Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Keyifli Bir Yaz Destinasyonu: Dalyan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Keyifli Bir Yaz Destinasyonu: Dalyan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 18 Ağustos 2015 - 12:30
 • Son Güncellenme: 21 Ağustos 2023 - 09:02
Keyifli Bir Yaz Destinasyonu: Dalyan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dalyan, lagün sistemi göller ve sazlıklarla süslü kanallardan oluşan tam bir doğa harikası. Güzel olduğu kadar tarihi kalıntıları ile de Türkiye’deki özel yerlerden biri. Üzerine deltadan yükselen Kaunos Antik Kenti, yamaçları süsleyen kral mezarları, İztuzu Plaj’ında yumurtlayan caretta carettalar, Dalyan’ı daha da özel bir yer yapıyor.

{facility:0}

Dalyan yabancı turistler arasında oldukça popüler bir yer. Son yıllarda inziva kampları, yoga atölyelerinin de vazgeçilmez adreslerinden biri olan bu özel coğrafyayı mutlaka bir kere görmeniz gerektiğini söyleyelim ve Dalyan hakkında merak ettiklerinizi anlatmaya başlayalım.

Dalyan Nerede?

Coğrafik konum olarak Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. İlçe, Muğla’nın popüler tatil yerleri olan Fethiye ve Marmaris’e çok yakın olsa da, ana yoldan yaklaşık 12 kilometre içeride bulunuyor. Muğla Dalyan arası mesafe 83 km’dir. {product:31074}

{ad:0}

Dalyan'da Gezilecek Yerler

1- Kaunos Kral Mezarları

Dalyan Kaya Mezarları

Dalyan ile özdeşleşmiş iki simge varsa birisi Caretta Carettalar, diğeri de Kaunos Kaya Mezarları. Anadolu’daki birçok eski medeniyette kaya mezarları görüyoruz. Mezarlar ne kadar yüksekte olursa tanrıya da o kadar yakın olunacağına dair bir inanış var. O yüzden dönemin önemli insanlarının mezarları kayalara olabildiğince yükseğe kazılırmış. Kaunos Kaya Mezarları’nı diğerlerinden ayıran özelliklerinin başında da Helenistik tapınakları andıran cephe mimarilerine sahip olmaları.

Dalyan Kral Kaya Mezarları toplam 167 adet kaya mezarından oluşuyor, şehrin güneyindeki kayalıklara oyulmuş olan 6’lı grup ise en ünlüsü. Tarihleri M.Ö. 4. yüzyıla dayanıyor. Mezarlıkların yanına kadar gidemiyorsunuz ancak tekne turları ile daha yakından görmeniz mümkün. Dalyan gezilecek yerler listenizin kesinlikle ilk sırasında Kaunos Antik Kenti yer almalı.

2- Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kent Dalyan

Kaunos Antik Kenti’ni duymamış olabilirsiniz. Zira 2014’de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde alınmış olmasına rağmen halen çok bilinen bir antik kent değil. Kaunos, Dalyan Koyu alüvyonlarla bloke olmadan önce Karya’nın deniz kenarındaki şehirlerinden biriydi. Liman da şimdiki Sülüklü Gölün olduğu yerde bulunuyordu. Bu dönemde bölge tuz üretimi ve ticareti yapması ile öne çıkıyor. Hatta Kaunos Uygarlığının kendi para birimleri olduğu da biliniyor. M.Ö. 10. yüzyılda kurulan Kaunos M.S. 15. yüzyıla kadar farklı medeniyetlerin altında bir yaşam alanı olarak var olan bir medeniyet olmuş.

3- İztuzu Plajı

İztuzu plajı

İztuzu Plajı denize girmek için çok uygun bir yer olmasa da Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri olarak seçilmiştir. Nedenine gelince; bir yakası tuzlu denize, bir yakası tatlı suya açılan, anne caretta carettaların yumurtlamak için tercih ettiği eşi benzeri olmayan bir yer. Dalyan'a 12 km mesafede yer alan İztuzu’nda , dudak uçuklatan güzelliği ile harika panaromik fotoğraflar çekebilirsiniz.

