{ad:0} Bölgeye gitmeden önce bilmenizin avantajınıza olacağı pek çok konu var. Detaylara inmeden önce, genel hatları ile bahsetmek gerekirse; Kartalkaya nerede bakıldığında Bolu il sınırları içerisindeki Köroğlu Dağları’nda konumlanan Kartalkaya Kayak Merkezi, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok şehre yakınlığı ile önem kazanıyor. Örneğin, İstanbul Kadıköy ile arasında yaklaşık 288 km varken bu mesafe Ankara’dan yola çıkacaklar için ortalama 178 km’ye düşüyor. Bununla beraber, Kartalkaya – Bolu arası ise ortalama 38 km’lik bir mesafeye sahip. Hem kış turizmi hem de doğa sporları açısından zengin bir bölge olduğu için de yerli – yabancı sayısız turiste ev sahipliği yapıyor.
Bölge kış turizminin bir parçası olduğu için, gidilecek zamanı da iyi seçmek ve olumsuz doğa şartlarına yakalanmamak önem kazanıyor. Yarı ılıman bir iklime sahip olan Kartalkaya’nın sezonu genellikle aralık ayı itibarıyla başlıyor ve mart ayına kadar aralıksız bir şekilde devam ediyor. Bu yaklaşık 4 aylık zaman aralığı içerisinde kayak başta olmak üzere bölgedeki tüm spor aktivite ve imkânlarından yararlanmak mümkün. Çam ve gürgen ağaçları ile meşhur olan bölge, bu açıdan eşsiz kış manzaraları ile de gidenleri kendisine hayran bırakıyor. Bölge, özellikle ara tatil dönemlerinde de çocuklu ailelerin sık tercih etmesi ile de rağbet görüyor. Lapa lapa karın altında sayısız aktivite ve eğlence ile yeni yıla girmek için yılbaşını da Kartalkaya’da geçirmek mümkün.
Bolu Merkez ile Kartalkaya Kayak Merkezi arasında yaklaşık 39 km’lik bir mesafe var. İstanbul’dan ise özel aracınızla yaklaşık 3,5 saatte kayak merkezine varmanız mümkün. İstanbul’dan gelirken Anadolu Otoyolu/O-4/E80 ve Kuzey Marmara Otoyolu/O-7 üzerinden farklı rotalar aracılığıyla gelebilirsiniz. TEM Otoyolu’nu kullanarak Bolu gişelerini geçmeniz gerekiyor. Daha sonra D-100 karayoluna çıkarak devam edebilirsiniz. Bu aşamada ortalama 12 km’lik bir mesafeniz kalıyor. Ardından Kartalkaya tabelasını görebilirsiniz. Tabela sonrasında ise yaklaşık 28 km’lik bir yolunuz kalıyor.
Ankara’dan giderken ise yaklaşık 2,5 saatlik bir özel araç yolculuğu sizi bekliyor. TEM üzerinden Bolu gişelerini geçerek yine D-100 karayolunu kullanabilirsiniz. Bununla beraber yoğun kar yağışının olduğu dönemlerde kısmi yol kapanmaları yaşanabiliyor. Bu nedenle hava durumunu anbean takip etmeniz ve kış lastiği ile zincir bulundurmanız da gerekebilir. Özel araç yerine Bolu’ya düzenlenen otobüs seferlerinden de yararlanabilirsiniz. Ardından Bolu – Kartalkaya mesafesini katetmek için de taksiler ile anlaşabilirsiniz.
Kartalkaya kar kalınlığı mevsimsel şartlar ve iklime göre değişkenlik gösterebiliyor. 2,200 metre yükseklikte kurulu olan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde mevsim başları toz kar ile karşılanırken, mevsim sonuna doğru ıslak karlar kendini gösteriyor. Yılın ortalama 135 – 140 gününün karlı geçtiği Kartalkaya’daki kar kalınlığı ise ocak – şubat ayları arasında 2 metreyi buluyor. Bazı dönemlerde ise kar kalınlığı 3 metreyi dahi bulabiliyor. 1 metre gibi kar kalınlıkları ise kimi zaman kayak için elverişli olmadığı için kayak sezonunun açılışı da birkaç hafta ertelenebiliyor. Gitmeden önce kar kalınlığına göre kayak sezonunun açılış tarihini öğrenmenizde yarar var.
Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki Bolu ili sınırları içerisinde yer alan Kartalkaya’nın zirvesi yaklaşık olarak 2,200 metre. Zirve çayırlarla kaplı olup kayalık bir yapıya sahip. Zirveye ek olarak diğer noktaların da yüksekliğini hesaba katmak gerekirse bölge ortalama 1,850 – 2,200 metreleri arasında yüksekliklere sahip. Bölgede yer alan oteller de 2,000 metre yükseklikte konumlanıyor.
Bölgedeki oteller bünyesinde pek çok Kartalkaya pisti bulunuyor. Bu noktada Kartal pistleri ve Dorukkaya pistleri adından söz ettiriyor. Her iki otelin resmi sitesine bakıldığında zaman ise Kartal pistleri 23, Dorukkaya Ski & Mountain Resort pistleri ise 15 adet pistten meydana geliyor. Bu açıdan toplam 38 pist olduğunu belirtmek mümkün. Yine de bu bilgilerin değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.
