallar Tepesi’ne çıkın ve Yamaç Bistro isimli mekanda enfes bir açık büfe kahvaltı edin manzaraya karşı. Kahvaltınızın ardından, merkezden ayrılmadan önce Çörekçi Galip’ten Amasya çöreği alın. Amasya’nın çöreğinin bir hayli meşhur olduğunu belirtelim. {product:18945}

Havalimanına gitmeden önce eğer vaktiniz varsa, eşsiz bir doğal güzellik olan Borabay Gölü’nü de görmenizi tavsiye ediyoruz. Amasya’nın Taşova ilçesi sınırlarındaki göl, şehir merkezine de 63 km uzaklıkta. Deniz seviyesinden 1050 metre yüksekte bulunan vadi içindeki bu güzelliği keşfedebileceğiniz en güzel zamanlar da elbette ki ilk ve sonbaharlar! Etrafında yürümek, kamp ve piknik yapmak, ya da hiç bir şey yapmadan sessizce oturup zümrüt yeşili suyunu izlemek kendinize yapacağınız en şifalı terapilerden. Borabay çok büyük bir göl değil, 300 metre boyunda ve bazılarının nesli tükenmek üzere olduğu çeşit çeşit ağaçlarla çevrili. Bu ağaçların suya yansımasındaki güzelliğin ona armağanı bir diğer isim de ‘Aynalı Göl’. Göl kenarında birkaç fotoğraf çektikten sonra artık geri dönüş yoluna koyulabilirsiniz.

Amasya'da Bunları Yapmadan Dönme Dediklerimiz

amasya turu

Elbette ki minik ve kırmızı, bol sulu meşhur Amasya elmasını yemeden, satın almadan ve Amasya’nın gece manzarasını görmeden dönmeyin. Kral Kaya Mezarları ve Yalıboyu Evleri’nden süzülen renkli ışık huzmeleri aklınızı başınızdan alacak kadar güzel görünüyor. M.Ö. 333 – M.S 26 yılları arasında ‘buralar benden sorulur’ buyuran Pontus kralların yattığı yerler olan Amasya Kaya Mezarları, dünyanın en büyük anıtları arasında kendine sağlam bir yer bulmuş. Sebep kralların hep yüksekten bakma egosu mu, yoksa ‘ya mezarımı soyup her şeyimi alırlarsa’ korkusu mudur bilinmez, mezarların hepsi ırmak seviyesinden 100 metre yükseğe, ulaşması zor yerlere oyulmuş. Amasya’da Harşena Dağı eteklerindeki 21 mezarın en dikkat çekenleri ise Büyük Kral Mezarı’yla Kızlar Sarayı’ndaki Üçlü Kral Mezarları. Öldüklerinde tüm dünyalıklarıyla gömülen krallar ahirette yine zengin uyanacaklarına inanırlarmış. Fakat ne yazık ki mezarları soyulmuş.

amasya turu

Amasya’nın en fotojenik köşelerinden biri olan Yeşilırmak kıyısındaki bu Yalıboyu Evleri ise çoğu restoran, otel ve kafeye dönüştürülmüş tarihi Osmanlı evlerinden oluşuyor. İçlerinden en çok ziyaret edilip, en çok çok fotoğraf çekilenleri ise Hazeranlar Konağı ve Şehzadeler Müzesi. Bazıları eski olsa da restore edilmiş binaların çoğu 19. Yüzyıldan kalmış. Bağdadi ve Hımış denilen mimari tekniklerle yapılmış olan evlerin düzeni ise bitişik nizam olarak planlanmış. Hepsi avlulu veya bahçeli olan bu evlerin çoğu iki katlı ve ikinci katı da cumbalı. Amasya’nın tarihsel kimliği tam da budur diyeceğimiz Yalıboyu Evleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koruması altında.

Not: Seyahatinize çıkmadan önce mutlaka Amasya hava durumunu kontrol edin. Yağış olasılığına karşı şemsiye, yağmurluk gibi eşyalarınızı yanınızda götürün. Rahat ve su geçirmeyen ayakkabılar tercih edin. Son olarak, fotoğraf makinenizi ve yedek pillerinizi yanınıza almayın unutmayın. Şimdiden keyifli bir hafta sonu tatili geçirmenizi dileriz.

Amasya’da Nerede Kalınır?

Hafta Sonu Tatil Önerisi: Amasya'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Amasya, tarihin izini sürebileceğiniz kültürel bir gezi rotası. Doğal güzelliklerinden ziyade, zamanda yolculuk yapmak için birebir. Bu nedenle 2 ya da 3 kişi için ideal bir rota olacağı kanısındayız. Sevgiliniz ya da eşinizle de harika bir hafta sonu geçirebilirsiniz Amasya’da. Birbirinden güzel butik otellere ve pansiyonlara ev sahipliği yapan Amasya’da her bütçeye ve zevke hitap eden tesis bulmak oldukça kolay. Siz de Neredekal.com üzerinden Amasya Otelleri’ni listeleyebilir, Amasya tatilinizi unutulmaz bir seyahate dönüştürebilirsiniz. {search:amasya-otelleri,Amasya Otelleri}

Yorumlar

Sukran Dogrucan 
24.01.2017
Merzifon uçuşları 23.15’te Atatürk Havalimanı’ndan kalkar, sabah 06.00’da geri döner.
Buket 
24.01.2017
Teşekkürler, güzel olmuş.
Yasemin 
23.01.2017
Güzel anlatılmış, tek ekleme yapmak istediğim nokta akşam otele hemen kapanmayın. Amasya’nın akşam manzarası harikadır, masal kentlerini andırır. :) Akşam manzarasını daha net görmek için Çakallar’da bir kafeye, örneğin Vadi Park veya Seyir Cafe’ye gidin. Lüks kafeleri seviyorsanız Yamaç Bistro size daha uygun olacak. Kalabalıksanız semaver isteyin, çay eşliğinde manzarayı izlemenizi öneririm.
Gülgün Üçkardeş 
23.01.2017
2017 hafta sonu gezilerimden bir Amasya olacaktı. Benim için çok faydalı oldu, teşekkürler. :)
Devrim göçmen  
21.01.2017
Süper bir bilgilendirme olmuş gerçekten. Resimler ve gezilecek yerleri o kadar güzel anlatmışsınız ki, yarın sabah ilk işim uçak bileti araştırmak. Sağlıcakla kalın.