4- Radar Tepesi

Radar Tepesi’nin bir tarafı güneşin batımında oluşturduğu görsel şöleni izleyebileceğiniz denize bakıyor. Diğer tarafı ise boylu boyunca İztuzu Plajı’na, Çandar Tepesi’ne ve Sülüngür Gölü’ne bakıyor. Yolu oldukça bozuk olsa da enfes manzarayı izlemek için Dalyan gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

5- Sülüngür Gölü

Sülüngür Gölü, yukarıda bahsettiğimiz gibi İztuzu Plajı’nın hemen arka tarafında kalan, gün batımı ile adeta görsel bir şölene dönen tatlı su gölü. Göle girmek, yüzmek, balık tutmak yasak. Çünkü Sülüngür Gölü, balık kooperatifi tarafından çipura ve levrek yetiştiriciliği amacıyla kullanılıyor. Ayrıca göl, yumuşak kabuklu bir tatlı su kaplumbağası türü olan Nil Kaplumbağası’nın da yumurtlama noktalarından. Yine de göl kenarında piknik yapabilir, çay bahçesinde bir şeyler içebilir, yürüyüş parkurunda yürüyüş yapabilirsiniz. {product:117961}

Birbirinden Güzel Dalyan Plajları

Keyifli Bir Yaz Destinasyonu: Dalyan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1- İztuzu Belediye Plajı

5,4 kilometrelik İztuzu Plajı’nın denize girmeye en elverişli yerleri, rüzgardan ve dalgadan daha korunaklı olduğu için iki başında yer alıyor. Fakat sadece tek ucuna karayolu bağlantısı var. Karayolu bağlantısı olan yer ise belediye tarafından işletilen bir plaj.

2- Dalyanağazı Plajı

Dalyanağazı Plajı’na gelmek için İztuzu Plajı’nı boydan boya yürümeniz ya da tekne ile gelmeniz gerekiyor. Bu plajda da tesis bulunuyor. Denizi ince kumdan oluşuyor ve alabildiğine sığ bir plaj özelliğine sahip.

3- Kargıcak Koyu

Dalyan plajları içinde en nitelikli işletmenin bulunduğu yer kesinlikle Kargıcak Koyu. Yolu toprak ve virajlı olması nedeniyle bakir kalmış bir güzellik. Koyda hem tesis hem de halk plajı bulunuyor.

4- Ekincik Koyu

Genelde kampçılar tarafından çok tercih edilen Ekincik Koyu kum ve çakıl karışımı bir plaja sahip. Dalyan Kamp alanı, yeme-içme açısından da oldukça gelişmiş bir yer Ekincik Koyu.

Dalyan’da Neler Yapılır?

1- Dalyan’da Tekne Turu

dalyan12 ada turu

Dalyan’da Neler Yapılır sorusunun kesinlikle ilk cevabı tekne turu olur. Dalyan tekne turları programı ise şöyle; Sabah 10.30’da iskeleden hareket, Delik Ada’da yüzme molası, yemek ve yüzme molası için İztuzu Plajı, Alagöl, çamur banyoları, Köyceğiz Gölü ve 17.30 gibi geri dönüş şeklinde. Bazı turlar bu programa Kaunos Antik Kenti gezisini de ekliyor fakat tüm tekne turları üç aşağı beş yukarı aynı güzergahı kullanıyor. Bir de aynı şekilde Ekincik Koyu ve çevresindeki mağaraları gezen opsiyonu var.

2- Dekamer - Kaplumbağa Hastanesi

Dalyan caretta caretta

2009 yılında İztuzu Sahilinde kurulan, caretta caretta deniz kaplumbağalarının popülasyonunun korunması, günlük bakım ve tedavilerinin yapılmasının yürütülmesi için kurulan bir rehabilitasyon merkezi var. Dekamer’i ziyaret edip tedavi gören carette carettaları yakından görüp bu canlılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

3- Kargıcak’ta Kano Turu

Kargıcak’ta kano kiralayıp çevredeki harika koyları ve mağaraları keşfetmek açık ara Dalyan’da yapabileceğiniz en iyi aktivite. Buraya yakın kano ile gidebileceğiniz iki tane harika koy var. Biri teknelerin uğradığı Bacardi Koyu, diğeri ise isimsiz bir koy. Yine Dalyan merkezde bulunan tur firmalarından bilgi alarak, Dalyan kano turu aktivitesini yapabilirsiniz.

4- Çamur Banyoları

Keyifli Bir Yaz Destinasyonu: Dalyan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kleopatra’nın güzelliğini borçlu olduğuna inanılan Dalyan Çamur Banyosu, ilçe merkezine 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan, özel işletmenin bulunduğu bir tesistir. Özellikle cilt için faydalı olduğu söylenen çamur nedeniyle yaz sezonunda çamur havuzu oldukça kalabalık oluyor. {product:45545}

Dalyan’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Keyifli Bir Yaz Destinasyonu: Dalyan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dalyan mekanları hakkında bir kaç önerimiz olacak.