Dorukkaya pistlerine baktığınız zaman; zorluk derecelerine göre farklı seçenekler var. 240 metre, 760 metre ya da 1500 metre gibi uzunluklarda farklı pistler görebilirsiniz. Bunlardan, 240 metrelik Baby Lift çocuk misafirlere özel kayak pistleri arasında. Kaya Palazzo Kartalkaya ise piste çıktıktan sonra oturup dinlenebileceğiniz veya bir şeyler yiyip içebileceğiniz tek yer.
Kartal Otel’in pistlerine bakıldığında ise burada karşınıza 23 farklı seçenek çıkıyor. Farklı uzunluk ve rotalardaki bu pistlerin arasında da kafelere yakın olanlar var. Örneğin, Tepe Kafe’ye 14 ve 15 numaralı pistler yakınken biraz daha aşağıdaki Paşa Kafe’ye yakın olan pistler 17, 18, 19 numaralı olanlar.
Dilerseniz, Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi içeriğimizi okuyarak da çok daha bilinçli bir kayak deneyimi için gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Her kış yerli – yabancı sayısız kayakseveri ağırlayan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde her seviyeye uygun pistlerin olması büyük avantaj. Bu sayede gayet rahat bir şekilde kayak deneyimi yaşamanız mümkün. Snowboard ve kayağın yanı sıra yapabileceğiniz farklı aktiviteler de mevcut. Kar motosikleti ile tur yapabilir, dağ yürüyüşü gerçekleştirebilir, kızak kiralayabilirsiniz.
Bölgede gezebileceğiniz doğa harikası pek çok yer var. Kartalkaya Kayak Merkezi’nin, zaten bölgeye gitme amacınız olduğunu varsayarak bu nokta haricinde örneğin Sarıalan Yaylası adından söz ettiriyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında tadını çıkarabileceğiniz Sarıalan Yaylası, kış aylarında da üzeri bembeyaz karlarla örtülü olduğu için eşsiz bir manzara sunuyor. Kayak merkezi ile yayla arası ise yaklaşık 10 km mesafede. Bir diğer doğa harikası ise yer Seben Gölü. Kayak merkezine 42 küsür km’lik mesafede bulunan Seben Gölü, Karadeniz’in de en büyük gölleri arasında. Ortalama 833 hektarlık alanı, çevre düzenlemeleri ve tertemiz havası ile Seben Gölü oralara kadar gitmişken uğrayabileceğiniz yerlerden biri.
Görülmeye değer bir başka yer ise Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı. Tekneci Havza bölgesinde yer alan Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı, 460 hektar büyüklüğünde olup önemli bir misyona da sahip. Nesli tehlikeye düşen ve doğal bir şekilde yalnızca Türkiye’de yaygınlık kazanabilen Bolu fındığı, bölgede farklı örnekleri ile yer alıyor. Ve tabii ki Abant Gölü! Kayak merkezi ile arasında yaklaşık 80 km’lik mesafe bulunan göl, Bolu’ya gitmişken görmeden dönmemeniz gereken bir nokta.
Kartalkaya kayak otelleri, etkinliklerin outdoor şartlarının tam aksine son derece konforlu ve kaliteli bir konaklama hizmeti sunuyor. Bunlardan biri Golden Key Kartalkaya. Otel, 2,200 metredeki zirvede konumlanıyor ve farklı büyüklüklerde oda tipleri sunuyor. Tamamı orman ve pist manzaralı olan odalar delüks oda, aile odası, çatı dubleks, king süit gibi farklı seçenekler Golden Key Kartalkaya tesisinde bulabileceğiniz ayrıcalıklar.
Kaya Palazzo Ski ise bölgenin en meşhur tesislerinden biri olup 20’ye yakın konaklama seçeneğine sahip. Örneğin, Superior Room Sea View oda tipi kısmi deniz veya havuz manzarasına sahip olup 1 yatak odası ve açılır koltuklu oturma alanı içeriyor. Duplex Family Suite ise 2 yatak odası ve 1 oturma odasından meydana geliyor olup 3 WC’ye, 3 duşa sahip.
DorukKaya Ski ise 5 farklı oda tipinde hizmet veriyor. Standart odalardan özellikli seçeneklere kadar beklentilerinize yanıt vereni rahatça bulabilirsiniz. Otelde tüm gün çam ormanları içerisinde kayak yapabilir ya da zengin mutfaktan yararlanarak eşsiz lezzetleri deneyebilirsiniz. Isıtmalı kapalı yüzme havuzu, masaj, jakuzi, sauna gibi hizmetler de sunan DorukKaya Ski, restoran ve barları ile de aktivite sonrası dinlenmenize imkân tanıyor.
Arzu ederseniz, Türkiye'nin En Popüler Kayak Merkezleri sayfamızdaki gözde diğer rotaları da inceleyebilir, kayak tatilinizi nerede yapacağınıza yönelik son kararınızı verebilirsiniz.