  • Kaunos Çay Bahçesi: Kaya mezarlıklarının karşısında bulunan bu çay bahçesinde manzaraya karşı mola verebilir, harika bir gün batımına tanıklık edebilirsiniz.
  • Sinek Sekiz: Doğa, ekolojik denge, yerelleşme ve sadeleşme üzerine kitapları ile tanıdığımız, bağımsız yayıncılık yapan Sinek Sekiz‘in meydandaki eski caminin arkasındaki yeni dükkanına uğrayıp, bir kahve molası vermeden Dalyan’dan ayrılmayın. Ayrıca kahvenizin yanına bitki temelli atıştırmalıklar ve tatlılar da bulmanız mümkün.
  • Saki Resturant : Ev yapımı mezelerin oldukça başarılı olduğu sevimli bir aile işletmesi olan bu restoranda vejeteryanlar, veganlar ve glutensiz beslenenler için de seçenekler bulunuyor. Akşam yemeği için Dalyan’da nehir kenarında bulunan Saki Restoran’ı tercih edebilir, Dalyan'ın meşhur mavi yengecinden tadabilirsiniz.

Dalyan'da Nerede Kalınır?

Dalyan tekne turları

Dalyan’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız aklınıza gelecek ilk soru tabiki Dalyan’da nerede kalınır olacaktır. Dalyan’da gezilecek yerler bir hayli fazla iken, konaklama tercihinize göre farklı alternatifleri Dalyan Otelleri listemizden inceleyebilirsiniz. Dalyan Otelleri içerisinden birkaç önerimiz olacak;

Dalyan Live Spa Hotel: Dalyan merkezde bulunan Spa Otel özelliğinde olan Dalyan Live Spa Hotel, hem açık hem de kapalı yüzme havuzu ile keyif yapabileceğiniz bir tesis.

{product:38127}

Midas Pension: Dalyan Nehri kıyısında kral kayalıkları manzaralı, yeşillikler içinde bir pansiyon arayışınız varsa Midas Pension tam da adresi.

{product:209}

Dalyan Kamp Alanları: Tabiki kamp yapmayı sevenleri de düşündük. İlk önerimiz Dalyan Boğazı’nın hemen kenarında yemyeşil alanda bulunan nezih bir kamp alanı olan Dalyan Camping, Dalyan’da nerede kamp yapılır diye düşündüğünüz de ilk tercihiniz olabilir. Bir diğer kamp alanı ise Dalyan merkeze 15 dakika mesafedeki Doğa Camping. {search:dalyan-otelleri,Dalyan Otelleri}

Yorumlar

ALİ YALÇIN 
16.06.2020
Dalyan, Ortaca ve Köyceğiz geçen sene bol bol gezdiğim yerler. Sarıgerme ve İztuzu Plajı’nın bence bu dünyada tek alternatifi yok. Ayrıca Yuvarlak Çay’a da bayıldım. Salıncaktan sallanıp suya atladığımda aman Allah’ım az daha soğuktan kalbim duracak gibi hissettim. Hemen geri çıktım ama o keyfi bir kere alınca insan duramıyor. Bir daha bir daha atladım… Tabi suda çok fazla duramıyorsunuz çok soğuk.
Canan Cankaya 
07.06.2020
Bundan yıllar önce, arkadaşlarla sabah 4’te elimizde fenerle tırmandık Kaunos’a. Yasaktı. :( Bir ben ayıktım. Herkes içkili. Sinir içinde söylene söylene çıktım. Karanlıkta bir şey anlamadım ama gün doğarken dedim ki bu hayatta iyi ki bunu yapmışım. Manzarayı anlatmaya kelimeler yetmez. Hala iyi ki yapmışım diyorum. Bir daha da yapamam, dönerken arılar basmıştı ortamı. Ne güzeldi gençlik.
Asım Pehlivan 
07.06.2020
Ben Karadenizli olarak Akdeniz’e her zaman hayranım. Suyuna, havasına, her şeyine…
Fulya 
01.08.2018
Harika bir yazı, ilk defa geldim Dalyan’a. Çok yardımcı oldu yazdıklarınız, teşekkürler.
zeynep 
10.05.2018
Yazınız çok güzel olmuş, ellerinize sağlık.
Daha fazla yorum gör